Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från december 2005

Dekormålning!

Dekormålad KavatDet kom ett intressant mail från Jan Runbom i Nässjö. Han har utgått från min pigmenterade epoxi, men tagit idén ett par steg längre - istället för att bara grundfärga har han dekormålat träet med pigmenterad epoxi och sedan lagt väv och ytskydd. På ett mycket enkelt och smart sätt har han åstadkommit, vad en del amerikanska byggare gör med intarsiainfällningar och 500 timmars arbete...

Läs mer.

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat med dekor

Kavat med dekormålning"Skickar här en bild på min första Kavat. Den är byggd i gran, sittbrun i bok, stävar + skädda i A.Mahogny. Grundfärg:Terra-oljefärgspigment (enl ditt råd).

OBS! Att blanda färgpigment i Epoxin medför vissa svårigheter, resultatet blir något flammigt, men jämnt flammigt, pga epxins torktid. Detaljerna är målade med vattenlöslig hobbyfärg, därefter väv + flera lager epoxi.

Jag är mycket nöjd med resultatet, framförallt Kavatens egenskaper, även vid havspaddling. Vattentäta skott och packluckor efter modell av min byggkamrat Ulf Holgersson (se tidigare sjösättningar). Har sytt mitt eget kapell, gjort mig en "Pagaj" och en sits av skumplast med liggunderlagsskiva som sits. Detta bygge tog mig ca 275 timmar.

Jag ser nu fram emot denna vinterns bygge, där Uffe och jag bygger var sin Isfjord. Skrovet är nu ribbat, (gran), däcket kommer delvis att bli i Al + utsmyckningar i andra träslag. Kanske kommer jag att måla vissa detaljer.

Dags att beställa Epoxi och ev Kolfiber till sittbrunnssargen.

Ett gott nytt 2006 på er, och ett stort tack till dig Björn!"

Jan Runbom

Läs hela notisen med kommentarer

Videosnuttar med rollar

Alex Pak i Wisconsin har lagt ut ett antal små videosnuttar med olika rollar - de flesta välkända men också några nya varianter.

Läs hela notisen med kommentarer

Ny kajakbyggdagbok

Ny kajakbyggdagbok - Kayak Bytes

Tony Olsen, Galveston, Texas, har lagt ut en ny kajakbygglogg (Kayak Bytes) med RSS-feed. Ännu så länge bara två notiser men med tusentals bilder - bilder som visar stripbyggen i detalj, tydligt och informativt, och som säkert kan vara till glädje för både nya och gamla byggare.

Läs hela notisen med kommentarer

Paddelabstinens!

insnöade kajaker

En intensiv julhelg med huset fullt har inte gett utrymme för paddling och abstinensen börjar kännas - ytterligare förvärrad av Justine Curgenvens "This is the sea II" som har snurrat i dvd-spelaren då och då under helgen. För ovanlighetens skull (för våra breddgrader) har det varit riktigt härligt julväder och de mest använda kajakerna, som ligger på baksidan av huset (ingen plats i garaget längre), är lagom insnöade.

vinterförvaring

Men nu är det härligt att paddla - vita stränder och öppet vatten, fortfarande 4-5° varmt. Snön lyser upp dämpar ljud från stränderna och det är på de flesta ställen lätt att sjösätta - bara att glida ut på snötäcket. Tyvärr blåser det ganska frisk ostlig frånlandsvind, som enligt SMHI kommer att kulminera med ymnigt snöfall och kulingstyrka eller mer på torsdag. En tur i morgon kanske...

Fotnot 1: På bilden ligger Black Pearl och Njord på bockarna och i hörnet av trädgården ligger Kanotyawlen.
Fotnot 2: "This is the sea II" är en suverän film och överträffar i mitt tycke ettan som inspirationskälla och underhållning. Självklart handlar det om aquired taste - ingenting för oinvigda, men oumbärlig för alla inbitna kajaknördar...

Läs hela notisen med kommentarer

Ny Nomad

Torvald Thedéns NomadHej Björn,

Så till sist en bild på underverket. Sjösatte i mitten av maj. Mycket nöjd med kanoten; kurstabil, snabb, lagom stabil. Paddlat runt i Stockholm, Österlen och Stockholms skärgård. Bifogad bild från en paddling för ett par veckor sedan syd Nynäshamn.

Tack för suveränt stöd under bygg processen Björn! Allt gick i stort sett enligt plan, tyckte möjligen att epoxi och glasfiber var lite mer bök än väntat. Kajaken byggd utan skott och ställbar skädda, fungerar bra, är enkelt och vackert.

Kanske blir det fler kanoter längre fram...

Torvald

Läs hela notisen med kommentarer

Kölribba på nytt sätt

Njord i vardandeFrån Magnus Jonsson i Dalarna kom ett mail med lite bilder från ett lyckat experiment med att fräsa in kölribban i efterhand. Ser ut att vara värt ett försök vid nästa bygge. Kajaken på bilderna är en Njord i vardande. Tack för tipset!

Läs hela notisen med kommentarer

Tomten

Kajaktomten på väg!

Det är klart att tomten finns. Det vet väl alla. Just nu är han på väg över Norra Ishavet i sin skinnkajak, röda tuiliq och med säcken på ryggen. Ho ho ho...

Läs hela notisen med kommentarer

Bassängövning

Igår var det bassängövning med Malmö Kanotklubb. Jag höll först en teorigenomgång av olika räddningstekniker följt av två timmar i en stor bassäng (50x20 m) som vi har helt för oss själva - idealiska förhållanden som ger plats för många kajaker och effektiv träning.

Vanligvis ser programmet ut ungefär så här (men vi hinner inte riktigt allt varje gång):

 1. Allmänt om balans och stödtag - att slappna av, luta rätt, att i första hand använda kroppen/kajaken för hålla balansen istället för att enbart lita på paddeln, nyttan av att öva handpaddling, låga stöd, höga stöd.
 2. Wet exit - paddeln under armen, leta upp kapellstroppen och ta av kapellet, tryck dig ur med avslappade ben och händerna i akterkant, gå upp i lovart och vänd kajaken rätt.
 3. Tömma kajak - tömning över fördäcket och tömning av skottlös kajak från sidan.
 4. Kamraträddning - 4 varianter: över räddarens fördäck, mellan kajakerna, assisterad reentry och skruvmetoden, samt lite om att bärga medvetslös paddlare.
 5. Självräddning - klättra upp från sidan, klättra upp över aktern, flottörräddning, roll och rentry-and-roll.
 6. Teknik - sveptag, kantning, akterroder, sidoförflyttning, kontring, balance brace.


I bassängen hann jag förutom att instruera, även med att träna handroll på min sämsta sida så att den nu fungerar tämligen säkert. Däremot lyckades jag inte med min föresats att pricka in en norsaq- eller handroll framåtlutad - den får stå kvar på önskelistan till nästa gång.

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakradio

Skriv in 2 januari kl 10:35 i almanackan! Då sänds "Samtal pågår" i P1 - med Svante Lysén om en frihetslängtan som lett till flera år i arktisk vildmark. Om intuition och lyckan att paddla kajak mitt i vintern. Anita Jacobsson möter Svante Lysén. Sänds även natten mot torsdag kl. 01.20 och lördag kl. 18.15. (Tack Rickard Kohlström för tipset)

Läs även Svantes bok "Under frihetens himmel", om du inte gjort det.

Läs hela notisen med kommentarer

RSS-feeds

I Sverige finns bara ett fåtal sajter med kajak- och paddlingsrelaterade nyhetsflöden (nyhetsnotiser som man prenumererar på och läser i en RSS-läsare eller i sitt mailprogram) – men utanför Norden rör det på sig.

Här är några gamla och nya bekantskaper:Läs hela notisen med kommentarer

Söndagstur – tredje advent

Ytterligare en ensam söndagspaddling – vad har tagit åt mina paddelkompisar? Det blev dryg mil längs kusten söderut från Malmö i solsken, 7-8 m/s västlig vind och ganska varmt och skönt. En del rollande hanns naturligtvis med också, både bland vågorna ute i sundet och i lä innanför piren vid Bo01 och en ritningsbeställning togs upp i förbifarten från en vinterförtöjd segelbåt i Västra hamnen.

Läs hela notisen med kommentarer

En Kavat i Tasmanien

A Tasmanian Kavatthe Kayak Building Bulletin Board presenterar Dave Humphries en nybyggd kavat i gran och med sittbrunnssarg i kolfiber.


Läs hela notisen med kommentarer

En dansk Smart

Solnedgång på Nakskov Fjord

ProvsittningOgså jeg er lidt sent ude med billeder.
Min Smart er bygget af fyr og endte med at veje 20 kg.
Jeg er blevet så fascineret af stripbygning, at jeg har købt tegninger til en Kavat og vil denne gang koncentrerer mig om at bygge let.

Billede 1: Midt i oktober efter en eftermiddag på Nakskov Fjord

Billede 2: Juni 05. Havde netop fået epoxy i håret derfor den manglende hårpragt.

Venlig hilsen
Erik Frantzen

Läs hela notisen med kommentarer

Wavelenght Magazine

Wavelength Magazine - pdf-filNya numret av Wavelength Magazine handlar helt om träkajaker - om att bygga (strip, S&G och SOF), om ytbehandling, utrustning, paddlar samt det vanliga - lite boktips (mest om träkajaker), turberättelser mm. Kan laddas ner utan kostnad som pdf-fil för den som föredrar att läsa på skärmen (ctrl+L ger full skärm).
Här finns pdf-filen

Läs hela notisen med kommentarer

Andra advent ute i Öresund

Välkommet avbrott i jobb, källarrenovering mm – ett par timmar ute i Öresund. Märkligt nog var jag ensam – resten av söndagsgänget måste ha tagit adventssemester från paddlingen(!).

Vädret var fullt acceptabelt med tanke på årstiden här nere i sydkanten idag, 5-6 m/s sydost (frånlandsvind alltså), 3-4 grader i luften, 5-6 i vattnet, halvmulet och uppehåll.

Det blev en relativt kort tur på knappa milen, avbruten av rollövningar då och då. Vattentemperaturen kräver en tunn mössa under tuiliqen – annars gör det intensivt ont i pannan och tinningar en kort stund av kylan. Jag använder en tunn microfleecemössa som Reed skickade med som plåster på såren när min tuiliq fick göra en omeddelbar tur-och-returresa till England för korrigering av huvans passform. Den är precis lagom tunn för att inte vara ivägen eller kännas bylsig och lagom varm för att klara snabba besök i nollgradigt vatten. Lite för varm för ambitiös paddling – då får man ha antingen bara mössan eller, om det blåser mycket, bara huvan – men som helhet en fullt acceptabel kompromiss.

Enda irritationsmomentet idag var att min tunna neoprenhandskar inte sluter tätt vid handleden, utan läcker in en liten skvätt kallt vatten var gång jag rollar. Jag har också ett par Hiko med förböjda fingrar. De är tätare, men tyvärr mycket besvärligare att ta på med våta fingrar. När det blir minusgrader har jag ett par lite tjockare trefingervantar (dykarmodell) som är täta och sköna. Men jag får kanske ta ett snack med jultomten om ett par fungerande handskar för plusgrader, att addera till den växande högen av handbeklädnader för paddling.

Någon som har några bra tips?

Läs hela notisen med kommentarer

Norsk Najad i sjön

Najad på stranden

Najad i godväderMin Najad var ferdig for en tid siden, bildet kommer bedre sent enn aldri.

Både byggingen og padlingen med Najad har vært en opplevelse.Min fru prøver båten i godværetmvh: Jostein
Läs hela notisen med kommentarer

Kajak på utställning

Alert/2 på display

Göran Anderssons Alert/2 har visats på en utställning bland akvareller, grafiska blad, glaskonst, foton och skulpturer. Ett arkitektkontor i Göteborg ordnade utställningen för sina beställare och intresset var stort för det annorlunda konstföremålet. Kul med träkajaker utanför sitt vanliga revir.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (1)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)