Visa varukorgen
Design & Illustration

Rolla med korsade armar

Varför rolla med korsade armar? Ja, jag vet inte om det finns någon rationell förklaring till ett sådant behov. Kanske om en grönländsk säljägare kapsejade medan han med paddeln i "fel" hand höll på med att knyta fast avataqen (blåspåsen av sälskinn) eller något sådant. Ett annat förslag är att det var lätt att kapsejsa just när jägaren med full kraft vräker iväg harpunen och för att snabbt få lite längre hävstång med paddeln är det snabbast att korsa händerna på skaftet.

Oavsett bakgrunden ingår crossarmrollen åt båda hållen i grönländska rolltävlingar. Har man intressen åt det hållet finns poäng att tjäna.

Bland Peter Schedwins fina bilder från min rolluppvisning i Sommen 2008 finns ett par på denna roll, men tyvärr inte på startpositionen. (Jag visade också lite grönlandsrollar på KajakEvents kajakmässa i Malmö i maj 2008 –18 minuter video från tillfället).

Tyvärr har jag inga bra bilder av utgångspositionen, men prova så här:

För att rolla åt vänster, håll paddeln på vänstersidan, parallellt med kajaksidan, släpp med högerhanden och ta tag i skaftet någon decimeter akter om och under den vänstra handen. Böj dig långt fram och dyk ner över paddeln.

Lägg paddelbladet mot relingen

Uppe vid vattenytan lägger du vänster paddelblad mot relingen, vrider ansiktet neråt i vattnet och trycker paddelskaftet neråt med båda händerna. Som vanligt är huvudet det sista som skall komma upp och glida in nära fördäcket. För att få poäng skall du hålla kvar händerna tills du är i balans.

Tryck neråt med båda händerna

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar