Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från november 2006

Lundakajaken uppmätt

Uppmätning, lundakajaken

I går kröp Martin Nissen och jag omkring på golvet bland byggbråten i en av Lunds Historiska Museums salar för att mäta upp den gamla kajak som Magnus Åström "hittade" för några månader sedan. Museifolket visste naturligtvis att den fanns men inte riktigt hur unik den är, och för kajakvärlden var den helt okänd – inte ens Harvey Golden visste att en av världens äldsta och mest välbevarade kajaker gömde sig i ett vindsmagasin i Lund. För att inte tala om att jag bott halvannan kilometer från den i 30 år – med näsan över kajakböcker av Howard Chapelle, John Heath, John Brandt, Eugene Arima, David Zimmerly, H C Petersen, Harvey Golden, Martin Nissen m fl!

Martin Nissen

"Mest välbevarade" visade sig kanske vara att ta i – genom århundradena hade trägnagare mumsat i sig det mesta av spanten i akterskeppet, så att formen inte längre var den ursprungliga. En del surrningar av baleen (barder, även kallat valben) hade också släppt här och var.

Uppmätning, lundakajaken

Totalintrycket är en mycket elegant och lätt byggd kajak för en småvuxen ägare som strävat efter låg vikt och haft öga för proportioner och linjer.

Lundakajaken, skrov

Men nu är den noggrannt uppmätt, vi håller på med uppmätningsritningarna och Martin lägger pussel med den lilla dokumentation som finns i försöken att fastställa exakt ålder och bakgrund, och hur den hamnat i Lund. Tanken är att skicka dokumentationsritningen till Harvey Golden för att han skall försöka återskapa den ursprungliga formen (och jag skulle inte bli förvånad om det också blir ett replikbygge).

Ett par exempel på uppmätningsrigningar – med de uppenbara defekterna ännu inte korrigerade.

Lundakajaken, linjer

Lundakajaken, vy insidan

Lundakajaken, linjer

Läs hela notisen med kommentarer

Efterlängtad bok!

Harvey Golden: Kayaks of GreenlandIgår kom den så - Harvey Goldens mastodontverk: Kayaks of Greenland, The History and development of the Greenlandic Hunting Kayak, 1600-2000

Stor så att den fick hämtas på det hål-i-väggen hos den lokala livsmedelsaffären som numera är postkontor - 580 sidor i ungefär A4-format, 2 kilo högkvalitetspapper (knackar man på den låter det massiv vägg i påtaglig kontrast till mycket av populärutgivningen som ekar som tomkartonger), med 400 bilder, 106 uppmätningsritningar av kajaker och 79 av paddlar, - kommer den att hålla mig sysselsatt åtskilliga veckor framåt. Det som gör boken spännande jämfört med många andra dokumentationer är att Harvey Golden byggt exakta repliker av samtliga typer av arktiska kajaker och använder dem, att han deltagit i Grönlandsmästerskapen i paddling och rollning - så långt man kan komma från det museala arkivdammet sålunda.

Stor, tung och späckad med intressant läsning

Jag återkommer med min intryck - men det dröjer nog ett tag...

Läs hela notisen med kommentarer

Välbevarad hemlighet avslöjad

I en diskussion nyligen på qajaqusa avslöjas en välbevarade hemlighet - en av de mest fundamentala orsakerna till förmågan att rolla en kajak och vars betydelse under många år hållits hemlig inom en grupp av invigda. Alltihop uppdagades när en klarsynt man upptäckte den mycket påtagliga statistiska korrelansen mellan rollskicklighet och grått skägg - och bekräftades när en av diskussionsdeltagarna vittnade om sina häpnadsväckande framsteg då han glömt att raka sig några dagar.

Så hemligheten är ute. Det var väl oundvikligt i längden.

rolling beards

Men Freya, Cheri, Alison m fl då? Tja förmodligen bara nybörjartur...

(Bilderna är plockade lite här och var på amerikanska och svenska sajter och visar garanterat rollskickliga grönlandspaddlare.)

Läs hela notisen med kommentarer

Paddling och/eller simning

Erik Arnström tipsar om en intressant diskussion på paddling.net om simkunskaper i samband med paddling. De problem som vanligtvis dyker upp är att det är svårt att simma i vanliga kajakkläder och hur mycket utrustningen bromsar. Frågan är därför hur mycket goda simkunskaper egentligen betyder. Men oavsett svaret är det en nyttig övning att någon gång då och då ramla i vattnet och simma hundra meter med kajaken - om inte annat blir det tydligt vilken bra idé det är att hålla sig kvar på rätt köl i kajaken.

I sammanhanget erinras om en artikel för ett par veckor sedan på samma förträffliga sajt om att från en kajak assistera simmare.

Läs hela notisen med kommentarer

En ny vackert-väders-paddling

Nu har vattentemperaturen sjunkit under tio grader och det biter en aning i pannan vid de första rollarna. Jag hade letat fram en tunn luva att ha under tuiliqhuvan idag för att bromsa värmeförlusten. För första gången hade jag också en fleecetröja ovanpå understället. Det blev rätt lagom för lite lätt motionspaddling och lite rollande.

Det vackra vädret hade lockat ut mycket folk till strandpromenad och det blev rätt mycket prat med passerande. Standardfrågan kom inte en enda gång, så Jim Danielssons skylt med texten "nej det är det inte" hade jag inte haft mycket nytta av. Istället var nyfikenheten stor på kajak och kläder och många tyckte att det såg härligt ut att ligga och rolla långsamt inne i grundvattnet i bränningszonen.

Jag har aldrig råkat ut för det som med jämna mellanrum diskuteras i amerikanska fora - att folk larmar sjöräddningen när de ser paddlare rollträna. Ideerna som ventileras är många - från att via VHF meddela sjöräddningen att "jag befinner mig i position x-y och kommer att rolla fem gånger" till att bara träna i tät dimma eller i bassäng. Tanken har annars slagit mig att det skulle kunna hända: en ensam ideligen kapsejsande paddlare ute i vågor i vintervatten. Kan tänka mig tre förklaringar till att det inte sker (i alla fall inte än): 1. friluftsvana svenskar är bättre på att tolka situationen, 2. mina övningar ser lugna och trygga ut eller 3. vi är sämre på att ta ansvar för att hjälpa andra. Jag väljer att tro på en kombination av 1 och 2.

En enda gång har jag blivit tillfrågad. Jag tränade snabba handrollar utanför Vikhög i somras, när någon ropade från en brygga och undrade om jag behövde hjälp - men frågan var formulerad så att den ingav en känsla av att eventuell hjälp skulle ha bestått av kognitiv terapi mot tvångsmässigt beteende snarare än ett rådigt ingripande från bryggan eller av sjöräddningen.

Läs hela notisen med kommentarer

Bassängövning

teoretisk/praktisk räddningslektion i gympasalen

Som vanligt under vinterhalvåret har malmö kanotklubb återkommande teknik- och säkerhetsövningar i bassäng. Idag var det, sent omsider, dags för den första. Att den inte kommer förrän nu beror på hastig revidering av programmet. I september uppdagades allvarliga hållfasthetsproblem i taket på det bad vi normalt numera håller till i, och vi har därför i hast fått ragga ledig tid i kranskommunerna. Lyckligtvis (!) finns ett utmärkt bad i närområdet som under senare år höjt sin timtaxa så drastiskt att det plötsligt och helt oväntat uppstått ledig tid där. Detta bad invaderade vi med tjugo kajaker och paddlare under eftermiddagen.

Programmet var som vanligt – en timme utförlig teoretisk och praktisk instruktion på land om olika räddningsmetoder, följt av två timmar praktik i vattnet. Alla tränar på sin nivå, ensamuppstigningar, kamraträddningar, låga och höga stöd, rollar, manövrering etc, och som vanligt delade jag tiden mellan rollinstruktion och rollträning. Scullingroll med paddeln på fördäck gick ovanligt bra medan norsaqroll framåt återigen svek.

Det blir effektiv träning i det 27-gradiga vattnet och man kan hålla på länge (och ett klorbad då och då är effektivt mot neoprenlukt i paddelkläderna), men med tuiliq och termounderkläder är sundets 10-gradiga vatten fortfarande helt acceptabelt för tämligen långa rollpass. Bassängövningarna känns inte längre lika viktiga som de gjorde för några år sedan.

Läs hela notisen med kommentarer

Passa-på-väder

Lomma strand

Sol och klart, 5-6 m/s syd och 12 grader varmt under några timmar efter lunch – resulterade i avstängd dator, inkopplad telefonsvarare och en paddeltur. Först en sväng uppåt Bjärred och Löddenäs för lite motion, sedan lite rollande som avslutning.

Vattentemperaturen är fortfarande ungefär 10 grader så det räcker med ett lätt termoställ och en t-tröja under tuiliqen, och ingen mössa behövs under huvan. Idag satte jag en rad norsaqrollar med uppgång framåt – rollar som jag trodde jag lärde mig i augusti men som sedan har varit helt omöjliga att få till. Likaså sculling med paddeln på fördäck gick överraskande lätt. Månne beror det på abstinens, på vattentemperaturen eller på lite extra flytkraft i handskar och termostället. För handrollar betyder neoprenhandskarna mycket – känns som att koppla in turbon.

Efter ett omnämnande i Kayak Building Bulletine Board har intresset för Black Pearl tagit fart i USA, och jag har besvarat en hel rad med mail med frågor om cm och tum, hur den skulle funka i Kaliforniens vågor, hur mycket man kan väga för att beställa en BP och annat. En båtbyggare, Dan Caouette med Clear Stream Fine Woodworking, börjar i dagarna bygga en pärla för en amerikansk kund, och kommer att lägga ut rapporter och bilder på nätet. Jag återkommer men en länk när han börjar.

SMHI utlovar en ”värmebölja” till helgen – blåsigt men varmt...

Läs hela notisen med kommentarer

Bloggkarta

På bloggkarta.se kan man leta geografiskt efter bloggar. Frestelsen blev naturligtvis oemåtståndlig att placera mina nyhetsnotiser på Lundakartan (det tar ett litet tag innan den uppdateras med nya uppgifter).

Andra sätt att hitta bloggar är via knuff.se, nyligen.se, bloggar.se, intressant.se eller bloggtips.se. Alla indexerar svenska bloggar, men med lite olika system för sökning och presentation.

Läs hela notisen med kommentarer

Den förträffliga stormrollen

stormroll

För ungefär ett år sedan lyckades jag för första gången få till något som liknar en grönländsk stormroll, och konstaterade att Maligiaq Padilla (enligt John Heath i videon ”Rolling with Maligiaq”) betraktar den som sin favoritroll. Anledningen förstod jag inte – varför favorisera en lite besvärligare roll framför den säkra, eleganta och energisnåla standardrollen?

Läs hela notisen med kommentarer

Utrustning – hur mycket?

Brian Schultz la häromdagen ut den här bilden på qajaqusas debattforum, tillsammans med lite funderingar över hur mycket eller lite man egentligen behöver för att paddla säkert. Välutrustad för allt eller avskalad enkelhet?

Utrustad för allt eller avskalad enkelhet

Läs hela notisen med kommentarer

Kayaks of Greenland - efterlängtad

Kayaks of GreenlandEn efterlängtad bok, som länge stått på min måste-ha-lista, är nu klar och utgiven. Harvey Golden, välkänd för alla som följer qajaqusas debattforum, har mätt, ritat och byggt sig igenom all världens historiska kajaker och är förmodligen den som vet mest om dem. Hans Kayaks of Greenland kommer förmodligen under överskådlig tid att vara standardverket om grönländska kajaker – en 580 sidor lång kajakbibel med 400 bilder, 106 uppmätningsritningar av kajaker och 79 av paddlar.

Harvey har lagt upp en föredömligt enkel köpsida med priser inklusive frakt till hela världen ($99 till Sverige) och direktlänk till PayPal för enkel betalning. Min beställning gick så fort jag fick reda på att den fanns ute...

Läs hela notisen med kommentarer

Kav Lugnt

Äntligen en dags vila från höstrusket - under ett par veckor nu har det varit mest kulingvindar och regnskurar alternativt ihållande regn. Men så idag - sol och kav lugnt. Det fick bli en kort arbetsdag och så en tur ute i Lommabukten. Visserligen är det helt okej att då och då paddla i kuling och surfa på vågbrott - men inte varje gång. Kulingdagar delar jag bukten med vind- och kitesurfare men fina dagar på höst och vinter är jag ensam med gäss och svanar. Efter kulingen(-arna) fanns mängder med avslitet sjögräs som stod tätt i vattnet strax under ytan som en sorts konstinstallation. Eller som hatifnattar under ett åskväder. Tyvärr hade jag glömt kameran i brådskan att dra nytta av lugnet, så det blev inga bilder idag. I kväll drar regnet och vinden in igen över Skåne...

Läs hela notisen med kommentarer

Tro´t den som vill...

Via Suburbia och Neo och har ingenting med kajaker eller paddling att göra

Nästan var fjärde svensk, 23 procent, menar att astrologi är vetenskapligt. 14 procent anser att intelligent design är ett vetenskapligt ämne. Samtidigt avfärdar mer än hälften områdena som ovetenskapliga. Det visar en ny opinionsundersökning som Vetenskap & Allmänhet, VA, låtit göra.

Jag skulle kunna bli upprörd och desillusionerad å medborgarnas vägnar över sådan statistik, och för femtioelfte gången konstatera att det tydligen inte finns något som är för dumt för att hitta vägen över Atlanten.

Läs hela notisen med kommentarer

En till finsk Kavat...

En finsk kavat

"Här är några bilder av 'Kitka' Kavat. Sjösättningen skedde den 13 Oktober 2006. Kitka är den andra av fyra Kavater vilka har gjord sedan hösten 2004.

Detta bygge tog ca 190 timmar. Skrovet är i gran och däcket en blandning av gran och värmebehandlad asp. Den är verkligen lätt - kajaken väger c. 18kg. Den justerbara skäddan har framstått fungerande.

Ett behändigt lucklås

Mer finns att läsa och se på http://www.kajakki.net/kuvat.html"

MVH Martti Paaso-Rantala, Lahti, Finland"

Läs hela notisen med kommentarer

Ny variant på vinklade paddelblad

paddle with a twist

Bryan Hansel är en kajakbyggare som genom åren kläckt och delat med sig åtskilliga nya idéer och varianter på gamla. Idag presenterade han ett ovanligt sätt att åstadkomma en vinklad paddel - att vrida skaftet i fasta formar - ungefär som man sätter upp spantmallar för ett kajakbygge. Resultatet är enligt Bryan styva, starka skaft med ganska låg vikt - framför allt med glasfiber eller kolfiberblad.

Här är länken till hans byggartikel.

Läs hela notisen med kommentarer

Förbättrad tuiliq

Petrus Johansson (Petrus Kajak i Tranås) dök upp med nyinköpt Tuiliq från Chillcheater och vi tog en kvällstur Lommabukten i tilltagande skymning, ett par plusgrader och en kall västlig vind. Efter solnedgången låg en orange rand kvar längs horisonten under en märk molnbank över Danmark och lyste så bländande intensivt att det tidvis var svårt att se vågorna. Det blev en kort tur med lite rollande. En närmare titt på den nyinköpta tuiliqen visade några intressanta förbättringar jämfört med min tre år gamla.

Läs hela notisen med kommentarer

Bildgalleri Stocken

klipp ur en av Runes bilderRune Eurenius har lagt ut ett trevligt bildgalleri, med representativa bilder från sommarens kajakträff på Stocken. Bilderna är i storlek 1024x768 och täcker in det mesta som hände under Stockendagarna (bilden ovan är en av Runes bilder, något beskuren).

Läs hela notisen med kommentarer

En informationsresurs?

Jag, eller rättare sagt sajten, har återigen blivit en publicistisk resurs. I tidskriften Ny Teknik refereras till min sajt i både text och lånad bild. Det sker i efterdiskussionen till en inskickad fråga om båtars stabilitet, och den lånade bilden handlar om vad som händer med tyngdpunkts- och flytkraftscentra när ett skrov lutar.

Det händer då och då att bilder och citat dyker upp i olika sammanhang - oftast med angivande av källa, men inte sällan utan. För några år sedan läste jag med stigande förvåning en avhandling om hållfasthet från en av våra mest välrenommerade högskolor, där texten i inledningen var nästan ordagrant från min sajt - bara enstaka ord var utbytta eller omflyttade (vilket bland annat resulterat i några rätt flagranta meningsbyggnadsfel som inte fanns i källan).

Trevligare är att jag för ett par år sedan fick meddelande att min sajt ingår i skolornas så kallade länkskafferi, där elever kan söka fakta för redovisningar i olika ämnen.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juni (1)
 2. maj (2)
 3. april (1)
 4. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)