Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från november 2008

Några förhoppningar inför lågkonjunkturen

...resultatet av en stunds dagdrömmande i kajaken ute i Sundet...

 • Den nyliberala marknadskapitalismen har slutligen gått för långt och tappar sin status som monoteistisk frälsarlära. Ekonomer blir återigen ekonomer, efter sin tid som falska överstepräster och profeter i den hysteriska dansen kring guldkalven.
 • Invasionsstyrkan av finans-aliens trängs tillbaka och miljardlöne-VD:ar i banker, finansinstitut, verk och koncerner ersätts av riktiga människor med omdöme, förnuft och moral. Kriscentra inrättas för gamla styrelseproffs som inte kan omskolas.
 • Pengar återfår funktionen som praktiskt användbart betalningsmedel, efter många decennier som en sorts befängd överordnad filosofisk kvalitet, som allt annat måste översättas till för att kunna uppskattas.
 • Press och media vaknar upp under galgen och inser att det är läsarna/tittarna/lyssnarna som är uppdragsgivare och kunder, inte ansiktslösa finansiärer med journalistisk klåfingrighet och att man alltför länge försökt sälja något som allt färre vill ha. Processen för att återupprätta ett journalistiskt förtroende blir svår, eftersom mer klarsynta aktörer tagit hand om den nischen.
 • Även bilindustrin vaknar upp under galgen och inser att det var rätt korkat att gång på gång döda lovande forskning på framtidens alternativa drivsystem, bara för att tillfredsställa kvartalsekonomins omättliga gökungar och oljesystrarna.
 • Svensk basindustri börjar ana att det vore en bättre långsiktig strategi att solvens och vinster kommer från tillverkning och försäljning – inte från ekonomisk spekulation. För de mera trögtänkta, är staten en riktigt bra ägare.
 • De dagliga ekonominyheter försvinner från press och media. En kort översikt någon gång i veckan räcker mer än väl - intressantare än så är de inte. Det stötande "nobelpriset" i ekonomi avskaffas.
 • Folk slutar att tanklöst köpa allsköns upphaussade tjänster och prylar, så att telemarketingföretagens legoarmé av telefonterrorister kan få chansen att skaffa riktiga jobb. Alltfler använder sina inköpta prylar tills de inte längre fyller sin uppgift – istället för att byta så fort tillverkaren släppt en ny modell. Därmed kan jordens resurser komma många fler till del.
 • Musiker och andra artister får återigen en personlig relation till sin publik när underhållningsindustrins visionslösa kolosser kollapsar i anakronistisk aningslöshet - och intressant och angelägen musik kan återigen nå ut.

Läs hela notisen med kommentarer

Sittbrunnssarg på lågvolymkajaker

Diskussionen kring Tahe Greenland och sittbrunnen lämnar nog en del frågetecken efter sig. Här är några funderingar (som kanske också triggar igång en intressant diskussion). De handlar främst om Black Pearl och är mitt svar på ganska många frågor om sittbrunnen och sittställningen.

Att jag trivs bra med små sittbrunnshål och anledningarna till det finns redovisade på annat ställe, så jag går direkt till potentiella problem. En del som provat Tahe har efterlyst en större sittbrunnshål för att det skall vara lättare att ta sig ner och för att sitta bättre.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl - Christian Kaatman

Christian med ny Black Pearl

"Hej Björn,

Jag skulle vilja återkomma till dig angående mitt Black Pearl-bygge som nu får anses som klart. Sjösättning skedde redan i somras i en sjö utanför Sundsvall i samband med att semestern påbörjades. Detta var min målsättning - kajaken skulle i till semestern, men det var precis att lacken härdat hjälpligt klart.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl i Israel

A new Black Pearl

"Bjorn hello

It took us sum time but we finally launched our black pearl several months ago. The work was worth it and the final result is very impressive, we get enthusiastic response from all over. The kayak finishing is a mixture of epoxy, black pigment and graphite powder. We didn’t used wax except in the hatch area, the kayak has a mate appearance.

Läs hela notisen med kommentarer

Provtur (?) med Tahe Greenland

Tahe Greenland
Tahe Greenland, 545x50 cm

Sex gånger under senaste veckan har byggare av Black Pearl hört av sig och undrat om Tahe och Johan Wirsén har plagierat Black Pearl.

Black Pearl som träkajak

Black Pearl, ca 559x49 cm (beroende på beställarens mått)

Svaret är nej – Greenland är inte ett plagiat av Black Pearl. Den har funnits som prototyp lika länge som Black Pearl. Att den börjat produceras kommersiellt nu hänger måhända ihop med att Black Pearl har bidragit till att skapa efterfrågan på sådana kajaker.

Läs hela notisen med kommentarer

Bondfångeri!

Blev nyligen uppringt av en påflugen fjant som började med ett "Tjäna, det är Pelle" och sedan raskt övergick till att försöka lura på mig en "tjänst" som skulle förbättra mina sökresultat på Google.

Pellefjanten sade sig representera "Hitta Direkt". Av hans attityd drar jag slutsatsen att det är en sorts verksamhet som opererar i gråzonen mellan bondfångeri och bedrägeri – en parasit av den sort som försvårar en sund kommunikation mellan säljare och kunder. Som egen företagare är jag rätt van vid respektlös marknadsföring. Ofta är de uppringande säljarna åtminstone trevliga i telefon, men den här gången ringde alla varningsklockor högt och gällt.

Varning alltså för hittadirekt.se!

Det finns en uppsjö av sådana här verksamheter – hela skalan från ett fåtal relativt seriösa företag och till organiserad kriminalitet.

Läs hela notisen med kommentarer

Bildgalleri - Isfjordbygge

Jens Madsens byggdagbok i bilder

Hej Bjørn

Det var en oplevelse at møde dig i Løgismose i sensommeren, hvor jeg af nysgerrighed overfor selvbyggersagen var mødt op med min glasfiberkajak, for læring og inspiration. Jeg faldt pladask for den strippede kajak, og forstod på dig at det var en overkommelig opgave. Jeg så flere stripkajakker og besluttede på stedet at det var lige mig. Så ud fra dit råd gik jeg i gang med at bygge en Isfjord. Det har været en intens oplevelse, hvor andre beskæftigelser har måtte træde lid i baggrunden. Værst har nok været at jeg ikke har fået brygget det kvantum øl jeg plejer, medens bierne nok skal klare at kajakbyggeriet i øjeblikket har hovedprioritet.

Hvis der er nogle der vil dele mine oplevelser kan man følge mit byggeri på http://www.facebook.com/album.php?aid=37406&l=eb7c1&id=675730628

Jeg vil i øvrigt takke dig for din hjælp under byggeriet.

Venlig hilsen
Jens Madsen.

Läs hela notisen med kommentarer

Hunter - Anders Olsson

Hunter

"Hej Björn! Nu är min Hunter som jag började bygga i slutet av juli färdig. Sjösättningen gjordes förra helgen i strålande solsken. Bygget har gått bra och betydligt lättare än jag trodde innan. Den blev 585 lång och 50.5cm bred Vikten slutade på 18 kilo inklusive skedda och skumsits. Jag valde att bygga en sarg i glasfiber som jag limmade fast efteråt istället för att göra en nedsänkt sarg. Det blev lite bättre plats för benen då .Jag har en sits som är ca 4cm över botten och då blir ju tyngdpunkten lite högre så den kan kännas lite rank men man vänjer sig väl. Bifogar lite bilder från idag då jag paddlat i ösregn fast ganska skönt ändå. Jag valde att måla den platinagrå och det är inget jag ångrar fast det kändes lite brutalt att rolla över allt träarbete förstås. Nu är målet att lära sig att rolla i vattnet i stället, men det får väl vänta till våren. Fast vanlig paddling blir det så länge det inte finns någon is.

Hälsningar Anders Olsson"

Läs hela notisen med kommentarer

Hantverksmeditation...

Liten byggare med överblick...

Från MagnusJonsson i dalarna:

"Hej Björn!

Jag slogs av en tanke. Ditt arbete med kajakdesign har gett mej och min familj mycket mera än bara vackra och sjövärdiga kajaker. Att låta hjärna och händer fokusera på en sak i taget är förlösande. Att låta vassa verktyg forma trä är ursprungligt och äkta, det skapar lugn och avslappning. Detta i en tid då vi lever i något som i det närmaste kan beskrivas som en tsunami av intryck. I min verkstad har mitt Black Pearl bygge fått sällskap av min 5-årige son Maltes bygge. Hans händer låter dom egna, vassa verktygen forma lister och spillträ till en kajak. Framstegen är enorma, kniven hanteras med varsamhet och full koncentration, kreativa idéer förverkligas och dom dåliga förkastas. Med gämna mellanrum faller han in i ett meditativt tillstånd där hjärna och händer samarbetar runt en lösning eller en nogrann inpassning, blicken blir lugn och avslappnad, pratet tystnar och närvaron är fullkomlig. Med glada tillrop och stolt hållning visar han upp framstegen, självkänslan stärks och stoltheten lyser i hans ögon. Mitt eget bygge går kanske inte fortare med en medhjälpare i samma lokal, men vem har bråttom? Det var väl hantverksmeditation det var frågan om?

Tack Björn för det arbete du gör för att förse oss självbyggare med inspiration och ritningar.

Mvh
Magnus Jonsson

PS. Magnus har utrustning för att såga och profilfräsa kajakribbor. Ett antal satser ribb är sålda men det finns kvar ribb till en kajak, om någon i Dalarna är intresserad. Avhämtning hos i Falun.

Läs hela notisen med kommentarer

En "riktig" nortonkajak på Österlen

Henris renoverade Nortonkajak

I mailen igår fanns en rapport från Henri Högberg på Österlen om hans gamla Nortonkajak i ribb-och-duk som sjösattes återigen efter en ombyggnad. Mitt i den sedvanliga snabbläsningen (vanans makt - det kommer många mail och många RSS-uppdateringar att skumma igenom), saktade jag in och kände i text och bilder en jordnära och självklar enkelhet - en berättelse om ett lite lugnare stråk än den högfartsfil där många av oss tillbringar alltför många av dygnets timmar. Jag tittade rätt länge på bilderna (tre av dem förstoras om du klickar på dem)...

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juli (4)
 2. juni (1)
 3. maj (2)
 4. april (1)
 5. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)