Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från mars 2007

Ambitiöst paddeltest

I senaste Padling (3-2006) presenteras resultatet av en stor paddeltest (pdf 648 kb) med 33 olika paddlar. Testen är ambitiöst upplagd och bedömer/mäter och poängsätter: känslan under ett paddeltag, acceleration, retardation (bromstag), toppfart, verkningsgrad, wobblingstendenser, stödtag, komfort, belastning på senor och muskler, lämplighet för surf, vikt, bladyta, skaftets styvhet, paddelupplevelse och pris.

Sedan räknas totalpoängen ihop och vinnare utses, uppdelade i klassiska paddlar under 1500:-, mellan 1500 och 3000:- och över 3000:- samt vingpaddlar under respektive över 3000:-.

Läs hela notisen med kommentarer

Problem med sajten

Under några dagar har det strulat med delar av sajten. De script som sköter beställnings- och kontaktformulären tycks ha returnerat en bekräftelse på mottaget mail, men inte vidarebefordrat dessa beställningar eller meddelanden till mig. Har du skickat en beställning eller ett mail från sajten utan att få svar beror det alltså inte på att jag är ute och paddlar och struntar i att svara - utan på tekniska fel. Försök igen eller skicka ett vanligt mail, så jag kan kolla. Jag har pratat allvar med servern och ber om ursäkt för de förseningar det kan ha orsakat.

Ett annat allt vanligare problem är att en del internationella mail (främst till USA) kommer tillbaka som obeställbara. Jag misstänker att övernitiska SPAM-filter på vägen skjuter från höften. Trist att sådana skall behövas överhuvud taget...

Läs hela notisen med kommentarer

Inuiter och global warming

Efter ett antal decennier och forskningsmiljoner har vetenskapen nu fastställt vad inuiter länge vetat om jordens ökande medeltemperatur. Enligt Igor Krunik vid Smithsonian Institution överensstämmer de fakta som skickats ner från satelliter och från forksningsexpeditioner i polartrakterna helt med med inuiternas iakttagelser. Naturforskare borde samarbeta mer med lokalbefolkningen, vilket är också ett av målen med Internationella Polaråret, som just inletts.

Om detta skriver Sverker Sörlin i dagens DN-kultur, nätupplagan. Han förundras också över en gammal sältarmstuiliq på Hood Museum vid Dartmouth College i New Hampshire. Den är sydd av smala remsor tarm, är lätt och transparent, vattentät och vindtät, men släpper ut svett och vattenånga, precis som en modern funktionsjacka – och väger bara 20 gram! (Tipset från Rickard Kohlström).

Läs hela notisen med kommentarer

Söndagspaddling i vårsolen

Strålande sol, 13-14 grader mitt på dagen, 5 i vattnet, 5-6 m/s ostnordost och en behaglig tur ut genom hamnen och söderut utanför Ribersborgstranden. En kort paus i solgasset på ljugarbänken vid en av fiskebodarna i Limhamn. Livet är rätt angenämt då och då…

Vårsol

Vädret till trots blev det bara Bosse och jag – hade någon månne glömt ställa om till sommartid?

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakbygge i Wooden Boat magazine

Nya numret av Wooden Boat Magazine, som just landat i svenska tidningsaffärer innehåller två artiklar om kajak- och kanot bygge i plywood.

Läs hela notisen med kommentarer

Vattenhål på Ericsson

Kavater på gång

Vattenhålet är en förening inom Ericsson för byggandet av kajaker och andra små flytetyg. Just nu är 13 byggen igång. Här är en rapport med bilder från föreningen.

Läs hela notisen med kommentarer

Tragisk olycka

I fredags eftermiddag inträffade en tragisk olycka i Vänerns norra skärgård. Två multisportare tog en träningsrunda med start i Räggårdsviken på sydöstra Hammarö. I samband med en överfart på ca två kilometer kapsejsar den ene och hamnar i vattnet. Trots att kamraten gjorde allt för att rädda honom, avled Jonas Rappe senare på lasarettet av sviterna från svår nerkylning.

Här är kamratens berättelse (från Nya Wermlands Tidningar):

Läs hela notisen med kommentarer

Filmtajm…

This is the Sea 3”This is the Sea 3” - Justine Curgenvens tredje film för obotligt inbitna kajaknördar var kvällens film på Malmö Kanotklubb – för kvällen upphottad till biografsalong med projektor och hyfsad ljudanläggning. Konceptet är detsamma som tidigare – ett antal episoder med kända paddlare som gör extrema saker i andlöst vilda, vackra och spännande naturscenerier – men det är nog ändå den av hennes tre filmer jag tyckt bäst om. Mer känsla och mer personlig kontakt – eller så var det bara Cherrys och Freyas grönlandsrollande som fördunklar omdömet.

Men oavsett vilket – TITS 3 har sin givna plats i filmhyllan hos varje kajaknörd med självaktning…

Läs hela notisen med kommentarer

Ny ”White” Pearl

Dan på Clear Stream Fine Woodworking har just påbörjat Black Pearl på beställning av John March i North Carolina. Nya BP:n skall vara vit, som på Dan bild här.

White Pearl

Liksom förra gången kommer Dan att rapportera i bild och text från bygget – främst om sådant som i samråd med beställaren görs annorlunda än förra gången.

Pärlan verkar bli populär på amerikanska ostkusten – ytterligare en är beställd och det finns förfrågningar på ett par till.

Läs hela notisen med kommentarer

Och en till...

Barnviken vid brofästetMinsann, blev det inte en tur i Sundet idag också! Nåja, abstinensen var svår efter flera veckor med antingen dåligt väder eller feltajmade jobb (= jobb som är inbokade på dagar det råkar vara paddelväder – dvs merparten av jobben). Och i morgon lovar både SMHI och DMI sol, värme (uppemot 15 grader) och lätta vindar.

Lite spännande var det att se hur vädret skulle utfalla idag. DMI pratade om 5-8 m/s V, 12 grader och rätt soligt och SMHI 11-13 m/s V, 12 grader och mulet. Utfallet blev salomoniskt – svaga vindar och mestadels mulet. Temperaturen, som båda var överens om, stämde rätt bra.

Klubbhuset-brofästet tur och retur – ca 15 km – tillsammans med Anders, som var den ende som dök upp kl 10 idag vid klubben. På bilden är det fikapaus i Barnviken vid brofästet. Är det inte en antydan till en vårens kolorit i färgerna på stranden och i vattnet?

Läs hela notisen med kommentarer

En kort eftermiddagstur

Lomma - som vanligt

En skön tur i måttlig vind och en svag eftermiddagssol – 7-8° varmt men vinterkallt i vattnet. Temperaturen har dock börjar röra sig uppåt – det är drygt fyra grader nu.

Som vanligt en kort motionstur neråt Alnarps Fälad för att få upp ångan och lite rollande här och där längs vägen. Utanför hamninloppet vid Lomma är det alltid lite stökigt med Höje Å:s utlopp som möter västlig vind. Trots måttlig vind (7-8 m/s) blev det 80 cm höga, branta och ibland brytande vågor i mötet – lite skojig sidsurf.

Våren är årets besvärligaste period när det gäller klädsel. Om några veckor kan det vara över 20° i luften och 5° i vattnet. Klär man sig för vattentemperaturen kokar man efter några paddeltag. Klär man sig efter lufttemperaturen är det väldigt kallt att rolla – för att inte tala om en wet exit.

Läs hela notisen med kommentarer

Trä på oväntat ställe

Fickur i träBlev det möjligen lite trä över från förra kajakbygget?

Får jag då förslå ett litet behändigt hobbyprojekt - ett fickur. Där här på bilden (från "THE WATCHISMO TIMES") är fullt fungerande och gjordes kring år 1900 i Ryssland. Om inte annat vore det väl en sympatiskt klackspark mot alla dessa microdatorbestyckade klockmonster som kan allt utom möjligen visa tiden på ett enkelt och lättillgängligt sätt.

Läs hela notisen med kommentarer

Hjälp vid dåligt väder

Sjöassistans är ett försäkringsbolag som anlitas av många småbåtsägare. I försäkringen ingår aktiv hjälp även med sådant som inte är rena olycksfall. På Älvsjömässans ”Allt för Sjön” nu i veckan presenterades en nyhet: denna hjälp gäller nu även paddlare. Om du till exempel överraskas av dåligt väder, blir inblåst på olämpligt ställe eller något liknande kan någon av sjöassistans 700 servicebåtar hjälpa till med transport till mera skyddade vatten. Kan det vara något?

(Tipset från najadpaddlare Robert i Göteborg.)

Läs hela notisen med kommentarer

Reparation med fantasi…

För några år sedan blev min kajak av med aktern och jag fick pussla ihop en ny akter bestående av fingerskarvade (någonting åt det hållet i alla fall) ribbor. Ett mail från Alf Ahlberg innehöll en ännu mer kreativ reparation:

Läs hela notisen med kommentarer

Pendla till jobbet?

Är det öppet vatten mellan bostaden och jobbet? Det finns en och annan som pendlar med kajak – jag vet åtminstone två som mer eller mindre regelbundet gör det. Men nu kommer en ny möjlighet – Kaimaranen.

Kaimaranen

Läs hela notisen med kommentarer

Navigation och vikingarnas solsten

cordieritEtt arbete vid Lunds universitet stärker teorin om vikingarnas solsten – ett navigationshjälpmedel som gjorde att de med hjälp av polariserande mineral kunde navigera efter solen även under mulna och dimmiga dagar.

Läs hela notisen med kommentarer

Jan Mayen, Norway - 71°N 8°30'W

Black Pearl i islagunen

Från Jan Mayen och stasjonssjef Per Erik Hanevold kom ett mail med en länk till en bildsida – med bland annat bilder av världen nordligaste Black Pearl in action (klicka på ”news” och skrolla ner).

Så vackert det är uppe i den kala kölden…

Läs hela notisen med kommentarer

Den blå planeten

Den blå planeten

Christer Fuglesang hade en kamera med sig på sin lilla tripp. Några bilder finns på denna pdf (drygt 1 Mb), som just nu cirkulerar runt som mail.

Var rädd om vår lilla blå planet…

Läs hela notisen med kommentarer

Kajaker för barn

Från och till har jag funderat på kajaker för barn, men har duckat hittills – mest för att det tar lite tid att få ihop även en liten kajak och barn växer fort. Dessutom fungerar en lätthanterad vuxenkajak (Kavat eller Smart till exempel) ganska bra i sådant väder små barn kan tänkas använda en kajak i.

Men efter lite frågor finns nu vå versioner av Kavat och Isfjord – Micro och Mini.

Kavat-Micro

Mini är 403x50 cm, Micro 468x50. Bilden visar skissen för Kavat-versionen av Micro. Båda modellerna är relativt breda för att barnen skall kunna börja paddla "på riktigt" redan från början (men för den som vill, är en "trehjulingsmodell" enkel att åstadkomma: två tomma PET-flaskor fasttejpade  eller fastsurrade på en träregeln fastsatt på tvären över akterdäcket).

Micro är tänkt för barn från ungefär 5-6 års ålder, Mini från ca 10 år – men det beror främst på barnens längd, vikt, mognad och intresse. Till kajaker bör det höra en liten grönlandspaddel – enklare att hantera för barn än butikernas skålade och vinklade plastpaddlar med stora blad.

skum kajakEtt helt annat och lite snabbare sätt att få en liten kajak i sjön visar Paul Doughty på de här bilderna. Några skivor uretanskum, lite glasfiber och epoxi är allt som behövs. 

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (2)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)