Visa varukorgen
Design & Illustration

Balance brace i bilder

Balance brace är ett sätt att vila på rygg i vattnet med paddeln orörlig. Det finns flera sätt - det jag visar här är med paddeln i ena handen.

Bilder: Peter Schedwin, från en rolluppvisning i sjön Sommen augusti 2008.(Jag visade också lite grönlandsrollar på KajakEvents kajakmässa i Malmö i maj 2008 –18 minuter video från tillfället).

Balance brace 1
Med paddeln balaserad i ena handen, luta bakåt och glid ut i vattnet. Undvik att falla ner med utsträckt arm - det innebär onödiga risken för axelleden.

Balance brace 2
Vrid ner båda axlarna och bakhuvudet i vattnet och tryck kajaken ifrån dig - ju mer rättvänd kajaken ligger desto bättre flytkraft genererar den.

Balance brace 3
Drag gärna ner den lediga armen (i det här fallet den vänstra) i vattnet och håll om akterrelingen med handen. Det innebär mer av kroppen i vattnet och därmed bättre flytkraft.

När du vilat färdigt glider du in på akterdäck som efter en butterflyroll.

Kommentarer

När det gäller "Balance Brace"

Upplever att det är svårt att hålla kajaken "rättvänd"

När kajaken faller över/står på kant krävs en paddelrörelse för att hålla allt flytande. Eller ?

Det stämmer bra. Lutar kajaken mer än 45-55 grader (beroende på skrovform) genererar den inte längre flytkraft utan drar ner paddlaren istället - och då får man börja vifta med paddeln. Så hemligheten är att ha en kajak med rimligt låga sargkanter och böja ryggen bakåt tillräckligt. Men förvånansvärt mycket av det är övning - på samma sätt som förmågan att flyta på rygg i vattnet (utan kajak) handlar om att hitta rätt ställning på kroppen och att slappna av.

Björn, jag kan bara hålla med! Jag "knäckte koden" till balance brace alldeles nyss när jag var ute. Tidigare har jag tänkt att det är omöjligt med min högvolymskajak (Artisan 2000), som har väldigt höga fribord jämfört med en grönländsk rollkajak. Men tricket var att slappna av (samma som när man flyter på rygg) och böja ryggen ordentligt (inte luta kajaken för mycket). Jag kunde tillochmed släppa paddeln och lägga händerna på magen! Stort för mig... :-)

När man sedan ska gå upp igen, gäller det att rotera in med huvudet nära akterdäck, och förstås inte försöka resa sig rakt upp ur vattnet. Den bakre armen tar man upp till andra skrovsidan som motvikt.

Samma här. Igår. Jag märkte att om jag ligger på höger sida av kajaken så gick det bra om vänster ben var helt "oaktivt". Tyngden vilade på höger höftben.

Skriv en kommentar