Show cart
Design & Illustration

Kajaksymposium på Orust 17 - 20/8 2000

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

Ur arkivet: gamla turberättelser med Malmö Kanotklubb

Vi tittar ut mot ett vitskummande och dånande västerhav. Framför oss en lugn och trygg Nigel Foster, som från sittbrunnen i sin Silhouette letar efter de mest lärorika utmaningarna – runt oss exploderar brottsjöarna mot klippväggen. Där i det smala gattet mellan klippan och grynnan, där vattnet skummar vildsint mellan vågbrotten som kastar vattenkaskader högt upp i skyn, där hittar han vad han söker. "Follow me".

Det här är för mig ren adrenalinpaddling, en bra bit utöver vad jag normalt skulle gett mig in på. Men när Nigel Foster paddlar före, lugnt småleende och med avmätta och precisa paddeltag hanterar kaoset, verkar det plötsligt inte så svårt.

En hel dags undervisning i avancerad rockhopping är huvudsakliga belöningen för ett par dagars instruktörsjobb – och för det ändamålet passar 10 m/s och 2 meters brytande sjö perfekt.

På lördagen inträdde lugnet igen – sol ,varmt och vindstilla, till stor förtrytelse för dem som försökte lära ut högsjöräddning och rockhopping, men gefundenes fressen för mig som tillsammans med två andra instruktörer tog hand om en 2-mila dagstur med relativt ovana paddlare ut till Måseskär i havsbandet. (En av deltagarna orkade inte hela sträckan så bogserlinan kom till användning igen! Varför hamnar jag jämt i den stuationen?)

På söndagen var det fullt pådrag igen – 13m/s SV – och i mesta laget även för de avancerade lektionerna men OK för mig som undervisade teoretiskt och praktiskt i navigation.

Kajaksymposium 2000 blev ett välregisserat och friktionsfritt arrangemang under överinseende av Thomas Åhlberg på Orust Kajak. Programmet omfattar kajakkunskap på alla nivåer från rena nybörjarkurser till den mest avancerade högsjöpraktik.

Följande aktiviteter fanns att välja på:
1. Raktframpaddling, balans, manöver och räddningstekniker, heldag
2. Utökad balans, manöver och högsjöpaddling introduktion, heldag
3. Guidade turer: Måseskär, Gåsö. Härmanö/Vallerö, heldag
4. Paddling för dig med funktionshinder, halvdag
5. Rockhopping och surfing, halvdag
6. Högsjöpaddling och räddning, halvdag
7. Raktframpaddling, avancerat, heldag
8. Kajakbygge, information, halvdag
9. Skärgårsnavigering i kajak, heldag

Symposiet kostar 700:-och omfattar valfria aktiviteter plus en grillfest. Tillkommer gör campingavgift – alla bor i tält på Stockens camping. I år deltog ca 150 paddlare från Norden tillsammans med 30 instruktörer från Sverige, Norge, England och USA.

(Bild 1 och 4 är lånade ur Karin Mentzing förträffliga bok: Långfärdspaddling, och är tagna av Karin själv resp Alexandra Dahlström vid ett tidigare symposium på samma ställe. Bild 3 är tagen av Thomas Åhlberg under min navigationslektion. Fotografen till bild 2 har inte gått att spåra.)

© Björn Thomasson, 2000

Comments

There are no comments yet.

Post a comment