Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från oktober 2007

Off topic!

en gammal trotjänare

Sorry, att jag svävar ut i något som inte har ett dugg med kajaker och paddling att göra, men jag blev så uppmuntrad när jag läste om vinylskivans come-back i Ny Teknik och om de nya attityder som skymtade fram där. Sedan 1983 har jag beklagat den förlust av kvalitet som CD-skivor och digitaltekniken innebar – i så hög grad att jag tröttnade på att köpa musik, och fortfarande inte äger mer än ett 50-tal CD-skivor jämfört med drygt 2000 vinylskivor (som är det som oftast spelas). Men att säga sådant offentligt har betraktats som teknikfientligt bakåtsträveri med nördvarning.

Läs hela notisen med kommentarer

Söndagstur med MKK

Våglä bakom Ön

Spännande som alltid numera – skulle någon mer dyka upp till söndagstur? Sol och hyfsad temperatur (inga vantar) – men 8-12 m/s SSO. Morgontröttheten borde inte lägga alltför stora hinder ivägen efter en extra timmes sömn i natt – men å andra sidan kan någon ha glömt vintertiden. Det har varit rätt tomt de gånger jag valt MKK:s brygga senaste tiden – men mina propåer här på sajten kan ju ha lockat fram någon.

Nåja, Anders hade just plockat fram sin kajak när jag kom, så vi blev i alla fall två som kämpade i motvinden söderut ner till nordsidan av Lernacken och brofästet. I byarna blev framfarten tidvis patetiskt långsam. Men med Lernacken som vågbrytare blev vågorna aldrig högre än 30-40 cm – lite skillnad mot Väderöarna som rapporterade 3,2-3,6 meters våghöjd idag – men korta (3-4 m), krabba och blöta. Utanför Ön åstadkom strömmen som vanligt lite bättre våglängd och det blev lite lättare att hålla fart på kajakerna.

Återvägen klarades på en tredjedel av tiden – en hel del riktigt bra surfar. Lite rollande på slutet utanför Västra Hamnen fick avsluta innan varm dusch och bastu. Temperaturen i både luft och vatten var ca 10º, solen sken genom tunna slöjmoln för det mesta och på en dagvattentrumma i kanalen satt en mink och tittade undrande på de passerande kajakerna.

Läs hela notisen med kommentarer

Reparation av skott - 2

Det färdiga skottet

Kondens Det nya skottet fungerar utmärkt. Känns stabilt och bra att luta mot och passformen blev helt rätt från början – helt tätt. Om det skall förbli halvtransparent (notera kondensdropparna på baksidan av skottet) eller målas vet jag inte än (ett lager kolfiber ytterst hade naturligtvis varit det snyggaste!). Jag hann inte väga skottet innan montering, men det väger definitivt inte mer än det gamla skumskottet (5 cm skum med ett lager glasfiber på var sida) gjorde.

Som tidigare består sitsen av tre lager liggunderlag med så mycket skålning som den sammanlagda tjockleken tillåter (bara några få millimeter högt i lägsta punkterna) – fullt tillräckligt bekvämt även för långa sittningar...

Läs hela notisen med kommentarer

Henriks Kavat

Henriks Kavat efter mödosam hoplimning

"Hej

Jag blev klar med min Kavat i somras och har hunnit paddla en del. Den går mycket bra! Paddeln på bilden är gjord efter dina anvisningar i tidningen Paddla.

Jag hade STORA problem med ihopsättning av kajaken då däckets form blev rejält fel då det tog för lång tid mellan behandling av ut- och insidan.

Om det finns intresse så har jag in bild sekvens som visar hur jag trots allt lyckades att tvinga ihop den med hjälp av att ha spantmallarna kvar vid ihopsättning samt extra invändiga stag, dussintals av spännband samt några egenkonstruerade jättetvingar. Det var i princip omöjligt att få ihop den, men med mycket envishet så gick det.

Jag har även en konstruerat en sadel som är reglerbar i längdled.

Mvh
Henrik Helenius

Ja Henrik, ganska många får mer eller mindre problem med formen vid pauser i bygget, så jag tror att det skulle finnas intresse för lite bilder från detta.
Henriks beskrivning av metoden finns bland byggtipsen

Läs hela notisen med kommentarer

Paddelsnickarhelg på Escape

Paddelverkstad
Det slipades och hyvlades flitigt på vinden

Läs hela notisen med kommentarer

Reparation av skott

Som jag nämnde häromdagen gick akterskottet på pärlan sönder i samband med instruktion på Stockenträffen och blev tillfälligt lagat med tejp. Nu tog jag mig samman och lyfte in kajaken i verkstaden för att göra ett riktigt jobb. Passade på att testa en ny idé som dök upp i vattnen utanför Vikhög häromdagen.

Läs hela notisen med kommentarer

Skyltar

Engrish.com är en av favoritsajterna när det gäller språkliga lustifikationer. Japanska till engelska verkar inte vara en helt oproblematisk process där ute i översättningsträsket. Här är några pärlor...

Strängt förbjudetKanske bäst att hålla sig för skratt...Läs hela notisen med kommentarer

Blog Action Day

Bloggers Unite - Blog Action Day

Idag är det Blog Action Day. Blogg va för nåt?

Jo, den 15 oktober varje år kommer tiotusentals bloggar med många miljoner läsare runt om i världen att gemensamt lyfta fram ett angeläget ämne - inte för att predika någon speciell åsikt utan bara att lyfta fram det så att det syns och diskuteras.

I år är det miljön som står på agendan och enligt senaste uppdateringen är 15 587 bloggar med ca 12 507 942 läsare involverade.

Kajaker och paddling kan tyckas vara tacksam utgångspunkt, jämfört med de som bloggar om till exempel mode eller stadsjeepar. Och visst är det så. Totalt sett ligger vi rätt bra till.

Läs hela notisen med kommentarer

Höstsöndag

Fikapaus i vassen

Ja, nu är det höst, även för en inbiten väderromantiker! I morse var det två grader när jag lastade kajak. Av brittsommaren (egentligen förra helgen) blev det intet.

Trots solsken, blå himmel, svag vind och snabbt stigande temperatur var det tomt på Kanotklubbens brygga vid tio-tiden, så jag körde till Vikhög istället – bytte så att säga klubbens goa bastu mot friheten att komma direkt ut i havet utan att behöva klättra över två kommunala fördämningar.

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakolycka i Kanada med dödlig utgång

En av kajakerna bärs iland

I söndags omkom två paddlare från sydvästra Kanada i samband med en träningsrunda i Howe Sound, som är amerikanska kontinentens sydligaste fjord strax norr om Vancouver.

Åtta vana multisportare gav sig i söndags ut i fyra K2:or för en träningsdag med paddling och löpning. Fyra av dem hamnade i vattnet och två av dem dog senare på sjukhuset i sviter av nedkylning.

Läs hela notisen med kommentarer

Derek - en levande legend

Derek Hutchinson

Andrew Elizaga på The Dash Point Pirate filmade påpassligt en intervju med Derek Hutchinson på amerikanska Delmarva-symposiet (Delmarva är en stor halvö på USA:s östkust, delad mellan de tre delstaterna Delaware, Maryland, and Virginia och där några av USA:s finaste paddelvatten finns).

Läs hela notisen med kommentarer

Roslagen 5-6 oktober

Start från Ellan på Singö
Start från Ellan på Singö

I helgen var jag inbjuden som föredragshållare till Friluftsfrämjandets ledarträff på Vässarö i Norra Roslagen. Föredraget handlade om kajakers egenskaper: skrovformer, skrovmaterial, utrustning mm och deras inverkan på fart, stabilitet och manöverbarhet. Med en intresserad och kunnig publik blev det ett lärorikt utbyte av information och erfarenheter som jag tror båda parter hade nytta av.

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Njord - Jan Sandberg

Sjösättningsdags

"Hej Björn

Har nu sjösatt mitt sommar-utomhus-bygge, en Njord, mitt första kajakbygge. Efter många timmar men också många kreativa och roliga timmar är Njorden” nästan färdig (har hört att självbyggen aldrig blir helt färdiga…), 574 cm lång, 49,5 cm bred och ca 20-21 kg tung. Valde att bygga med en materialsats från Haveriet, tack Johan på Haveriet för många bra tips. Njord är ju i sig själv en blandning av många egenskaper, som du Björn mycket väl förklarar i din kajakbeskrivning, och genom mitt val av rörlig skädda, ställbara fotstöd och reglerbar sittbrunnsstorlek/knästöd är den verkligen flexibel. Har testat den både i lugnt vatten och hård sjö och är hittills mycket nöjd.

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat i Norge - Lars Opdal

Kavat i kvällssol

"Hei Björn!

Så var kavaten endelig klar. Det ble en variant med senkekjøl og to vanntette skott. Stedet for sjøsetning var Vansjø i Rygge (N). Etter noen famlende første åretak, kjentes den raskt veldig stabil og trygg. Samtidig var den usedvanlig lett å manøvrere. Altså, helt i henhold til beskrivelsen :o)

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Kavat - Gunnar Burman

Ny kavat från Gunnar Burman

"Hej Björn,

Skickar några bilder på min alldeles klara Kavat. Så här blev den.

Gunnar Burman"

Läs hela notisen med kommentarer

Söndagstur

Malmö från söder

Efter alltför lång tid med bara HTML, CSS, PHP, Javascript, Accessibility etc (webbutveckling för den som inte är inne i fackjargongen) – lyckades jag äntligen få lite tid över för livets väsentligheter. Jag hade bespetsat mig på en söndagstur med kollegorna i klubben, men det var tomt på bryggan kl 10 – förmodligen något med vädret: 8-11 m/s S och regnskurar. Men med höggradig abstinens betyder sådant intet. Det blev en sväng ner utanför Ön med lite pauser för rollövningar här och var – ungefär en mil och kanske femtio-sextio rollar.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juli (5)
 2. juni (1)
 3. maj (2)
 4. april (1)
 5. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)