Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från september 2011

En Pärla i Furuvik

Torbjörn Andersson, Furuvik

"Hej, så har det skett, jag premiärpaddlade i min nya Black Pearl idag, det var lite spänt, då jag tidigare bara har paddlat Najad, men BP:n var inte alls så rank som jag hade trott, utan det kändes kanonbra.

Läs hela notisen med kommentarer

Orwellskt nyspråk i praktiken...

Från sajten vikallaoss.se

Bilden från sajten vi.kallaross.se

Då och då får organisationer för sig att putsa sin image genom fantasifullt nyspråk – ungefär som när städare en gång i tiden blev lokalvårdare, och korvkioskerna restauranger. Sålunda har bemanningsföretagens branschorganisation Almeda kommit på att "Nisse på manpower" behöver en respektabel titel. För ändamålet utlystes en pristävling för att finna en lämplig benämning (stilistisk återhållen, köns- och värdeneutral, kunna användas med stolthet och som alla skulle kunna använda).

vikallaross.se strömmade förslagen in. Men till organisationens besvikelse var merparten förslag inte riktigt de man hade tänkt sig – de var snarare brutalt uppriktiga: "låtsasanställd", "laslös", "prekarie", "flexhjon", "flexploaterad", "daglönare", "slav" med flera ;-)

Så förbundsdirektören Henrik Bäckström tvingades konstatera att folk inte hade fattat vad man ville åstadkomma – och de oönskade förslagen censurerades.

Men tämligen omgående öppnades en ny inofficiell sajt: vi.kallaross.se där alla de generande förslagen kan avnjutas och röstas på. Underrubriken på sajen är: "Vad vi kallar oss, inte vad bemanningsföretagen vill att vi kallar oss". Dagens medialandskap är en besvärlig terräng för företag med nyspråk och blå dunster på önskelistan. Det var lättare i Orwells grisfarm...

Mer på Bemanningsgate på Twitter, och vi kallar oss på Facebook

Uppdatering 111001: ...och det är visst inte färdigt än ;-) 
http://www.alliansfrittsverige.nu/2011/10/vi-kallar-oss-pr-katastrofen-blir-bara.html

Läs hela notisen med kommentarer

Isfjord – Peter Sjöblom

Isfjord – Peter Sjöblom

Hej Björn !

Nu har jag äntligen fått ISFJORDEN så långt klar att jag gjorde premiärturen idag på morgonen, soligt och spegelblankt hav, så förutsättningarna var bra. Då jag är van med "pråmen" Avalon Elaine så kändes isfjorden nog ganska "gungig och instabil i början, är van att kajaken inte vippar just alls i sidled då man paddlar men denna vippa ju hela tiden :D . Får nog öva upp paddeltekniken och balansen, så blir man ju van med tiden också. Ändå kändes det bra, att "på flit" gunga kajaken med höftrörelse utan att få den att gå i runt, klara provturen utan att bli blöt också :) .

Läs hela notisen med kommentarer

Lite från Kanumesse i Nürnberg 18-20 september

Seabird stand

Stora mässor ger ofta lite dubbla upplevelser. Å ena sidan nya bekantskaper, återseende av gamla, nya spännande prylar och trender, ett överväldigande perspektiv över hur marknaden ser ut just nu – å den andra gigantiska hallar med torr luft och påträngande bakgrundssorl i dålig akustik, massor av människor där i många fall bristande språkkunskaper innebär torftiga "diskussioner" fyllda av till meningslöshet förenklade åsikter och då och då lite väl mycket välsmorda munläder – och så klart ett par utställare som tror att volym från en tafflig ljudanläggning kan dölja bristen på innovationer och argument.

Läs hela notisen med kommentarer

Isfjord – Magnus Lindström

Isfjord – Magnus Lindström

"Hej Björn

Vill som många andra visa upp resultatet av många roliga timmar i garaget under vintern. Det har blivit ett par paddelturer under sommaren. känns som att Isfjord var ett bra val... en kajak som man nog kan utvecklas mycket med och ha mycket roligt i.

Tack för en väldigt beroendeframkallande hemsida, man hitta alltid något nytt att kika på....

Det är ju alltid roligt att genomföra en idé som man har funderat ett tag på....

Problemet är väl att man redan kikar på vad man skulle vilja bygga nästa gång....

Magnus Lindström
Färjestaden"

Läs hela notisen med kommentarer

Dags för Nürnberg...

Världens största kanotmässa för yrkesfolk med allt som har med kanadensare, kajaker, tillbehör etc att göra. Jag är där för att hjälpa till att presentera Black Pearl, Qanik och de övriga kajakerna jag ritat för Seabird Designs, och för att prata med kunder och återförsäljare, kolla konkurrenterna, mingla med kollegor och allt annat som hör mässor till. Mässan pågår lördag till tisdag.

Det blir det sista av de uppdrag jag en smula optmistiskt tackade ja till i våras, innan jag insåg att det har varit något inbokat i stort sett varenda helg i drygt två månader. Nu behöver jag lite lugn och ro för att komma ifatt med annat: svara på mail och skicka beställda ritningar i tid, få klart webb- och designuppdrag som slirat lite under sommaren mm.

Det har varit både kul och givande med Estland, Lyngby, Norge, Stocken, Tjärö med flera uppdrag, men till nästa år tänker jag bli duktigare på att säga nej – åtminstone då och då... 

 

Läs hela notisen med kommentarer

Njord – Joakim Rodebäck

"Hej Björn!

För några veckor sedan sjösatte jag äntligen min Njord efter att än en gång fått känna på devisen att "de sista tio procenten tar nittio procent av tiden". Det vill säga små pyssel som skädda, ytbehandling, luckor med mera tar lite tid...

Efter att ha paddlat den nu några gånger måste jag säga att den mer än väl uppfyllde mina förhoppningar. Den har högre farttröskel (om det ens finns någon, hursomhelst har jag inte stött på den) än de "normala" kajaker jag tidigare paddlat. Den går mjukt i sjö, speciellt mot. Stabiliteten är bra. Så pass initialrank att den uppmuntrar till viss balansträning men så slutstyv att man inte riskerar att välta när som helst. Kul att rolla med, helt enkelt en toppenkajak!

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl – Wouter Kammeijer

Black Pearl – Wouter Kammeijer

Hei Björn!

It's finished! I've put a ridiculous amount of working hours in it but it was fun and she's become a beautiful boat. I sort of kept track on my web log: http://eclunibustractum.blogspot.com/ with photographs.

I was immensely anxious to take it on her first trip. I thought I done good, but there certainly was a sliver of doubt. But that completely washed away when I got my Black Pearl water born. What a fantastic boat. I've been nothing but excited to go paddling again.

Läs hela notisen med kommentarer

Njord – Mikael Englund

Hej Björn

Lite bilder på min "Fridam". Byggd under decenniets längsta och kallaste vinter, är hon så äntligen invigd. Som första kajak la jag ner mig lite extra med snobbrand och relingsbård i värmebehandlad sälg! Väldigt likt mahogny, men halva vikten. Däckstätningen är neoprenskydd som träs på en sarg gjord på samma sätt som sittbrunnen. Lite pilligt men det fungerar utmärkt nu. Snålade in på kolfiber runt sargen, men för och akterhål samt handtag är i kolfiber istället. Hoppade även över fotstöd. Har istället skurit till styrofoam som helt enkelt förtjockar främre skottet till rätt längd. Lackad 3 lager med biltemas 2 komponets båtlack. skrovet offwhite däck klarlack. Fungerar utmärkt,men den vita lacken flöt inte ut lika bra som klarlacken när jag penselmålade.

Läs hela notisen med kommentarer

Perler fra Tåsinge

Black Pearl – Andreas Holm och Jørn Robsahm

Hej Bjørn,

Nu er vi begge endelig færdige med vores Perler, efter mere end 1 års fornøjeligt arbejde.
Vi er glade og tilfredse med resultatet.

Til orientering er begge kajakker forsynet med den unödige komplikation af en finne.

Håber at vi ses på vandet en dag til hyggeligt Perle træf.

Mange hilsner
Andreas Holm og Jørn Robsahm

Läs hela notisen med kommentarer

Tjärö-festivalen 2011

Tillbaka från Tjärö efter att ha packat ner tält och kläder torrt i solskenet och paddlat in till Järnavik och bilen. Jag har haft flyt med vädret och kajakträffarna den här sommaren: från ett regnigt Lund i juli till fyra dagar med 30 grader och sol i Estland, och fyra soliga dagar i Norge och tre soliga dagar på Tjärö i ett augusti en sensommar som för övrigt dominerats regn i stort sett varenda dag. Stockenträffen däremot bröt kajakträff-trenden med regn, regn, regn...

Tjärö 2011 blev ett välplanerat och väl genomfört arrangemang. Ett stort program av aktiviteter med instruktörer från Sverige, England Skottland och USA (Nigel FosterDubsideGordon Brown, Johan WagnerSara WagnerPeter EkströmUlf JohanssonBjörn Olin, jag och några till), god mat från Anders Hafvskrog, välfungerande logistik och trevlig stämning. Trots tvåhundra deltagare var det gott om svängrum både på land och i vattnet.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juli (4)
 2. juni (1)
 3. maj (2)
 4. april (1)
 5. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)