Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från oktober 2013

Till helgen öppnar Skandinaviens största kajakbutik...

Kajakk & Fritid öppnar ny butik

Tyvärr ligger den inte Sverige utan i Drammen (Nedre Eikervei 10), några mil sydväst om Oslo ;-) Men för att citera Guide Michelin-definitionerna tror jag att den blir värd en resa, dvs tre stjärnor! Eller vad sägs om 120 kajakmodeller på hyllor i själva butiken, ytterligare 1000 kajaker på lagret, inomhuspool för att testa kajaker, för den som inte vill testa direkt i Oslofjorden 10 meter från dörren – och det mesta som finns i paddlar, tillbehör, paddelkläder mm.

Under öppningshelgen (både lördag och söndag) händer mycket: en officiell presentation av de nya Axiskajakerna, ett föredrag/demo av grönlandspaddlar – som en hel del norrmän är obekanta med; i Norge är roder och vingpaddel det vanligaste (inget pris utgår till den som gissar vem som äntrar scenen för att prata ;-)

Läs hela notisen med kommentarer

ukajak???

ukajak, eller kajasub eller...

Ibland får man gnugga sig i ögonen och titta en gång till...

Ibland får man gnugga sig i ögonen och titta en gång till...

Läs hela notisen med kommentarer

Föredrag och kajaktest

Petruskajak – Sommen K2

Första bygget av en Sommen K2

I måndags kväll var jag inbjuden för att prata lite kajak och paddling mm på Sommens Sjöråds höstmöte, och passade på att titta in i kajakverkstaden i Tranås. Som vanligt full aktivitet med påtänkta, påbörjade, halvfärdiga och helfärdiga kajaker överallt, sitsar och luckskålar i kolfiber och mycket annat.

Petruskajak – sitsat och luckskålar
Sitsar och luckskålar för många olika kajaker

Petruskajak – ny sitsmodell på gång
En ny sitsmodell – polering av formen

Petruskajak – Sommen 450
En Sommen 450 upphängd i väntan på slutfinish

Petruskajak – badkar?
Ett badkar från kajakverkstaden – samma byggmetod lämpar sig naturligtvis också för att hålla vatten kvar inuti "skrovet"

Petruskajak – modell
Petrus med vad som skall bli en miniatyr-BlackPearl för undervisningändamål

Jag fick också äntligen chansen att testa ett par av de kajaker jag ritat för Seabird, men inte haft tillfälle att provpaddla – en kort runda på Sommens plattvatten. När det gäller Seabird ritar jag kajakerna, men har ingen del i vad som sedan händer i Kina med tolkning av ritningarna, bygget av pluggar, utrustningdetaljer etc. En provpaddling kan därför ibland erbjuda smärre överraskningar, och ibland föranleda kommentarer och förslag på förbättringar. Men främst är jag nyfiken på hur nära kajakerna kommer kravspecifikationerna och de hydrodynamiska beräkningarnas förutsägelser.

Först ut var Nordr M och S. De är ritade utifrån erfarenheterna med Njord, vilket märks tämligen väl. Båda är lättmanövrerade och med riktigt bra fartkänsla. Däcken är lite lägre än (brittisk) standard, vilket innebar att jag trivdes mycket bra med sittkomforten och kajakkontakten. Jämfört med Njord saknas lite toppfart, vilket dels beror på vikten (glasfiberkajaker väger normalt åtskilliga kilo mer än en välbyggd träkajak) och dels på att Njord är längre (men det innebär istället att Nordr är mer lättdriven i marschfart), och en aning manöverbarhet, vilket främst beror på en något rakare köllinje – men hade jag krökt köllinjen mer hade en lättare paddlare fått för- och akterstäv över vattenytan och förlorat både fart och kursstabilitet. Kajakerna är utrustade med både roder och skädda, vilket är rätt onödigt. Det valet tycker jag skall göras av konstruktören/tillverkaren eftersom det påverkar balansen mellan manöverbarhet och kursstabilitet – inte av kunden ute på vattnet. Nordr är ritad i första hand för skädda och det var så jag testade. Ett roder kan dölja rätt grava fel i skrovbalansen, så för mig är det ointressant att testa. Pedalerna är stora och bra och lätta att justera, med reglerspaken åtkomlig ute i sittbrunnen. Så som helhet är jag mycket nöjd med resultatet. Nordr har blivit en serie kajaker jag skulle kunna trivas i själv (om jag inte haft min Njord ;-)

Test Nordr M
Svänger utmärkt med lite lutning

Test Nordr M
Sittkomforten godkänd

Tyvärr kunde jag inte testa Nordr L2 som fått enormt positiva omdömen från flera håll – det fanns ingen på plats som kunde sitta i den andra sittbrunnen...

Därefter lyfte jag ner en Wave 5.5 (den enda av Petruskajaks surfskis som fanns tillgänglig – övriga var sålda). 5.5 kändes mycket lyckad för sitt tänkta användningsområde: riktigt snabb, lättaccelererad och med bra roderkontroll, och samtidigt stabil som en snabb havskajak, med bra balans mellan initial- och slutstyvhet. En riktigt kul kajak att paddla. Jag hade föredragit en jolleläns framför bulletlänsen – mera effektiv och utan något som sticker ner under botten.

Test Wave 5.5
Bra fart och acceleration

Test Wave 5.5
Bra roderverkan

Jag tog också en kort tur i en Fisherman 12, helt utan överraskningar: mycket stabil, bra manövrering, farten och kursstabiliteten hyfsad med tanke på skrovformen och längden (inte riktigt rättvist att testa den efter jag paddlat Wave 5.5!). Använd som avsett, för fiske och liknande aktiviteter, bör den fungera mycket bra.

Som helhet är jag nöjd med resultatet. Det blir naturligtvis så att jag ju fler kajaker jag ritat desto större är chansen att jag hamnar mycket nära det önskade resultatet, både när jag jobbar utifrån mina egna drömmar och när en beställare upprättat en kravspecifikation som kanske ligger rätt långt från mina ideal.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl – Ola S Kristensson

Nöjd Ola med Spackla i Lomma

Halloj Björn!

Vill bara berätta den goda nyheten att det paddlas med mitt BP-bygge sedan en tid tillbaka!

Den 14 september vart det jungfrufärd i Lommabukten med en ständigt leende och något mallig byggare i sittbrunnen. Inspirerad av förfarandet vid indiansk namngivning, där händelser under födseln spelar in, så döptes hon (kajaken alltså) till Spackla!

Läs hela notisen med kommentarer

Fler flytprov ;-)

Black Pearl – Mikael Niklasson

"Hej Björn

Log när jag såg nyheten om Östlunds Frej som måste prövas fast den inte är klar.

Jag har också gjort flytprov på min BP fast jag inte heller är klar, oroade mig mest för att inte ha packningar i lucköppningarna.

BP satt som en handske, kände mig som hemma omedelbart! Ser fram emot nästa vår/sommar när slutslipning och lackning är klart och den kan användas fullt ut."

Fler bilder...

Läs hela notisen med kommentarer

Frej – Östlunds

Frej på gång – Bernt-Olof ÖstlundFrån Lotta Östlund kom ett nytt mail om makens bedrifter i snickarboden. Det förra handlade om en snygg och praktisk Sport 395. Den här säsongen är en Frej på gång, och den måste såklart provas innan vintern kommer.

"Hej
Givetvis måste vinterns kajak bygge i sjön innan den är klar! Och som den flöt.... Maken lyrisk och stolt fru. Vilket hantverk och det är många timmar i "snickerbon"! Kajaken är din modell Frej. Lotta Östlund stolt hustru.
Lotta"

(Skickat från min iPhone)

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl – Henrik Kronborg

Black Pearl – Henrik Kronborg

Hej Björn.
Så blev den endelig færdig - BP nr. 2
Byggede den første (version 1) for en del år siden i fyrretræ, og ville så lige prøve igen i cedertræ.
Det er blevet en smuk kajak, som jeg er meget tilfreds med.
Der skal stadig justeres lidt på sæde og lændestøtte, men sejlegenskaberne er som sidst - helt i top.
Den har fast finne og er apteret meget "enkelt". Vægten er landet på 16 kg.
Søsat september 2013.

Det er Erik Frantzen i baggrunden. Han er min gode romakker, når han ellers har tid mellem alle byggerierne.

Hans “Frej” og min “BP” havde en god tur på vandet i søndags.

Gode hilsener
Henrik Kronborg

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat – Markus Apelgren

För ett tag sedan kom ett mail från Markus Apelgren:

"Hej
Tänkte kanske jag skulle tacka för gott samarbete. Jag köpte en Kavatritning för två år sedan. Den blev ganska klar första sommaren. Men sen tog jag mig inte tid förrän nu, nyss. Nu har jag paddlat ett par gånger och är mycket nöjd. Lite småjusteringar återstår. Om jag får till det skickar jag några bilder på "mina" lösningar på några detaljer. Jag har även några tankar om byggbeskrivningen som jag kanske kan återskapa i minnet om du är intresserad.

Tusen tack för skriftlig vägledning.
Vänligen
Markus Apelgren"

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juni (1)
 2. maj (2)
 3. april (1)
 4. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)