Visa varukorgen
Design & Illustration

Reverserad sveproll i bilder

En reverserad sveproll görs om man kapsejsar med paddeln långt bak - till exempel med ett akterroder vid surf. Fördelen är att man slipper föra paddeln framåt mot kajakens fart till ett utgångsläge för standardroll eller stormroll.

Bilder: Peter Schedwin, från en rolluppvisning i sjön Sommen augusti 2008.(Jag visade också lite grönlandsrollar på KajakEvents kajakmässa i Malmö i maj 2008 –18 minuter video från tillfället).

Reverserad sveproll 1
Utgångsläget är denna gång med axlarna parallellt med kajaken mittlinje och paddelbladet vid akterstäven. Kapsejsa bakåt med ryggen i vattnet.

Reverserad sveproll 2
Ligg kvar utan att röra överkroppen eller paddeln.

Reverserad sveproll 3
Vrid överkroppen så att du tittar ner i vattnet och flytta paddeln till ett lågt stöd.

Reverserad sveproll 4
För överkroppen framåt längs ytan med händerna nära respektive axel. Paddeln kommer då att följa med framåt och ligga vinkelrätt ut från kajaken när det är dags att avsluta rollen.

Reverserad sveproll 5
Avsluta med att låta överkroppen glida in över fördäck (ansiktet ner i vattnet och sist upp) och dra paddeln in över däcket, precis som i en stormroll eller ett lågt stöd.

Kommentarer

Hej Björn

Läste för en tid sedan (25 oktober) att du har förfinat din reverserade norsaqroll samt din framåt-framåthandroll. Hade varit kul om du hade tid att skriva ned lite tips och nya tankar/insikter. Själv brottas jag fortfarnade med att hitta en säker reverserad sveproll. Hamnar lätt för djupt och har stora problem med att få till någon form av höftvridning/knyck.

Tack

Skriv en kommentar