Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från juni 2009

Black Pearl - Peter Meurling

Peters Black Pearl har tydligen hämtat sig från sin flygande start ;-)

På väg till stranden

Hej Björn,

Nu har min BP äntligen varit i vattnet också, fick ett kapell från Reed i veckan och igår tågade hela familjen ner till den lokala stranden för premiär.

Läs hela notisen med kommentarer

Paus i jobbet...

Stranden norr om Löddenäs

Vad gör man inte för att slippa slava vid datorn några timmar. Sjösättning i tångsörjan i Vikhög och en lång tur norrut mot Lundåkrabukten och söderut till Löddenäs. Solen gassade från en nästan molnfri himmel, men vinden var hårdare än jag trott inne bland träden i Lund: 6-7 m/s NV. Måste vara närmast idealiska förhållanden för de blåbandetpaddlare som nu befinner sig längs hallands- och skånekusten. Perfekt vind i ryggen för att öka någon mil om dagen utan utan ansträngning, men knappast så mycket att det påverkar möjligheten att gå raka vägen mellan uddarna.

Läs hela notisen med kommentarer

Jakob i Lund med Njord och Caribou

Njord i Öresund

Mail och bilder från Jakob i Lund som just sjösatt en vit Njord - och så en försenad sjösättningsrapport om Caribou som blev klar för ett par år sedan - bättre sent än aldrig. Snygga kanoter...

"Hermed dobbelt søsætning fra Lund -den ene med 2½ års forsinkelse.

Jeg skriver hovedsageligt for at vise mitt seneste projekt - En Njord - men for god ordens skyld kommer lige et par billeder af Kanoen Caribou 530 - mest fordi du ikke har så mange billeder af den - Den er let modifieret i stævnene til et mere "brittisk" look.

Caribou

Läs hela notisen med kommentarer

...har stuckit ut hakan igen!

surfski.info

En debatt har dragits igång av Rob Mosley på surfski.info, om plagiat av kända kajaker och surfskis. Han blev förbluffad av att vid en trip till Europa hitta flera kända surfskis plagierade in i minsta detalj - i ett fall till och med texten på webbsajten! - och ännu mer av förklaringen från en av plagiatörerna: "så gör väl alla?"

Robs inlägg gled sedan över på ett förslag från ICF att auktorisera vissa märken och modeller för att, som det ofta heter: "städa upp i branschen" och samtidigt bannlysa alla andra fabrikat och modeller från av ICF sanktionerade tävlingar.

Den som hängt med ett tag bland mina skriverier om regler och uppifrånbestämmelser, anar säkert att ett sådant förslag är som ett rött skynke för mig.

Självklart dök jag huvudstupa in med två långa kommentarer om vikten av fri utveckling och livsbejakande kaos med mera...

Diskussionen finns här och mina kommentarer finns rätt långt mer mot slutet (här och här).

Ännu har jag inte fått några mothugg...

(Även Paddling har skrivit om ICF-förslaget - och hmm, man kunde visst kommentera även där ;-)

Läs hela notisen med kommentarer

Möte i Haverdal

Elin paddlar vidare

Midsommardag i Haverdal utan kajak och en promenad med kameran längs stranden söderut mot Jättastuan. En VKV Lisa glider sakta in bland stenarna vid udden nedanför Skallberget. Ur sittbrunnen kliver en tjej, så välutrustad att jag anar något mer än en kort tur i solen.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl - Peter Nelly

Kapellpassning?

"Hej Björn!

Med en dag tillgodo innan semestern blev den klar, lite på håret kan man säga. Inget kapell har jag fått håll på än heller, det var lite dålig passning på mitt andra, men det får gå över semestern...

Läs hela notisen med kommentarer

Uppfinningar...

Jag läste för något år sedan en sammanställning av 1900-talets viktigaste uppfinningar. Det var i stort de förväntade: penicillin, radio, TV, transistorn, rymdraketen, IC-kretsen, motorvägen, bakelit, nylon, dammsugaren, datorn, djupfrysning, P-pillret, gentekniken mm - högt och lågt i salig blandning. Först på artonde plats placerades internet. Jag tror det är ett misstag. Jag tror att internet kommer att visa sig vara en av alla tiders största och mest omvälvande uppfinningar - fullt i klass med hjulet och elden.

Läs hela notisen med kommentarer

Red Pearl - Magnus Jonsson

Red Pearl á la Ferrari
Ferrariröd Pärla i Dalarna

Från Magnus Jonsson i Falun kom mail och bilder som fick mig att stanna upp och lägga jobb och deadlines åt sidan en stund. Så snyggt! Men det är å andra sidan inte första gången...

Läs hela notisen med kommentarer

Ny kamera att börja drömma om...

Panasonic Lumix LX3Jag hade precis bestämt mig för en Panasonic Lumix LX3 (stor läsplatta bildsensor med lägre pixeltäthet, vidvinkelglugg från Leica och hög ljusstyrka) som ett lite mer högkvalitativt alternativ till den vattentäta Olympusen.

Olympus Pen EP1Men så dyker de första bilderna på Olympus Pen EP1 (ännu större läsplatta bildsensor!) upp - en systemkamera med den nya objektivstandarden micro-four-thirds. Det handlar om systemkameror (enögd spegelreflex) där man rationaliserat bort den gamla uppfällbara spegeln till förmån för en digital sökare, och följaktligen kan krympa yttermått, vikt och pris, samtidigt som vibrationer och spegelljud försvinner.

Storleksjämförelse Pen EP1 är faktiskt bara aningen större än den lilla kompaktkameran Lumix.

Första ut med micro-four-thirds var Panasonic G1 men den övertygade inte helt. Det blir spännande att kolla Olympusen lite närmare när den kommer ut i butikerna - kanske äntligen systemskamerans bildkvalitet i kompaktkamerans format...

Klassiska Olympus Pen FTFör ett antal decennier sedan var gamla Olympus Pen - halvformats systemkamera i microformat - en dröm, som aldrig blev av. Istället blev det då en Nikon FE2, ett val som jag säkert inte har anledning att ångra. Men den lilla Olympusen väckte habegär och jag glömde den aldrig - och den har med åren blivit en klassiker och ett åtråvärt samlarobjekt bland kameranördar.

Och nu alltså, en ny digital Pen!

Läs hela notisen med kommentarer

Havsracer - Rüdiger Schulze-Rusch

Rüdigers nya Havsracer

(Översättning längre ner)

"Hi Björn,

ich kann leider kein schwedisch und mein englisch ist auch nicht so gut. Ich weiß nicht wie gut Du deutsch kannst. Okay versuchen wir es.

Ich habe bei Ursula Latus den Sea Racer gebaut. Zu Hause habe ich dann noch die Dinge wie Steueranlage, Sitz und die Dinge auf dem Deck angebracht.

Läs hela notisen med kommentarer

Väderberoende...

Kuling med regnbyar

En bokad föreläsning/demo blåste inne i fredags - ett förtagsevent. Västlig kuling och regn är på skånska västkusten inte riktigt förenligt med att introducera nybörjare i paddling. Telefonen ringde ett par timmar efter att asken hade blåst sönder i trädgården, och arrangören meddelade att evenemanget var inställt.

Positivt i sammanhanget är ändå att väderguden (Sjöberg heter han för övrigt i marin tradition) på det här viset pekar med hela handen: 14-17 m/s från sämsta tänkbara håll! Inget att tveka inför, inget att gräma sig över - och beslutet var säkert inte svårt att fatta, även om det lika säkert tog emot.

Betydligt mer frustrerande är det alltför vanliga scenariot, med beslutsvånda över förhållanden som är på gränsen. Genomför man riskerar man en jobbig paddling med skrämda deltagare, kapsejsningar, bogseringar och debriefing efteråt (d v s förklaringar att det vanligtvis inte ser ut så här när man paddlar). Ställer man in sitter man förmodligen senare i trädgården i solsken och laber bris och grämer sig över att man fegade ur.

Nej, hellre en digital vädervärld utan analoga tveksamheter - antingen riktigt bra paddelväder (vad det nu än är - i ett annat sammanhang kanske precis det väder som föranledde mässfall i fredags) eller riktigt skitväder, så att man med gott samvete kan göra något annat...

Läs hela notisen med kommentarer

Stormfällen och upphovsrättsfunderingar...

Vaknade vid femtiden i morse av ett brak. En stormby hade knäckt en del av vår gamla 20 meter höga ask. En gren som bar ungefär en tredjedel av kronan knäcktes högt upp (vid pilen). Synd att man inte bygger kajaker av ask!

Vårt Yggdrasil

Patent och upphovsrätt...

I en tidigare notis raljerande jag tämligen lättsinnigt över ekonomi som profession och dess position i samhället, och fick naturligtvis lite mothugg i kommentarerna (uppriktigt sagt hade jag väntat mer protester ;-).

Men nu lyfter jag på hatten för Magnus Wiberg (fil dr, gästforskare vid Harvard university), som med en högintressant artikel i DN: "Fildelning kan vara bra för samhällsekonomin", återger mig tron på ekonomi och ekonomer.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl - Jørgen Møholt

Jørgen med Unikinuk

"Hej Björn...

Så er min Black Pearl færdig.

Läs hela notisen med kommentarer

Isfjord - Mikael Niklasson

Mikael med ny isfjord

"Hej Björn

Nu är min Isfjord premiärpaddlad efter många roliga timmar i kajakverkstaden samt säkert lika många timmar till med funderingar hur jag egentligen skall göra för att få ihop allt. Började bygga på allvar i november 2007 till juli 2008, då var skrov och däck i princip klart, hade sedan uppehåll till februari 2009 och har sista månaden spurtat fram ihopsättning, lackering och slutmontering. Har haft ambitionen att bygga ett bruksföremål och dit har jag nog kommit.

Läs hela notisen med kommentarer

Kavater sjösatta

Tre nya Kavater

Hej Björn

Här kommer sjösättningsrapport från Varberg.

För några veckor sedan jag klar med min första egenbyggda kajak. Jag har valt att bygga den utan skott och med fast skedda. Både hustrun Eva, som övertagit kajaken och jag är mycket nöjda med dess egenskaper. (Bilden nedan) Jag märker att Eva är mycket säkrare i denna jämfört med vår andra kajak (Prion Kodiak), vilket märks i betydligt högre fart. Saknaden av roder försvann snabbt och har hon en bra riktningsstabilitet.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl - Jens Lund

Jens i ny Black Pearl

"Hej Bjørn, hermed følger et par billeder af min nye Perle.

Den vejer 14,5 kg. Bygger i Cedertræ og med dobbelt fiberdug i bunden.

Jeg har ikke taget tid på byggetiden.

Jomfruturen var ganske kort og uden bølger så der var ingen fare for at vælte i vandet. I forhold til min Kavat skal jeg lige vende mig til at den er noget livlig og den manglende benplads.

Dansk Black Pearl i ceder

Jeg glæder mig til at lære den at kende.

Med venlig hilsen
Jens Lund
Kolding
Danmark"

Läs hela notisen med kommentarer

Med ett blött finger i luften...

Plötsligt talar sig alla partier och nästan alla kandidater sig varma för personlig integritet och ett fritt internet - till och med den som för några månader sedan stod på barrikaden för FRA, IPRED, Teledatalagring, avlyssning, övervakning mm? Tror de att vi redan glömt? Tror de att vi är så dumma?

Är vi så dumma...?

På måndag vet vi.

Några läsvärda länkar så här dan före: här , här, här och här.

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Östgrönländsk SOF

Harvey Goldens nya kajak

Kajakreplikernas okrönte kung Harvey Golden, som har byggt och paddlat kopior alla världens museikajaker, har satt ihop ytterligare en kopia av den östgrönländska kajak från museet i Haag, som han själv mätte upp 1998. Som alltid bygger Harvey så långt möjligt historiskt korrekt, autentiskta material, metoder och former. Sålunda planar relingen ut mot för och akter på hans östgrönländare (till skillnad från min Black Pearl där jag tillåtit mig lite estetiskt fusk genom att inte reversera relingen mot ändskeppen). Harveys kajak är nr 87 i Kayaks of Greenland.

...och så har en galenpanna vid namn Tyler Bradt paddlat nerför ett 56 meter högt vattenfall utan andra (synliga) men än en bruten paddel! Filmbevis finns här.

Läs hela notisen med kommentarer

Njord - Leif Karlsson

Leifs nya Njord
Leifs nya Njord (foto: Leif Karlsson)

Mail och bilder från Leif Karlsson

"Hej Björn!

Här kommer lite bilder på min Njord som jag sjösatte förra veckan. Detta är mitt andra bygge, så det har gått bra, utan överraskningar. Försänkningarna till gummiluckorna var lite knepigt att få till, men jag hittade bra instruktioner på Ulf Johanssons sajt. Jag har byggt på i "lagom" tempo utan att räkna timmarna jag lagt ner på bygget, helt säkert är att jag inte är i närheten av dina 35 tim. Det har varit ett nöje att bygga man jag måste medge att våren och sommaren kom fortare än jag hade förväntat när jag var "nästan" färdig.

Läs hela notisen med kommentarer

Två dödsolyckor...

Enligt mediarapportering har det skett två dödsolyckor med kanoter under pingsthelgen.

Den ena inträffade på Sjön Femlingen mellan Älmhult och Tingsryd i Småland - en 67-årig man som inte kom tillbaka som planerat efter en kajaktur i sjön. Först hittades kajaken upp och ner med paddeln vid sidan om i vattnet och lite senare hittade en polishelikopter mannen.


Visa större karta

Läs hela notisen med kommentarer

Nyfiken...

Nyfiken husspindel (Tegenaria Domestica)

Den här singlade just ner framför skärmen, tittade en stund på vad jag höll på med i datorn men fann det tydligen inte intressant och klättrade tillbaka upp till taket, samlande ihop sin tråd.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juli (4)
 2. juni (1)
 3. maj (2)
 4. april (1)
 5. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)