Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från maj 2007

Återkallade paddelflottörer i USA

U.S. Consumer Product Safety Commission, Office of Information and Public Affairs Washington, DC 20207 återkallar i samråd med tillverkaren och med omedelbar verkan 1000 paddelflottörer av märket NRS på grund av drunkningsrisk.

Är det måhända ett inlägg i debatten om prylbaserad vs kompetensbaserad säkerhet? Nej, det var elakt. Jag tar tillbaka…

Läs hela notisen med kommentarer

Euro Paddle Pass

EPP

De nya certifieringsreglerna för Europa är till vissa delar publicerade nu. Det handlar om ett certifieringssystem i sex nivåer: vit, gul, grön, blå, röd, svart (den första, vita, är en ”upptäckarnivå” som jag har svårt att tänka mig kommer att innebära något för någon) och kommer att i sinom tid gälla alla discipliner.

De som nu publicerats är:

 • Allmänna regler som gäller alla
 • Nivå 1 och 2, alla discipliner.
 • Forskajak, nivå 3-5
 • Kanadensare, nivå 3-5
 • Havskajak, nivå 3-5
 • Nordisk havskajak, nivå 3-5 (det här tycks lite kuriöst handla om motionskajaker!)

Regler för instruktörscertifiering saknas – överkommelsen har ännu inte nått dit. Likaså saknas ännu så länge maraton, sprint, multisport mm.

Tycker någon att det påminner väldigt mycket om Engelska BCU:s upplägg? Jo, det är nog riktigt – BCU har varit en viktig rådgivare åt beslutsfattarna.

Här är länken till EPP:s sajt. Där finns det mesta om regelsystemet och de olika klasserna. En del saknas dock, alla länkar leder inte dit man tror än etc. För övrigt är sajten bland det värsta jag sett vad html-koden beträffar - inte många primitiva nödlösningar från internets barndoms saknas - däremot saknas det mesta av innevarande sekels framsteg. Håret står på ända på huvudet.

Men detta till trots skall det bli spännande att följa hur regelverket kommer att implementeras och vad det får för betydelse i längden.

Läs hela notisen med kommentarer

Så var det högsommar igen…

The car at the waterfront

27 grader varmt, gassande sol, vindstilla och 18 grader i vattnet i den grunda Salviken – mer sommar än så blir det knappt på våra breddgrader. Det fick bli en paus i artikelförfattandet (om kajakbygge för tidskriften Paddling) och en tur till stranden. Där blev det som vanligt en motionstur och en stunds rollande – som omväxling med Njord istället för Black Pearl. Njorden behöver lite motion lite inför kommande långturer.

Läs hela notisen med kommentarer

En Black Pearl - small

En liten Black Pearl

En ny Black Pearl klar och ute ur verkstaden, men ännu inte provad till sjöss – resultatet av en rollektion för ett par år sedan. Den nya pärlan är storlek small: 481x44 cm.

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat i Finland

Olles nya Kavat

Hej Björn

Ett par bilder från sjösättningen av min Kavat.

Läs hela notisen med kommentarer

Johns White(?) Pearl

John´s White Pearl

Dan Caouette på CSFW levererade för ett tag sedan en vit pärla till John March. Nu har John hunnit med några turer…

Hi All,

After five or six test paddles, I finally got the outfitting mostly worked out today and immediately had standard layback, shotgun and butterfly rolls plus the balance brace working almost effortlessly onside and offside plus the kayak is now readily controllable with subtle movement from the hips. Next issue: how to keep water out of the cockpit, and after that it is on to the throwing stick and forward finishing rolls. Can't wait for the BIK symposium!

Läs hela notisen med kommentarer

Kajaksurf 9-10 juni

Klitmøller strand

Jag har då och då gnällt över att det sällan blir riktigt bra surfvågor här - Danmark ligger ivägen och tar alla dyning. Vi får hålla tillgodo med små vassa vindvågor, och att det alltid blåser småspik när man skall surfa.

Nu finns chansen att rätta till detta - åtminstone för en liten stund.

Goa surfvågor

Danska kanot- och kajakförbundet bjuder in till surf, lek i vågor och gemyt vid Klitmøller på Jyllands västsida (strax söder om Hanstholm) - Danmarks Surfers Paradise. I rätt förhållanden rullar tung dyning in och bryter mäktigt vid den långgrunda stranden.

Här är inbjudan och anmälningsblankett med lite fylligare information om hur, när och var…

Bilder från kajakäventyr i Klitmøller: Århus havkajakklubb och Gkf - och Gkf igen.

Läs hela notisen med kommentarer

Dansk sjösättning...

En ny dansk Black Pearl

Från Peter Madsen:

Hej Björn.

I søndags havde vi årets søsætning i kajakklubben ”Malik” i Faaborg på Sydfyn. Det blev en flot dag i fremragende vejr. Små 40 kajakker dukkede op, hvoraf 18 var nybyggede efter vinterens byggesæson. Langt de fleste var SOF’er. Selv en kajak med glasbund var imellem.

Läs hela notisen med kommentarer

En finsk Njord - och lite till

Mail och bilder från Kristian Wessman

Hej från Karis Finland!

Njord

Kristian Wessman tackar för Njorden! Min fru är jättenöjd med den. Nu fattas bara en tvåpersoners och en åt min dotter. Bilden med de tre kajakerna, från vänster sett Kristian Wessmans Black Pearl, Nicklas Peranders Black Pearl och Nina Wessmans Njord.

Black pearl och Njord

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakmässan i Malmö

Kajakmässa i Malmö

I helgen avhölls den första kajakmässan i Malmö (i alla fall vad jag kan minnas). KajakEvent arrangerade och hade lockat en hel del utställare – totalt fanns ett sjuttiotal olika kajaker att titta på och prova, plus paddlar, paddelvästar, paddelkläder och tillbehör. För övrigt hade Nigel Foster lektion i avancerad kajakmanövrering på lördagsförmiddagen och fortsatte med uppvisningar vid ett par tillfällen under eftermiddagen, Ram Silval från Nepal gjorde konster i forskajak både på lördagen och söndagen, en nyproducerad film om Rams nerfärd i forskajak från Himalaya till Bengaliska viken visades och på söndagen berättade jag om rollars plats i säkerhetstänkandet vid havspaddling och visade även en rad vanliga och ovanliga rollar i kajaken – det första tämligen odramatiskt (även om det inte var lätt att överrösta trafikbullret på Norra Vallgatan), det andra mera tveksamt (en titt på färgen och konsistensen på kanalvattnet dämpade entusiasmen en aning).

Läs hela notisen med kommentarer

Fotoväder

Sjösättning i Lomma

Det som med tanke på SMHI:s prognos var tänkt att bli en kort motions- och rolltur i regnet, blev istället en paddling i härligt väder med kameran framme lite då och då. Sjösättning i Lomma som vanligt, en del rollande utanför stranden – fick bland annat till en ny roll som Warren Williamson gör i filmsnutten, och som visade sig vara väldigt enkel – och därefter en kort motionstur uppåt Bjärred.

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakmässa i Malmö

På lördag-söndag är som jag tidigare nämnt kajakmässa i Malmö. Det är KajakEvent som arrangerar och det kommer att finnas mycket kajaker och annan utrustning att prova plus lite annat smått och gott: Nigel Foster har uppvisning och håller lektioner i kajakhantering och Ram Silval från Nepal visar vad man kan hitta på i en forskajak. Min medverkan är dels att tillsammans med Petrus Kajak visa stripkajaker och hur man bygger sådana – flera olika modeller finns att prova – och dels att prata om och visa säkerhet baserad på roll (eskimåsväng) och stödtag. Det senare blir en kort inledning om rollens plats i modernt säkerhetstänkande, fördelarna med grönländsk roll jämfört med den som vanligtvis lärs ut, och till sist en demo i kanalen nedanför mässområdet.

Platsen är Bastion Uppsala, mittemot KajakEvents affär vid Norra Vallgatan. Tiderna är 11-17 på lördag och 11-16 på söndag med min roll- och säkerhetsdemo kl 14 på söndag.

Mer info på KajakEvents sajt.

Läs hela notisen med kommentarer

Bilddata på sajten

Bilddata

Jag har fått lite frågor och kommentarer om mina vinjettbilder. Därför har jag lagt in lite bilddata som title-tag i den slumpgenererade vinjettbilden - vilket helt enkelt betyder att om du håller musmarkören över bilden så visas en liten skylt som berättar var bilden är tagen och vem som tagit den.

Läs hela notisen med kommentarer

Western Red Cedar

Western Red Cedar

Från Henri kom ett tips om en virkesleverantör som specialiserat sig på Western Red Cedar och ett par andra importerade träslag med god rötbeständighet. I USA är WRC vanligt för kajakbygge och i paddlar, dels beroende på bra egenskaper (rötbeständighet, låg vikt, trivsam rödbrun färg och tämligen kvistfritt) men också för att ceder är ett ganska billigt konstruktionsvirke, i ungefär samma nisch som gran här. I Sverige är ceder ett dyrt importerat virke, som mest används för obehandlade eller oljade husfasader. Enstaka kajaker och paddlar byggs i ceder även här, men då mest beroende på att byggaren uppskattar färgen och den relativa friheten från kvistar.

Jämfört med gran är ceder lättare, mörkare och har färre kvistar, men saknar en del av granens seghet och styrka och är ömtåligare i ytan. Slipdammet från ceder kan också irritera luftvägarna och ge astmaliknande symptom.

Titta in på Cederträ Väst med butiker på Särö och i Hammenhög i Skåne.

Läs hela notisen med kommentarer

Kaimaranen provad…

provtur

Den vattenmoppe som utvecklats på KTH och som jag nämnde i en tidigare notis har nu fått sin första provtur – i form av en enkel prototyp, långt ifrån de snitsiga linjer som den färdiga Kaimaranen är tänkt att få. Här är en artikel och ett bildspel från Ny Teknik.

Läs hela notisen med kommentarer

Dubside igen…

Dubside

Jag har haft anledning att nämna Dubside i olika sammanhang tidigare, men om någon, detta till trots, ändå är obekant med honom och hans remarkabla prestationer i kajaker och på rep, finns denna lilla korta videopresentation (egentligen en trailer för hans DVD om repgymnastik)

Tipset från Kayak Building Bulletin Board forum. Dubside har naturligtvis en egen sajt med mycket mer info.

Läs hela notisen med kommentarer

Att hålla andan...

Hålla andan?

En kajakbyggare som just börjat lära sig rolla, frågade häromdagen via mail om jag hade några tips om hur man lär sig hålla andan längre. Bakgrunden var att han bara hann ett eller ibland två försök innan luften tog slut. Han förelog i ett senare mail att detta kanske vore en bra offentlig diskussion (tack Jim!).

Läs hela notisen med kommentarer

Qajaqträff i Stockholm 26-27 maj.

Qajaq Sverige

Qajaq Sverige anordnar en träff för alla som är intresserade av traditionell paddling och traditionella kajaker. Plats är Scoutkårens anläggning på Ägnö strax söder om Saltsjöbaden och tältplats, vindskydd eller stugor finns att tillgå, plus bastu på en angränsande ö. Mer om träffen på Qajaq Sveriges webbsajt som efter lite tekniska problem åter är igång och uppdateras.

Qajaq Sverige kommer också att finnas med på Kajakdagarna vid Sjöhistoriska Museet 12-13 maj med bland annat rolluppvisningar.

Läs hela notisen med kommentarer

Kajak med inbyggd tyst rörlighet

En tyst flexibel baidarka

Harvey Golden publicerade nyss (Qajaqusa) bilder av sin senaste baidarka. Intressant är att han med hjälp av röntgenbilder (George Dyson, Joseph Lubischer och Chris Cunningham) och fotografering inne i skrovet på museikajaker fått fram hur de ursprungliga aleuterna använde benbitar och barder från valar (baleen) för att dels öka rörligheten i träskelettet och dels få bort alla oljud från trädelar som glider mot varandra – sådana ljud skulle skrämma bytesdjuren. Bilder och text om projektet på Harveys sajt.

Det skall bli intressant att följa rapporteringen från kommande provturer…

Läs hela notisen med kommentarer

Högsommar i maj...

Stranden vid Lernacken

Högsommar i början av maj? Global warming? En lugn tur till Bunkeflo och en lång paus i gassande sol. Havet medelhavsblått över den vita kalksanden nedanför Lernacken.

Läs hela notisen med kommentarer

Navigationskursen...

Navigationskurs med bildvisning

Häromdagen avslutades kursen i kajaknavigation och meteorologi för paddlare. Två lektioner om vardera tre timmar och en tämligen noggrann genomgång av grunder, utrustning och praktisk kajaknavigation med bara händerna - dvs sådant som går att göra utan att släppa paddeln. Kursen hölls i KajakEvents trevliga lokaler i Malmö och jag återkommer gärna med fler kurser om intresse finns.

Nästa gång KajakEvent och jag samarbetar är i samband med kajakmässan i Malmö 19-20 maj. På söndagen kommer jag att berätta lite kortfattat om säkerhet i traditionella kajaker och visa lite grönländsk rollteknik.

Läs hela notisen med kommentarer

Njord i Dalarna

Hazzes nya Njord

Hazze i falun har sjösatt sin Njord - antar att skådeplatsen var sjön Runn.

"Hej Björn.
Nu är njorden färdig och provpaddlad glider lättare och är en aning rankare än min kavat. Jag är jättenöjd med din konstruktion. Jag har betsat däcket och skrovet är naturellt gran för 300:- från bondsågen.
mvh
Hazze i Falun"

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl i Norge

Pål i BP

Från Pål Gustad i Borgenhaugen i Norge kom följande mail och serie mycket snygga bilder - så snygga att det tog emot att förminska dem till att passa på sajten. Klicka därför på bilderna för att se i levererat format. Fotografen heter Tage Solberg.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl som SOF

Sof-pärla på gång

I Belgien håller Erik van Woerkens på att förvandla Black Pearl till en SOF - liksom Magnus Åström gjorde för ett tag sedan. På hans sajt finns bilder och berättelse.

Läs hela notisen med kommentarer

Premiär för liten Black Pearl

Liten pärla

Officiell premiärtur på sjön Sommen för en av de minsta Black Pearl jag ritat – 480x45 cm – och en lycklig ägarinna för första gången i en kajak som passar perfekt.

Den inofficiella sjösättningen klarades av redan i samband med teknik- och säkerhetskursen i Tranås Badhus för ett par veckor sedan – där Cajsa för övrigt visade att hon kan rolla sin kajak. Petrus och Cajsa har hjälpts åt med bygget.

Kan tänka mig att det finns en och annan paddlande flicka eller pojke som blir lite avundsjuk.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (1)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)