Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från juni 2007

Lite om att bygga sittbrunnar

Det diskuteras ofta sittbrunnar när kajakbyggare träffas. Vad gör att det på vissa sittbrunnskonstruktioner är svårt att ta på kapellet och svårt att få kapellet att täta riktigt mot kanten.

Läs hela notisen med kommentarer

Att lågflyga är inne

Lågflygande kayak

Tekniskt sett är vattenytan det sämsta stället att befinna sig på, när det gäller effektivitet i framdrivningen. Inga djur använder vattenytan när det skall gå fort – de antingen dyker eller lyfter. Ubåtar i uläge gör av med mindre energi för samma fart än deplacerande farkoster på ytan.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl i Dalarna

Sjösatt – en ny Black Pearl

"Hej Björn!

Ännu en lycklig ägare till en Black Pearl. Det ska bli spännande att se hur den kommer att påverka min paddling framöver.

Läs hela notisen med kommentarer

En bohusländsk Kavat

Sjösättning - Christians Kavat

"Hej Björn,

Här kommer som utlovar lite bilder på sjösättningen av min Kavat. Det var jag som ringde dig förra veckan ang problem med små luftbubblor i lacken; Internationals Perfection.

Till att börja med kan jag dela av mig med de råd jag fick av en kille på International. I färgaffären har man uppenbarligen inte riktigt koll på vad man säljer...

Läs hela notisen med kommentarer

Pauls SOF-Hunter sjösatt

Paul´s SOF Hunter

"Good afternoon Bjorn,

Well the Hunter SOF is built and I will send pictures to you after this weekend of both boats together as Tripp and I are going to test them out on the beach. If you remember, I decided to make the sof version with Tripp Stanley (who just sent you pictures I took of his beautiful wood strip version.) I hesitate to call it the “Hunter” as I did not follow the plans faithfully having to deal with hard chines and I wanted a bit more volume.

Surprisingly enough, the boat paddles very similarly to Tripps boat even though he seems to have a much flatter hull. Not sure I understand but it works anyway.

Anyway, not being a builder I tried and have a very serviceable boat that I am very happy with. Sorry if it doesn’t look like what you designed to your eyes.

Paul

Läs hela notisen med kommentarer

American Hunter

Tripps beautiful Hunter

Hello Bjorn!

I finally finished building the Hunter and paddled her on her maiden voyage yesterday.

What a fine looking AND handling kayak you've designed!! And fast, fast, fast...........

Läs hela notisen med kommentarer

Två nya Isfjordar

Anki och Billy i nya Isfjordar

Hej Björn!!

Den 20:e maj tog vi den första trevande paddelturen i Kornsjön vid Stampefallet…lite vingligt men en väldigt skön känsla när man bara gled fram över det stilla vattnet … vågorna väntar vi med!! Isfjordarna är klara…efter mycket arbete hela vintern … men det var det värt … dom blev väldigt vackra…

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Njord

Njord i Åländska skärgården

Hej

Nu är mitt senaste bygge i sitt rätta element, Ålands hav. Har hunnit med ett par längre turer nu och är mycket nöjd med kajaken. Tack Björn för att du övertygade mig om att bygga en Njord istället för en till Najad. Överlämnade kajaken till min sambo i helgen och även hon som inte är så van att paddla gillade den direkt. Så nu får det väl bli att bygga en till i vinter. (Hade en svag förhoppning att hon skulle gilla Najaden bättre så jag skulle få behålla Njorden själv...).

Läs hela notisen med kommentarer

Stampande kajaker?

I flera sammanhang – mail, telefonsamtal, sjösättningsrapporter, diskussion på Utsidan – har det dykt upp frågor och kommentarer om kajakers stampande i motsjö. Dessa funderingar återkommer då och då och svaren blir ofta desamma. Javisst, kajaker stampar i motsjö. Mer eller mindre beroende på vågform, fart, skrovform, volym- och viktfördelning – men alla kajaker stampar i motsjö, liksom alla andra typer av båtar.

Förvärrar gör stor volym i stävarna, mycket vikt i stävarna, plan botten, hög fart, krabb sjö och en paddlare som inte rör sig i sittbrunnen.

För till skillnad från andra båtar kan man göra något åt kajakers stampande. Lite kroppsmotorik gör hela skillnaden mellan att bromsa, dundra och skvätta och att smyga över vågorna med bibehållen eller till och med ökad fart.

Läs hela notisen med kommentarer

Stor flaggning och marin terminologi

Stor flaggning i Vikhög

En kort tur i mina vanliga vatten – Vikhög, Bjärred, Barsebäck – och som vanligt: lite motion och lite roll. Vinden 4-5 m/s västlig, vattentemperaturen ca 18 (drygt 20 i ytvattnet nära stranden).

Att det är midsommar syns på att flera av segelbåtarna i Vikhögs hamn visar stor flaggning – innebär att alla signalflaggorna hissas löpande från för till akter över masttoppen. Ibland hör man detta felaktigt kallas för flaggspel, men med marin terminologi är flaggspelet en flaggstång. Stor flaggning skall det heta.

Läs hela notisen med kommentarer

Trä…båt …bil?

Inser återigen att jag är onödigt konventionell när jag ritar kajaker och båtar – trä lånar sig till villigt till mera gränslös design

Läs hela notisen med kommentarer

Grönländare i Jämtland

Spantmöda!

Per Angvert har efter ett par stripkajaker fått för sig att sätta ihop en SOF (Skin-on-frame) – och som sig bör satt ihop en snygg och välgjord presentation på sin sajt.

Snyggt jobbat Per – nu väntar vi med spänning på fortsättningen!

Läs hela notisen med kommentarer

Hör du något i Sundet som dånar…

Kustbevakningen flyger lågt…

…så kan det vara kustbevakningen som är ute och jagar fartsyndare, smugglare och andra bovar med sin nya RIB. Från kustbevakningen hemsida:

"Under tre månader i sommar hyr Kustbevakningen in en större rib för att förstärka övervakningen i Öresund.

…med sin nya Madera Rib

Båten, en 12,5 m lång holländsk Madera Rib, är stationerad i Höllviken men ska främst operera i Sundet. Den ska användas i tull- och sjötrafikövervakning med tyngdpunkt mot narkotikasmuggling.

Vi behöver en båt som kan komma upp i lite högre hastigheter, och som är lättare att borda andra båtar från. Därför provar vi det här konceptet i sommar, säger regioninspekör Jan Sjölin."

Tur att inte min racerkajak är klar - några fortkörningsböter vill jag inte ha…

(Tack Rickard Kohlström för tipset).

Läs hela notisen med kommentarer

Tacka vet jag havet

Tur att vattenytor erbjuder andra förutsättningar än landbacken. Annars vet man aldrig var det hade slutat

Läs hela notisen med kommentarer

Ny paddelfilm - Pacific Horizons

Ny paddelfilm

De som sett This is the Sea II minns kanske Bryan Smith som gör en del häftiga saker i the Skooks - nu gör Bryan en egen film som av förhandstitten att döma kan bli något att titta på under mörka vinterkvällar. Släpps någon gång till hösten…

Läs hela notisen med kommentarer

Nytänkande i trä

För ett par månader sedan uppstod en diskussion om gamla prylar som är så bra att industrin inte kunnat utveckla dem (mer än enstaka egenskaper i taget) – blyertspennan dök upp som exempel. En annan sådan är cykeln.

Iris Murdoch sa någon gång på 60-talet att: "the bicycle is the most civilized conveyance known to man; other forms of transport grow daily more nightmarish."

Läs hela notisen med kommentarer

SMHI – uppdaterat

SMHIs vädersajt

SMHI har uppdaterat sin vädersajt rejält. I grunden finns en helt ny IT-plattform med nya utvecklingsmöjligheter. Spontant känns det lättare att hitta, mer information lätt tillgänglig, fräscha animationer över trender, detaljprognoser stad för stad. Intressant är också grafisk statistik över utfallet – dvs att kunna se hur prognoserna har stämt på kort eller längre sikt.

Läs hela notisen med kommentarer

Grönlandskajaker från… Grönland

Greenland kayaks

Ett nytt grönländskt företag "Greenland kayaks, Inuit Qajaat" bygger kajaker på beställning. Kajakerna är antingen historiska originalkajaker eller moderna adaptioner. Snickaren och jägaren Jens Peter Kielsen och vinnaren av rolltävlingen 2006, Karl Isaksen, står för byggena och Baldvin Kristjansson är vd och samtidigt aktiv i Arctic Sherpas som ordnar och utrustar expeditioner runt om på nordkalotten. Målet för företaget är att återföra"the traditional kayak, with its superior design and flex, to the kayaking world!".

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat i Vänern

En ny Kavat i Vänern

Per Andersson har byggt och sjösatt en ny Kavat i Vänern.

Läs hela notisen med kommentarer

Freya och Greg runt Island

Freya och Greg

Efter att ha skrämt upp kajakvärlden rejält genom att försvinna spårlöst under ett drygt dygn, och fullt pådrag med Islands sjöräddning, fortsätter nu Freya Hoffmeister och Greg Stamer sin tripp runt Island. Äventyret kan följas på Freyas site, där Derrick Mayoleth sköter uppdateringarna med hjälp av textmeddelanden från Island.

Island har rundats några gånger tidigare, av Shawna Franklin, Leon Somme och Chris Duff 2003 och förra året av Rotem Ron från Israel. Det som skiljer Freyas och Gregs tripp från de tidigare är snabbhet – både beslutsprocessen (”vad sägs om en liten tripp runt Island nästa vecka”?) och själva paddlingen – det blir hög fart och många äventyrliga överhavspassager för att spara tid.

Intressant är också Freyas kommentar att: ”we move well together on the water” – med tanke på att Freya använder vingpaddel och Greg grönlandspaddel.

Och att de försvann då? Ja det tycks ha varit i samband med en av överhavspassagerna (22 timmar i sträck till havs) och teknik som inte samarabetade. En telefon vattenskadad och den andra urladdad…

Uppdatering: Erik påminde om att även Nigel Foster och Geoff Hunter har varit ett varv runt ön.

Läs hela notisen med kommentarer

Underhållning i kajaklägret…

Alla funderingar på att packa med sig musikinstrument i kajaken för de långa kvällarna vid lägerelden kan läggas ner. Här har vi nu en man som visar vägen mot ett mera personligt sätt att ackompanjera sjungandet. Man kommer långt med fantasi…

Läs hela notisen med kommentarer

En Kavat för Indalsälven

Lennart Nilssons Kavat

”Hej!

Nu är kajaken i sjön, eller snarare i Indalsälven! Sänder några bilder från dagens premiärtur. Ännu återstår en hel del finish bla fernissa och lite småsaker. Bygget har gått över förväntan och nästa kommer att bli ännu bättre och byggas snabbar - om det nu blir någon?!

Läs hela notisen med kommentarer

Rekord?

temometern i arbetsrummet visar 32 grader

Termometern föreslår ett nytt möjligt rekord i arbetsrummet, arbetslusten är minimal, disciplinen på upphällningen och jag har upptäckt ytterligare en fördel med att rolla…Läs hela notisen med kommentarer

Högsommarväder och paddling

Test av Nomad
Jämförande test av Nomad och Njord

När ett magnifikt högtryck parkerar sig över Sverige och temperaturen i arbetsrummet närmar sig 30 grader är det lätt att välja kajaken istället för datorn - jobbet får maka på sig lite grann som en relevant anpassning efter förhållandena. Eftersom jag för det mesta frilansjobbar hemifrån fungerar det bra med ett par timmars jobb tidigt på morgonen och resten på kvällen.

Läs hela notisen med kommentarer

Närbild på CSFW:s nya Black Pearl

Alternativ ribbning

Som jag nämnde för ett par dagar sedan jobbar Dan Caouette på CSFW med ett nytt beställningsbygge - en Black Pearl (som den här gången skall bli silvergrå) - och har gjort en intressant variant på ribbningen. Genom att ribba sidorna, hyvla kanten mot botten jämn och sedan ribba från kölen ut, försvinner det mesta av den tidskrävande precisionsinpassningen av ribbor. Smart! Fungerar i den här formen bara på kajaker med skarpa slag. Bilden visar bättre än ord principen. Dan har också lagt upp en hel del bilder från det nya bygget på sin sajt.

Läs hela notisen med kommentarer

Spännande paddelprojekt i Kanada/Alaska

Lars hemsida

Lars Alexius, för några år sedan medlem i MKK, är numera i Kanada för ett mycket spännande projekt. Han skall bygga en baidarka av drivved med hjälp handsmidda verktyg, sy kläder, sovsäck, packsäckar, kapell av bomull, ull och skinn, impregnerat med linolja och bivax, leva på det havet och naturen ger, göra upp eld med flinta och fnöske och paddla 300 mil längs Kanadas och Alaskas kust.

Stolleprov? Ja kanske det, men det handlar, bortsett från tillfredsställelsen att vara en del av och leva i samklang med naturen, också om att visa hur ändamålsenliga de traditionella materialen och metoderna är, i en tid när vi andra kommit att bli helt beroende av petroleum för hela vårt friluftsliv.

Lars har en sajt med information om projektet. Där finns också en kort presentationsfilm att ladda ner. Gör det!

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Njord från Magnus i Dalarna

En ny Njord

"Hej Björn!

På semesterns andra dag sjösatte jag så äntligen min alldeles nya Njord! Sjösättningen var slutpunkten för ett antal timmar av "hantverksmeditation"! Kanske inte lika många timmar som jag brukar använda vid mina byggen, men jag har kunnat njuta av varenda en, utan stress och måsten. (Förutom ett par timmar i samband med en ofrivillig reparation. Kajaken ramlade ner från taket vid lackeringen!)

Läs hela notisen med kommentarer

Hunter i SOF-version

Pauls SOF-Hunter

Inte bara Black pearl, utan även Hunter har konverterats till SOF (skin-on-frame). Den här har Paul i USA byggt och lagt ut bilder på. Fast det är egentligen knappt en Hunter längre – djupare V i botten, högre stävar och högre däck.

I Norge är en Isfjord på gång som SOF – intressant utveckling.

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Black Pearl (fast vit) på gång hos CSFW

Ny 'White' Pearl på gång

Dan på CSFW har fått upp farten för nästa beställningsbyggda Pärla i nordöstra USA - den här gången heter beställaren Chis Russo och han vill ha ha en vit Pärla (efter lite inledande funderingar som hade vunnit Erik S gillande).

Dan har förenklat ribbningen ytterligare ett steg genom att ribba sidorna, hyvla kanten jämn med slaget och därefter ribba botten från kölribban och utåt. Det innebär att inga ribbor behöver precisionssågas för att passa - allt hyvlas i efterhand, och bör spara en hel del tid. Bra idé!

Eftersom bygget i övrigt blir mycket likt det senaste, blir det inte lika många uppdateringar av loggen den här gången.

Läs hela notisen med kommentarer

Vad händer på vinden?

Handarbete…

Ja, vad händer på vinden - Escapes hemtrevliga vind?

Läs hela notisen med kommentarer

Dubside till Sverige i sommar

Dubside

I augusti kommer Dubside att besöka Sverige och hålla avancerad roll- och repgymnastikundervisning på flera olika platser: Stockholm (18-19/8), Skåne (Malmö 20-21/8) och Göteborg (22-23/8) och Stockenträffen (24-26/8). Programmet finns på Escape Kajaks sajt.

Läs hela notisen med kommentarer

Sjösättning på Fyn – en ny Smart

Eriks Smart

Mail med bilder från Erik Møller Nielsen:

”Hej Björn, så kom min SMART i vandet 1.juni 07 her på Tåsinge, Danmark. Vedlagt er tre billeder som du vælge iblandt om du finder den værdig til din hjemmeside. Selv synes jeg det lykkedes godt, ikke mindst takket være din tålmodige hjælp undervejs. Der er ingen "buler" eller forkerte linier i skroget, men på billederne kan lysreflekser ligne fejl - men det véd du vel alt om. Jeg har gjort mange erfaringer undervejs og visse ting vil jeg gøre anderledes og andre ting skal blot finpudses på min næste trækajak.

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakfiske

Who needs more?

Visst går det att fiska från kajak – Per Angvert kan, till och med från en smal Norton.

Läs hela notisen med kommentarer

Europeiska bad kollade

Skånska bad

17 badplatser i Sverige har blivit underkända i en genomgång av hela Europa. Vi här nere i sydvästra hörnet har klarat det ganska bra: bara Barnviken vid Brofästet och bryggan i Lomma hamn har föga förvånande flaggat rött med för höga halter av kolibakterier. Men Skåne som helhet ligger inte särskilt bra till. Nästan en tredjedel av Sveriges alla underkända bad ligger i Trelleborg med omnejd. I viss mån kanske grannarna påverkar: Danmark har dubbelt så många underkända bad som hela Sverige bara i Själland/Smålandsfarvattnen medan Finland inte har några underkända alls i Östersjön och Bottniska Viken. Tyska östersjökusten är rätt ren medan Polen har några få underkända badplatser. Hela undersökningen finns här.

Läs hela notisen med kommentarer

Monsterpaddling

Nessie?

Vad sägs om en liten kajaktur till Loch Ness – nu när Nessie lagom till turistsäsongen varit uppe vid ytan for a breath of air…

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (1)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)