Show cart
Design & Illustration

Ny kajak!

Vinterns bygge blir ytterligare en låg sydöstgrönländsk kajak - lägre, smalare och kortare än Hunter.

Den nya, hittills odöpta, kajaken

Hunter, som jag byggde förra vintern har en liten lastkapacitet – fullt tillräcklig för långtur om man packar disciplinerat och med omsorg. däcket tar formDen nya blir en ren lekkajak med relingen någon centimeter över vattenytan och passform som en välsnörd pjäxa.

Den blir 550 cm lång, 48 cm bred. Höjden är 13 cm bakom sittbrunnen och 22 framför (utvändiga mått). Jag väntar mig att kajaken skall var extremt lätthanterad, lättrollad, lättsvängd och reagera direkt på alla sorters paddeltag, lutningar, viktförskjutningar mm. Trots att den blir ytterligare några centimeter smalare än Hunter bör inte skillnaden i stabilitet bli så stor.

grönländsk liten sittbrunnssargKajaken kunde ha byggts i ribb-och-duk eller plywood, men för att få vikten låg har jag valt strip – jag siktar på 14 kg. Jag räknar också med att kunna bygga snabbare i strip än med någon av de andra metoderna - inte för att strip är snabbare utan för att jag är van vid metoden. Jag siktar på ca 35 timmar.

den låga profilenJag kommer att måla kajaken mattsvart – en liten honnör åt de grönländska rollkajakerna som ofta är svarta, till skillnad från jaktkajakerna som är vita eller ljusgrå (för att synas så lite som möjligt bland isflak).

Nästa byggrapport

Comments

There are no comments yet.

Post a comment