Show cart
Design & Illustration

Kajakmässa Eskilstuna

Härligt väder och mycket folk

I helgen var det kajakmässa i Eskilstuna, arrangerad av MestUte - ett arrangemang fyllt av friluftsaktiviteter och avhållet på gräsmattan nedanför Sundbyholms slott vid Mälarens strand.

Jag var inviterad för två programpunkter: en rolldemo och en kurs i paddling med grönlandsteknik. I övrigt visades säkerhet i form av kamraträddningar, självräddningar mm, följt av en demonstration av ett räddningsuppdrag med Sjöräddningen-Räddningstjänsten.

Rolldemo på gång
Rolldemo på gång - bild: Kalle Hogård

Min rolldemo var ungefär densamma som jag tidigare haft i Malmö och i andra sammanhang. Hans Stipek från MestUte höll i megafonen (det var mycket folk som tittade och lyssnade).

Kursen i grönlandsteknik med åtta deltagare, fokuserade på effektiv paddelteknik och grönländsk standardroll – lite teori som inledning och därefter praktik på vattnet.

Många som provar eller går över till grönlandspaddel har svårt att hålla fart. En grönlandspaddel använd som en plattpaddel är inget effektivt redskap. Den är i praktiken en vingpaddel och måste användas som en sådan för att bli effektiv. Man måste också liksom i tävlingssimning "hålla vattnet" – dvs inte dra så hårt och okänsligt i paddeln att bladet spiller vatten och skapar turbulens. Om det låter om paddeln har man passerat effektivitetsmaximum och är på väg nerför "the slippery slope". Kraften skall föras ner i vattnet och stanna där. Ingen luft med ner, inget vatten med upp och ingen kraft bortslösad på ljudeffekter eller vattenkaskader. Lätt i teorin men svårt i praktiken.

Ofta är det inte helt lätt att i kurssammanhang ge den rena paddeltekniken det utrymme den förtjänar (en vanlig dagsetapp under en långtur kan innebära 25000 paddeltag – att spara 10% muskelkraft i varje tag genom en medveten teknik betyder ofantligt mycket). Men ofta hägrar mer handfasta framgångar för kursdeltagarna: den först rollen till exempel. I Eskilstuna tycker jag det blev en bra balans, trots att kurstiden bara var 2 timmar (OK, det blev lite övertid ;-).

Här är lite bilder från MestUte.

Sundbyholms slott

När jag körde in på slottsgården, kände jag väl igen en av längorna från prins Eugens "det gamla slottet" - fast minnet svek när det gäller detaljer och jag tror att kom att ta min bild från fel håll...

Comments

There are no comments yet.

Post a comment