Show cart
Design & Illustration

Vår gamla Maria Kristina igen

Maria Kristina i Stockholm

Vår gamla Maria Kristina är i Stockholm nu, efter sommarens eskadersegling med Classic Boat Meet till åminnelse av Olympiaden 1912. Nya ägaren, Lars Nordlund, verkar ha haft en härlig sommar längs ostkusten ("I sommar har jag haft fantastiska seglingsupplevelser med Maria Kristina [...] Maria Kristina har blivit beundrat och fotograferad i alla hamnar. Varenda båt vi mött har tagit fram kameran.").

Maria Kristina byggdes 1975-1977 i ett tillfälligt presenningtält på slätten söder om Lund 1975-1977 i den takt studiemedel och extrajobb tillät. Skrovet är ferrocement (stålarmerad cement betong), däcket var på den tiden teak på plywood, överbyggnad, sittbrunn och luckor i mahogny, reling och avbärarlister i ek och rundhult i norrländsk gran. Mantågsstöttor, röstjärn, pulpit/pushpit mm i varmgalvat järn. 22-hästars Volvo Penta-diesel med fast tvåbladig propeller. 11 meter lång, 3,4 m bred och väger ca 10 ton. Total segelyta i krysställ (klyvare, fock, stor och mesan) 65 m2.

Maria Kristina i Stockholm

Bygget var spännande och givande, och jag har tänkt lägga ut lite bilder så snart jag får tid (och en bra diascanner – min flatbäddsscanner med dialock är liksom de flesta sådana långsam och med dålig kvalitet) att skanna in lite ur de gamla diamagasinen.

Tidigare notiser om Maria Kristina:
Maria Kristina tillbaka i sitt rätta element
Hur blev det paddling och kajak?
Modeller
Njord på gång i Norrland

Comments

- Det ser ut att vara ett rejält bygge, kul att hon seglas och är omtyckt av nuvarande ägare!

Det är fantastiskt vad man hann med och kunde realisera saker när man var student - och inte hade pengar.

Onekligen är det ett stort språng taget från långsegling i 10 ton ferrocement till paddling.

Sen undrar ja vad det är för en fin släde som är förtöjd på utsidan? (En skärgårdskryssare skulle kunna vara en bra instegsmodell för den som vill gå från havskryssare till kajak - man kanske kan vänja sig vid livet i en rörpost och att vara närmare vattnet....)

Jim

Lars har också ett par långa smala (en A22 och Sk30) – kanske en av dem som ligger på utsidan?

Gradvis anpassning blev det faktiskt. En 4 meters Kanotyawl kom emellan för att mildra chocken ;-)

Men visst kan man häpna över hur effektiv kombinationen frejdig entusiasm och ungdomligt oförstånd kan vara...

Ferrocement är rimligtvis stålarmerad betong.

Cement har hållfasthet ungefär som torrt vetemjöl.

Ja, det ska såklart stå stålarmerad betong (det hade nog annars varit besvärligt att hålla cementen på plats tills hon sjösatts ;-)

Post a comment