Design & Illustration

Cut molds

The plans show molds in full scale. Transfer them (the manual suggest a simple way) to suitable material - particle board or plywood, 10 mm thick or more. Cut them with a sabre saw. Cut to baseline - leave the deck lines until later.

Then it is time to cut some strips...

| Back |

Comments

Como faço para ter um projeto de caiaques. Abraços.

how do I have a kayak design just like this. hug-Brasil

Very simple – you order a plan from the catalog and build one ;-)

Muy simple - usted pide un plan del catálogo y construye uno ;-)

Hej

Håller på att bygga en Frej som jag köpte för några veckor sedan.

Jag insåg när jag sågade ut mallarna i plywood att sticksåg inte är det verktyg jag är mest hemma med. Du skriver att de moment som kräver noggrannhet är uppsättning av mallarna i jigg och slipning.

Men med vilken precision och vilka toleranser måste man såga ut spantmallarna, dom är väl ändå avgörande för resultatet? Jag är väl nu uppskattningsvis som värst +-2-3mm från ursprungsmallarna. Dom ser delvis lite ojämna ut.

Felaktiga spant ger såklart samma fel i skrovformen som misstag vid monteringen av dem. +-2-3 mm låter mycket. Plus är förstås inget problem, bara att slipa ner till linjen. Men minus är svårarer att reparera. "Tricket" är alltså att såga med marginal och slipa in till linjen efteråt.

Det handlar förstås också om sticksågens kvalitet. En gammal utsliten sticksåg innebär glapp som får bladet att vandra i sidled. Använd ett nytt fräscht grovtandat blad avsett för trä – ett slitet eller böjt blad gör det svårt att få precision. Kolla att styrtrissan är rätt justerad – för lång ifrån så vibrerar bladet, för nära så slits styrtrissan ut. Kolla att pendelfunktionen (som finns på de flesta sågar) är inkopplad. Kolla också att bladet står vertikalt – är det vinklad tenderar sågen att vandra i sidled.

Slipar du ner spanten till linjen brukar det fungera genom att ribborna vilar mot toppan på ojämnheterna. Har du "minusställen" som är bredare än ribborna kan du också kompensera genom att inte trycka ribban ända intill spantet just där, eller lägga ett tunt mellanlägg (kartong eller träkil) just där. Men med spant som inte riktigt stämmer blir det svårare att få ett korrekt format skrov och åtskilliga timmars extra slipjobb.

Post a comment