Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från september 2005

Sommarväder

En helg i slutet av september med gassande sol och 20 grader i skuggan, ungfär 17 i vattnet vid stranden, någon grad lägre ute till havs - inte illa!

Helgen tillbringades, till stora delar i Black Pearl, på och i vattnen mellan utanför Haverdal vid Hallandskusten, dels med korta turer mellan Ringenäs och Steninge och dels med lite rollträning. Ett par mera udda rollar börjar sitta nu efter förträfflig inspiration vid qajaqträffen i Danmark för några veckor sedan.

Sålunda känner jag mig nu rätt säker på stormroll, sedan jag kom på att vrida upp handen till ett lågt stöd redan i början av rollen. Stormroll (Siukkut pallortillugu/masikkut: bild, beskrivning, videosnutt) innebär att man kapsejsar framåtlutad och ligger kvar med pannan nära däcket under hela rollen - uppgången sker med paddeln i ett lågt stöd. Den användes ofta i hårt väder, dels för att det är ett snabbt sätt att komma upp och dels för att man kommer upp framåt med paddeln i ett lågt stöd - kan var en fördel i hård vind.

Även omvänd roll känns hyfsat säker (reverse roll eller Kingumut Naatillugu: beskrivning, videosnutt) - innebär att man kapsejsar bakåtlutad med paddeln krokad om akterstäven och kommer upp framåtlutad mot däcket - påminner om forspaddlarnas Steyr-roll fast med lite enklare utgångsposition). Den omvända rollen användes till exempel om man kapsejsar under surf med paddeln som akterroder, eller om man misslyckas med den vanliga standardrollen - då är det enklare att rolla upp framåt än att föra paddeln tillbaka till utgångläget.

Tyvärr fungerar båda rollarna ännu så länge bara på min bästa sida (moturs) - så jag har en hel del kvar att öva på innan jag kan säga att jag kan de här rollarna.

Läs hela notisen med kommentarer

Nya bilder från Stockenträffen

Erik från Belgien har lagt ut en serie bilder från Stockenträffen i somras. En och annan kajak känns igen! På qajaqusas forum finns också en kort rapport.

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Nomad/2 i sjön

En lååång Nomad/2En ny Nomad/2 - förlängd till 7,5 m - sjösattes tidigare i somras: "Jag sjösatte min kajak i början av juni och hann testa den både i Mälaren och i Skärgården och vid sidan om hann jag också paddla Stockholm Kanotmaraton.

Trots att den mycket lång är den mycket lätt att driva och med en bra släproder svänger den också lätt. På något sätt lyckades jag också göra täta luckor.

Kort sagt, den har kanske inte den vackraste finish ;-)) det var inte målet. Men den tål stryk i hård väder och är snabb... jag är nöjd"

Läs mer på sjösättningssidan...

Läs hela notisen med kommentarer

En ny Nomad/2 i sjön

En ny Nomad/2

Efter 6 månader har jag blivit klar med min K2: Nomad II. Jag byggde min prakt i samma lokal med några entusiaster till grönlandskajaker och diverse andra ivrare ;-)). Själv tog jag den längsta platsen, den blev extralång 7,5m.

Nomad/2Bygget har innehållit många överraskningar. Ibland slipade jag för mycket och ibland för lite. Mina ribbor som jag sågade ut själv hade verkligen olika tjockleken. Nu förstår jag varför man ska inte såga 6m långa brädor på en liten bords cirkelsåg ;-))))

Jag vill inte ens berätta hur mycket epoxy har jag använd på min kajak, det grundade sig på min misstro för epoxy som lim. Den fick tillbaka min förtroende när jag limmade tillsammans skrovet och däcket. Jag var helt övertygat att de aldrig skulle hålla tillsammans när jag skulle ta bort remmar, där satte de som ett berg J)

Hur många timmar har jag spenderat på mitt bygge vill jag inte ens berätta. Idag, vet jag att jag skulle halvera byggtiden, eftersom jag vet idag vad jag ska inte göra. ;-)))

Jag sjösatte min kajak i början av juni och hann testa den både i Mälaren och i Skärgården och vid sidan om hann jag också paddla Stockholm Kanotmaraton.

Trots att den mycket lång är den mycket lätt att driva och med en bra släproder svänger den också lätt. På något sätt lyckades jag också göra täta luckor.

Kort sagt, den har kanske inte den vackraste finish ;-)) det var inte målet. Men den tal stryk i hård väder och är snabb... jag är nöjd

Lech P.

Läs hela notisen med kommentarer

Nya kavater i sjön

Två nya Kavater har gått i sjön - byggda av Gunnar Wikholm och Assar Åhlander. Mer på sjösättningssidan...

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat - Assar Åhlander

Kavat - Assar ÅhlanderNu äntligen, ett år efter att jag köpt ritningarna, är min Kavat klar. Ingen aning on hur många timmar som gått åt men det har varit roligt. Förvånansvärt enkelt att bygga och jag är mycket nöjd med resultatet, det finns så klart några skönhetsmissar men det är nog bara jag som vet var.. Jag hann med en kort provtur i Långsjön i Huddinge i Söndags. Den är verkligen lätt och kvick, med den justerbara skäddan kan man gå från extremt manövrerbar till riktningsstabil på någon sekund. Det ska bli kul att prova den i både vattendragen och på större vatten. Under hösten blir det mest motionspaddlande på sjöarna i Huddinge.

Bifogar en bild strax innan den blev blöt.

Mer finns att läsa och se på http://kanobi.org/kajak.html

Hälsningar
Assar Åhlander

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat - Gunnar Wikholm

Kavat - Gunnar Wikholm

"Jag är nöjd och glad med den nya båten som jag nu paddlat några mil under sommaren. Vikten var ju inte riktigt enligt intentionerna (24 kg med allt utom paddel och andra lösa tillbehör). Den har två skott och luckorna är faktiskt rimligt täta. Har dock inte kört speciellt hårt - nybörjare. Justerbar skädda som fungerar bra. Grönlandspaddeln får vara hemma tills jag flyttat skäddareglaget mer midskepps, slår i som det sitter nu.Undrar om det är epoxin som är viktboven. Använde ca 8 kg, men det räcket inte till all övervikt. "Dina" däckbeslag är ju utmärkta. Vit bottenfärg för det var så många fula kvistar. Den ger mersmak."

mvh
Gunnar Wikholm

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Sport 325

Leif Ivarssons nya Sport 325Josefin

"Hej, äntligen har min Sport 325 kommit i sjön. Kanoten är byggd i gran, relingen är i ask och däcken i lönn. Bygget har varit stimulerande och lärorikt. Totalt tog det 138 timmar, men jag hade nog kunnat pressa tiden om jag hade planerat bättre. Jobbade det mesta kvällstid, en timme här och en timme där. Det går åt mycket tid till start och stopp vid arbetet. Fick några tråkiga springor mellan listerna men totalt sett är jag nöjd."

Med vänlig hälsning
Leif Ivarsson, Grimstorp

Läs hela notisen med kommentarer

Fler bilder från Qajaq Træf 2005 på Fyn

Tom Steenbergen från Holland har lagt ut ett fotoalbum på qajaq.nl:s sajt, med bilder från qajaqträffen i Danmark.

Titta även på rapporterna från Toms och Dicks kajakbyggen - en grönlandskajak och baidarka - mycket välbyggda och välfungerande. Jag provade baidarkan på kajakträffen och var mycket imponerad av både kvaliteten på bygget och egenskaperna.

Läs hela notisen med kommentarer

En ny Kavat i sjön

Olof Klason har sjösatt en Kavat vid namn Hunden. En fyllig rapport med förklaring och bild finns på sjösättningssidan...

Läs hela notisen med kommentarer

Paddlar och rollar

Några har reagerat mot att jag är lite kritisk mot europapaddlar när det gäller att lära sig rolla – de tycker det är väldigt enkelt att rolla med sådana. Och naturligtvis är det så – alla paddlar har tillräckligt grepp i vattnet för att fungera bra för roll och höga stöd – och när man kan någonting är det lätt.

Men för den som håller på att lära vidhåller jag att en europapaddel (eller vingpaddel) innebär ett handikapp.

bladets vinkel under svepetEtt av problemen är skålningen av bladet, som innebär att vinkeln mot vattnet är mycket kritisk under svepet. Några grader för lite så dyker paddeln (vänstra bilden – ett av de vanligaste felen för nybörjare) – några grader för mycket så uppstår bromsande turbulens så att lyftkraften förloras (högra bilden). Skaftet är ofta runt och ganska smalt och ger ingen information om vinkeln. I bilderna förs paddeln alltså åt vänster under draget.

Med en grönlandspaddel blir det lättare – dels använder man i högre grad flytkraften än lyftkraften, high brace rolldels orienterar den sig själv på ytan eftersom båda bladen ligger i samma plan och slutligen genererar det ellipsformade bladet lyftkraft även om vinkeln inte skulle vara helt rätt.

Nästa problem är att europapaddelns blad är vinklade – när det aktiva bladet ligger på ytan för att generera flytkraft grönländsk standardrollstår det andra vertikalt och måste manövreras i detta läge ovanför kajakens botten. Bilderna visar kroppens och paddelns läge precis innan kajaken vrids upp för en västerländsk respektive en grönländsk roll.

En vingpaddel har ungefär samma problem – plus att den fungerar bara i en riktning. Försöker man under någon del av rollen föra den med den tunna sidan före tappar den greppet i vattnet.

Läs hela notisen med kommentarer

En Kavat vid namn Hunden

En kavat vid namn Hunden

"Efter lite drygt två år har jag och händige bror Johan blivit klara med min kavat Hunden som är byggd med virke från trakten. Namnet bestämde mina två äldsta barn, som drömmer om en hund fast de vet att pappa är allergisk. De har nu fruktansvärt roligt när de kan säga att "Pappa är ute med Hunden" och alla bekanta måste ställa följd frågan "Har ni skaffat Hund?".

Bygget har innehållit både besvikelser och glädje. Har slipat alldeles för mycket eftersom vi fick för stor variation på ribborna vi sågade upp. Haft problem med att epoxyn på flera ställen bara frasat, den har inte fäst på underliggande lager. Likaså har de nya lagrena också frasat trots att jag skrapat rent från gammal epoxy och prövat tvätta med vatten och tvättmedel, t-sprit eller aceton. Likaså hade vi proiblem att få väven att sitta snyggt på sittbrunnen.

Har dock inte haft några problem med att skrovformen skulle slå sig trots lång byggtid och att den varit upphissade i taket i väntan på däcket. När vi häftade ribberna så spände vi dem ordentligt på varje sida, först för mot akter, sedan spänndes de akter mot för osv. Det visade sig vara lyckat att göra så.

Använde nya mallar när vi ribbade däcket eftersom en kompis lånade byggjiggen, (men han har inte kommit igång ännu). Var lite orolig att det skulle orsaka problem vi ihopmonteringen. Men det var bara att tvinga ihop däck och skrov med bunt- och spännband. Sedan spackla igen hålen efter buntbanden.

Till slut så blev vi klara och officiell sjösättning firades 3/9 genom att vi korkade ur den stora Pommac-flaskan vid kajakdoppet. Hunden kommer aldrig vinna någon skönhetstävling för kajaker men vilken glädje det var när man äntligen blev klar och fick uppleva hur gott det är att paddla en egentillverkadkajak. Den glädjen och känslan är värd all väntan och all möda.

Nästa kajakbygge (om det blir något) sätts ihop från en byggsats.

Björn, tack för all hjälp och inspiration och tack till alla andra byggare som lägger ut sina projekt på nätet.

Önskar er Guds välsignelse i era kajakprojekt."

MVH Olof Klason

Läs hela notisen med kommentarer

Qajaqtræf på Fyn

Svendborg HavkajakcenterHelgen 3-4 september avhölls året version av Qajaqtræf – ett gemensamt initiativ av tre danska kajakklubbar med grönlandspaddling på programmet. Platsen var Svendborg Havkajakcenter på Taasinge söder om Fyn och med den sydfynska skärgården inom bekvämt räckhåll.

Läs hela notisen med kommentarer

Finsk byggsida

...fick ett mail idag med en länk till en snygg finsk byggsida. Den följer bygget av fyra Kavat i text och bilder - tyvärr bara på finska, men bilderna är instruktiva.

En färdig Kavat

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juli (5)
 2. juni (1)
 3. maj (2)
 4. april (1)
 5. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)