Show cart
Design & Illustration

Butterfly i bilder

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

En butterfly (eller window-shade) är en roll som inte ingår i den traditionellt Grönländska arsenalen, men som är behändig att ta till om man misslyckas med andra rollar - den låter sig nämligen göras från ungefär vilket utgångsläge som helst.

Bilder: Peter Schedwin, från en rolluppvisning i sjön Sommen augusti 2008.(Jag visade också lite grönlandsrollar på KajakEvents kajakmässa i Malmö i maj 2008 –18 minuter video från tillfället).

Butterfly 1
Utgångsläget (för träning) är helt enkelt att man håller paddeln med ena handen, någorlunda mitt på, parallellt med kajaksidan och kapsejsar över paddeln. Som "nödutgång" efter en missad roll är det oftast enklast att bara släppa paddeln med ena handen och rolla upp.

Butterfly 2
Fortsättningen ser ut ungefär som för alla rollar med bakåtlutad uppgång. Axlarna och huvudet i vattnet, ena handen som motvikt, den andra med paddeln utsträckt från kajaken. Lätta på greppet ett ögonblick så lägger sig grönlandspaddeln automatiskt med bredsidan på ytan.

Butterfly 3
Sedan är det bara att glida in över akterdäck med huvudet nära däcket och ett lätt tryck nedåt med paddelarmen.

Butterfly 4
Res dig upp med paddeln kvar som stöd på ytan.

Comments

There are no comments yet.

Post a comment