Show cart
Design & Illustration

Stormroll i bilder

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

En stormroll innebär att man rollar med överkroppen mot fördäck - en mer sammanhållen rörelse på både kroppen och paddeln. Den fungerar därför bra om det är begränsad plats: till exempel andra paddlare, kajaker, paddlar, linor eller annat som kan vara ivägen i vattnet. Man kommer upp framåtlutad med paddeln i läge för låga stöd åt båda hållen, vilket kan underlätta i hårt väder.

Bilder: Peter Schedwin, från en rolluppvisning i sjön Sommen augusti 2008.(Jag visade också lite grönlandsrollar på KajakEvents kajakmässa i Malmö i maj 2008 –18 minuter video från tillfället).

Inledningen, som jag inte har någon bra bild till, ser ut precis som för en standardroll - paddeln längs relingen, pannan mot däcket - orörlig under de första tre fjärdedelarna av rollen.

Stormroll

När du kommer upp till ytan, gäller det att snabbt vrida handlederna till en lågt-stöd-position. Det här tar tid att träna in eftersom muskelminnet för de flesta säger högt-stöd-position, och muskelminnet är snabbare än tanken.

Stormroll 2
Vrid ut överkroppen en aning från kajaken, titta rakt ner i vattnet och vrid upp kajaken genom att böja midjan framåt - en djup bugning

Stormroll 3
Låt överkroppen glida in över fördäck så lågt som möjligt med ansiktet sist. Dra paddeln in över fördäck med ett lätt tryck precis vid ett vanligt lågt stöd.

Stormroll 4
Avsluta med paddeln i ett lågt stöd. Normalt håller man paddeln i vanlig fattning. Jag minns inte varför jag vid det här tillfället hade flyttat händerna ut mot bladet - kanske försökte jag rolla sakta och instruktivt och behövde lite mer hävstång.

Comments

Jag har provat lite med stormrollen men den har känts svår. Det har inte gått bra förrän jag läste din pedagogiska instruktion. Då satt den direkt! Plötsligt kändes den så självklar.

Inte nog med att du är en duktig båtbyggare och webdesigner - du är en fantastisk skribent, instruktiv, inspirerande och med en uppfriskande humor.

Tack Björn. Jag hade själv problem under ett par år med att få stormrollen att fungera pålitligt men fick oväntad hjälp – en busvissling från avstånd och en ropad instruktion: "ind med pagajen på dækket!" (eller vad det nu kan tänkas heta på danska), och sedan dess har jag inte missat en enda stormroll. Det var under ett kajaksymposium i Danmark för sju-åtta år sedan som Pavia Lumholt (den enda jag vet som äger en kycklinggul tuiliq) från 25 meters håll ställde korrekt diagnos...

Har också försökt mig på stormrollen, dock utan att ha varit i närheten av att lyckas (ännu!). Du skriver "snabbt vrida handlederna till en lågt-stöd-position". Menar du att du vrider hela paddeln? Eller byter du s a s grepp?

Ja, hela paddeln vrids. Ett problem för många är att den bakåtlutade rollen sitter så i ryggmärgen att man reflexmässigt vrider händerna fel och missar början av stormrollen.

En standardroll bygger på ett högt stöd – man vrider alltså handlederna bakåt (handflatorna uppåt) tills paddeln ligger platt på vattnet.

En stormroll bygger på ett lågt stöd och du vrider handlerna framåt-neråt (handens ovansida uppåt) tills paddeln ligger platt på vattenytan. Sedan drar du paddeln kraftfullt in över däcket tills du har en hand över var reling ungefär – och som vanligt: huvudet sist upp ur vattnet, tätt över fördäcket. Tänk också på att inte sträcka paddeln för långt ut vid rollens början – den yttre handen rakt under axeln, så att du har kraft att trycka. Den inre paddelbladet kan med fördel stöda mot relingen så att du bara behöver fundera över vad du gör med det aktiva bladet.

Idag fick jag till en - säger en - stormrulle på tja, kanske femton försök. Hur jag gjorde har jag ingen aning om. Kunde i alla fall inte upprepa konststycket. Rollade i klubbens gamla Tahe Greenland Touring i stället för min egen Qanik.

Om Qanik: är framdäcksrollar svårare på den (den har ju lite högre fördäck)? I övrigt tycker jag mycket om den.

Försökte också med en reverse sweep roll häromdagen (ser ju så JÄKLA enkelt ut på Youtube!). När jag hamnade uppochner förlorade jag all orientering: vad är upp? Vad är ner? Vem är jag? Vad heter jag? Hur mycket är klockan? Men vill du veta hur ett magplask ser ut så kan jag visa!

Alla andra har redan prisat din hemsida - jag ska inte tjata, bara säga att jag instämmer.

Tack Erik! Jag tycker inte att Qanik är svårare att framåtrolla än en Greenland Touring. Det högre däcket innebär visserligen att överkroppen måste lyftas en aning högre, men vi det läget i rollen har man armen i ett bra läge för att trycka till med den kraft som behövs. Det högre fördäcket ger också mer flytkraft i de avslutande 90 graderna av rollen.

Alla kajaker kräver en viss indiviuell anpassning av tekniken, men när rollen väl sitter har man så stora marginaler att det sällan blir något problem – inte ens i tämligen olämpliga kajaker.

Reverse roll är knepig innan man får till motoriken. Men man kapsejsar över paddeln och ligger kvar tills i samma läge tills man har huvudet nära ytan. Då böjer man snabbt fram överkroppen till exakt samma ställning som vid en vanlig framåtlutad roll.

Post a comment