Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från november 2009

Upprop: Telia – ta FRA-lagen till domstol

Två dagar till FRA

2 dagar kvar

Idag är det 2 dagar kvar tills FRA får koppla in kablarna, och brevhemligheten avskaffas i Sverige.

Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera, förbättra och publicera på din blogg.

Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation. Det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, bland andra Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av svenska folket är emot FRAs avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol.

Telia, som den största internetoperatören har en chans att vinna goodwill genom att stå upp för demokratin.

Kommentar

Det föregående är ett upprop som publiceras på många bloggar i dagarna. Jag är allvarligt bekymrad över att svenska politiker kan anse sig ha mandat att besluta om hemlig avlyssning av sina väljare, även om det sker under press från globala finansimperier som inte vill ha sina skumraskaffärer analyserade i medier de inte själva kontrollerar och med support i lönndom av de större aktörerna inom press och etermedia som gärna ser en fortsättning på ett behagligt informationsmonopol.

Det känns riktigt otrevligt att veta att mina skattepengar används till att avlöna ett hemligt gäng avlyssnare i något undangömt bergrum, som sitter och klipper ihop rapporter som de sedan säljer till nyfikna myndigheter, samhällsinstitutioner och företag som jag sedan som samhällsmedborgare är beroende av i det dagliga livet. IB-affären m fl visar hur ofantligt klantigt sådan information har använts i Sverige - och ljuger gör man fortfarande.

Läs hela notisen med kommentarer

Andningsapparat för nästan-rollare

The Dash Point Pirate

Såg just på The Dash Point Pirate att han (Andrew Elizaga) träffat en paddlare med en ovanligt ambtitiös - om än måhända något missriktad - inställning till det här med att lära sig rolla. Han hade konstruerat en andningsapparat för kajakrollare - monterat en lufttank i utrymmet under fikaluckan på sin Chatham 16, kopplad med en slang genom luckan till ett andningsmunstycke som förvarades under däckslinorna på fördäck. Tanken var att han vid en kapsejsning, rollträning etc stoppar andningsmunstycket i munnen och har all tid i världen att få ordning på paddeln och sittställningen, kunna fokusera på tekniken och därmed också ha en hyfsad chans att komma upp.

Läs hela notisen med kommentarer

Isfjord - Torbjörn Persson

Torbjörn i ny Isfjord

"Hej Björn!

En väldigt sen sjösättnings rapport kommer här från Hedemora. Sjösatte min Isfjord den 19/6-08 och det var på dagen två år efter sjösättningen av mitt första bygge som var en Kavat. Bygget löpte på bra och men som vanligt så stöter man alltid på något som man inte tänkt på, jag tänker då bl. på de olika trä slagen jag byggt med. Till största delen är det gran men har lite detaljer av ceder.

Läs hela notisen med kommentarer

Njord - Kim Jensen

Bild från bornholmspaddling

"Hej Björn

Jeg er ikke i tvivl om at den kommer til at ligne den oprindelige Njord meget! (Med referens till den kommande HBB-njorden)

Har nu roet i en sæson (anslået ca. 120 km) med mit første selvbyggeprojekt – en Njord på 576 cm - og jeg er meget tilfreds med resultatet.

Läs hela notisen med kommentarer

Träkajak på IKEA:s websajt...

Det är väl förmodligen premiär för en stripkajak på IKEA:s webbsajt - även om den bara finns med för att illustrera nyttan med en IKEA-kasse.

Kajaken ifråga är Bengt Ekwalls Nomad.

Bild från Ikea:s sajt

Läs hela notisen med kommentarer

Teknikstrul...

Idag känner jag mest för att gnälla över tekniktillvaron - det har blivit lite för mycket på en gång.

skit-TV?För en vecka sedan bytte jag ut vår 20 år gamla tjock-TV mot en ny tjusig Samsung 32" LCD – för att upptäcka att:

 1. den kan bara rimligt störningsfritt visa två av de åtta kanaler den gamla digitalboxen (Kjell & Co:s billigaste låda) förmedlade helt problenfritt (takantenn 2 mil från sändaren – högsta signalstyrka enligt Terracom)...
 2. det går inte att ordna kanalerna som jag vill ha dem på fjärrkontrollen – Samsung har uppenbarligen inget problem med att jag får lära mig att hitta kanaler på 1,2, 68, 98, 99 etc (även detta fixade de billiga boxarna från Kjell & Co)
 3. ljudet har jag under sådär 25 år haft kopplat till en analog ljudanläggning – men för första gången ställts inför det faktum att TV:ns fjärrkontroll inte styr ljudet på ljudutgången (det fixade också de billiga boxarna)! Svaret från Samsung support var att: "om jag stänger av TV:ns högtalare kan jag reglera volymen på förstärkarens volymratt" (Tack för den, Samsung ;-)

Undrar vilka behov Samsung försöker tillfredsställa – inte mina i alla fall. Och vad de har för anställningskrav till supporten...

Läs hela notisen med kommentarer

Kundpaddling...

Det blev minsann en liten tur idag också: - tre sittningar på fyra dagar (den ena i bassäng, så den räknas väl egentligen knappt) - sådan frekvens har jag inte fått till sedan veckoturen.

Den här gången var det ytterligare en potentiell blåbandetpaddlare som ville prova Njord. Vi sjösatte i Vikhög och paddlare söderut mot Löddenäs. Lite dyning utanför hamnpiren i Vikhög, men ingenting som satte varken Njord eller paddlaren på prov - på sin höjd en halvmeter med lite brott över uppgrundningar.

Vattenståndet var lägre än vad jag någonsin sett här (vad jag kan komma ihåg). Vikhögstranden såg ut som en engelsk hamn vid ebb! Jag kunde också presentera mina kompisar: sälen, den här gången tillsammans med en kompis, som tittade upp nyfiket strax söder om Vikhögs hamn och så minken som satt på en sten hundra meter ut från stranden.

Dessvärre låg kameran kvar hemma på bordet i hallen, så något bildbevis kan jag inte presentera - men Hans tog några bilder, tyvärr genom en "optiskt transparent" vattentät kameraficka, vilket förklarar grynigheten och grådasket. Det var i själva verket en härlig höstdag, klart, hög luft och delvis soligt.

Läs hela notisen med kommentarer

Söndagstur med klubben

Fikapaus vid Lernacken

Varmt och skönt idag - 10 grader (knappt 8 i vattnet) - en blek sol från och till och avtagande sydlig vind. Söndagspaddlingar har levt upp igen under hösten, och vi var fyra som startade kl 10 och ett gäng morgontrötta som tog en eftermiddagstur.

Läs hela notisen med kommentarer

Hur skall en HBB-Njord se ut?

Njord

I samband med Orust Runt i somras diskuterades HBB (Havspaddlarnas Blå Band) och lämplig kajak för en sådan paddling. Samtalet kom ganska snart in på Njord (Jakob och jag paddlare Njord i tävlingen). Tanken på en specialversion dök upp och idéerna flödade.

Nu verkar det som om det inom de närmaste åren kommer att paddlas åtminstone tre njordar runt kusten.

Inspirerad av dessa funderingar och i samarbete med de potentiella HBB-paddlarna har jag lagt upp en ny HBB-Njord i datorn och funderar som bäst på förutsättningarna. En del är självklart: hög marschfart över lång tid, mjuk gång i vågor så att man inte blir trött i rygg och midja, hyfsad lastkapacitet (siktar på proviantering var fjärde dag, med möjlighet att förlänga någon dag om det behövs för att slippa göra omvägar till affärer - längre generella intervall innebär sannolikt att kajaken blir onödig tung direkt efter proviantering och att man förlorar på det i slutändan). Gissningsvis kommer skrovet att vara ganska mycket Njord men med lite Havsracer tillagt - plus lite spännande idéer från helt andra håll...

Den kommer att skilja sig från havsracers, multisportkajaker och surfskis främst genom att den skall vara "snäll" mot paddlaren under långa etapper och många dagar - lite toppfart offras för en mera avslappnad och uthållig paddling. Det blir vidare två sittbrunnsvarianter på ritningen: en med lågt fördäck, litet sittbrunnshål och skädda för grönlandspaddlare och en med högre fördäck, större sittbrunnshål, roder och möjlighet till vridsits för tävlingsvana paddlare.

Det finns säkert fler HBB-sugna paddlare, som funderar i de här banorna. Hur skulle du vilja ha din Blå Bandet-kajak? Skriv en kommentar med dina idéer och önskamål...

Läs hela notisen med kommentarer

En Hunter tar fönstervägen...

Återigen en snygg röd kajak - den här gången en Hunter

En Hunter tar fönstervägen...

"Tjena

Efter en vinter och en sommar som gick för fort är det sjösatt!

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (1)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)