Nyhetsarkivet
Nyheter från mars 2005
den 31 mars 2005 (webbsajten), 2 kommentarer
Medan jag väntar på att epoxin skall härda har jag ägnat ett par timmar åt att snickra ihop en sitemap (schematisk översikt) över webbsajten. Syftet är dels att underlätta att hitta på en sajt som stadigt växer i omfång, att skapa överskådlighet och dels för min egen del att tänja gränserna för CSS-formattering av listor (hela sajtens utseende styrs av en formatmall i en separat fil - inklusive sitemapens ikoner). Sidan är lite spretig i Internet Explorer ännu så länge - jag har koncenterat mig på de webbläsare som följer modern standard (Firefox, Mozilla, Netscape, Opera m fl).
Uppdatering lite senare: numera finns en sitemap nederst på alla sidor, och länken ovan leder ingenstans...
Läs hela notisen med kommentarer
den 29 mars 2005 (Swift2), 0 kommentarer
Swift har fått en storebror. Swift/2 är en lång, smal och mycket snabb kanadensare för en eller två paddlare. Den är tänkt för tävling och motion, men också som en snabb turkanadensare för paddlare med lätt packning. Swift/2 ritades för multisporttävlingar och flera har redan byggts för det ändamålet. Så här säger en av byggarna: "För ett år sedan byggde jag en Swift för att andvändas i multisporttävlingar. Kanoten blev kanonfin och den snabbaste i multisportsammanhang. Trots att den är ganska rank så paddlar vi säkert både i fors och ganska grov sjö".
Det har under året uppstått diskussioner kring regler för multisportkanoter, och eftersom regler ofta gynnar gammal teknik på bekostnad av utveckling, är det inte helt säkert att Swift blir godkänd i alla tävlingar. Men framtiden får utvisa...
Läs hela notisen med kommentarer
den 28 mars 2005, 0 kommentarer
Olof Nesterud är klar med en Smart. Bild och mer info på sjösättningssidan
Läs hela notisen med kommentarer
den 28 mars 2005 (Sjösättning, Smart), 0 kommentarer
Hej!
Skickar några bilder på min Smart. Hade tänkt att det skulle bli sjösättning redan i fjol, men av olika anledningar har finalen på bygget dröjt. I stället för sjösättning blev det snösättning. Finns visserligen öppet vatten utanför Härnösand, men med min begränsade paddelvana får premiärturen dröja ett tag. Glidet i snön är dock utmärkt, frestelsen att ta ut den i pulkabacken kunde jag dock motstå...
Bygget har gått i stort sett smärtfritt. Var lite orolig i samband med att däck och skrov skulle limmas ihop, eftersom ffa däcksformen förändrades då jag var för långsam med att laminera insidan. Med lite mailkontakt med dig löstes dock det hela, och för att vara första försöket ser det hela bra ut. Det är dock, åtminstone för mig, lätt att fastna i detaljer, vilket gör bygget långsammare, men samtidigt är det ju bygget som är en stor del av nöjet. Färdiga kajaker finns det gott om.
Hälsningar!
Olof Nesterud Härnösand
Läs hela notisen med kommentarer
den 27 mars 2005 (paddling), 0 kommentarer
Det skulle varit tre Black Pearl med idag - en svart, en vit och en träfärgad - men prognosen: 10-13 m/s fick en av deltagarna att välja sin Nomad istället.
Läs hela notisen med kommentarer
den 24 mars 2005 (bygge, Njord), 7 kommentarer
Några dagars småpyssel med förberedelser inför limningen av skrov/däck – skädda, skäddbox, skott mm.
Här är de halvfärdiga delarna: skädda och skäddbox. Lite slipning. och ett lager epoxi återstår. I skäddboxen skall slangarna monteras.
Slangarna? Ja, jag har tänkt ha två linor för upp respektive nedhal. Så här ungefär:
Läs hela notisen med kommentarer
den 20 mars 2005 (Grönlandspaddel), 3 kommentarer
Michael Daly har just lagt ut en sida (på engelska) med praktiska tips om att snickra grönlandspaddlar - val av virke, lämpliga vertyg, ytbehandling mm. www.greatlakeskayaker.ca/greenlandPaddleMaking.html.
Läs hela notisen med kommentarer
den 16 mars 2005 (bygge, Njord), 0 kommentarer
En liten stund i källaren - med synligt resultat.
Läs hela notisen med kommentarer
den 16 mars 2005 (material), 0 kommentarer
Men anledning av en diskussion nyligen om linolja – rå och kokt linolja resp standolja – har jag samlat lite fakta på en ny sida om linolja som byggmaterial.
Läs hela notisen med kommentarer
den 14 mars 2005 (Hunter, Sjösättning), 0 kommentarer
Det har varit tyst länge nu på sjösättningsfronten, men i helgen kom ett mail och en bild från Joakim Öhrnberg i Landskrona, som just sjösatt och premiärpaddlat sin nya Hunter i vinterkylan vid Skånekusten.
Lite vingligt precis i början men stabiliteten kom snabbt - inte så konstigt eftersom Joakim vanligtvis paddlar tävlingskajaker. Likaså kändes Huntern följsam och lydig, men lite trögare än tävlingskajakerna (inte heller så konstigt). Vid provturen var kapell och grönlandspaddel inte riktigt klara, men till nästa tur skall de finnas med.
Ungefär 200 timmar har Joakim använt på sin Hunter.
Läs hela notisen med kommentarer
den 14 mars 2005, 0 kommentarer
Det har varit tyst länge nu på sjösättningsfronten, men i helgen kom ett mail och en bild från Joakim Öhrnberg i Landskrona, som just sjösatt och premiärpaddlat sin nya Hunter i vinterkylan vid Skånekusten. Bild och mer info...
Läs hela notisen med kommentarer
den 13 mars 2005 (Fart), 2 kommentarer
Under ett telefonsamtal med en kajakbyggare nyligen dök den eviga frågan om kajakfart upp. Efter de vanliga kommentarerna om bråttompaddling, kom den triumfatoriska poängen: "jag såg er i somras vid Härmanö och det såg minsann inte ut att gå så fort!"
Men självklart! Trodde han att Malmö Kanotklubb tillbringar semestern i Bohuslän i toppfart, med 2 paddeltag i sekunden, högröda ansikten, svetten rinnande och bogvågen fräsande om stäven? En bra hållbar marschfart åstadkommer man inte genom att slita ont, utan genom effektiv paddling – och det syns sällan utanpå.
Det handlar om att utnyttja den tillgängliga muskelkraften effektivt, om att hushålla med krafterna, vara lite ekonomisk – att komma lite längre och lite snabbare utan att ta i mer. Det handlar om att fundera över teknik, motorik och verkningsgrad och se till att ingen kraft slösas på att skvätta vatten eller plaska, gunga, kränga eller slingra kajaken. Att inte lyfta vatten i slutet av paddeltaget. Att inte behöva använda paddeltagen för att hålla balansen. Att inte avsluta tagen med fullt tryck (eftersom kajaken då girar och tvingar paddlaren att använda den viktigaste delen av nästa tag för att häva giren). Att lära sig skilja på drivande, girande och stödjande tag (viktigt även för roderpaddlare – ett roder använt för att kompensera dålig paddelteknik är mest ett hinder).
Mänsklig muskelkraft är en i marina sammanhang tämligen klen motor – varenda segel- och motorbåt har betydligt bättre drag under huven. Dumt då att slösa med det lilla som finns. Ta en lektion eller ett par av en duktig tävlings- eller motionspaddlare. Paddlingen blir så mycket roligare när man känner att man utnyttjar sina resurser effektivt.
Läs hela notisen med kommentarer
den 13 mars 2005 (Hunter), 2 kommentarer
Det börjar bli trångt i garaget – eller rättare sagt, det går inte att få in en enda kajak till. Därför säljer jag min Hunter.
Den är två år gammal, men inte mycket använd - en bassängträning plus sju-åtta korta turer i Sundet (sedan Black Pearl blev färdig är det bara den jag använder). Info om kajaken finns i katalogen: Hunter och bilder från bygget: byggrapport 1 , byggrapport 2 och byggrapport 3
Den är byggd helt efter specifikationerna i katalogen, med undantag för att sittbrunnen är lite mindre: 70x38 cm. Stora träluckor fram och bak, justerbar skädda med reglage framför sittbrunnen. Hela kajaken är i lackad gran. Pris 16000:- (vilket är knappt hälften av vad en färdigköpt nybyggd Hunter skulle kosta).
Problem: Det finns lite smårepor i lacken på undersidan och det finns en aning läckage i lucksargarna. Vad som behövs är antingen en bättre tätningslist eller lite jämnare undersida av luckorna (slipning/lackning).
Kajaken finns just nu i Malmö kanotklubbs kajakförråd och kan beses/provas efter överenskommelse.
Läs hela notisen med kommentarer
den 11 mars 2005 (böcker, läsning), 0 kommentarer
Jag har läst en fascinerande bok: Uqalurait, An oral History of Nunavut, sammanställd av John Bennet och Susan Rowley och utgiven 2004 av McGill-Queen´s University Press. Boken är en sammanställning av över 300 intervjuer med gamla inuiter från Norra Kanada och ger i mycket spännande form en osminkad inifrånberättelse av det hårda livet på nordkalotten, respekten för naturen och bytesdjuren, det komplicerade sociala samspelet med högt utvecklat sinne för rättvisa och delande av tillgångar. De olika kapitlen handlar om jakt, fiske, redskap, arkitektur, religion, konst, musik och dans, sociala regler och konventioner, relationer till andra eskimåkulturer och indianer, namn, död och begravning, medicin, astronomi, kajaker och umiaker, navigation mm.
Som ofta i liknande böcker kan man fundera över varför så kallat primitiva kulturer har en så utvecklad och tilltalande syn på samarbete, rättvis fördelning av resurser och respekt för sin livsmiljö, medan vårt utvecklade samhälle tycks predestinerat för enfaldig rövarkapitalism och konfrontation.
Jag beställde boken second-hand från Amazon.uk och fick ett snyggt och fräscht exemplar för ett mycket rimligt pris. Trots formatet (500 sidor) och upplägget (packad med kommenterade intervjucitat) hade jag svårt att lägga den ifrån mig – det blev nästan sträckläsning (intermittent sträckläsning är kanske en bra beskrivning).
Läs hela notisen med kommentarer
den 10 mars 2005 (webbsajten), 0 kommentarer
Ikväll har jag bytt ut hela scriptmotorn på min sajt. Inga stora synliga förändringar, men det har t ex blivit mycket lättare att söka i arkiven, samtidigt som uppdateringsjobbet blir smidigare. Dessvärre kan en del RSS-läsare få för sig att jag i efterhand ändrat alla årets nyheter också och ladda ner dem en gång till. Ber om ursäkt för detta.
Scriptet är i grunden ett mycket enkelt och välfungerande norskbyggt CMS (content management system) som heter AJ Fork 168 och som i sin tur är en vidareutveckling och förenkling av CuteNews - därefter rejält manipulerat för att passa min layout och krav på funktioner
Eftersom många programfiler är utbytta kan det finnas funktioner här och där som inte fungerar fullt ut ännu, men det fixar jag efterhand som jag hittar dem (tipsa gärna om du hittar fel)...
Läs hela notisen med kommentarer
den 10 mars 2005 (grönlandspaddlar), 2 kommentarer
Någon som känner för att bygga en lätt grönlandspaddel i kolfiber? Duane Strosaker har just lagt ut en bra byggbeskrivning. Kolfiberpaddeln blir något lättare än en paddel i gran, mycket styv men lite ömtåligare. Projektet lämpar sig kanske främst för den som har svårt att förlika sig med grönlandspaddeln uppenbara low-tech-image.
Läs hela notisen med kommentarer
den 8 mars 2005 (bygge, Njord), 3 kommentarer
Dags för ett litet ryck med däcksbeslagen. Efter mycket funderande blev det samma typ som på Hunter och Black Pearl.
Läs hela notisen med kommentarer
den 3 mars 2005 (bygge, Njord), 0 kommentarer
Det har stått stilla ett tag i bygget, som det kan göra när uppdrag, jobb, ideella åtaganden mm tar för mycket tid. Något lite har dock jag fått gjort - två lucksargar är laminerade i kolfiber/glasfiber, grovslipade och limmade på plats - sedan var det dags att galoppera upp till datorn igen.
Föregående - byggrapport - Nästa
No work on the kayak for a couple of weeks when assignments, club activities etc has taken too much time - but a few small tasks have been completed. The fibreglass rims for the hatches are laminated, sanded and glued in place (no, it is not carbone cloth, just black carbone pigment in epoxy).
Läs hela notisen med kommentarer