Show cart
Design & Illustration

Nya kina-kajaker

Easty D5.5 – en ny tvåmanskajak

I höstas var jag i Kina och testpaddlade den första plastkajaken i en ny serie, ritad för kinesiska Liker Kayaks. Nu, några månader senare provpaddlades prototypen av Easty D5.5 (bilden ovan) av fabrikschefen, försäljningschefen och produktionsingenjören och jag fick tummen upp i ett mail.

Men först ut på marknaden är en kort singelkajak, Easty 4.5, som är tänkt att vara en instegskajak med ambitioner eller en mångsidig klubbkajak: enkel, billig och tålig men absolut inte en nybörjarpråm utan en pigg, lätthanterad och lättpaddlad kajak. Den visade sig vara hyfsat snabb för sin längd och material (HDPE), lättmanövrerad, rimligt stabil och mycket lättrollad.

Easty 4.5 – provpaddling i 40° värme...
Första provturen av Easty 4.5 i en trivsam badsjö med friskt vatten nära Jinhua.

Vid utvecklingen av skrovformen har jag fokuserat på ett lättdrivet skrov (marschfart snarare än toppfart) med en balanserad stabilitetskurva (mer slutstyvhet än initialstabilitet – men tillräckligt styv för att även nybörjare skall känna sig trygga) och komfort (den viktigaste egenskapen hos en kajak – sitter man inte bra, kommer man aldrig att utvecklas som paddlare). Easty 4.5 är främst avsedd för skädda (mycket lättmanövrerad), men kan levereras med roder för den som så vill. Den är 450x56 cm och har packluckor i för- och akterdäck och ett litet "handskfack" framför sittbrunnen.

Överraskande lättrollad!
En mycket nöjd konstruktör kan konstatera att Easty 4.5 är lika lättrollad som Frej, och att låååångsamma rollar är behagliga i 42-graders värme!

Jag tror att Easty 4.5 kommer att bli en mycket bra kajak för klubbar, uthyrare och kanotcentraler: nybörjarvänlig, tålig och med stor potential för såväl turer som paddlings-, säkerhets- och rollkurser.

Easty D5.5, standardversion med två/tre sittbrunnar
Det kommer lite olika färgvarianter för olika marknader.

Nummer två är är den tvåmanskajak, Easty D5.5 (som testpaddlades på bilden överst), en rymlig och stabil turkajak med två sittbrunnar och en stor lastlucka, som kan fungera som kan fungera som sittbrunn åt en inte alltför lång vuxen, ett barn eller en hund. Med 653 liter total volym och 322 kg lastkapacitet på konstruktionsvattenlinjen är den en kompetent långturskajak för två eller dagturskajak för tre. Skrovformen är snarlik singelkajakens, men längre och bredare: 550x72 cm. D5.5 finns med antingen 2+ sittbrunnar eller med en klassisk stor öppen sittbrunn och levereras som standard med ett SmartTrack-roder. Produktionen är igång i Kina, men jag har inte hunnit provpaddla den än.

Open cockpit-versionen av D5.5
En D5.5 med klassisk öppen sittbrunn kommer lite senare, för paddlare med krav på en mer varierad användning

Under utveckling är också en surfskiversion baserad på singelkajaken – lite längre (505x55 cm), lite mer rocker i köllinjen och med en aning högre fördäck. Ett SmartTrack-roder kompletterar och ritningen förbereds just nu för CNC-fräsen i Jinhua.

de tre varianterna av Easty-kajakerna

Det är inte klart vem som kommer att ta in dessa kajaker till Sverige/Skandinavien, men förhandlingar pågår, och jag återkommer så snart jag vet.

Uppdatering: Första företag i Skandinavien som köpt in Easty är West System Norge (i första leveransen enbart D5.5) – och i Sverige blev det Liker Kajak Sweden som tar hem kajakerna.

Uppdatering 2: Skärgårdsidyllen, strax norr om Grebbestad har ett par av av Likers modeller i sitt sortiment föt uthyrning och försäljning.

Comments

Intressant som kompis/gäst kajak! Vad skulle du gissa på att priset kommer hamna på, så där mellan tummen och stortån? Ffa 4.5:an..

Nej, jag kan inte ens gissa. Utpriset är helt beroende av avtalet mellan producent och distributör, och beror på antal beställda enheter, eventuella årliga garantivolymer, hur garanti och reklamationer avtalas, om kajakerna säljs direkt från distributör eller via detaljist, hur importören och andra eventuella led räknar med täckningsbidrag och påslag etc. Nettopriser från fabrik i Kina brukar anges i förbluffande stora intervall, som t ex $ 300-800 – beroende på ovan nämnda faktorer.

Men det handlar om kajaker avsedda att säljas till lågt pris, dock inte de allra billigaste, eftersom vi specificerat hög kvalitet på plast/tillverkning, och bra utrustning (t ex SmartTrack-roder istället för de vanliga lågprisprylarna).

Den kinesiske producenten och jag har varit helt överens om lägga ribban ganska högt – dels för att tillverkaren har kunskap och teknisk potential för mycket hög kvalitet, dels för att kajakerna är utvecklade för att ha potential ett erbjuda en hel del även för krävande och medvetna kunder och slutligen för att även med högt ställda krav blir sådana kajaker tämligen billiga när den når butikerna i Skandinavien.

Kul att se att du använder en pagaj när du provar Easty 4.5 och inte "spade" som de tre cheferna som testpaddlar Easty 5.5.

Personligen förstår jag inte varför man använder "spade" över huvud taget (åtminstone för normalt motionsbruk som jag). Hur det är i sport och tävlingssammanhang kan jag inte uttala mig om.

"Mina" kineser vet vid det här laget att jag är en grinig jäkel när det gäller paddlar.

De vet hur man tillverkar bra grönlandspaddlar, men inte varför ;-)

Hej Björn!

Vet du var man får tag i kajakerna här i Sverige ?

Soliga hälsningar Kaj.

Post a comment