Visa varukorgen
Design & Illustration

Shotgunroll med bilder

Jag vet inte om det finns något svenskt namn på den här rollen. Tanken bakom är att kunna rolla upp med paddeln i ena armen, om man har en arm upptagen av att hålla en kamera, intrasslad i linor eller skadad – en axel ur led till exempel.

Bilder: Peter Schedwin, från en rolluppvisning i sjön Sommen augusti 2008. (Jag visade också lite grönlandsrollar på KajakEvents kajakmässa i Malmö i maj 2008 –18 minuter video från tillfället).

Shotgun roll 1
Utgångsställningen: paddeln stödd mot axeln.

Shotgun roll 2
Som i de flesta rollar – luta framåt mot fördäck för att minska motståndet i vattnet. Paddelbladet nära stäven.

Shotgun roll 3
Ligg kvar framåtlutad under de första tre fjärdedelarna av rollen. Ett vanligt nybörjarfel är att man reser sig upp i vattnet och därmed bromsar rörelsen och försvårar den avslutande delen av rollen.

Shotgun roll 4
Paddeln fortfarande stilla vid stäven. Vänsterhanden under botten – dels för att minska motståndet, dels för att hjälpa till behålla den framåtlutade ställningen.

Shotgun roll 5
Med överkroppen i vattenytan är det dags att hitta flytläget. Med ryggen och bakhuvudet ner i vattnet, vänsterhanden som motvikt börjar jag dra paddeln ut vinkelrätt mot kajaken och vrider samtidigt upp kajaken genom att böja ryggen bakåt.

Shotgun roll 6
Med paddeln vinkelrätt mot kajaken glider jag in över akterdäck. Bara ett mycket lätt tryck i paddeln behövs, vilket framgår av att paddeln inte sjunker. Paddelbladet stöder i det här läget mot axeln, men det går lika bra om den stöder mot magen eller flytvästen

Kommentarer

Manöver hämtad från det militära mån tro?

Då skulle nästa moment i exercisen bestå i att hinna ladda om bössan under rollen :-)

Behärskar själv bara ett fåtal rollar men tycker shotgun var överraskande lätt att lära

Rollen heter på grönländska "Paatip kallua tuermillugu illuinnarmik" – jag kan tänka mig att det utanför Grönland uppstod ett behov av en enklare beteckning.

Men det verkar som om "armpit roll" håller på att ersätta shotgun roll i engelskspråkiga sammanhang...

Skriv en kommentar