Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från december 2008

Närkontakt...

Jag har hoppat till ett par gånger när en eller flera rätt stora havsöringar yrvaket spurtat iväg genom grundvattnet utanför Vikhög precis framför kajaken. Men om man som de här grabbarna plötsligt befinner sig ett snäpp ner i näringskedjan hade det nog tagit tid att få ordning på pulsen igen!

Läs hela notisen med kommentarer

Kajaker och isbjörnar

Svante Lysén, VildmarksbiblioteketJag har just läst Svante Lyséns "Polarnattens leende" – 384 sidor, som gärna kunde ha varit dubbelt så många. Precis som i "Under frihetens himmel" handlar den om en tillvaro långt från det trygghetsnarkomanernas land som enligt David Eberhard är Sverige.

Svante Lysén och Leena Björklund väljer att bosätta sig ett år på Svalbards nordkust (Spetsbergen), på 80:e breddgraden i höjd med nordligaste Grönland. Där sätter de upp en tältkåta, bygger en palissad av drivved som skydd mot isbjörnar och inrättar sig för en fyra månader lång polarnatt. En plåtkanot med utombordare för transporter, två kajaker för utfärder, en släde (med två lånade draghundar som kombinerade isbjörnsvakter och slädmotor) och en vhf-radio står för kommunikationen med omvärlden. Under hela året företas färder – några dagar eller en vecka - runt nordkusten, för att titta på naturen, fiska, jaga, fotografera den mäktiga naturen och djurlivet eller hälsa på grannarna i ensligt belägna hytter med forskare eller pälsjägare.

Läs hela notisen med kommentarer

Julpaddling och besök

David i motljus

Styv kuling under lördagsnatten så att det sjöng och dånade i plåttaket ovanför mitt arbetsrum och ny kuling på väg i morgon – och så en liten andhämtning ner till 5-6 m/s under söndagen. David kom på besök för en paddeltur och lånade Njord och paddel – hans egen pärla fick inte följa med på tåget.

Det blåste mer än väntat (8 m/s väst) och med lite hjälp från nattens kuling gick sjön 70-80 cm hög i Lommabukten, krabb och kyttig. Vi sjösatte i Lomma där högvatten och pålandsvind hade ändrat landskapet sedan förra gången – strandremsan hade krympt till ynka fem meter och alla grundbankar låg under vatten. Vi paddlade norrut mot Löddenäs under sol och blå himmel. En molnbank över Danmark varslade om kommande väderomslag. Fysiskt ganska jobbig paddling med den krabba sjön i sidan, brytande över grundflaken och vi bjöds på en hel del sidsurfar i bränningarna.

Karet (resterna av en vikingatida omlastningspir) utanför Löddenäs hittades genom brottsjöar mot stenarna (och den rätt intensiva guanolukten från kolonin av ålakråkor), därefter surfade vi in mot näset och en fikapaus. Under pausen mojnade vinden till 4-5 m/s väst och sjön dämpades lite grann. På vägen tillbaka växte molnbankarna till och började skymma solen – en förberedelse för kommande blåst och regn – och ljusspelet var stundom hänförande. I den lite lugnare sjögången kunde jag plocka fram kameran för bilden ovan. Det vågade jag inte i den krabba sjön tidigare.

En stunds rollande utanför Lommastranden fick avsluta. Det är nu ungefär lika varmt i luften som i vattnet: 6º.

Läs hela notisen med kommentarer

Ljus över Öresund

Vinterlågvatten i Lomma
Magnifikt ljus över Sundet

Det blev en härlig vintertur idag. Måttlig ostlig vind, uppsprickande molntäcke, 3 grader varmt i luften, 5 i vattnet. Högtryck och frånlandsvind åstadkom tillsammans ett sällan skådat lågt vattenstånd. Det blev sjösättning i Lomma (skogsdunge att byta om i med lä för ostvinden) och en kort tripp ner till Alnarps Fälad för fikapaus. Tillbaka med lite rollande här och var längs vägen. Totalt ca 13 km och 25-30 rollar.

Läs hela notisen med kommentarer

Nattlig kajaktransport

Akterlanterna

Min Passat är precis lång nog. Ingen av kajakerna sticker ut en meter bakåt och jag kan alltså köra lagligt utan att märka ut dem med flagga eller belysning. Men i praktiken är en dryga halvmetern utstickande Black Pearl tämligen olämplig efter mörkrets inbrott – en smal svart spets.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl i plywood

Följ plywoodbygget
Petrus Johansson konverterar Black Pearl till plywood

Genom åren har egensinniga byggare då och då använt mina kajakritningarna mer som inspiration än som recept. Sålunda har det byggts ett antal BlackPearl, ett par Hunter och minst en Isfjord som skin-on-frame-kajaker, där min ritning mest fungerat som en genväg till fungerande mått. En Black Pearl i USA är byggd (eller är under byggnad – har inte hört något på ett tag) i plywood.

Läs hela notisen med kommentarer

Caribou - Stefan Faringstam

Stefans Caribou 530

Hej !

Har nu provpaddlat min kanadensare som jag byggt nu under hösten.

Läs hela notisen med kommentarer

Singoalla - Åke Gustavsson

Åkes SingoallaDet kom ett mail och ett par bilder från Åke Gustavsson med en nybyggd Singoalla (klicka på bilden för att förstora).

"Bygget gick lätt och på ca: 50 timmar blev jag klar, inga problem med ritningen eller beskrivningen du skickat, solklart.

Med vänlig hälsning
Åke Gustafsson"


Läs hela notisen med kommentarer

Värmebehandlad gran

Värmebehandlade lister
Ett knippe sågade kajaklister, några i obehandlad gran som jämförelse

Värmebehandling av trä har gjorts i århundraden. Vem har inte svett en träbit över öppen eld och sett den mörkna. Det har också länge varit välkänt att sålunda hanterat trä är mer rötbeständigt än obehandlat men också att det förlorar styrka, böjhållfasthet och slagtålighet. Det blir sprödare.

Läs hela notisen med kommentarer

Vykort från Hallmark

Idag har jag fått sju-åtta mailvarningar med detta innehåll:

STORT VIRUS PÅ GÅNG!
Läs & vidarebefordra!!

Förmedla till alla dina kontakter snarast!!
Var uppmärksam under de närmaste dagarna: öppna inte
några budskap
med
en bilaga med titeln 'Vykort från HALLMARK' oberoende vem som har
skickat det till dig!

Det är ett virus som öppnar en vykorts-bild,
som 'bränner' hela C-hårddisken i din dator!

Detta virus kommer att tas
emot av någon som har din e-postadress i sin kontaktlista. Det är
anledningen till att du måste meddela alla dina kontakter! Det är
bättre att få detta budskap 25 gånger, än att ta emot
viruset och öppna det!!

Om du får ett mail kallat POSTCARD, trots att det skickas till dig
från en vän; öppna det inte!! Stäng av datorn omedelbart!!!

Detta är det värsta virus som aviserats av CNN.
Det har varit indelade efter Microsoft som den mest
destruktiva viruset någonsin!!

Detta virus upptäcktes av McAfee nyligen,
och det finns ingen reparation
ännu för denna typ av virus!
Detta virus förstör hårddisken, där
vital information hålls!!!
Meddela alla dina vänner.
KOM IHÅG: Om du skickar till dem, kommer du
att gynna
alla!Jag kan förstå att en oerfaren datoranvändare kan låta sig luras av sådant här trams. Men den här typen av "varningar" är alltid så kallade hoax - mail avsedda att skrämma upp folk, få dem att panikskicka meningslösa mail till alla kontakter i mailprogrammet och proppa igen mailservrar världen över med skräp mm. Någonstans sitter någon och garvar över sitt lyckade pojkstreck.

Hur vet man då det?

Det bästa är att Googla "vykort från Hallmark". Det leder till en uppsjö av sajter som förklarar. Men det finns tillräckligt med ledtrådar också i själva mailet. För det första varnar inte riktiga virus, maskar eller trojaner - de angriper direkt. För det andra är dessa meddelande oftast skrivna med usel svenska eller engelska - det är inte precis intelligentian som sysslar med sådant här. För det tredje tar de i så att det blir skrattretande: "värsta virus som aviserats av CNN", "den mest destruktiva viruset", "det finns ingen reperation", "förstör hårddisken, där vital information hålls!!!"

Så när du skrattat färdigt kan du lugnt radera meddelandet.

Och snälla - skicka inte fler varningar nu! Det är bara kul första gången...

Läs hela notisen med kommentarer

Bassängövning

Undervattensbild av roll

Årets sista bassängövning i Burlövsbadet igår. Som vanligt ett knappt tjugotal kajaker med gott om plats i 50-metersbassängen. Den här gången var inga rena nybörjare med så fokus kom att ligga på teknik och rollar, snarare än räddningar. Flera nya rollare kunde räknas in.

Speciellt roligt tycker jag det är att att det numera finns några stycken som inte nöjer sig med att standardrollen som säkerhet sitter, utan går vidare med norsaqrollar, handrollar, rollar med framåtlutad uppgång mm.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juli (5)
 2. juni (1)
 3. maj (2)
 4. april (1)
 5. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)