Show cart
Design & Illustration

Om justerbara skäddor

På utsidan forum fanns idag en fråga om skäddors form och funktion. Frågeställaren funderade kring hydrodynamiska profiler kontra tunna plåtskivor. Från Hans Friedel kom direkt ett svar att: "Satsa på en kajak som inte behöver någon skedda... Dom träkajaker jag designar för den amerikanska marknaden är alla designade för att fungera utan vare sig skedda eller roder. Och hittils är det ingen som behövt eftermontera något."

Det är naturligtvis helt rätt att justerbara skäddor och roder inte behövs på välkonstruerade och välbalanserade kajaker - det är inte behovet det handlar om - men att ingen hittills eftermonterat säger egentligen mer om kunderna än om kajakerna.

Alla kajaker lovar upp i sidvind. Det går inte att konstruera bort - det beror på att förskeppet trycker undan vatten, med högt tryck som följd och att det höga trycket fäster fören, medan aktern lämnar ett tomrum med lågt tryck efter sig och att aktern därför blåser ner mot lä. Ju fortare man paddlar desto större blir akterns avdrift.

Lösningen för den som inte kan balansera med en justerbar skädda eller roder blir därför att sakta ner tills upplovningen kan kontrolleras med paddelteknik, lutning etc. Den som nu känner viss tvekan inför nödvändigheten att sakta ner var gång vinden råkar komma från sidan eller snett bakifrån har min fulla sympati.

Njord har en välfungerande justerbar skädda som jag refererade till i mitt inlägg på utsidan:

"Alla skäddor löper risk att kärva. Är passformen tajt är risken stor för att sand och sjögräs kilas fast och låser skäddan. Är hålet i skäddboxen stort blir turbulensen runt skäddan stor. Slarvigt byggda träskäddor eller skäddboxar kan svälla av fukt. Lite omtanke behövs vid konstruktionen och dimensionering.

En tunn plåtskiva är enkel men inte speciellt effektiv. En korrekt profilerad skädda ger bättre effekt med mindre turbulens.

På min Njord är skäddan en NACA-profil, byggd i 12 mm plywood med stora utsågade skumfyllda lätthål och klädd i kolfiber/epoxi. Skäddboxen är byggd i tunn plywood, med samma profil som skäddan och ca 2 mm frigång runt om. Manövrering är en lina i en slinga, vars båda ändar är fästa i skäddan och som löper i var sin slang till sittbrunnens framkant, där linan hålls sträckt med en gummilina. Fördelarna med arrangemanget är att det är enkelt, lätt och pålitligt, att skäddan dras både upp och ner med lina och är inte beroende av tyngd eller gummilinor, att det inte finns någon vajer som kan böjas och kärva om man slår i botten och att det är lätt att reparera utan verktyg eller reservdelar om något skulle hända. Enda nackdelen hittills är att man kan behöva använda båda händerna för precisionsinställning av skäddan, men det är i sammanhanget en mycket liten invändning (idén finns beskriven i byggrapporterna)".

Comments

En liten nyfiken undran,varför inte bara göra skäddan i skum och klä in den i väv eller kolfiber?

Det hade säkert fungerat bra också - men fördelen med plywooden är att den håller formen under lamineringsjobbet bättre än en tunnslipad skumbit, att kanten blir styv och stark och att jag på köpet får förstyvningar runt axeln och linfästena...

En fråga från en kajak-wannabe med noll koll:

Roder? Skädda?

Med en justerbar skädda så ställer du in den i sida med en lina om jag förstår det hela rätt? Vad skulle det kallas om du drog styrlinan från skäddan till ett par pedaler? Och skulle det funka i praktiken?

Bosse,

Skäddan manövreras bara upp eller ner, som ett centerbord på en jolle och funktionen är att justera lateralplanets centrum i längsled så att den främsta orsaken till upplovning elimineras. Skäddans läge ändrar man inte så ofta och det fungerar bra att ha den handmanövrerad, men det finns kajakbyggare som löst detta med en fotmanövrerar spak vid fotstödet

Ett roder manöveras med två linor till någon sorts pedaler eller roderok och kan lyftas och sänkas med en handmanövrerad kontrollina. När det gäller upplovning fungerar rodret främst genom att införa en motgir för att kompensera - åtgärdar därmed symptomen istället för sjukan. Mer om roder/skädda på sidan om utrustning (~/choosing/kayak_dimensions/outfitting.aspx#skeg).

Jag gjorde en justerbar skädda till min Kavat. Den regleras med vajer som ligger i en nylonslang. Det verkar inte vara ngn risk för att skäddan inte åker upp vid grundstötning - jag har snarare det motsatta problemet att skäddan ibland glider ner av sig själv. Friktionen i boxen mellan axel-skädda-box är obefintlig, speciellt i vatten eftersom vattnet i boxen "smörjer" och skäddans egentliga vikt blir lägre. Friktionen vajern-slangen är också mycket liten, inga skarpa böjar någonstans. Sedan glider själva reglaget på en rostfri stång i reglageboxen.

Liksom på Björns Njord så är glappet skädda/box minimalt, kanske 2mm (eller mindre runt om) - som jag ser det är problemet med en NACA profil att få den att fungera på en skädda som fälls upp och ner och som samtidigt lämnar en liten öppning i boxen när den är nedfäld (för minsta turbulens). Jag lekte med tanken att bygga en upp-/nersänkbar skädda vilket antagligen är idealet, men tyvärr lite svårare att bygga (och känsligare för grundstötning).

Det skulle vara intressant att veta hur mycke turbulensen och skäddan egentligen bromsar för de vanligaste konstruktionerna.

Min vän Rickard, duktig på trä, gjorde innuitvarianten av roder/skädda åt mig. Den är mkt fiffigt konstruerad och spänns fas via smala nylonremmar över däck med ett par spännträn. Man surrar helt enkelt ihop remmarna eller snoddarna på däck tills allt sitter fast undertill. Det fungerar bra och är garanterat borttagbart. Idogt paddelövande enligt Björns råd har emellertid fått mig att avstå från sådana saker, helt enkelt för att det är en pryl till (tack Björn för dina insikter!) som det kan hända någonting med. Det är dessutom bra att ha en kajak som är så pass smal över masik att man verkligen känner att man är ett med flytetyget. Då klarar man alla lömska vindar. Och använder kropp, knän, ben och armar på ett riktigt sätt. Plötsligt får man en ny erfarenhet - man kan faktiskt MANÖVRERA sitt flytetyg i de flesta situationer genom den erfarenhet kroppen lärt sig. Det tar tid helt klart, men det är väl en bättre paddlare man vill bli?/Henri

Jag har paddlat min Västgrönlandskajak i en och en halv säsong. Den har en fast styrfena och hittills har jag inte varit plågad med några manövreringsproblem. Jag har inte heller märkt några svårigheter att hänga med paddlare som har roder el. skädda. Kunde en sådan fena vara ok på kajaker som Isfjord, Hunter och Njord?

Torleif

Torleif,

Ja, absolut. Jag har med gott resultat haft en liten fast styrfena på de flesta av mina kajaker. Hunter och Njord är faktiskt de första som jag monterat justerbar på, främst eftersom jag ritat dem markant mer lättsvängda än vad som är vanligt. På Black Pearl har jag provat en mycket liten fast fena för att inte tappa fart i sidvind, men tagit bort den igen eftersom jag föredrar att behålla hela manöverbarheten. På Njord anser jag mig behöva skäddan för att kunna hålla fart - men jag pratar då om snabb motionspaddling tillsammans med duktiga paddelkollegor i snabba kajaker. I mera "normala" sammanhang behövs ingen skädda på någon av kajakerna.

En fast skädda är alltid en kompromiss - blir den för stor blir det svårt att gira kajaken mot vinden i låg fart.

Assar skrev: "Jag lekte med tanken att bygga en upp-/nersänkbar skädda vilket antagligen är idealet, men tyvärr lite svårare att bygga (och känsligare för grundstötning)."

Johan Linder gjorde så (nu snackar vi glasfiberkajak) på förlagan till sin Clapotis. Det såg väldigt snyggt ut och jag tror inte att han hade några problem. // Patric

En upp-/nersänkbar skädda håller säkert bra om man på Johans vis gör kullerbyttor över grynnorna istället för att surfa över dem :)

Det som stoppade mig var att jag inte kunde komma på en tillräckligt säker konstruktion. som inte krävde extrem måttnogrannhet för att undvika att den kinkar och fastnar i fram/bakkant - en "stålgejder" fram (och kanske bak) hade säkerligen krävts. Det blev helt enkelt lite väl krångligt. Asch...nu började jag grubbla på det också igen, ..om man skulle ta och......nae.... :-)

Assar: Johan fixade det hela med gummicord och snöre om jag minns rätt... Men jag är inte säker. Men jag är säker på en sak; klart du skall göra en superduperskedda. Maila Johan om detaljer...

Björn började här ovan: "På utsidan forum fanns idag en fråga om skäddors form och funktion."

Nu är tråden borta. Häpp!

Post a comment