Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från april 2009

Friluftsdagar i Eskilstuna

kajak- och friluftsmässa i Eskilstuna

Jag har blivit inbjuden att medverka vid den kajak- och friluftsmässa som MestUte i Eskilstuna arrangerar den 16 maj mellan kl 10 och 16. Jag kommer att visa lite grönländsk rollteknik och hålla en tvåtimmars kurs i grönländsk paddelteknik.

Kursen fokuserar på att använda den smala paddeln effektivt, både för paddling rakt fram, manövrering, och stödtag/roll (grönlandsteknik handlar främst om energieffektivitet - att nå maximalt resultat med minimal arbetsinsats, att inte arbeta mot naturens krafter utan att utnyttja dem). Vad vi mera exakt jobbar med beror på dig som deltar, dina önskemål och behov etc.

Jag kommer att ha med en Black Pearl och en Njord plus några grönlandspaddlar och norsaqs för den som vill prova.

Läs hela notisen med kommentarer

Njord med inbyggd rollkurs...

Lättrollad Njord

Svårt att lära sig rolla? Kanske det, men med en lättrollad kajak och lite youtubeklipp, är det inte omöjligt...

"Hej Björn,

I söndags sjösattes min nya Njord. En halvtimme senare hade jag gjort min första roll efter att ha lärt mig rolla på Internet!

Jag har aldrig tränat eller ens provat att rolla tidigare. Men under vintern så har jag tittat på varenda instruktions film som jag kommit över på YouTube och liknande, och nu var jag ju tvungen att prova. Efter att iförd dyk-torrdräkt ha kapsejsat första gången och gjort 2-3 försök så kändes det helt omöjligt. Men efter att ha kapsejsat andra gången så slog det mig plötsligt att jag helt glömt bort höftvridningen. När väl paddelsvepet och höftvridningen kombinerades så var det som att kajaken drog upp mig ur vattnet. Plötsligt satt jag upprätt med god balans och kunde knappt tro vad som hade hänt!

Efter en stund så kändes rollen helt säker och ett par varianter hade utvecklats. Jag behövde inte göra en enda wet exit till. Att det skulle vara så enkelt, startposition, svep och höftvridning, allt annat ger sig själv. Men jag antar att jag har mycket att tacka kajakdesignen Nu ska det bli riktigt kul att fortsätta träna roll... och att paddla.

(Vikten slutade på ca 19 Kg inkl. luckor.)

Mvh,
Henrik, Göteborg"

Läs hela notisen med kommentarer

Till helgen är det kajak-friluftsmässa i Västerås

Kajak- och friluftsmässa

Västerås Kanotförening (Kanothuset vid Björnöbron) 2-3 maj kl 10-16.

Ur programmet:

 • Markus Oscarsson drar en vattenskidåkare efter kajak
 • Kurs i paddelteknik med Markus Oscarsson
 • Prova på att paddla kajak
 • Sjöräddningssällskapet visar sjösäkerhet
 • Uppvisning av räddningsövningar och eskimåroll
 • Träffa Barbro “Babs” Lindman som ensampaddlat Norges kust och Nya Zealands sydö samt Bengt Larsson som fem gånger paddlat hela Sveriges kust

Läs hela notisen med kommentarer

Teknik & Säkerhet till helgen

Teori och praktik
Säkerhet i teori och......praktik

Till helgen är det dags för den numera traditionella instruktionsdagen hos Petrus Kajak i Tranås. Som vanligt handlar det om en teorilektion på förmiddagen med säkerhetsfilosofi, balans, olika räddningstekniker med eller utan flottör eller assisterande kamrat, stödtag och rollar, och lite om att hantera kajak i olika förhållanden, sedan gemensam lunch och som avslutning några timmar i Tranås med praktisk räddningsträning, rollundervisning mm.

Tanken med notisen var egentligen att avisera att det fanns ett par platser kvar för intresserade, men när jag precis skulle klicka på "skicka" ringde Petrus och meddelande att det är fulltecknat – så nu blir det bara en notis om att jag inte är nåbar för frågor via telefon eller mail under helgen.

En snarlik kurs är planerad i slutet av sommaren, men då ute i Sommen, och med mer fokus på paddelteknik och manövrering och lite mindre på ren räddningsteknik. Återkommer om tid.

Läs hela notisen med kommentarer

Välj språk...

Senaste veckan har jag fått ett par ritningsbeställningar på engelska, trots att de gjorts från Sverige. Mycket av ritnings- och betalhanteringen på sajten är automatiserad för att underlätta administrationen. Sajten känner av språkinställning besökaren gjort i sin webbläsare: är det svenska, danska eller norska presenteras sajten på svenska, är det något annat språk blir det den engelska versionen (om sidan finns översatt).

Språkvalet används också i betalsystemet för att välja valuta (EUR eller kronor) och porto (däremot väljer jag manuellt om en svensk eller engelskspråkig ritning skickas). Det innebär att det kostar ett par tior extra att köpa en ritning på engelska än på svenska - ännu lite mer just nu med tanke på kronans svaga ställning.

En enkel och inte helt invändningsfri metod, men med mycket få undantag blir det rätt. Med större resurser skulle det naturligtvis kunna förfinas mycket längre...

Men kolla att du beställer på svenska om du bor i Skandinavien - längst uppe till höger finns en språkvalslänk, och när du valt kommer sajten ihåg ditt val till nästa gång oavsett webbläsarinställning (en cookiefil).

Läs hela notisen med kommentarer

Sjösättningar i vått och torrt...

Sassas nya sajt

Det kanske är att hårdra semantiken, men jag "sjösätter" understundom även webbsajter. Den här - för Sassa Buregren, författare och konstnär i norra Halland och tillika min syster - har jag jobbat med från och till under ett par månader.

(Tre "riktiga" sjösättningar finns längre ner i notisen...)

Läs hela notisen med kommentarer

Dörren sparkas igen...

Domen mot Pirate Bay idag handlar inte om upphovsrätt, fildelning eller förlorade intäkter. Det är kampen mellan framtid och dåtid vi bevittnar – mellan en framtidsbransch där Sverige har varit världsledande genom framsynt satsning på bredband (MySQL, Skype, Spotify, mobilnät mm) och en förbisprungna underhållningsindustri som skickar hela rättsapparaten på vad som med uppdaterade affärsmodeller borde vara deras kunder, mellan ett internet som medborgerlig arena och ett där företagens privatpoliser sätter agendan. En maktelit som i sina desperata försök att hindra dörren bakom dem att stängas, inte ser vilka dörrar som öppnas framåt. En ohelig allians av gamla unkna affärsmodeller utan framtid som försöker mjölka ut så mycket pengar det går innan det oundvikliga slutet och ett vilset politiskt etablissemang utan ideal och utan ideologi som räds alltför mycket insyn (risken att bli ertappad med fingrarna i syltburken).

Någon annan betydelse än lite respit åt en döende industri kommer domen naturligtvis inte att ha. En genial idé för informationsöverföring och delaktighet går inte att stoppa – lika lite som ängsliga fördettingar lyckades stoppa tryckpressen, de mekaniska vävstolarna, självspelande pianon, bandspelaren, radion, videon, TV:n, diskoteken och allt annat som hotat tryggheten hos dem som inte längre hinner med. Utvecklingen fortsätter – med eller utan dinosaurierna.

Vad kommer att hända? Underhållningsindustrins intäkter störtdyker? Strömhopp från de politiska partierna? Piratpartiet till europaparlamentet?

Det riktigt tragiska med domen är att flera generationer människor runt världen som börjat ta del av den revolution som internet innebär, nu tappar förtroendet för etablissemanget. Domen innebär att det grävs skyttegravar mellan generationerna. Kommer framtiden att skratta åt Stockholms tingsrätt, som vi skrattar åt den svenska politiker som för några år sedan deklarerade att internet är en tillfällig fluga? Stefan Stenudd citerar Havamal:

Fäder dör, fränder dör,
en dag dör ock du.
Men ett vet jag som aldrig dör:
Dom över död man.

Läs hela notisen med kommentarer

Fika på iskanten

Fika på iskanten

Från David kom en länk till en hel fotoessä på Flickr: årets andra paddeltur i sjön Sommen där isen just gått upp - fast här och där fanns tillräckligt mycket kvar för att Jon skulle hitta en sittplats för fika...

Kajaken är en av Petrus Kajaks uthyrnings-Isfjordar.

Läs hela notisen med kommentarer

Prylbaserad säkerhet - igen

Incident i Puget Sound i nordvästra USA för ett par veckor sedan. En tämligen vältränad medelålders man i heltäckande våtdräkt plus goretexbyxor, neoprenskor (plus ull- och goretexsocker), goretexjacka med huva och en ordinär havskajak i ungefär meterhög sjö, misslyckas fem gånger med att ta sig ombord efter en kapsejsning, trots uppblåst flottör på paddeln, och får plockas upp i en räddningsbåt. Här är en videosnutt av händelsen.

Varför kunde han inte ta sig ombord i en bred kajak med stort sittbrunnshål med hjälp av en flottör? Dags kanske att fundera ett varv igen på lämpligheten att förlita sig på enbart säkerhetsprylar. Kunskap trumfar prylar (fast bäst är en kombination).

Som ofta vid incidenter visade det sig finnas en rad misstag och dåligt omdöme med i spelet:

 • han hade inget kapell
 • han kände inte strömmar och tidvatten i området
 • han hade inte lyssnat på väderprognosen
 • han hade aldrig provat självräddning, vare sig med eller utan flottör – trots att han ansåg sig som en rätt van paddlare: "inte expert men inte heller novis"
 • han kunde inte rolla

Med lite bättre omdöme, en någorlunda fungerande roll, eller reentry och roll med paddelflottören, eller en assisterande kompis hade ingenting hänt. Nu hade han tur som blev upptäckt och tur som kunde räddas snabbt i det kalla vattnet.

Läs hela notisen med kommentarer

Paddling i påskveckan

Påskpaddling i Haverdal
Påskpaddling i Haverdal.

Det började problematiskt – ett vattenfyllt akterutrymme ute i Malmö yttre hamn gav Göran och Håkan tillfälle att praktisera räddning och bogsering i realistiska förhållanden.

Läs hela notisen med kommentarer

Lektion i bogsering (och danska)

Det har inte varit helt lätt veta hur man skall vara utrustad för att klara de vanligast förekommande nödsituationerna som involverar bogsering. Råden är många och ibland motstridiga. Men fatta mod - den kände danske instruktören Rolf reder ut begreppen i två korta youtube-filmer, som innehåller många guldkorn från en mästare i denna ädla och mångfacetterade konst:


(från Kajakbloggen)

Läs hela notisen med kommentarer

Det närmar sig...

Bild av CAD-rendering
Rendering av den färdiga CAD-ritningen (Klicka för att förstora)

Nordic Kayaks surfskihybrid Fusion kommer allt närmare. CAD-jobbet klart och formfräsning står på tur. Kajakerna kommer att tillverkas av Marströms i Västervik

Läs hela notisen med kommentarer

Ny rollfilm med Ann-Kristin Skinlo


A star is born from Bjørn Bergenheim jr on Vimeo.

"Det er ikke mange i vårt miljø som har et slikt potensial som Ann Kristin Skinlo har i kajakken. Filmen formidler det absolutte grasiøse med denne sporten. Tror neppe det er andre som kan vise til noe tilsvarende. Demp lyset, skru opp lyden og ikke minst gled deg over filmen."

Kan bara hålla med: dämpa ljuset, skruva upp ljudet, klicka på "fullscreen", luta dig tillbaka och bara njut!

Fler rollvideor av Bjørn Bergenheim jr och de norska rollekvilibristerna från Fredrikstad Kajakklubb:
Ann-Kristin Skinlo 1
Ann-Kristin Skinlo 2
Pål Gustad

...och kajakerna? Black Pearl förstås! Här är från Påls premiärtur och här syns Ann-Kristins klarröda på bilden från stranden.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juni (1)
 2. maj (2)
 3. april (1)
 4. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)