Visa varukorgen
Design & Illustration

Thule/2

Bilder | Specifikationer | Mer om | Bakgrund och historia

Ritningssats, Thule/2 - 1 400 SEK Beställ

Snabbtitt på prestanda


manöverbarhet

kursstabilitet

marschfart

toppfart

initialstabilitet

slutstabilitet

lastkapacitet

Rekommenderad utrustning: justerbar skädda roder skott/luckor

Thule/2, tvåmanskajak, är en rymlig, snabb och säker långfärds- och expeditionskajak med bra kursstabilitet, ritad för att medge hög marschfart med liten ansträngning även i besvärliga förhållanden och med full packning.

Kajaken har tämligen stor volym, gott om plats för knän, fötter och packning och är tänkt för relativt storvuxna paddlare, men har i praktiken visat sig fungera utmärkt även för kortare och lättare personer.

God stabilitet (slutstyvheten är mycket hög) gör att ovana paddlare relativt snabbt lär sig behärska sjögång och att erfarna paddlare kan fortsätta med bibehållen fart och säkerhet även i besvärliga förhållanden.

Thule/3 – kajak för två med mycket packning eller för tre paddlare. En specialbeställning från en Kanotklubb i Danmark ledde till att jag gjorde en modifierad Thule/2: samma linjer men lite längre (656 cm), lite bredare (63 cm) och med plats för antingen en stor lastlucka (40x80 cm) mellan de båda sittbrunnarna, eller med en tredje sittbrunn. Lastkapaciteten höjdes till 255 kg och djupgåendet till 13,5 cm. Är du intresserad av tremansversionen, beställ en Thule/2 men gör en notering i beställningsformuläret att det är Thule/3 du vill ha. Priset är detsamma.

Alternative cockpit plans Thule3

Alternativa sittbrunnsvarianter för Thule/3

Bilder

Thule/2 av Erik Frantzen 2009Thule/2 av Erik Frantzen 2009Thule/2 av Erik Frantzen 2009Thule/2 av Ralph Merriman 2008Thule/2 av Ralph Merriman 2008Bo Bensby i Vordingborg, Danmark med ny Thule/3Provtur i Thule/3Thule/2 – Pontus ErikssonThule/2 – Pontus ErikssonThule/2 – Björn AnderssonThule/2 – Björn AnderssonThule/2 – Roger OlssonThule/3 – Stefan HolmdahlThule/3 – Stefan Holmdahlhulke/3 – Stefan HolmdahlThule/3 – Stefan Holmdahl

Specifikationer

Thule/2 lines

Längd¹ 637/607 cm (total/kvl)
Bredd 62/59 cm (total/kvl)
Djupgående 11 cm
Sittbrunn¹ 80x40 cm
Innerhöjd¹ 29,5/22 cm (framför/bakom sittbrunnen)
Vikt² 21-26 kg
Deplacement/volym⁶ 200 kg/512 liter
Fart³ 9,7/13,9 km/h
Prismatisk koefficient 0,59
Våt yta 2,88 m²
Släpmotstånd⁴ 2/3,37 kp
Stabilitet⁵ 4/5 (initial/slutstyvhet)
Användningsområde Långfärd och expedition till havs, i skärgård, i sjö eller älv (även fors). Motion och dagstur.

¹ Dessa mått kan lätt ändras efter egna önskemål
² Beroende på träslag, utrustning, noggrannhet med slipning, laminering etc.
³ Marschfart resp. motsvarande toppfart. Värdena är från början teoretiskt uträknade (Crouch´s formel) och justerade efterhand som jag kan göra relevanta praktiska tester.
⁴ Släpmotståndet i 4 resp. 5 knop mätt i kp vid angiven lastkapacitet.
⁵ Initialstabilitet resp. slutstabilitet – 1 är mycket rank, 5 är mycket stabil.
⁶ Deplacement är kajak + paddlare + last. Räkna bort kajakens vikt för att få lastkapaciteten.

Om ritningar och bygge

Till Thule/2 går det åt ungefär 400 löpmeter ribb (20x5 mm) inklusive marginal för spill och ett och annat misstag mm, 20 meter glasfiberväv (ca 160 gr/m2 på 100 cm bredd). Epoxyåtgången är svårare att ange eftersom den till stor del beror på hur den appliceras, men ungefär 9 kg är ett rimligt riktvärde. Värdena gäller om du bygger enligt ritningen – ändrar du längd eller annat måste du såklart justera åtgången proportionellt.

Thule/2, plans

Med ritningssatsen följer en illustrerad byggmanual med 36 sidor, som går igenom alla moment – tillräckligt detaljerat för att även en helt ovan byggare skall klara av att bygga kajaken.

Ritningssats, Thule/2 - 1 400 SEK Beställ

Minsta fönstermått för att lyfta ut den färdiga kajaken: 62x35 cm

Mer om Thule/2

Följande är texten från Thule - men egenskaperna är ungefär desamma för tvåmansversionen.

Thule är en snabb långfärds- och expeditionskajak, ritad för att medge hög marschfart med liten ansträngning även i besvärliga förhållanden och med full packning. Skrovformen med mjukt rundade slag och vassa stävar gör att Thule går torrt och mjukt även i grov sjögång, med kontrollerade och lättparerade rörelser och utan att bromsas nämvärt i motsjö.

God stabilitet (slutstyvheten är mycket hög) gör att ovana paddlare relativt snabbt lär sig behärska sjögång och att erfarna paddlare kan fortsätta med bibehållen fart och säkerhet även i besvärliga förhållanden. Initialstyvheten är sådan att stödtag i praktiken aldrig förekommer under normal paddling, även i krabb, besvärlig sjögång. Med de knästöd som finns beskrivna i ritningssatsen är Thule lätt att rolla även med stor sittbrunn. De nästan vertikala sidorna innebär att stabiliteten är ungefär densamma med och utan last och den plana botten minskar djupgåendet och ger bra surfegenskaper. Även för stabiliteten är bottenformen viktig – med bra bredd ända ner till botten kan sitsen placeras lågt vilket betyder enormt mycket för den upplevda stabiliteten. Med v-formad eller rund botten tvingas sitsen upp och stabilitet måste åstadkommas med barlast eller större totalbredd, vilket går ut över både paddelegenskaper och hanterbarhet.

Thule är en rymlig kajak med gott om plats för knän, fötter och packning och är tänkt för relativt storvuxna paddlare (> 185 cm och 80 kg), men har i praktiken visat sig fungera utmärkt även för kortare och lättare personer. Lätta personer kan behöva barlasta kajaken vid paddling utan last för att inte vindfånget skall bli besvärande.

Packvolymen är rejält tilltagen. Det finns, utöver normal långfärdspackning, plats för en hel del extraprylar – dykargrejor, kamerautrustning, jakt- eller fiskegrejor eller extra matransoner om man är i områden med glest mellan provianteringsställena.

Trots sin längd är Thule relativt lättsvängd och lätthanterad men jämfört med Nomad och Kavat är kursstabiliteten förbättrad på bekostnad av manöverbarheten. Hellre långtur än rockhopping alltså (visserligen går det bra att dra runt Thule även i mycket trånga passager i sjögång men det är roligare i t ex Kavat eller Isfjord). Hård akterlig sidvind ger naturligtvis de vanliga problemen med upplovning – med lite tålamod kan man lära sig kompensera med paddelteknik men annars är roder eller, ännu hellre, en justerbar skädda en bra lösning. Ritningen visar alla alternativ.

Den som vill kan bygga Thule med skott och luckor (beskrivning för detta finns också på ritningen). Det välvda däcket gör att Thule är lätt att packa från sittbrunnen, så skott och luckor blir mest en fråga om vana och säkerhet kontra enkelhet, driftsäkerhet och låg vikt.

Bakgrund och historia

Thule uppstod ur behovet att få plats med mer utrustning än i den ursprungliga Kavat. Tanken var dels att kunna få plats med dykutrustning på korta turer och dels att på långpaddlingar få plats med både normal långfärdsutrustning och kamera- eller filmutrustning. Samtidigt var målet en mycket snabb kajak med tyngdpunkten på distanspaddling och med minst lika goda sjöegenskaper som Kavat.

I första presentationen skrev jag att Thule lämpar sig för relativt storvuxna personer – minst 185 cm och 80 kg. Det är den vanliga konsekvensen av stor lastkapacitet. En lätt paddlare måste barlasta kajaken för att inte flyta för högt och få onödigt stort vindfång. Men det visade sig snabbt att även korta och lätta paddlare tyckte att Thule var lättmanövrerad och lätthanterad, så jag nyanserade beskrivningen.

Namnet Thule har egentligen ingenting med kajaken att göra. Thulekulturen var den medeltida eskimåkultur som koloniserade Grönland kring 1000-talet och som utvecklade och använde de ursprungliga grönländska kajakerna. Ännu tidigare var Thule romarnas benämning på det som idag är Sverige.

Thule/2 ritades i november 1999.

Kommentarer

Hej Björn!

Om man vill bygga en delbar Thule/3 som också går att göra om till en Thule/2, vore det inte lika bra att utgå från Thule/2's spantmall i mitten och bara reproducera den för hela mittsektionen? Kajaker blir kanske lite mindre stabil och lastbar men borde också bli lite mer lättdriven?

Vänliga hälsningar

Per-Ivar

Funktionellt bör det inte vara något problem. Mittsektionen blir då en förlängningsenhet, en extra sittbrunnspod. Men helt fritt från nackdelar är det såklart inte: mina skrov alltid är mjukt rundade för att störa vattenströmningen så lite som möjligt – med en rak (eller nästan rak) mittbit får du diskontinuiteter i linjerna som kommer att öka friktionsmotståndet. Samtidigt innebär den ökade vikten av de extra skotten och kopplingskonstruktionen att kajaken blir besvärligare att hantera.

Delbara kajaker har byggts flera gånger, t ex: Rune Eurenius med en havsracer, Dan Caouette med en Black Pearl och Daniel Norlén med en Njord.

Hej Björn!

Nu har jag kommit igång med mitt bygge och har lagt ut den första videon, https://www.youtube.com/watch?v=TlXaXq0A25k. Min plan är att publicera en byggvideo ungefär varannan vecka så att andra kan se hur jag bygger efter din ritning och byggbeskrivning. Kommentera gärna om de ser något tokigt. Jag har också gjort en spellista för bygget https://www.youtube.com/playlist?list=PLX8LJx74CkuIW8LEK7PxPpaKdQCyV-e4W men jag är inte säker på om länken funkar, kanske behövs en video till? Nästa video kommer på lördag. Om länkarna inte funkar kan man alltid söka på "Sail out of a garage"

Vänliga hälsningar

Per-Ivar

Trevligt initiativ.

I just wanna add for my non-scandinavian customers that the online building manual and the drawings are available in English and shipped when ordered from a browser with English as chosen language (if not otherwise requested) – no need to translate anything...

Sitter och läser och du skriver "storvuxna personer – minst 185 cm och 80 kg". Jag är 198 cm och väger 120 kg och har ofta problemet med att mina fötter tar i innerstäven.

Är detta något som går att anpassa?

Allt är relativt ;-)

Men visst går det att anpassa flera av kajakerna till dig. T ex en förlängd Frej L skulle passa utmärkt och är en kajak jag gärna rekommenderar. Vidare kan Nomad och Najad passa, liksom Thule. Marginalerna är generellt rätt stora med kajaker. Det krävs mellan 15-20 kg extra vikt för att en normalstor kajak skall sjunka 1 cm på vattenlinjen. Sittbrunnsstorlek och skottets och fotstödets placering anpassar du såklart efter behov (men når du innerstäven från sittbrunnen har du provat helt fel kajaker ;-)

När Jim Danielsson paddlade runt Skandinavien för drygt 30 år sedan använde han en Icefloe med en lastkapacitet (inklusive kajak och paddlare) på 150 kg – men när han startade i början av april vid gränsfloden mellan Norge och Ryssland vägde ekipaget 242 kg! Med det gav han sig ut i ett oskyddat Barents Hav med vinterstormar, is och snö (och kom efter 148 dagar i kajaken hem för att skriva en mycket läsvärd bok).

Skriv en kommentar