Show cart
Design & Illustration

Nersänkt sittbrunnssarg, Njord 2005

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

När jag byggde prototypen till min Njord 2005, testade jag en för mig ny variant av sittbrunnssarg – en platsbyggd nersänkt kolfibersarg. Eftersom jag fått en hel del frågor genom åren om hur man bygger den, finns här lite bilder från processen (notera att det är ett snabbt prototypbygge, utan mycket möda lagd finish!)

Men själva konstruktionen blev så bra att det är min huvudsakliga rekommendation numera – och så bra att prototypen fortfarande är min favoritkajak för långfärd. Jag har många gånger tänkt bygga en ny Njord med lite bättre finish men dels har annat kommit emellan och dels fungerar den gamla Njorden så bra att jag inte är riktigt motiverad. Sensmoral: prototyper, nödreparation och quickfixar skall aldrig vara så bra att de blir permanenta ;-)

Bygget började som vanligt med en tillfällig sittbrunnsdummy i 20 mm spånskiva, vars huvudsakliga funktion är att se till att ribborna landar mot den blivande sittbrunnssargen i en snygg och funktionell kurva.

cockpitbygge, Njord 2005

Sedan bygger jag en form med bitar av 20-25 mm skumskiva på undersidan av däcket för den nersänkta kanalen.

Cockpitbygge, Njord – 2005

Formen täcks med maskeringstejp från ovansidan av däcket till undersidan.

Cockpitbygge, Njord – 2005

Dags att lägga på glasfiber i epoxy – totalt ca 8-9 lager.

Cockpitbygge, Njord – 2005

Det blir en lite "bulle" av glasfibern på däcket...

Cockpitbygge, Njord – 2005

...och en lite större för kanalen på undersidan. 

Cockpitbygge, Njord – 2005

När epoxyn härdat, slipar jag glasfibern jämn och snygg – särsklit viktigt att innekanten i hålet blir bra, eftersom det är den som kommer att styra fräsningen lite längre fram. 

Cockpitbygge, Njord – 2005

Lite snobberi i form av ett lager kolfiber (snobberi eftersom handlaminerad kolfiber inte bidrar till låg vikt och bara marginellt till styvhet).

Cockpitbygge, Njord – 2005

Slutligen ett eller två lager glasfiber på toppen – främst för att få en slipbar ytan för slutfinishen (slipad kolfiber ser ut som sot).

Cockpitbygge, Njord – 2005

Nu är det dags att med en pinnfräs fräsa bort trä/laminat över det som skall bli den nersänkta kanalen. En styrrulle på överhandsfräsen följer innerkanten av sittbrunnssargen och fräsningen sker i flera steg, lite i taget.

Cockpitbygge, Njord – 2005

Nu kan hela sargenheten lyftas bort och finslipas och däckskanten rundas en aning.

Cockpitbygge, Njord – 2005

Sargkanten under däck snyggas till innan limning. 

Cockpitbygge, Njord – 2005

Sargen limmas på plats

Cockpitbygge, Njord – 2005

Det färdiga reultatet innan lackning.

Cockpitbygge, Njord – 2005

Färdig! Sargen är mattpolerad med extrafin stålull – andra vill kanske hellre ha kolfibern glänsande under högblank lack. Sitsen fick ett lager tunt liggunderlag efter ett par testturer.

Cockpitbygge, Njord – 2005

Och så här ser den ut efter 13 års hård användning. En av våra katter har gett sitsen en personlig prägel med sina klor ;-)

De tunna tvärgående streck som kan anas i sitsen är pennstreck efter en noggrann uppmätning av sitsen för några år sedan. 

Cockpitbygge, Njord – 2005

Comments

Skulle vilja ha måtten på prototyp-Njordens sittbrunssarg. Jag provade ju just din prototyp i somras och tyckte den passa bra. Eller är den verkligen 38cm bred som ritningen?

Sedan undrar jag även vilket kapell du har till den?

Innermåtten i sittbrunnssargen är 38,4 x 53,2 cm på prototypnjorden. Yttermåtten beror på hur du bygger sargen.

Jag har en Aquilisaq från Reeds Chillcheater (vid beställning skickade jag in ytterprofilen på sargen avritade på en bit papper), och en Brooks Tuiliq (Body XL, standard cockpit size).

Jag har också ett kapell från Reeds som jag lånar ut när någon vill prova, men föredrar själv Akuilisaqen eftersom det är lättare att röra sig i sittbrunnen med den.

Jag använder samma sittbrunnssarg på de kajaker jag byggt åt mig själv och kan alltså använda samma prylar till alla.

Misstänker att det skall vara 38,4 för 28,4 cm skulle jag aldrig kunna komma ner i :-)

Inte jag heller ;-)

Korrigerat nu!

Skulle du kunna förtydliga med vad du menar med:

" En styrrulle på överhandsfräsen följer innerkanten av sittbrunnssargen" eller som det i byggbeskrivningen står "Med en överhandsfräs och med det utsågade hålet som styrning fräser du från ovansidan bort virket över kanalen..."

Jag kollar på bilderna och får inte ihop det i mitt huvud hur du menar. Jag misstänker att jag inte förstår vad du menar med "styrrulle". För mig är det ett styrkullager som sitter under kantfrässtål, men förstår inte hur hjälper till här.

Min urgamla ELU hade en gång ett anhåll med styrrulle, men det har förkommit genom åren och går inte att få tag i längre. Så jag fick improvisera förra gången det behövdes – ersatte parallellanhållet med en träkloss med monterat styrhjul (en gummirulle från en kasserad bandspelare).

När man bygger saker som ligger utanför pryltillverkarnas intressesfär får man improvisera - det händer mig ofta ;-)

Till en del fräsar finns ett V-format anhåll som fungerar på samma sätt (lite trögare att dra bara).

Post a comment