Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från april 2005

Kränga väder?

republikan med dunkla motiv...I det stora landet i väster har en republikansk senator vid namn Rick Santorum lagt fram ett lagförslag som går ut på att förbjuda den nationella vädertjänsten att tillhandahålla väderprognoser och sjörapporter kostnadsfritt via media till konsumenter, eftersom det snedvrider konkurrensen. Den gode senatorn föreslår i sin republikanska allvishet att den nationella vädertjänsten bara skall tillåtas leverera sitt material till de privata vädertjänster (t ex Surfline, AccuWeather and The Weather Channel) vars affärsidé det är att ta betalt för sina prognoser, så att de utan otillbörlig konkurrens skall kunna sälja tjänsten vidare till slutkonsumenten.

Man tar sig för pannan! Först skall dessa hårt prövade amerikaner via skattemedel finansiera en nationell vädertjänst som utfärdar prognoser –– för att sedan tvingas köpa tillbaka dessa från privata entreprenörer. Undrar var senatorns kampanjbidrag kommer från (senatorn kommer för övrigt från Pennsylvania, en stat utan kust).

Låt oss hoppas att detta är alltför korkat för att dyka upp i den svenska debatten - med eller utan EU-hjälp...

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Kavat i sjön

Rolf Thigers KavatRolf Thiger i Arboga har byggt och sjösatt en Kavat. Läs mer

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat - Rolf Thiger

 

Rolf Thigers nya KavatHar byggt en Kavat som blev färdig under vintern. Har varit ute och paddlat tre helger i rad, Hjälmare kanal och Hjälmaren.

Rolf Thiger

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 27/4

kompassmontageÅter till byggrapporter från källaren efter den lilla inofficiella provturen i bassängen. Men det börjar närma sig.

Läs hela notisen med kommentarer

Inofficiellt premiärdopp...

första provsittningen i bassängenI samband med en paddel-, säkerhets- och räddningkurs i Tranås fick den nya kajaken ett inofficiellt premiärdopp - i klorerat bassängvatten i Tranås badhus. Måhända lite respektlöst mot en kajak som är tänkt att vara långfärdskajak till havs, men jag brukar inte skämma bort mina kajaker. Det hela var främst en test av sittställning, balans, manöveregenskaper mm och företogs i en halvfärdig kajak - inga tätningslister i luckorna, en delvis formad skiva skum som sits, ingen monterad skädda - och idag är kajaken tillbaka på bockarna i verkstaden.

Läs hela notisen med kommentarer

Lite dagsljus och ett par steg tillbaka...

Så var det äntligen dags att lyfta ut kajaken ur källaren, promenera runt och granska ur alla vinklar, hämta kameran och dokumentera, fundera över resultatet med mera. Inte så att den är färdig - det återstår lite målningsjobb (gränsen mellan skrov och däck är inte helt OK än och botten skall få en strykning till), montage av kompass, linor, skädda och justerlina (ligger färdigt och väntar), lite finlir med sitsen (som får komma när jag börjar prova på allvar). Men ändå...

nya kajaken ur olika vinklar

Föregående Föregående - byggrapport - Nästa nästa

 

English summary Ahh - daylight and a view from a little distance.

Läs hela notisen med kommentarer

Ny kajakuthyrning

Petrus Kajak

1 maj öppnar en ny kajakuthyrning i sjön Sommen öster om Vättern. Sommen är ett litet innanhav i miniatyr med skärgård, vikar, uddar, öppna vattenytor och mängder med öar. Roligt är att det här finns träkajaker att hyra. Titta in på www.petruskajak.se

Läs hela notisen med kommentarer

Ny kavat i sjön

Ulf Holgerssons nya KavatFrån Ulf Holgersson kom ett mail: "Skickar lite bilder på min andra Kavat.Jag har byggt den under vinterhalvåret och det är min hustu som skall ha den. Den har fått skott och packluckor. Byggd i gran och körsbär." Läs mer på sjösättningssidan

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat - Ulf Holgersson

Hej!

Skickar lite bilder på min andra Kavat. Jag har byggt den under vinterhalvåret och det är min hustu som skall ha den. Den har fått skott och packluckor. Byggd i gran och körsbär.

packluckor med gummilinaPackluckorna har fastsättning med gummicord och tätningslisten är en mjuk o-list i gummi. Det verkar fungera bra, inget vatteninsläpp än så länge. Prövade först med en rektangulär list i gummi men den var för stum så gummicorden orkade inte dra den tillräckligt hårt mot sargen.

Vikten ligger på ca 17 kg. Byggtiden ligger på ungefär 225 timmar och då har jag inte jäktat utan snarare tagit det rätt lugnt.

Hustrun var mycket nöjd med hur den uppförde sig och kände sig trygg. Hon har aldrig paddlat kajak utan roder förr, men det gick alldeles utmärkt. Lite problem vid sne akterlig vind men med lite övning går det säkert bra.

nya kajaken på gräsmattan

Jag har också tillverkat varsin grönlandspaddel som vi provade vid sjösättningen. Hustruns omdöme var " Någon annan paddel vill jag inte ha".

Jag tycker själv att det var en fantastisk upplevelse med denna paddel. Oehört smidig.

Mvh Ulf Holgersson

Uppdatering 2007-05-28: Observera att underliggande lucklås med gummilina, innebär att det sitter likadana gummilinor på båda sidor - det framgår inte riktigt av Ulfs bild. Åtminstone en byggare som ringde mig idag har provat med en ensidig lösning och upptäckt att det inte fungerara alls.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 16/4

Nu börjar det likna något! Igår fick skrovet en första strykning med vit topplack - idag var det däckets tur med en grå lack.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 15/4

Lite träjobb som trivsam omväxlingLite träjobb som trevlig omväxling till epoxi/glasfiber. Bitarna skall bli "krokar" för gummilinorna på undersidan av luckorna. Gummilinorna sitter i beslag på sargarnas sidor och krokas om beslagen på luckorna - osynligt från ovansidan (så när som på en liten nylonremsögla att dra upp luckan med).

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 13/4

vit grundfärg på skrovetLite slipning och ett lager grundfärg på skrovet är resultatet av dagens källarpass.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 10/4

grundfärg på däcketDags för ett lager grå grundfärg på däcket. Grundfärgen gör det lättare att se eventuella ojämnheter i däcket, ger ett skydd i rätt färg för att inte skador och slitage i topplacken skall synas för mycket. Slutligen ger den ett bra underlag för topplacken.

Läs hela notisen med kommentarer

Sjösatt - en ny Smart

Per-Johan Olsson har sjösatt en ny Smart. Bild och info på sjösättningssidan

Läs hela notisen med kommentarer

Smart - Per-Johan Olsson

Per-Johan Olssons SmartEfter cirka 300-400 timmars givande hantverkstimmar gav jag mig ut på jungfrufärd. Agusta blev precis som jag ville, stabil, kvick och mycket lättmanövrerad.

Bredvid kajakbygget har jag även gjort all kringutrustning såsom roder med styrsystem, skott med lucka, 2 st kapell, 3 st paddlar m.m. Jag jobbar som ingenjör på en konsultbyrå och byggandet har varit ett en rolig omväxling i vardagen. Vissa stunder har jag dock varit lite för idérik vilket medfört att byggtiden blivit lite väl lång, men det har varit kul. Totalvikten hamnade på 19 kg.

Per-Johan

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 7/4

slipningDags för ytterligare ett par epoxistrykningar plus slipning av däck och skrov för att få finish nog för slät högblank färg.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl - Robert Windahl

Robert Windahls Black Pearl

Som framgick i en nyhetsnotis nyligen sjösatta Robert Windahl sin nya Black Pearl starx innan påsk och den fick sin havspremiär vid ett besök i Malmö under påsken.

Läs hela notisen med kommentarer

Sjösatt: en möbelsnickares Isfjord

Ken Winthers IsfjordSå här kan det se ut när en möbelsnickare tar hand om en Isfjord-ritning. I söndags gick resultatet i sjön och Ken Winther tog en första tur. Mer information och bilder på sjösättningssidan.

Läs hela notisen med kommentarer

Isfjord - Ken Winther

Ken Winthers nya isfjord

I søndags søsatte jeg min Isfjord som jeg købte tegninger på for ca. 1 år siden. Den er bygget i Canadisk cedertræ og rio palisander med en vægt på 14 kg.

Ken Winthers nya IsfjordJeg er møbelsnedker og har bygget den på værkstedet hvor jeg arbejder. Vi laver Danske møbelklassiker af Hans J Wegner. Så jeg har haft gode forhold at bygge under, det har taget lang tid ca. 4-500 timer, men resulatet er bestemt også tilfredsstillende. Der ligger en del billeder på dette link: www.rungstedkajak.dk/photogallery/ken.html

Jeg ser frem til mange ture i den.

Venlig hilsen

Ken Winther

(Bilder: Lars Korsbjerg Nielsen)

Läs hela notisen med kommentarer

Paddling, turbiner, kommunal vishet mm

För att vädra slipdammet ur andningsapparaten blev det paddeltur idag - ca 23 km i strålande sol söderut förbi brofästet. Det är inte helt lätt att klä sig rätt för paddling nu när det är vinterkallt i vattnet och sommarvarmt i luften. T-tröja, byxor och tuiliq fungerade ganska bra - med en svalkande roll då och då för att återställa välbefinnandet.

En vecka med ostliga vindar och ett stabilt högtryck har åstadkommit ett extremt lågt vattenstånd och det var bara precis nätt och jämnt att kajakerna kunde ta sig flytande genom kanalen ut mot västra hamnen. Den turbin, vars syfte är att pumpa in friskt vatten i kanalen står numera mestadels stilla (av för mig obegripliga skäl), vilken tillsammans med att den nya hamnpiren vid Bo01 stryper det spontana inflödet vid västvindar, dels innebär en bedrövlig vattenkvalitet i kanalen som helhet och dels att den yttre södra delen av kanalen sakta slammar igen i en långsam, dyig, illaluktande död. Lösningen, för oss utan insikter i kommunal vishet, skulle väl vara att starta turbinen - men så enkelt är det inte. Istället skall en ny avstängning byggas utanför den befintliga och i denna skall en ny turbin installeras. Huruvida denna nya turbin kommer att köras får jag kanske anledning att återkomma till...

Läs hela notisen med kommentarer

2 april. skrov + däck = kajak

Efter några dagars pyssel med alla dessa tålamodsprövande småsaker som måste vara klara innan kajaken limmas ihop - slangar till skäddan fastlaminerade längs relingen, skotten slutformade så att det blir tätt mot däcket, fotstödet på plats, relingen hyvlad så att inte utstickande glas- och kolfibertrådar kommer ikläm, väven kring innerstävarna uppsnyggad, epoxi/microfiber-gjutning där hålet för stävlinan skall sitta etc - har jag nu limmat ihop skrov och däck. Äntligen har delarna blivit en kajak. Ett viktigt och högst uppmuntrande synligt steg.

Läs hela notisen med kommentarer

Qajaq Traef 2005

Som ett spännande komplement till Stocken arrangerar tre danska klubbar en kajakträff 2-4 September i Svendborg på södra Fyn ( Havkajakcenter Svendborg). Som stavningen antyder handlar träffen främst om grönlandskajaker och grönlandsteknik men alla med hembyggda kajaker, paddlar eller annat är välkomna. Precis som Stockenträffen är det en informell träff där man pratar kajak och paddling, delar med sig av kunskaper och goda råd, provar utrustning och umgås.

Arrangörer är Odense Havkajakklub, Qajaq København och Havkajakklubben Malik i Faaborg.

Jag återkommer när jag vet mer om program etc.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juli (4)
 2. juni (1)
 3. maj (2)
 4. april (1)
 5. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)