Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från maj 2008

Kan man veckopaddla med en SOF?

You bet! www.capefalconkayak.com/sanjuan.html

Läs hela notisen med kommentarer

Thule2 - Ralph Merriman

Ralph´s new Thule2

Jag fick ett mail och några bilder från USA:

"Hi Bjorn:

I launched my Thule 2 double yesterday and it is a complete success. I am attaching a few pictures.

Läs hela notisen med kommentarer

CSFW med ny Njord på gång

Azure på gång

Dan på CSFW bygger som bäst Njord nummer två (den första skeppades till Spanien för en månad sedan). Den nya skall döpas till Azure och bli blå. Däcket är på plats och Dan har löst ribbningen på ett bra sätt - Njord kan annars vara lite trixig att få till på grund av den drastiska kurvaturen runt sittbrunnen. Sedan prototypen har jag mjukat upp linjerna för att underlätta. I kombination med Dans ribbningsteknik bör det vara ganska lätt nu. På Dans sajt finns mer information.

Massor av bilder från bygget.

Läs hela notisen med kommentarer

Vattenskoter

maritim marodör

Sommaren är här – och med den vattenskotrar och annat otyg. I söndags for en av dem runt som en psykotisk bålgeting vid badplatsen utanför och in i Västra hamnen.

Enligt svensk författningssamling 1993:1053 är det länsstyrelsen som fattar beslut om var vattenskotrar får användas.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl - Noppenau

Jag fick några bilder på en ny Black Pearl från Jan Noppenau i danska Frederiksvaerk - ett snyggt bygge i röd ceder.

en Red Pearl

Läs hela notisen med kommentarer

Hallands Väderö och Bunkeflo

Fikapaus på västsidan

Bäst att passa på medan det är högsommarväder. I fredags nappade jag på Eriks propå om en snabbt påkommen tur till Hallands Väderö. Det blev en avslappad tur motsols runt Väderön med start i Torekov och med paus på västkanten och en promenad över ön till glasskiosken som påpassligt hade öppet ett par timmar mitt på dagen. Erik, Peter från Göteborg som var på besök och jag – fler kunde eller ville tydligen inte slita sig för lite lättsinnigt livsnjutande. Lagom till återfärden hade vinden friskat i och drog upp lite sjö – meterhög mitt i gattet – mest från sidan men någon enstaka surf gick att få till ändå.

Läs hela notisen med kommentarer

Rolldemo på Malmö kajakmässa

Under min rolldemo på KajakEvents mässa i helgen, passade Christer von Wowern (Tahekajaker) på att filma hela showen. 18 minuter med lite olika grönländska rollar. Ljudet är inte bra – inbyggd mikrofon i kameran, tio meter till kajaken, järnvägen på ena sidan, trafiken på Vallgatan på den andra – men det går att höra vad jag säger.

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat – Leif Eriksson

Leif i ny Kavat

"Hej!

Jag köpte byggbeskrivning och ritning av dig hösten 2006. Nu är kajaken äntligen färdigbygd och sjösatt. Trots kyla och blåst kunde jag inte hålla mig längre. I söndags 11 maj blev det en kort premiärtur i Storsjön, Jämtland. Kavaten känns helt underbar att paddla, nu avvaktar jag bättre väder och lite varmare vatten.

Trots att jag jobbar som möbelsnickare var det inte helt lätt att få till en kanot. Det tog mig ca 160 timmar att bygga den. Som det känns nu blir det nog inget mer bygge, men man vet ju aldrig.....

mvh Leif Eriksson
Hallen"

Läs hela notisen med kommentarer

Några reflektioner från helgens kajakmässa

Monter Petrus Kajak/Björn Thomasson Design under uppackning lördag morgon

Lördag och söndag tillbringades på och kring Bastion Uppsala i Malmö Kanal (Bastion Uppsala är den gamla befästningsudde som sticker ut i kanalen mittemot centralstationen – numera en trivsam gräsplan utan krigiska inslag). KajakEvents kajak- och outdoormässa, nu för andra året, avhölls i hyfsat väder, vilket innebär sol och uppehåll, men tämligen kyligt.

Läs hela notisen med kommentarer

Marknadsföringsidé?

Har blivit uppringd av ett företag som kallar sig NEJTACK! och som erbjuder sig att mot 599:- om året se till mitt telefonnummer hamnar på en spärrlista där jag slipper dessa irriterande parasiter som utnyttjar mitt telefonabonnemang för att pracka på mig telefonabonnemang eller telekatalogannonser. De har dykt upp ungefär samtidigt med fästingar, mördarsniglar och engelska asfaltläggare.

Att vara registrad hos NIX räcker inte. Det gäller bara privattelefoner i det fasta nätet och inte för företag man redan är kund hos – och respekteras dessutom inte av alla.

Nu är det så att jag bara blivit störd av kommersiella busringare fyra gånger under de senaste två veckorna – samtliga från NEJTACK! – och börjar ana en bakomliggande plan: att betala dem för att slippa besväras av dem känns som en lightversion av maffian som erbjuder butiker och restauranger beskydd!

Nåväl, det enda som hänt hittills är att NEJTACK! hamnat på min privata svarta lista över skumraskföretag där jag med gott samvete kan lägga på luren så fort jag hört första raden i säljformuläret läsas upp.

Kanske är NEJTACK! en seriös verksamhet med goda intentioner, men för mitt vidkommande säger deras agerande hittills något annat – och att det i grunden finns problem framgår av denna NIX-sida.

Läs hela notisen med kommentarer

Spännande kajak med "koffert"

Ursa 420 – kajak med koffert

Robert Livingston (som konstruerat kajakdesignprogrammet BearBoat, som många av oss använder för att snabbt få fram hydrostatiska och -dynamiska data för kajakkonstruktioner) har ritat en kajak för expeditioner i besvärliga farvatten.

Läs hela notisen med kommentarer

Isfjord – Robert Reinsson

Isfjord – Robert Reinsson

"Tjena Björn,

Det är ganska precis två år sedan jag sjösatte Kavaten och nu är kajakbygge nummer två i sjön, Isfjorden, den 11/5.

Läs hela notisen med kommentarer

Vikhög 9 maj

Panoramatriptyk över Salviken

Rollövningar idag i Salvikens grönskimrande vatten. Bäst att gå igenom repertoaren så jag inte gör några genanta tabbar i kanalvattnet nästa helg (Kajakmässan) – inte alltför många i alla fall. Högsommarvärme och förvånansvärt varmt i vattnet – de senaste dagarnas högtryck har åstadkommit storverk i Sundet. Temperaturen ute till havs är kring 15 grader och i grundvattnet i Salviken gissar jag att det var kring 17-18. Lätt pålandsvind i en grund vik med sandbotten och gassande sol innebär njutbar badtemperatur, något som annars brukar dröja till framåt midsommar.

Jag hade sällskap av ett halvdussin fiskare i vadarbyxor ute i viken. Jag begrep snabbt anledningen. Tusentals näbbgäddor i stora stim pilade in och ut i tångruskorna i det meterdjupa vattnet. Det såg stundtals ut som att titta ner i en ormgrop. De försvann kvickt när kajaken kom glidander och jag lyckades inte överraska en enda med mina rollar.

Jag satte ett par norsaqrollar med uppgång framåt – den har annars gått dåligt under vintern, och kunde ute på lite djupare vatten konstatera att scullingroll med paddeln på fördäck fortfarande känns pålitlig – inte provad under vintern.

Försökte också med en framåtlutad handroll, men där har jag en bit kvar.

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakmässa och kurs i Malmö

Nigel Foster undervisar
(bilden från förra årets mässa)

Nästa helg 17-18/5 är det dags för andra upplagan av KajakEvents kajak- och outdoormässa. Programmet blir digert i år med utställare från 15 företag, kurser, demonstrationer, tävlingar mm.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl – Malin Carlsson

Malins nya Black Pearl i Vänern

Återigen en Black Pearl premiärpaddlad - den här gången en svart Black pearl

"Hej!

Här kommer två bilder på den färdiga kajaken! Den är ju en dröm att paddla och rolla!

Tack för all hjälp!

Bilderna är tagna vid Gaddes brygga i Vänern den 7/5.

/Malin Carlson

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl - Lars Johansson

Black Pearl på stranden i Höganäs

"Hej Björn!

Black Pearl "THIS WAY UP" har nu sett havets våg.

I fredags paddlade jag mitt vinterarbete för först gången, med viss nervositet eftersom detta även var min första gång i modellen men det gick helt fint.

Bilden som är tagen utanför Höganäs visar hur beslagen som du satte in på byggtipssidan blev i färdigt skick.

Hoppas det blir en fin sommar som jag kan lära mig själv bestämma vilken sida som skall vara upp och när.

Hälsning
Lars Johansson
Nyhamnsläge"

Läs hela notisen med kommentarer

Självlärd eller utbildad?

Rollektion på Stockenträffen

I en kommentar nyligen ifrågasatte Henri Högberg behovet av kurser i paddling: "Att man går en kurs och lär sig rolla eller överhuvudtaget lär sig överlevnad i vattnet tycker jag inte är så konstigt. Men lära sig att paddla?"

Kommentaren föranleddes av en diskussion på Utsidan. Jag skrev lite rutinmässigt en svarskommentar men kunde inte släppa tanken.

Henris tanke är att paddling (rakt-fram-paddling och manövrering) är något man lär sig ganska snabbt själv utan experthjälp. Och så är det såklart – vi är många som snickrat ihop kajaker och därefter med envishet och lite råd ur litteraturen och från internet tagit oss långt på vägen mot att behärska den egna kajaken i olika sammanhang.

Varför gör inte alla det då?

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat - Sven Bengtsson

En ny Kavat

"Hej Björn!

Den Kavat jag började bygga i februari i fjor var nästan klar i september, se bild 1, och klar en månad senare, se bild 2. Paddel har jag också gjort men inte fått med på foto än. Hoppas att ganska snart få sätta den i Sundbornsån några tiotal meter nedströms Carl Larssongården.

Med vänlig hälsning
Sven Bengtsson"

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (2)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)