Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från november 2011

Kajaklek i blåst och vågor

Pål Gustad and Black Pearl

Oväder kan man hantera på olika sätt. Man kan som jag sitta och titta ut genom fönstret när stormbyarna kapar träd i trädgården. Man kan också som Pål Gustad i Norge ta sin Black Pearl och roa sig.

Hei Björn!

Var ute i ganske store bølger og sterk vind i går. Ble masse surfing og både frivillig og ufrivillig rulling. Kajkken oppførte seg som vanlig helt fantastisk. :-)

Var så heldig å ha med min kamerat Tage Solberg som er fotograf. Her er noen bilder.

Mvh.
Pål Gustad

Fler bilder hos Pål och Ann-Kristin, Tage och Kristoffer Kraft...

Läs hela notisen med kommentarer

Stormskador igen...

En avblåst gran

Så var det dags igen – stormen inatt över sydsverige med 30 m/s byar bröt av toppen på en gammal gran i tomtgränsen. Sex-sju meter grantopp, tyvärr för krokvuxet och för mycket kvistar för att bli kajakvirke, knäcktes och drog med sig en lyktstolpe i fallet. Stolpen blev hängande på trekvart över gatan, men fortsatte ändå att lysa upp den blockerade infarten.

Efter ett telefonsamtal var kommunens jour snabbt på plats och kapade stolpen och drog bort granen från trottoaren och gatan.

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat – Boo Nordin

Kavat – Boo Nordin

"Hej Björn,

Vi har träffats ett par gånger hos Petrus i Tranås. Nu har jag äntligen sjösatt min Kavat som jag började bygga för ett par år sedan.

Läs hela notisen med kommentarer

Njord – Lennart Magnesjöld

Njord – Lennart Magnesköld

Hej Björn!

Efter ett par års sporadiskt arbetande på min nya kajak är den nu testad i sjön. Kände direkt att vi kommer att trivas ihop. Jag har använt gran i skrovet och ceder i däcket. Den är utrustad med justerbar skädda ala' Ulf Johansson. Löa är 5,36m och vikten stannar vid måttliga 18 kg när däckutrustningen blir klar.

Läs hela notisen med kommentarer

Isfjord – Magne Tollefsen

Isfjord – Magne Tollefsen

Hei Bjørn.

Endelig er min Isfjord ferdig, og jeg har hatt noen fine turer med den allerede.

Läs hela notisen med kommentarer

Om att döda internet

Idag slocknar hundratals stora webbsajter i USA i protest mot ett planerat lagförslag, SOPA, som återinför officiell censur. Lagförslaget drivs på av upphovsrättsindustrin.

PROTECT IP Act Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

Senaten och representanthuset i USA diskuterar nu nya lagar – PROTECT IP Act och STOP ONLINE PIRACY Act (SOPA) – som i praktiken lämnar över hela makten över internet till underhållningsindustrin, och som har alla möjligheter att förvandla internet till en envägs underhållningskanal.

Lagförslaget avskaffar både rättssäkerhet och oskuldspresumtion. Enligt förslaget räcker det med att någon i upphovsrättsindustrin anser att en sajt bryter deras monopol, för att de ska kunna stänga av sajten från nätet och strypa alla deras intäkter. Det innebär att sajter som Kickstarter, Tumblr, Flickr, Twitter, Youtube, Facebook, Linkdin kan stängas med omedelbar verkan om en användare, lägger upp eller länkar till upphovsrättsskyddat material. Det finns gott om exempel på att Youtubefilmer av lekande barn plockats bort därför att radion i bakgrunden har stått på. Med SOPA kan hela Youtube stängas nästa gång det händer.

Det handlar naturligtvis inte längre om att stoppa fildelning: Det handlar om att få monopol på och kunna tjäna pengar på allt som sker på internet.

Det verkar som om EU inte riktigt är med på så långtgående sanktioner mot kultur och kommunikation utanför de stora bolagens kontroll, men det vore ju knappast första gången amerikansk "kultur" smyger sig in bakvägen. Jag tycker mig se ett rätt stort antal potentiella quislingar inom EU-delegationerna – inte minst den svenska.

Läs hela notisen med kommentarer

Njord och Frej i Finland

Fredrik Normans Frej (till vänster Ulrika Fellmans njord)

Hej Björn!

Nu har jag och min pojkvän Fredrik äntligen sjösatt våra kajaker. Blev lite lek i ån hemma hos mig i Finland, innan vi lastar dem på bilen och far över till Sverige för lite senhöstpaddling i Fredriks hemmavatten.

Det har varit fyra tuffa månader men såhär i ruset av att just ha paddlat sin egenbyggda kajak kan vi konstatera att det var mödan värt, alla gånger!

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl – Kim Jensen

Black Pearl – Kim Jensen

Hej Björn

For snart 5 måneder siden søsatte jeg mit seneste byggeprojekt. En Black Pearl på 572 cm. Jeg roede straks en lille tur på 9 km og selv om jeg har undladt at montere finne gik det rigtig fint.

Kajakken er letroet og umiddelbart reagerende! Den kan næsten vende på en 10’øre! – og jeg er ikke helt enig med dig i, at den er mere ustabil end Njord’en. Jeg synes faktisk at man er mere sikker på, hvor man har BP’en, da den jo reagerer lynhurtigt og kontakt på alle dine bevægelser.

Läs hela notisen med kommentarer

Lite småpyssel på sajten

Vet inte om någon upptäckt det, men det har skett lite småjusteringar i koden till sajten. Lite skojigt ögongodis: citatblock, knappar och navigationselement uppfräschade med skuggor, glansdagrar och schatteringar – sådant som numera går att göra enkelt och flexibelt med CSS.

Men det viktigaste är att sajten numera är responsiv. Den anpassar alltså layout och presentation automatiskt efter skärmens storlek och upplösning; desktops, laptops, paddor (iPad och alla andra), ner till smartphones och s.k feature phones och beroende på om dessa småskärmar hålls vertikalt eller horisontellt – åtminstone i webbläsare som är hyfsat i takt med tiden (jag skall undersöka möjligheten att få även de övriga med på tåget).

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl – Bohdan Szymanik

Black Pearl – Bohdan Szymanik

A mail from down under:

Hi Bjorn, just to let you know the Black Pearl I started building in November last year is now getting lots of time on the water and I'm loving it! It's very lightweight (12kgs) which makes it really easy to put on and off the car. (I mostly used Paulownia and a lightweight tight weave cloth.) The finished kayak is very responsive to everything I do and it just brings a big smile on my face when I'm on the water.

The fitting out has been a gradual process over the last 6 months and it's now very comfortable with good bracing for the knee on the masik - crucial for my rolling.

All in all a great project - the building was great fun, it looks terrific, and it's fantastic on the water.

Thanks for the great design and a photograph is attached from a recent trip to Lake Taupo - my daughter's following along in an old polo boat and I can see a need to build something for her next:)

Cheers,
Bohdan

Läs hela notisen med kommentarer

Modeller...

Peter Schedwin – Kavat

Jag har tidigare skrivit om det fascinerande med modeller – det mesta som byggs i "fel" skala får med automatik någon sorts metafysiskt spännande och tankeväckande kvalitet. Innan datorprogrammen blev bra på att visa 3d-renderingar av kajaker och båtar (när de slutade rita isometriska perspektiv) gjorde jag oftast enkla pappmodeller av alla skrov jag ritade, för att få en uppfattning om hur de kunde tänkas se ut i olika vinklar. Inte sällan blev det också riktiga modeller i trä: massiva eller ribbade. Hur bekvämt och tidseffektivt det än är att snurra runt ett skrov i en renderingsapplikation kan jag ibland sakna hantverket i modellbyggandet.

Läs hela notisen med kommentarer

...tillfällig vapensmedja i källaren

Bysser...

För sisådär 25 år sedan snickrades det mycket leksaker till barnen; gunghästar, dockskåp, bilar, trähästar och mycket annat. Nu är det dags igen när barnbarnen kommer med beställningar. Det känns som om världen har blivit lite mer aktioninriktad på de här decennierna – eller kanske beror det på att tre av de fyra är pojkar – men oavsett vilket, fick kajakverkstaden tillfälligt bli en vapensmedja när beställningar på bössor ramlade in. Och det skulle vara "riktiga" bössor – för blinkande och blippande rymdvapen i plast fanns såklart redan. Så med benäget bistånd av beställarna blev det fyra mer eller mindre trogna repliker av gamla vapen (just replikerandet roade kanske mig mer än dem, men de ville gärna känna till historien): en Winchester Repeater ca 1866, en 10 år yngre Remington, en Mauser från början av 1900-talet och så en av lite mer diffus härkomst och rödmålad kolv (den lille beställaren hade bestämda åsikter). Tre av dem på bilden ovan...

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (2)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)