Show cart
Design & Illustration

Shotgunroll med bilder

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

Jag vet inte om det finns något svenskt namn på den här rollen. Tanken bakom är att kunna rolla upp med paddeln i ena armen, om man har en arm upptagen av att hålla en kamera, intrasslad i linor eller skadad – en axel ur led till exempel.

Bilder: Peter Schedwin, från en rolluppvisning i sjön Sommen augusti 2008. (Jag visade också lite grönlandsrollar på KajakEvents kajakmässa i Malmö i maj 2008 –18 minuter video från tillfället).

Shotgun roll 1
Utgångsställningen: paddeln stödd mot axeln.

Shotgun roll 2
Som i de flesta rollar – luta framåt mot fördäck för att minska motståndet i vattnet. Paddelbladet nära stäven.

Shotgun roll 3
Ligg kvar framåtlutad under de första tre fjärdedelarna av rollen. Ett vanligt nybörjarfel är att man reser sig upp i vattnet och därmed bromsar rörelsen och försvårar den avslutande delen av rollen.

Shotgun roll 4
Paddeln fortfarande stilla vid stäven. Vänsterhanden under botten – dels för att minska motståndet, dels för att hjälpa till behålla den framåtlutade ställningen.

Shotgun roll 5
Med överkroppen i vattenytan är det dags att hitta flytläget. Med ryggen och bakhuvudet ner i vattnet, vänsterhanden som motvikt börjar jag dra paddeln ut vinkelrätt mot kajaken och vrider samtidigt upp kajaken genom att böja ryggen bakåt.

Shotgun roll 6
Med paddeln vinkelrätt mot kajaken glider jag in över akterdäck. Bara ett mycket lätt tryck i paddeln behövs, vilket framgår av att paddeln inte sjunker. Paddelbladet stöder i det här läget mot axeln, men det går lika bra om den stöder mot magen eller flytvästen

Comments

Manöver hämtad från det militära mån tro?

Då skulle nästa moment i exercisen bestå i att hinna ladda om bössan under rollen :-)

Behärskar själv bara ett fåtal rollar men tycker shotgun var överraskande lätt att lära

Rollen heter på grönländska "Paatip kallua tuermillugu illuinnarmik" – jag kan tänka mig att det utanför Grönland uppstod ett behov av en enklare beteckning.

Men det verkar som om "armpit roll" håller på att ersätta shotgun roll i engelskspråkiga sammanhang...

Post a comment