Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från april 2008

Test av färger och lacker

Dans 'testsläde'

Dan Caouette på Clear Stream Fine Woodworking i USA har testat lacker och färger för kajakbygge – provbitar med 6 färgsystem och 6 klarlacker som testats med avseende på glans, polerbarhet, UV-skydd, slitstyrka mm. Testet är inte vetenskapligt genomfört men tillräckligt noggrant för att vara högintressant för kajakbyggare.

Mycket bekräftar de vanliga föreställningarna: ja, International Perfection och andra tvåkomponenents uretanlacker fungerar utmärkt. Nej, vattenbaserade lacker håller inte måttet. Ännu! Lite nya kunskaper: Billack fungerar utmärkt som klarlack, men sämre som färg. En misstanke bekräftad: grafit i epoxin är riktigt, riktigt bra.

Läs hela artikeln på CSFW
Undersökningen i siffror (pdf-fil)

Läs hela notisen med kommentarer

Mölle och vågsurfarna

Inseglingen till Mölle

Det är inte bara paddlare som får slåss för "sina" vatten. I Mölle har striden om en yttre vågbrytare trappats upp. Bakgrunden är att Mölle dels är ett av få ställen i Sverige med riktigt långa och bra vågor för surfing och dels en besvärlig hamn att ta sig in i vid västlig vind. Mölleborna med båtar i hamnen har länge önskat en yttre vågbrytare för att underlätta insegling. Vågsurfarna anser att den föreslagna vågbrytaren ger reflekterande sjö som fördärvar de goda förutsättningarna för vågsurfning.

Läs hela notisen med kommentarer

Njord på gång i Norrland

Full aktivitet i båtbyggeriet

Mats Nording på Mats båtbyggeri/Flaggstångsfabriken bygger en Njord och en Isfjord.

Läs hela notisen med kommentarer

Ny kajakmässa i Västerås 3-4 maj

Västerås Kanotförening arrangerar i samarbete med Naturkompaniet en kajak- & och friluftsmässa vid Kanothuset i Västerås.

Här ska man kunna provpaddla en mängd olika kajaker med olika utrustningsdetaljer. Lika viktigt är möjligheten att klämma och känna på jackor, byxor, kängor, ryggsäckar, tält m.m.

På mässan Friluftliv & Kajak möter du många av de stora och kända företagen:
Naturkompaniet, Fjällräven, Bergans, Lundhags, Primus, Sporthaus, OneDivision Kanot & Båtsport, Trapper, Kajaktiv, Tahe, Skärgårdens Kanotcenter, Saltsjö Kajaker.

När: 3-4 maj 2008 kl 10-16
Var: Kanothuset vid Björnöbron i Västerås
Fritt inträde

Mer mässor...

Så här på vårkanten trängs mässorna i almanackan. Först ut efter Västerås är Kajakdagarna i Stockholm 10-11 maj, sedan står Malmö och KajakEvent på tur 17-18 maj (där jag visar rollar och håller kurs i grönlandspaddling), tätt följt av Göteborg, där Dalslands Maratonarrangörer försöker sig på en mässa 24 maj. Sedan blir det en ledig helg innan innan KajakSyd drar igång Nytäppetträffen 6-8 juni. Puh!

Läs hela notisen med kommentarer

Teknik- och säkerhetskurs hos Petrus

Torrsim
Golvversion av kamraträddning

Igår höll jag i en teknik- och säkerhetskurs för Petrus Kajak i Tranås. Som vanligt när Petrus och Irene är i farten, ett mycket välskött heldagsarrangemang (kl 10-18). Inledande fika (några hade kört långt) och kort presentation av instruktör och deltagare, drygt en och en halv timme teori och demonstration med ett par kajaker på golvet, lunch för alla deltagare, ett kort besök i kajakverkstan och sedan transport till Tranås badhus där det fanns gott om tid att träna teknik, räddningar och rollar.

Läs hela notisen med kommentarer

Välkommen revidering av nationalparksförslaget

Från Helena Samuelsson kom en kommentar till min klagosång häromdagen över inskränkningar av friluftslivet:

"Hej Björn!
En glädjande nyhet: demokratin verkar fungera här uppe i norra Bohuslän!"

Läs hela notisen med kommentarer

Swift/2 i Finland

Ett mail och några bilder från Finland:

Thomas nya kanot

Hej,
Det var en tid sedan jag lovade skicka bilder men den som väntar...

Läs hela notisen med kommentarer

Lätt grönlandspaddel i kolfiber

För något år sedan publicerade Duane Strosaker i USA (länk här) en artikel om ett byggprojekt: en ihålig, mycket lätt grönlandspaddel i kolfiber. Artikeln blev mycket uppmärksammad men det verkade inte som om någon annan vågade sig på projektet – förrän nu när Rune Eurenius i Göteborg byggt en snygg paddel.

Runes White Pearl och nya paddel

Läs hela notisen med kommentarer

En välfylld helg

Öresundsbron i lätt dis

En ovanligt intensiv helg för att vara så här tidigt på året. På lördagen teknik och säkerhet i bassäng – den sista inomhus för den säsongen – med knappt tjugo deltagare. Tre nya rollare kunde jag räkna in – men eftersom de fixade sina första rollar i min Black Pearl och min grönlandspaddel räknas det inte enligt den alltid påpassligt närvarande malicen (i bastun efteråt brukar det hävdas att mitt rollande består i att hålla emot så att det åtminstone ser ut som om det är jag som rollar och inte kajaken). För min egen del var det annars inte av de mest lyckade övningarna – inga nya rollar och hög andel missar med framåtlutade norsaqrollar som jag numera brukar fixa.

Läs hela notisen med kommentarer

Modellbygge

Det finns rätt gott om historiska modeller av kajaker, både från Alaska, Kanada och Grönland – allt från primitiva avbildningar som förmodligen har varit leksaker till välgjorda detaljerade modeller i trä, ben och skinn som kan ha haft rituellt eller musealt syfte.

Henri Högberg skickade ett par bilder på en klassisk kajakmodell av grönländskt typ. Typen är troligen östgrönländsk och visar en utrustad jägare: repbord framför sittbrunnen där harpunlinan låg rullad för att löpa ut utan kinkar, flera harpunen och fågelspjut och på akterdäck en avataq (blåspåse) – ett hopsytt sälskinn som fungerar som flöte i ändan på harpunlinan för att trötta ut bytet. Modellen är ca 30 cm lång

Henris grönlandsmodell

Henris bilder fick mig plocka fram ett par modeller jag fått i olika sammanhang från byggare.

Läs hela notisen med kommentarer

CSFW Nereida klar att skeppas

En Ny Njord i USA

Dan på CSFW är officiellt klar med njorden "Nereida" nu och den skall packas för transporten till Spanien.

Här är några sista länkar med detaljjobb - kanske kan ge lite inspiration till andra byggare...

clearstreamwood.com/WordPress/?p=397 (skäddareglage, handtag mm)
clearstreamwood.com/WordPress/?p=402 (sits, svankstöd)
clearstreamwood.com/WordPress/?p=410 (kompass, dekorationer, fikalucka, fotstöd mm)

Läs hela notisen med kommentarer

Sjösatta: Black Pearl och Isfjord

Två nya sjösättningar

Nya sjösättningar: Marcus Gunnarsson med en Black Pearl och Jonas Ekdahl med en Isfjord.

Läs hela notisen med kommentarer

Blå bilar, imbecilla trudelutter och fetma

Jag har vid några tillfällen gnällt över dessa glassbilar som kör runt och kränger glass (eller vad det nu skall kallas) till småbarn (här till exempel) och vars påträngande närvaro märks långt ut i skärgårdarna.

Nu har jag fått oväntat stöd i min kritik från vetenskapligt håll: Bo Sjöberg, professor vid Sahlgrenska akademin, anser att samband finns mellan glassförsäljning med lockmelodier och den allt mer utbredda barnfetman, och antyder också att det envisa repeterandet av jingeln kan ge sömn- och koncentrationsproblem.

Nej till marodörer av stillhet och god smakDet sistnämnda kan jag ställa upp på: jag har alltid svårt att koncentrera mig på jobbet när det står en blå tutbil och skränar en imbecill trudelutt utanför grinden – fast när irritationen väl har lagt sig sover jag gott ;-)

Nu kräver Bo Sjöberg att konsumentminister Nyamko Sabuni ändrar konsumentlagstiftningen så att lockmelodierna vid glass- och godisförsäljning stoppas.

Men stopp och belägg nu: förbud har vi tillräckligt av, och inte skall det väl behövas – det handlar om en krängarverksamhet som tränger sig på i det offentliga rummet, orsakar irritation hos vuxna och fetma hos barn. Vad finns det för anledning att gynna sådant? Stäng börsen så förvinner de rätt snabbt...

Läs hela notisen med kommentarer

Hoten mot kajaker, paddling och allemansrätten

Det mörknar vid horisonten

Ibland kan jag få för mig att det mörknar längs horisonten, att tiden arbetar mot oss paddlare – sakta men oförtrutet. Skälen är lite olika. Ibland kan det vara trångsynt avoghet som när markägare, privata som offentliga, anser sig ha mandat att sätta allemansrätten ur spel för just sitt stycke mark. Ibland kan vi som tredje part drabbas av politiska rallarsvingar mot en oönskad utveckling.

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Njord från CSFW

Nereida – en Njord till Spanien

Dan Caouettes senaste kajak – en Njord som skall till Spanien – börjar närma sig leverans. På bilden har den fått sista lagret lack.

Den till äventyrs tycker att Njorden glänser lite mer än det egna bygget, kan trösta sig med att Dan anlitat en professionell lackerare för klarlacken (som är fyra lager av en trekomponents uretanbaserad billack: DuPont ChromaPremier 72700S – den tredje komponenten är en tillsats som bestämmer graden av hårdhet). Mer info kommer inom kort på Dans Sajt.

Uppdatering lite senare: Här är Dans egen beskrivning.

Läs hela notisen med kommentarer

Paddlingsdag i Tranås 19 april

Förra årets kurs

Den 19 april blir det paddlingsdag i hos Petrus Kajak i Tranås. Även i år har jag fått förtroendet att hålla i teori och praktik, och liksom tidigare (till exempel här eller här) handlar det om paddlingsteknik och säkerhet.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (1)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)