Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från juli 2004

Thule - Mikael Sjöberg

kajakdop"Nu har jag äntligen sjösatt min Thule! Det skedde igår kväll i Drevviken utanför Stockholm. Förhållandena var perfekta; vindstilla och varmt i både luft och vatten. Jag har inte paddlat så jättemycket tidigare utan bara testat två-tre olika modeller, men jag tycker att Thulen är både stabilare och mer lättsvängd än vad jag kommer ihåg att de andra har varit (plus att den är betydligt vackrare...).

Mikael Sjöbergs ThuleEn rolig grej som hände idag när jag var ute och paddlade var att jag blev mött av en roddbåt på sjön. Mannen i båten frågar om det är en Thule och jag säger att det är det. Det visade sig att han står i begrepp att börja bygga en sådan också, så vi utbytte lite tankar och erfarenheter. Sånt är trevligt!"

Mikael Sjöberg

Läs hela notisen med kommentarer

Norton - Roger Hansson

Roger Hanssons Norton

"Äntligen är nu min Norton färdig! Några turer har det hunnit bli, och hon blir bara stadigare hela tiden. Eller också är det jag som börjar inse att minsta lilla lutning inte innebär att jag håller på att välta... Bilden är tagen efter dagens paddeltur vid Stendörrens naturreservat mellan Trosa och Nyköping. När jag lyft upp kajaken på bilen igen frågade en tysk (tror jag) vad det var för träslag. Jag kom dock inte på vad gran heter på något annat språk utan det blev till att peka på första bästa. Då säger tysken: "Aha, you mean Christmas tree!"


Roger Hansson

Läs hela notisen med kommentarer

Vems är naturen?

Det finns människor som ser allemansrätten som en orättmätig inskränkning i deras rätt att utstänga andra från "sin" natur. En av dessa dök upp vid en övernattning på en ganska stor och glest bebyggd ö i Bohuslän nyligen. Hon avlevererade en tämligen hotfull salva med andemeningen att ön var privat och att vi därför riskerade att bli antastade av representanter för de upprörda ägarna om vi inte valde ett annat ställe att övernatta, och försvann sedan snabbt som befarade hon att vi skulle returnera oförskämdheterna...

Läs hela notisen med kommentarer

Nya sjösättningar

Nya sjösättningsbilder - en Isfjord och en Norton. Läs mer på sjösättningssidan

New launchings

Läs hela notisen med kommentarer

Så kan man också bygga kajak!

Hittade via Forum Qajaq en länk till ett annorlunda kajakbygge: www.ptone.com/boatbuilding2002/

Läs hela notisen med kommentarer

Veckotur 2004

Veckoturen 2004 (17-25 juli) gick under parollen: kallt är ballt och blött är gött. Inte så att vi hade dåligt väder - min regnponcho kom bara till användning vid ett enda tillfälle i samband med rast eller nattläger (andra dagens lunch på Snöholmarna) och det termounderställ som jag använder som pyjamas kyliga nätter behövde den här gången inte plockas fram ur klädsäcken. Den tunna sommarsovsäcken räckte mer än väl. Alla kom tillbaka solbrända (hur det nu gick till?), men baden blev lite färre än förra året. Gruppen var större än någonsin (16 personer) och de tänkbara konsekvenserna av detta, liksom behovet att hitta alternativa arrangemang diskuterades flitigt vid lägerelden om kvällarna. Men trots allt fungerade det utmärkt, både paddeltekniskt och socialt.

Läs hela notisen med kommentarer

Isfjord - Jan-Erik Granskog

En ny Isfjord

"Då fick jag äntligen isfjorden i sjön,även om den har varit färdig sen i julas endast sista lackeringen fattades, men det var då jag skulle lacka sista gången som problem uppstod. Lacken som jag använde i vintras tillverkas inte längre(Hempel 520) Och den jag rekommenderades använda (av återförsäljaren) gick inte att spruta även om det stod så i anvisningen - efter tre försök ringde jag importören (jag trodde ju att det var jag som gorde nåt galet) och då fick jag veta att jag inte var den enda som hade haft problem.

Han lovade att skicka 5 lit av en annan sort som skulle motsvara det som jag använde - det var nån slags industrilack, så det blir väl nog att bygga en till i vinter också.

Och så måste jag ju lacka om den här ännu en gång, jag beslöt att dra på sista gången med pensel så att jag skulle få prova den här innan isen lägger sig.

Den här har jag gjord i balsamgran, som du kanske minns korresponderade vi ju i höstas. Kanhända att den är lite ömtåligare än kavaten som är gjord i vanlig gran, men lättare. Den väger 19 kg komplett med skott o luckor o justerbar skädda och det får man väl vara nöjd med."

J-E Granskog

Läs hela notisen med kommentarer

Provtur med Qaanaaq 512

Passerade innanför Härmanö för en vecka sedan på väg norrut, och gjorde en avstickare inom Stocken och Orust Kajak, för att äntligen få möjlighet att prova Qaanaaq 512. Thomas plockade fram en liten grå kajak med orange relingsdekor och liten sittbrunn som visade sig passa mig förträffligt.

Och för att gå direkt på slutklämmen - så här roligt har jag inte haft på bra länge och närmare ett köp av en kajak tillverkad i förädlade petroleumprodukter har jag aldrig varit!

Självklart är den mycket lättrollad - de rollar jag normalt klarar i min lilla svarta, fixade jag minst lika lätt i Qaanaaq. Suveränt lättmanövrerad och följsam - det kändes helt tryggt att med stöd i slutstyvheten luta kajaken 30 grader och svänga runt på en kajaklängd - och med en fullt tillräcklig stabilitet. Framför allt slutstyvheten kändes mycket bra. Naturligtvis kommer den som för första gången sitter i en smal kajak (48 cm) att tycka att den är rank. Men till skillnad från smala tävlingskajaker går det ganska snabbt att lära sig använda den stabilitet som finns - liksom att uppskatta den lugna följsamhet i sjögång som följer med mindre initialstabilitet.

Så roligt är det att utforska det här sättet att manövrera en kajak att det inte går att undvika att bli en kompetent och skicklig paddlare i en sådan kajak.

En jämförelse med Black Pearl skulle kunna se ut ungefär så här. Roll, balance brace, höga stöd mm: ungefär lika. Manövrering: Qaanaaq vinner på kortare vattenlinje och bättre slutstyvhet. Fart: Min lilla svarta kajak vinner med längre vattenlinje. Komfort: Jag trivs bättre med det lägre däcket på min kajak, men jag gissar att de allra flesta skulle föredra Qaanaaqs bättre ben- och fotutrymme. Sitsen kändes mycket bra under den halvtimme jag satt i den. Däremot är Qaanaaq smalare i skrovet vid sitsen och inte mer än precis tillräcklig för mig - lite vidlyftigare sittfläsk och det hade börjat lukta klaustrofobi.

Priset (24000:-) kan tyckas vara mycket pengar för en relativt lätt byggd och enkelt utrustad kajak. Men vad man köper är inte 14 kg glasfiber/vinylester, gummiluckor, däckslinor mm utan en riktig eskimåkajak - den enda på marknaden (även om Anas Acuta är rätt nära) - och en makalös paddelupplevelse. Hatten av för Waterfield Kayaks i Japan som bygger och Orust Kajak som importerar.

Finally I got a chance to test the new Qaanaq 512. And to sum it up - it has been a long time since I had so much fun, and I have for the first time been seriously tempted to own something else than a wooden kayak. Compared to my little black kayak the Qaanaaq, with its shorter waterline length and better secondary stability, is slightly easier to turn and control. My kayak is faster with half a meter more length. Rolling and bracing is about the same. The Qaanaaq has more room for feet and legs, which I dislike but most paddlers would appreciate. At last - a real greenland kayak to buy.

Läs hela notisen med kommentarer

Isfjord - Jakob Jonsson

Jakob Jonssons Isfjord

"Jag är mäkta imponerad av dess egenskaper i vattnet, dessutom är den vacker! Isfjorden som fick namnet Odysseus byggdes paralellt med sommarjobbet under fyra veckor. Den var förvånadsvärt rank och hade högre marschfart än jag trodde. En anings bångstyrig i början, men snart kom jag underfund med hur man kunde navigera med slagen genom att luta kajaken och på så vis få en tillfällig och svängd köl. Senare har den många gånger paddlats i med och motvind mestadels i sjön Stråken, och fler gånger lär det bli! Tack för snabb support under byggets gång!"

Jakob Jonsson

Läs hela notisen med kommentarer

Sjösäkerhet på amerikanska!

I det stora landet i väster tar man minsann (sjö-)säkerheten på allvar. Häromdagen greps en paddlare i Rochester, New York för att ha paddlat för nära en färja. Han dömdes till $ 250000 (1,8 miljoner kronor) i böter och/eller 6 år i fängelse. Men hellre safe than sorry! Han kunde ju ha repat färjan. Notisen häntad från WROC.

The remarkable news of a $250,000 fine, handed out to a kayaker who breached the security zone around the Fast Ferry. Must feel good to have the Coast Guard taking security seriously...

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat - Martin Kronkvist

Martin Kronkvist"Den 27/6 sjösatte jag min nybyggda Kavat "Älva" i Helge å. Jag har sedan dess paddlat henne ytterligare några gånger i Helge å och vid ett tillfälle i Ivösjön. Det har varit underbara paddlingsturer och jag är mycket nöjd med mitt bygge. Hon känns lagom stabil för mig men också lätt att paddla, svänga med, ta sig i och ur mm. Jag ser fram emot många fler turer!

Byggtiden uppgick till ca 250 timmar men i denna tid ingår även många pauser då jag har suttit ned och funderat, gått runt och tittat och kopplat av. Jag bestämde mig från början att inte stressa med detta utan byggandet har varit en vilsam process. Dock fick jag mot slutet av bygget en del bekymmer med eksem orsakat av epoxi.

Ritning, byggbeskrivning och ett par e-post frågor med snabba svar till Björn Thomasson var till god hjälp. Även jag hade mycket nytta av Anders Jonssons hemsida. Jag har planer på att lägga ut min egen byggdagbok på nätet för att dela med mig av mina erfarenheter."

Martin Kronkvist

Läs hela notisen med kommentarer

Kajaksnack

...var inbjuden till årets Frisksportarträff i Örkeljunga häromdagen för att prata paddling. Med i den idrottshall som användes som föreläsningssal var min Nomad, den svarta och antal paddlar, lite säkerhetsutrustning och en bunt overheadblad.

Inför en mycket heterogen skara åhörare pratade jag paddling i allmänhet, skillnader mellan olika typer av kajaker, kanadensare och paddlar, presenterade grönlandspaddling och informerade om bygge. Det finns mycket paddling inom Frisksportarrörelsen, men för mig var det idel nya bekantskaper.

Som vanligt numera var det den lilla svarta kajaken, grönlandspaddlarna och tillhörande paddelteknik som intresserade mest.

Träffen pågick en vecka, drog ca 1500 deltagare från hela landet med ett omfattande och variationsrikt program.

Läs hela notisen med kommentarer

Thule - Paavo-Pekka Ruotsalainen

Paavo-Pekka Ruotsalainens Thule

"Jag började bygga din Thule nästan tio månader sedan in en kurs i Ingå. För min kursledare var det hans första kurs. Det tog nästan 500 hundra timmar att få den nästan färdig. Då jag är 190 cm, så gav jag kajaken 26 cm extra. Den är nu 570 cm. Det är brun som säl och skall få namnet "Dit och tillbaka igen" från hobbit-boken. Då kajaken är för många resor ute till finsk fyr, är det viktigt att komma tillbaka igen. Den kunde inte komma med till Glossholmen eller Bengtskär-Morgonland, men jag har ännu en grupp till Söderskär i år."

Paavo-Pekka Ruotsalainen

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat - Henric Larsson

Henric Larssons Kavat"Strax före midsommar sjösatte jag min nybyggda Kavat. Jag satte igång att bygga strax före jul och bygget har gått bra. Den har än så länge fungerat perfekt, även om jag bara paddlat kortare turer hittills. Nu ser jag fram emot fler turer! Kanske bygger jag en kanadensare som nästa projekt, då kan ju resten familjen följa med också!"

Tack för bra beskrivning och ritning!"

Henric Larsson

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat - Thomas Sörquist

Thomas Sörquists Kavat"Nu så var det dags för sjösättning, Kavaten sjösattes i Rådasjön i Mölnlycke utanför Göteborg i Söndags 4/7.

Bygget har förflutit ganska bra men jag har haft en del problem med att finna tillräckligt bra virke, har även haft lite problem med byggjigg samt en del nybörjar missar vad gäller ytfinnish, byggtiden slutar på Ca.250 tim.

Mina intryck av Premiärturen:

Tur att man valde en modell som beskrivs som mycket stabil för om Kavaten är stabil så vill jag inte prova någon kajak med mer normal stabilitet. Första turen höll på i 2 tim och var enormt kul bortsett från den första halvtimmen som var en blandning av dödsångest och panik, jag klarade mig från att bada vilket var bra med tanke på temperaturen. När väl all träningsvärk har lagt sig så är det på´t igen.

Ritningar och Byggdagbok var av högsta klass, vill även införa ett tack till Anders Jonsson för hans jättefina hemsida som har varit till stor hjälp."

Thomas Sörquist

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juni (1)
 2. maj (2)
 3. april (1)
 4. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)