Visa varukorgen
Design & Illustration

Lite rollhistoria

Hur länge kajaker har rollats på Grönland vet man inte. Det är först från början av 1600-talet som det finns pålitliga uppgifter om rollar (info från ett antal böcker om kajaker samt från Wikipedia).

1605: Ett återvändande valfångstfartyg plockar med sig ett par grönländska jägare i sina kajaker för att underhålla Christian IV och hans vänner med rollar i Köpenhamns hamn.

1606: Föreställningen blev uppskattad och ytterligare jägare tvingades till Köpenhamn för att uppträda: rolla och jaga tama ankor med harpun i slottsdammen, något som de höga gästerna uppfattade som en sorts lustig kajakbalett enkom för deras nöje.

1625: En motsvarande uppvisning gavs i Holland. 

1720-1730: Missionärerna Hans och Poul Egede övertalar inuiterna Pooq och Quiperoq att resa till Danmark för att öka kunskapen om Grönland och dess kultur. Poul Egede lär sig enligt uppgift rolla en kajak – kanske som förste utanför Grönland.

1765: David Cranz (herrnhutistisk baptistmissionär) beskriver i sitt verk Historie von Grönland tio olika rollar i detalj.

1872: Svensken John Lerberg visar kajakkonster på sjön Åsunden. Huruvida det rollades är väl rätt osäkert (framför allt med tanke på det av tidningsannonsen att döma verkar ingå en hög hatt i paddelutstyrseln), men en grönländsk kajak hade han i alla fall med sig.

1884: Första omnämnandet av rolluppvisning i USA – en kajakträff på Grindstone Island i S:t Lawrencefloden

1911: En undersökning visar att ungefär 39% av de grönländska jägarna kan rolla sina kajaker.

1918: Knut Rasmussen visar kajakrollar i Danmark.

1927: Edi Pawlata från Österrike lär sig rolla på egen hand och utvecklar en roll som passar för forskajaker som sedan dess heter Pawlata-roll.

1930: Gino Watkins lär sig rolla under en expedition på Östgrönland.

1949: Manasse Matheussen vinner det första inofficiella världsmästerskapen i kajak (inomhus) i Danmark – men bland annat 10 rollar på 18 sekunder.

1951: En grönländsk reverserad sveproll användes för första gången i en slalomtävling i Österrikiska Steyr, och kallades därför för steyr-roll.

Under 1980-talet startades kajakklubbar på olika ställen på Grönland, och kajakkulturen började sakta återhämta sig efter årtionden av glömska.

1987: Första inofficiella Grönländska kajakmästerskapen i Aasiaat. 

1989: Grönlands kajakmästerskap får officiell status. Första mästerskapet går av stapeln i Sisimiut.

2000: Mästerskapet öppnas för icke-grönlänningar

« Föregående sida 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa sida »

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar