Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från juli 2013

Ett stort grattis till Jonas

Jonas Petersson i Nomad på väg runt Sveriges kust

...som kom i mål i Haparanda i går. Det blir den andra av "mina" kajaker som gör turen, och det har gått fort; 43 dagar (den andre är Bengt Carlsson, som i sin Njord tog sig runt 2010).

Här är ställningen för året med de som fullföljt, de som tvingats bryta och så Ann-Kristin Skinlo, som startade lite senare och fortfarande är på väg.

Bilden ovan: Leif Karlsson

Läs hela notisen med kommentarer

Trevlig test av Salt...

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

De tre motionskajaker jag ritat för Seabird: Salt 51, 55 och 59 blev grundligt testade i Danska Kano&Kajakk i våras (för att vara noggrann så ritade jag 51 och 55 som lätta och snabba motionskajaker. Salt 59 fanns sedan tidigare under namnet Touring och fick bara en liten visuell uppfräschning för att passa in med de nya kajakerna).

Testen är förstås på danska, men låt dig inte skrämmas av det – det är lättbegriplig danska (vi här nere i gamla Skåneland har förstås en liten fördel ;-).

De testade kajakerna är Salt 51 i Pro-utförande (kolfiber) med vikt 11 kg, Salt 55 i Advantage-utförande (kolfiber/kevlar) på 14 kg och Salt 59 i Club-version (extraförstärkt glasfiber) på 17 kg.

En annan test...

Estniska tidskriften "KANUUKAJAK" har gjort en annan sorts test av bland andra Wave 6.4 och Salt 51 (engelsk text). Här handlar det inte så mycket om hur bra kajakerna i sig själva är, utan hur de kan användas av mer eller mindre vana paddlare. Som väntat visar det sig att en duktig tävlingspaddlare håller högre fart på alla typer av kajaker än vad vanliga turpaddlare kan med de allra snabbaste kajakerna. Föga förvånande visar det sig också att alla paddlare håller bäst fart i en kajak där de känner sig någorlunda trygga – den som känner sig osäker kan inte använda sin styrka och teknik optimalt.

Men en del siffror är intressanta. Raigo Põder, estnisk tävlingspaddlare i elitklass, lyckas dra upp Wave 6.4 i 19,7 km/t och Salt 51 i 18,6 km/t! Det är mer än vad jag vågade gissa i texterna för Seabirds katalog och websajt.

Läs hela notisen med kommentarer

Insjöbad...

Dalby stenbrott

Åter en vindstilla högsommardag med stekande sol och temperatur mellan 25 och 30. Ingen paddling, men däremot en tur med två barnbarn till ett av Lunds mindre kända badparadis: Dalby Stenbrott i Knivsåsens Naturreservat.

Det är ett numera vattenfyllt dagbrott uppe på åsen öster om Dalby, med näringsfattigt kristallklart vatten med utmärkt kvalitet (kollas kontinuerligt av Miljöförvaltningen) och hoppvänliga klippor runt om. Det finns trevliga avsatser för de flesta – från oss vanliga fegisar som är fullt nöjda med tremetershopp till de riktigt våghalsiga som väljer klippkanterna tio-femton meter över vattenytan. Eller för dem som tar sats inifrån bokskogen och flyger ut genom grenverket för en spektakulär tiometersparabel ner i vattnet.

Läs hela notisen med kommentarer

Jonas Peterson i Nomad närmar sig målet

Jonas Petersson i Nomad på väg runt Sveriges kust

Jonas Peterson paddlar Blå Bandet i sin Nomad och närmar sig nu Skellefteå. Följ honom sista biten på SPOT.

Bild:  Leif Karlsson

Läs hela notisen med kommentarer

En riktigt tät sittbrunnssarg...

Björn Welin, med egen kajakverkstad och flera kajaker på meritlistan (Black Pearl, Njord, Frej) har funderat kring problemet att få riktigt tätt mellan kapellet/tuiliqen och sittbrunnssargen.

Dessa funderingar blev till praktiska tester, och en av dessa tester gav resultat.

Efter några mailvändor där jag bland annat skrev om vikten att ha släta ytor på sargen, kom detta mail från Söråker:

"Hej Björn

Tack för ditt svar på mitt inlägg om problemet med att få tuiliqen tät vid sargkanten.

Det fick mig att tänka till. Förutom mina hemgjorda kajaker har jag ju även en Greenlander Ilaga. Eftersom den är fabrikstillverkad är den absolut slät i botten av sargkanten men den läcker in lika mycket.

Tuiliqens gummiband tätar alltså inte mot sargen bottenyta, hur mycket man än spänner den. Gummibandet skrynklar ju ihop gummiduken och gör det svårt att få en tät anliggningsyta. Dess uppgift är kanske bara att hålla tuiliqen på plats och göra så att sargkanten spänner ut gummiduken ut åt sidorna. Själva sargkanten är alltså tätningsytan.

sittbrunnsidéDå gjorde jag ett lyckat experiment. Jag testade att skära upp en polyetenslang, diam 10 mm, och montera med silvertejp över sargkanten så att krökningsradien blev större. Se bilden.

Vips - Tuiliqen blev tät! Jag rollade över en timme och det var fortfarande torrt i sittbrunnen.

Nästa Black Pearl jag bygger blir med en modifierad sargkant med större krökningsradie. Hur det rent tekniskt skall göras så det blir snyggt, blir en kluring.

Jag måste ju bygga en till med mått som gör det bekvämt att gå i med torrdräkt och skor. En vinterkajak med andra ord. Min nuvarande, plywood dessutom, skall jag helst bara ha badbyxor för att bekvämt kunna glida in i.

Ha en fortsatt skön sommar
Hälsningar"

Läs hela notisen med kommentarer

Förstärkt paddel – en snygg lösning

Greenland paddle – Ove Sigvardsson

"Hej Björn!

Greenland paddle – Ove SigvardssonPaddlar sedan några år nästan bara med hemmabyggda GP, men har blivit frustrerad över träets känslighet för våld, främst i bladändarna.

Efter en del provande har det blivit ett par paddlar enligt samma idé som kajakerna: Gran, ihålig, glasfiberklädd, och för extra tålighet kevlarskodd.

Efter en vinter/vår och nu ett par veckor långpaddling på Åland och norrlandskust är jag mycket nöjd med paddeln. Den har fått tåla mycket, främst vid landhugg på sten/klippor, men är bara lätt ruggad på kevlarkanten.

Ove Sigvardsson. Hudiksvall"

 

Läs hela notisen med kommentarer

Petruskajak vid Sommen 2013

Petruskajak från sjösidan

Förra helgen blev det ett, som alltid mycket trevligt och givande, besök hos Petruskajak i Tranås. Det händer ständigt något nytt i och omkring kajakcentralen vid Hätte på Sommens strand.

Fler kajaker, kanadensare och båtar för försäljning och uthyrning för varje gång.

Större sortiment av paddlar, tillbehör, paddelkläder mm i butiken.

Servering med fika och enklare maträtter och en härlig grillplats med utsikt över sjön och under segeldukstak om det skulle regna.

En vedeldad badtunna, också den i strandkanten.

Snart också en bastu – allt för att förlänga säsongen på vår och höst – och allt tillgängligt för kunder, deltagare i måndagpaddlingar och andra arrangemang.

Utbudet av kajaker för 8-dagars byggkurser växer: nu senast tillkom Alleq, som är en ny tolkning av den kända Illorsuit-kajaken, som stått modell för bl a Anas Acuta och Qanik. Om jag räknat rätt finns nu 12 olika kajaker att välja bland.

I veckan invigs också första etappen av ett kajakhotell, även det nära sjösättning. Det blir ett förråd med låsta skjutdörrar och bakom dem, individuellt låsbara fack för kajaker och kanadensare, plus ett omklädningsrum – efterlängtat för många blivande kajakägare och -byggare utan egen förvaring.

Den 27-28/7 kommer Dubside tillbaka till Tranås för lite rollundervisning mm. Kontakta Petruskajak för mer information. Redan för ett par år sedan överraskades Dubside av att hans kurser i grönlandsrollar drog fler deltagare i sjön på småländska höglandet än i Stockholm, Göteborg och Malmö, och att det fanns fler små grönlandskajaker på kurserna! Han har därför blivit en återkommande gäst i Sommen. Missa inte chansen att få en rollektion av en av världens skickligaste rollare/pedagoger. 

Läs hela notisen med kommentarer

Tredelad Havsracer – Rune Eurenius

Havsracer – Rune Eurenius

Runes mycket intressanta delbara Havsracer är sjösatt!

"Hej Björn,

Skickar ett par bilder från premiärturen med min Havsracer. Tycker kajaken ger en härlig sportbilskänsla och jag njöt i fulla drag av provrundan. Omställningen från Hunter var helt odramatisk. Jag kände mig snabbt säker i sittbrunnen, trots den förhållandevis låga initialstabiliteten. Fartresurserna kan jag inte uttala mig om då jag är pinsamt otränad.

Det egenkonstruerade integralrodret som jag tidigare presenterat (http://www.utsidan.se/albums/view.htm?ID=7763) fungerar helt tillfredsställande, även i låg fart. Den lätta fina kolfibersargen från Petrus fick plats med någon centimeter till godo.

Havsracer – Rune Eurenius

Byggandet komplicerades av att kajaken gjorts delbar. Det var enda alternativet för mig då jag saknar lämplig lokal. Kajaken är byggd under 10 månader i min tvårumslägenhet på 56 kvm. Det har faktiskt fungerat riktigt bra. Problemet med damm och oväsen eliminerades nästa helt tack vare en tystgående excenterslipmaskin som kopplats med slang till min dammsugare.

Sammanfogningslösningen av sektionerna känns solid och glappfri. Allt hålls på plats med totalt nio försänkta M8 bult, skruvade i kupolmuttrar som limmats i 40mm lamellträ. Bultarnas genomföring i skrovet har förstärkts med 15mm glasfiberbussningar."

En videosnutt från sjösättningen: vimeo.com/69502755 (integralroder som hjälpmotor ;-)

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (2)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)