Show cart
Design & Illustration

Panthera i produktion!

Premiär: Struer Panthera

Igår (tisdag 20/6) var jag i Fredriksdal norr om Köpenhamn och tittade på och provpaddlade de första exemplaret av den nya Panthera i komposit. Struer Boats (som också gör Frej) tillverkar och marknadsför dem i tre varianter – Glasfiber 3D Core på ca 23 kg, Carbon/Kevlar på ca 21 kg och Full Carbon på ca 20 kg. Alla är gjutna med vacuum infusion för optimal kontroll av kompositkvaliteten.

Panthera är efterlängtad. Materialbrist, coronaepedemi mm har försenat premiären, så det var spännande att äntligen få testa. Eftersom Panthera har varit med ett tag som träkajak bjöd turen inte på några överraskningar: imponerande fartresurser, även om jag som inte har någon racingerfarenhet i grunden förmodligen inte lyckades hitta maxfarten. Styrningen är exakt och välproportionerad, precis som den ska vara i en kajak som ska kunna utföra surfski-konster i grov sjö. Stabiliteten ungefär i klass med Njord, vilket gjorde att kände mig hemma tämligen direkt. Dagen råkade däremot vara kav lugn med gassande sol så egenskaperna i grov sjö fick jag gissa mig till - men jag har ingen anledning att tro att den inte ska vara lika kompetent som träpantheran i det avseendet. 

Panthera har visat framfötterna tidigare: Erik B. Jørgensens rekordpaddling runt Danmark och Jacob Norris "muligvis Danmarks hurtigste havkajak".

Premiär: Struer Panthera

Comments

Snygg! Tar du med dig ett provexemplar till Tjärö?

Jag vet inte än. Vi får se hur det blir med produktionskapacitet, förhandsbeställningar etc under sommaren. Men förhoppningsvis ;-)

Vad kul! Då är det kanske mest bara en Njord i produktion som saknas, sen är den fabrikstillverkade kajakflottan ganska så heltäckande i mina ögon.

Det kommer att finnas en Struer Panthera på Stockenträffen, för den som vill prova ett spännande tillskott i Struers kajakprogram.

Jeg har i denne uge haft den blå Panthera til test. Jeg hentede den hos Struer Boats i mandags. Tirsdag roede jeg i alt 42 km fordelt på 4 ture. Den længste om aftenen på Storebælt på 18 km i sidebølger, de højeste op til en meter. Og den går bare snorlige, og da den for mig er meget stabil roede jeg hele turen med samlede ben, som i en turbåd. Torsdag roede jeg 15 km og i går lørdag deltog jeg i Amager Rundt. Jeg kom ind på 3. plads på den gruppe med start kl 8. Ca. 30 havkajakker, et par surfski og 3 super board. Jeg roede de 45 km på 5 timer 11 min 30 sek. Jeg blev kun slået af to Rockpool Taran. Begge roere er ca 50, og jeg stiller normalt op i 70+. Så jeg er ganske godt tilfreds med resultatet, der er en forbedring på 22 min af min bedste tid.

Nu har jeg set, at man hos Petrus kan bygge den i S&G, og måske nå ned på 16 - 17 kg. Hvor meget vil evt miste i hastighed? Jeg kan lige tilføje at jeg er 187 cm og vægt ca 95 kg.

Mvh

Aksel

Tack för din berättelse. Jag är glad att det fungerar så bra med Pantheran för dig.

Jag vet inte om det finns någon fartskillnad mellan composit-Panthera och S&G-Panthera. Det behövs praktiska tester för att avgöra det.

Compositversionen har en lite rundare form och därmed en aning mindre turbulens runt skrovet, medan S&G-versionens lägre vikt innebär att det krävs mindre jobb för både fart och manövrering.

Så jag kan tänka mig att det beror på både paddlaren och situationen vilken av versionerna som kommer att lyckas bäst med att motsvara förväntningarna.

Det verkar som om båda versionerna kommer att finnas tillgängliga på Stockenträffen på Orust om två veckor – ett bra tillfälle att testa båda...

Hej Bjørn, jeg ved at den flotte sort/hvide Panthera kommer til VM i Jels, og jeg får muligvis lejlighed til at prøve den. Nu har jeg haft den blå endnu en uge. Og jeg kunne personligt godt tænke mig, at jeg eksperimentere med placering af sædet, Men det er der ikke plads til med den nuværende længde på cockpit. Jeg har eksperimenteret med roret nede, halvt nede og helt oppe. Sidstnævnte kun på helt fladt vand. Bare halvt nede er der for mig tydelig forskel på hastighed, så derfor kunne jeg egentlig godt tænke mig en tynd finne, som den der blev monteret på den Jacob Norris fik bygget. Jeg har roet ved siden af Jacob til Malmø 24 timer, og så hvad der skete, da han hævede roret og brugte finnen istedet.

Mvh

Aksel

Hej igen.

Så fik jeg idag chance til at prøve den sort hvide Panthera i S&G. Ebbe har bygget den, så der er mulighed for både smarttrackror og underliggende ror. I dag var den monteret med underliggende. Jeg roede knapt 5 km på helt fladt vand på Jels Sø. Jeg bruger en Epic Mid wing og iflg. GPS'EN opnåede jeg en topfart på 12,4 kmt og det var forholdsvis let at ligge på omkring 9,5 kmt. Så udfra denne lille test er der for mig ingen mærkbar forskel i hastighed på S&G udgaven og den compositudgave jeg tidligere prøvede. Jeg kan muligvis få S&G udgaven op i højere hastighed, hvis den bliver forsynet med surfski pedal istedet for smarttrack pedaler. Jeg foretrækker at sidde med fødderne i midten af kajakken.

Post a comment