Show cart
Design & Illustration

Kajakolycka i Kanada med dödlig utgång

En av kajakerna bärs iland

I söndags omkom två paddlare från sydvästra Kanada i samband med en träningsrunda i Howe Sound, som är amerikanska kontinentens sydligaste fjord strax norr om Vancouver.

Åtta vana multisportare gav sig i söndags ut i fyra K2:or för en träningsdag med paddling och löpning. Fyra av dem hamnade i vattnet och två av dem dog senare på sjukhuset i sviter av nedkylning.

För några år sedan skrev jag om Matt Broze´s och George Gronseth´s bok "Sea Kayaker, Deep Trouble" och avslutade med: ”Fast efter några kapitel börjar man undra varför så många amerikanska nybörjare ger sig ut om vintern i olämpliga kajaker, utan flytväst, ibland till och med utan kapell, i farvatten ökända för ström och blåst, utan att lyssna på väderrapporten!”

Och vad skall man tänka när man läser om förhållandena kring denna träningstur? Drygt 20 m/s och över 2 meters vågor. Ca 8-10° C grader i vattnet. Ingen hade våt- eller torrdräkt, utan bara lätta träningskläder – samma som de löptränade till toppen på Anvil Island med. Ingen hade flytväst. En av K2:orna var en lätt tävlingskajak.

Tävlingskajaken, med en av de omkomna, välte i samband med vändning, på väg tillbaka från Anvil Island, en av paddlarna spolades iväg från kajaken av en våg, och en kajak paddlade efter för att plocka upp henne. Det bedömdes att det inte skulle gå att tömma och använda tävlingskajaken utan den återstående paddlaren tog sig upp och försökte sätta sig i den mellersta lastluckan på den ena havskajaken. Den blev dock så ostabil att den kapsejsade. Paddlarna i den kvarvarande kajaken ansåg sig inte kunna hjälpa till utan paddlade in till Porteau Cove, nordväst om Anvil Island, för att larma sjöräddningen. Den kvinnliga deltagaren blev bogserad in till land och transporterades svårt nedkyld med ambulans sjukhuset. Sjöräddningen satte in helikopter, svävare och räddningsbåtar i sökandet.

Karta över Howe Sound

När något sådant här händer beskrivs ofta de inblandade som erfarna paddlare. Vad betyder egentligen det? Erfarenhet är inte detsamma som kompetens. En som paddlat i fem år har erfarenhet. Men av vad? Fem år av motionsturer under lugna dagar ger ingen kompetens att hantera vintervatten eller hård vind? Jag har ingen aning om vilket erfarenhet de omkomna hade – vill kanske snarare ifrågasätta en slentrianmässighet i rapporteringen.

Att ge sig ut i kallt stormigt oskyddat vatten i en tävlingskajak, utan flytväst eller lämpliga kläder vittnar varken om erfarenhet eller kompetens. Möjligen om dåligt omdöme och/eller aningslöshet (enligt vissa senare rapporter fanns flytvästar – påtagna eller med i kajakerna – men som alltid är det svårt att hitta rätt bland alla motstridiga uppgifter).

Från min plats här vid datorn i ett behagligt tempererat arbetsrum verkar det också underligt att man lämnar tre man i vattnet för att paddla till land. Det kan ju ha verkat som den bästa möjligheten i de förhållanden som rådde – men den räddade tjejen bogserades in till land och kunde lämna sjukhuset utan några men.

I vintras omkom en svensk multisportare i Vänern – också han en erfaren paddlare, otillräckligt klädd för vintervatten och i en lätt träningskajak. Det är lätt att underskatta effekten av kallt vatten och överskatta sin kompetens.

Media:
CBC News
Vancouver Sun
CTV

Comments

Det lader til, at når man er sportsmand, og træner til konkurrence, eller deltager i konkurrence, så det det almendeligt, at man ikke medbringer sin sunde fornuft, og andet sikkerhedsudstyr.

Jævnfør begivenhederne under Tour de Gudenå. Jeg syntes, at der tegner sig et generelt billede af, at nogle hardcore konkurrenceudøvere ikke forstår at prioritere sikkerhed contra konkurrence, og har tendens til enten at presse sig selv for langt, eller ikke vide hvor langt egne evner rækker.

Det aller vigtigste stykke sikkerhedsudstyr sidder mellem vores ører, og hedder på dansk: Sund fornuft, dvs. even til at vudrere hvad man kan og hvad man ikke skal begive sig ud i...

Ja - det er altå bare min mening.

Som det er beskrevet her, er det helt hul i hovedet at begive sig ud i det vejr, uden det rette udstyr. Det må jo næsten gå galt...

Det hade varit enkelt att säga att testosteron och adrenalin kan vara en för omdömet katastrofal kombination – men det var ju med åtminstone en kvinnlig deltagare den här gången…

Citat fra CTV:

""We do this, this is our love," Bob Faulkner, a friend of the victims who managed to stay in his kayak, told CTV News. "But we got carried away in our own testosterone."

""The weather conditions were forecasted. They were known. It was a poor choice on their part,'' Marc Proulx, maritime coordinator of the Victoria Joint Rescue Co-ordination Centre, told The Globe. "They (the Anvil Island kayakers) wore life vests, but otherwise they were all poorly dressed for the conditions.''

Sports psychologist Kate Hays said adrenaline often fuels bad judgment, especially in endurance or extreme events.

"I think people have been drawn into them who don't necessarily prepare fully, don't recognize how much training does need to happen," she said. "

----------------------------------

Måske tror noge af disse adventure reacer folk, at de er mere eller mindre udødelige bare fordi de er mere fit end os andre?

Der er en risiko ved alt her i livet - hvergang vi beværer os ud af vores gadedør risikerer vi at blive kørt over, eller andet.

Så udsætter man sig selv for ekstrem risiko, fordi man ikke kan / vil vurdere forholdene korrekt og tage sine forholdregler, så er der kontant afregning ved kasse 1!

Det er synd, at sådanne tumber, er med til at give kajaksporten et dårligt ry!

Man blir ju alldeles matt... Inga kapell, ingen flytväst, tävlingskajaker, tunna kläder. Jodå, med eget slarv i minnet där jag en kall majdag satt inkilad i stenar med enorma brytande vågor över mig var det inte lätt att ens ropa hjälp. Och varifrån skulle den hjälpen komma? Jag klarade ut situationen på egen hand. Men KALL var jag verkligen.

Om "erfarenhet" bara ska handla om år i en sittbrunn så måste ordet fått en ny innebörd. Jag försöker paddla i alla väder för att få just erfarenhet. Jag har med åren insett att min tid knappt räcker.

Jag håller mig nära kusten. Mycket nära, beroende på vågorna.

Jag tror inte att det var en slätvattenracer de använde utan en multisport K-2:a typ Ruahine Duett eller liknande. De är byggda för att vara stadiga, men snabba. En slätvatten K-2:a hade sjunkit redan efter andra 2 metersvågen och troligtvis hade de vält redan innan de nått första 1 metervågor. Slätvattenracers har inte den bärighet i förskeppet som krävs för att gå i vågor; de går rakt genom vågorna.

Man skall också ha klart för sig att det är svårare att paddla K-2:a på alla sätt och vis. De går inte snabbare än en K-1:a bara för att man är två. Balansen är mycket svårare att hålla om man är mer än en som vickar. Fördelen är att en kan paddla och den andra ge lågt stöd, men det är en nödlösning. Det krävs mycket samträning för att få bra fart och säkerthet i en K-2:a.

Den s.k. gruppen multisportare är törstiga på kickar och tittar man på de som tävlar i Sverige är det somliga som inte ens kan hålla sig på rätt köl i en havskajak på småskvalpigt vatten. Sätter man riktlinjer inom den gruppen vad erfaren innebär, så är det inte samma sak som när långfärds, fors eller racingpaddlare definierar erfaren.

Visst finns det oerhört kompetenta paddlare bland multisportare, till och med bland världens bästa kanotister, men kompetensspannet är så stort.

Liksom alltid spekuleras det i media och spekulationerna blir så småningom sanningar som spikas fast i historien. De som lyckas med vågahalsiga utmaningar blir gurus och de som misslyckas är inkompetenta oduglingar. Ibland är skillnaden mellan geni och idiot hårfin.

Post a comment