Visa varukorgen
Design & Illustration

Handroll med bilder

En handroll kräver vighet och en någorlunda lättrollad kajak. Här är en bildsekvens som visar stegen för en vanlig enhandsroll moturs.

Bilder: Peter Schedwin, från en rolluppvisning i sjön Sommen augusti 2008.(Jag visade också lite grönlandsrollar på KajakEvents kajakmässa i Malmö i maj 2008 –18 minuter video från tillfället).

Handroll 1
Utgångsställning som för de flesta rollar, men eftersom marginalerna är mindre när man rollar mad bara handen, är det extra viktigt att pannan är så nära fördäcket som möjligt. Håll om kajaken med vänsterhanden (vid roll med högerhanden) och dra dig ner mot däcket.

Handroll 2
Behåll den framåtlutade ställningen under de första tre fjärdedelarna av rollen. Ett vanligt nybörjarfel är att resa sig upp under vatten och därmed bromsa rollen.

Handroll 3
Så fort du kommer upp till ytan med näsan, lägg dig rygg med båda axlarna och bakhuvudet djupt i vattnet. Vrid upp kajaken genom att böja ryggen bakåt.

Handroll 4
Gör ett kraftigt svep neråt med högerhanden samtidigt som du glider in över akterdäck med nacken nära däcket. Håll ut vänsterhanden som motvikt för att hjälpa till.

Handroll 5
Avsluta och res dig upp med båda händerna i vattnet för att stabilisera.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar