Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från juli 2007

En dansk Kavat - Jens Lund

Jens Lunds Kavat

Hej Bjørn

Så blev min Kavat endelig færdig. Hun hedder Ronja efter Astrid Lindgrens Ronja røverdatter.

Hun blev søsat i Glarskogen i Wermland i juli måned. Hun er vel en Svensk kajak !!!

Den er bygget med luger m/ neopren dækken, skot men uden skadde!!!

Den vender på et højt stød og er en rigtig sjov kajak. Min kone har kastede forelskede øjene på den, så men ikke jeg skal til at bygge en ny. Så bliver det en Isfjord eller en BP.

Jeg har ikke tid på byggetiden, men det har taget langtid.....

mvh
Jens Lund
Kolding, Danmark

Läs hela notisen med kommentarer

Ny kanotyawl - Inge Almén

En ny Kanotyawl 400 i sjön

Hej Björn!

Jag har äntligen blivit klar med min segelkanot och jag måste bara skriva och säga att hon är underbar.

Läs hela notisen med kommentarer

Fel, fel, fel...

Som många har märkt, och hört av sig om, har det varit mycket strul med sajten senaste dagarna. Märkliga fel som brutit kontakten med databasen. Den har varit oåtkomlig under mesta tiden sedan i torsdags morse och ett tag i slutet av förra veckan. Felsökning har pågått, både här och på webbhotellet. Var felet legat är inte helt klart men mycket tyder på att det är servern som bråkar, möjligen hjälpt av någon olämplig kombination av mjukvara och/eller kodpraxis. Jag hoppas på lite mer pålitlighet nu...

Läs hela notisen med kommentarer

David Slättne - Black Pearl

David med Black Pearl

Hej Björn.

Efter duktigt med svett, en å annan tår och till sist även en droppe blod(när jag skulle skära till sitsen) ligger nu min Pärla, som synes, stadigt i Sommen. Den är byggd enligt den av Peter Bengtsson i Åsa myntade 'Slow and dirty'-principen. Stort tack till dig för råd och inspiration men inte minst till Petrus och hans familj som outtröttligt stått kvar och hindrat mig när jag i frustration över min mer eller mindre inbillade ohändighet, försökt riva bygget. Vid ett tillfälle hann dom inte hindra mig :)!

Detta är nog det första jag snickrat sedan jag gjorde en skärbräda i mellanstadiet och det gav mersmak. Nu ska det bli en Njord för här finns många öar i Sommen att uforska.

/mvh David, Tranås

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat - Lasse Hagerö

Lasses nya Kavat

Hej! Sjösatte i söndags min nya Kavat. Bygget påbörjades i september 2004 och har skett i studiecirkelform med Jan Karlsson som ledare. Ett par terminer har blivit överhoppade. Sammanlagt har jag lagt ner ca. 450 timmar till helt färdig kajak och då ingår två grönlandspaddlar, sits och svankstöd. Kajaken är byggd med fast skädda och fast fotstöd samt utan skott och luckor. Vågen stannade på 20,5 kg. Bifogar foto. Jungfruturen blev extra minnesvärd då jag gick runt i en vindby efter 200 m. Glasögonen for av och gick till botten. Min bror Rolf, som är en van paddlare till skillnad från mej, gjorde en behändig kamraträddning. Turen kunde fortsätta. Nu med tre hinkar vatten inombords eftersom pump ansetts onödigt alternativt glömts bort. Kajaken kändes ändå lättdriven och behändig samt även kursstabil trots ibland rätt kraftig sidvind. Ser fram emot att få bekanta mej mera med Claire-Estelle som hon (den?) heter efter mina döttrar. Stort tack för bra ritning/beskrivning och även för din mycket läsvärda hemsida.

Mvh Lasse Hagerö, Kristinehamn

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakträff och teknikkurs i Tranås mm

Träkajakmässa

Lördagen 4 augusti är det kajakträff i Tranås vid sjön Sommen. Träffen sammanfaller med finalen på den traditionella "Sommaveckan" – ett mellanting mellan hembygdsvecka med artistframträdanden, lokal mat, hantverk och andra specialiteter, och vattenfestival med bland annat sommaroddens final (en roddtävling med gamla anor mellan samhällena runt sjön, i traditionella sommaskepp, som är en gammal bruksbåt från sjön - numera ofta nybyggda).

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl - Jonas Rutberg

Jonas på premiärtur med Black Pearl

Hej

Då var provturen avklarad. Kändes väldigt bra. Skall bli kul att utforska Black Pearl egenskaper ytterligare. Tack för all goda tips under resans gång!

mvh Jonas

Läs hela notisen med kommentarer

Veckotur 2007

Malmö Kanotklubbs veckotur i år är lite speciell. Huvudstyrkan for till Stockholm för en tur i den norra skärgården mellan Värmdö och Arholma. Några hade av olika skäl inte tid eller möjlighet att följa med och så uppstod en robinsonad i Bohuslän som alternativtur.

Mitt skäl för Bohuslän var främst en axel som gjorde ont – överansträngning/sträckning/inflammation eller något sådant – som till min förvåning och besvikelse inte låtit sig botas med paddling. Annars är jag bortskämd med att så gott som alla krämpor enkelt kuvas med paddling. Med släktingar och vänner strategiskt boende längs västkusten skulle det vara betydligt lättare att vid behov bryta där än om det hände uppe i Roslagen.

Sålunda sjösatte en liten grupp om tre i Lökebergs Kile vid Marstrand på lördag eftermiddag och landade på Lövön efter en kort rundtur på halvannan mil runt Dyrön, Hättan, Älgön, Katten med flera öar. Ett piggt lågtryck angav temat för veckan: 6-7 m/s SV och skurar.

En försmak av vad som komma skall...
En försmak av vad som komma skall...

Läs hela notisen med kommentarer

Paddlingsdax!

semesterpackning

Dags att flytta ut i fält för en dryg vecka. Inga inlägg på sajten, inga svar på mail, ingen telefonsupport, inga ritningar eller publikationer skickade mm. Det blir en vecka i södra Bohuslän, farvattnen runt Orust och Tjörn och sedan några dagar söderut längs Hallandskusten – lite beroende på hur vädret vecklar ut sig.

Lika förvånande som alltid när utrustningshögen i hallen växer – tänk så mycket man (jag) drar med sig, och så mycket en kajak rymmer (även en liten kajak – det blir Njord som vanligt). Och ändå reser jag tämligen lätt, jämfört med många av mina paddelkompisar (katten Vitas skall inte med, men han tror det varje år).

Läs hela notisen med kommentarer

Blekingeka och annat i stripteknik

Blekingeeka långt hemifrån

Tunna ribbor i epoxy och glassfiber lämpar sig till mycket. Åke Jonsson skickade för ett tag sedan en bild på en blekingeka under byggnad. Nu är den sjösatt...

Läs hela notisen med kommentarer

En ny Isfjord i Runn

En ny Isfjord

Hej Björn

Tänkte bara säga att mitt bygge av Isfjord är nu klart. Jag sjösatte den igår och den gick väldigt snabbt fram i vattnet. Ska nog avvakta med skädda tills jag hunnit paddla lite mera men jag ska sätta dit höftstöd. Till min stora glädje visade det sig att packluckorna var helt vattentäta vilket var kul.

Läs hela notisen med kommentarer

En klarröd Thule-tvåa!

Tre träkajaker på gräsmattan

Hej

Här kommer några bilder av mina kajaker, Isfjord, Thule/2 och en Kavat. Kavat’en var klar för flera år sedan och den var min första kajak. Sedan kom Isfjord, den fick alla tillbehör, luckor, vattentäta skott, linor, svankstöd och sits.

Läs hela notisen med kommentarer

En gammal fördom går igen!

Den här sommaren har jag återigen fått höra den gamla myten om den säkra rollen med framåtlutad uppgång. Den bygger på missförstånd, får sin näring ur bristande insikt och har fördärvat rollandet för många, utsatt dem för onödig fara och berövat dem självförtroendet alldeles i onödan.

Läs hela notisen med kommentarer

Ny SOF-Black Pearl

Black Pearl i SOF-modell

Erik van Woerkens är just klar med träarbetet av sitt Black Pearl-bygge – en skin-on-frame-version. Det har blivit en 5-6 stycken dylika hittills på olika ställen i världen. Eriks är 580 cm lång, 47 cm bred med relingar, stävar och däcksbalkar i fur, spant i ek och längsgående stringers i ask. Duk blir nylon med syntetfärg. Men först den obligatoriska gladpack-testen.

Läs hela notisen med kommentarer

Rollektion i kuling

På väg ut för praktik i ett vitskummande Öresund

Vid halvsex-tiden bar det av ut genom kanalen för en rollektion ute i Sundet. Att det regnade så att flera vägar runt Malmö var översvämmade och avstängda (trafiken korkades igen helt på känt malmöitiskt sätt - alla vill fram först) och att det blåste nordvästlig kuling med brytande sjö längs stranden avskräckte inte mina båda elever – så det vara bara för mig att bita ihop och paddla ut i skitvädret.

Vid kulvertarna sprutade vattnet ut med sådan fart att krävdes lite forsteknik för att komma förbi utan att svepas upp på motsatta banken. Vattenståndet var dessutom så högt att kulvertarna – drygt meterstora cementrör, vanligtvis till hälften synliga, var helt under vatten.

Sofia, som började från början med rollandet, hade problem att hantera kajaken i den byiga vinden – 14-15 m/s med byar till 18 och grov sjö rakt in mot stranden – men satte efter en kort stunds övning 5-6 snygga och stabila rollar i vågorna. Imponerande! Hon kommer inte att gå på den aningslösa myten att det är svårt att rolla i sjögång!

Katarina som har en säker roll sedan tidigare, ville öva framåtlutad uppgång, men vi hann inte mer än den teoretiska genomgången innan det blev alltför besvärligt i den ökande vinden.

Där skulle ni varit med – ni som klagar över hur svårt det är att lära sig rolla…

Läs hela notisen med kommentarer

Dekaler för kajaker

På en del av mina kajaker har jag monterat dekaler med kajakens namn. Många har bett mig skicka mina originaldekaler för att använda på sina kajakbyggen. Ett par av dem har funnits längst bak i byggmanualen, och gått att kopiera därifrån. För att underlätta kommer jag nu att lägga ut filer med loggor för de olika kajakerna på downloadsidan – efterhand som jag gör dem klara.

Från downloadsidan

Filerna finns i png- och pdf-format. Png går att öppna i lämpligt bildprogram och redigera, förstora eller förminska (filerna blir vid utskrift den storlek jag själv använt, men det kan naturligtvis anpassas efter placering på kajaken). Klicka på png-filen om du vill se loggan i stort format. Pdf fungerar bäst för att skriva ut direkt, eller få hjälp hos ett tryckeri.

Skriv ut bilderna på tunt japanpapper (för att det skall gå att köra i en vanlig bordsskrivare måste man klistra upp det på ett skrivarpapper - en tunn sträng klister runt kanten). Med en laserskrivare brukar papperet sedan gå att använda som det är. Men en bläckstråleskrivare är det säkrast att skydda utskriften med lite fixativ (finns i konstrnärsaffärer, välförsedda färgaffärer etc). Lägg den utklippta dekalen direkt på träet och dutta försiktigt med epoxi på en pensel - försiktigt så att det inte blir veck i det tunna pappret. När epoxyn härdat lägger du glasfiber på som vanligt.

Läs hela notisen med kommentarer

Verkar rätt kul med forspaddling...

Läs hela notisen med kommentarer

Recension: Black Pearl

John March, ägare till en av de Black Pearl som Dan Caouette byggt under vintern, har samlat sig till en recension för Paddling.net – återgiven här:

Reviews for Black Pearl by Bjorn Thomasson Design

Submitted by: John March
06-29-2007

The Black Pearl is a strip built East Greenland kayak designed by Bjorn Thomason as a low volume rough water and rolling day trip kayak: www.thomassondesign.com/entry.aspx?id=113.

My BP (painted white to reflect the NC summer sun) was built by Dan Caouette of Clear Stream Fine Woodworking: clearstreamwood.com/WordPress/?p=170. Bjorn´s website has extensive information on the genesis of the BP and Dan´s website will take you through it´s construction step-by-step. My experience with Bjorn and Dan during the building process was extremely positive. Highly recommended.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)