Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från september 2010

Nytt från den flitiga kajakverkstaden i Tranås

Black Pearl från Tranås

Petrus har släppt datumen för hösten Black Pearl-byggkurser:

 • vecka 38, 18-26/9
 • Vecka 42, 16-24/10
 • Vecka 46, 13-21/11

Fler kurser kan arrangeras om önskemål finns. Ring och kolla med Petrus...

Rasmus Tordsson, som bygger sin Black Pearl hos Petrus har lagt upp många instruktiva bilder från bygget på Facebook.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl – Ben Blackburn

Bens new Black Pearl

"Hi Björn,

Launched the new kayak the other day and had a great first paddle.

Photos from the launching (Facebook)
Building photos (Facebook)

Thanks for all your advice and for designing a great kayak. I've learnt a huge amount and will learn a great deal more sitting in the cockpit.

thanks . . . Ben

Läs hela notisen med kommentarer

Hunter – Björn Koch

Sjösättning

"Hej Björn!

Flygtur...Första bygget blev efter intensivt strävande färdigt i juni. Det blev en intensiv sista etapp, dels för att sommaren måtte utnyttjas, dels för att min kära andra hälft skulle komma att få total-fnatt av å ha vardagsrummet förvandlat till byggarbetsplats :) nöden har ingen lag, eller hur?! Det mesta av grovjobbet blev gjort i en ouppvärmd men dock rengjord gödselkällare på Røros, Norge. Har ingen aning om hur många byggtimmar som gått åt, men nu när det är färdigt är det helt klart mödan värt. Väl på vattnet uppför hon sig mycket trevligt. Rollegenskaperna toppen de med.

Läs hela notisen med kommentarer

Robin Boys – Jehu

Robins Jehu

Robin Boys på Nya Zeeland har byggt en snygg Jehu till sin sonson. Kajaken är byggd i Paulownia och sjösattes för ett par veckor sedan.

Stolt sonson i sin Jehu

Läs hela notisen med kommentarer

Ärtan, Pärtan, Smärtan och Blå Döden...

Ärtan

Hej Björn!

Ville bara skicka in en lite sjösättning på min senaste kajak, Ärtan, en liten grönlandskajak byggd i ribb och duk. Vi träffades på Escape i våras och då hade jag med mig "Blåa Döden" som min son döpt den till. Nu är ärtan färdig och kanske någon tycker att det är kul med en barnkajak. Har också en blogg: discokajaken.blogspot.com/ där jag beskrivit det mesta av bygget. Jag skickar med några bilder på Ärtan också, plus en bild på Blåa Döden, Pärtan (BP:n) samt Smärtan (isfjorden).

Läs hela notisen med kommentarer

Andalusien

Det blev några dagar i sydspanien för lite extra sommar så här på gränsen till hösten. Drygt 30 grader på dagen, 22-23 på natten, hög klar luft, varma bad på nästan folktomma stränder och gott om plats på tavernor och tapasbarer. Men ingen paddling – abstinensen var inte sådan att 75 cm breda badleksaker med mjuka plastpaddlar utövade lockelse.

Casares
Lilla bergsbyn Casares hängande på klippkanter – ingen gränd sluttade mindre än 30 grader och invånarna kunde enligt lokal tradition identifieras på de ovanligt välutvecklade vadmusklerna.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl – Björn Andersson

Björns nya Black Pearl

"Hejsan Björn!!

För ungefär 2 månader sedan sjösattte jag min Black Pearl. Jag och en god vän har tillbringat 140 timmar i vinter med att bygga varsin kajak. Henrik har byggt en Thule och jag en BP. Mitt mål var att använda och tävla med kajaken i ÅEC, en mulitsporttävling som inleds med c:a 2 timmar paddling på Indalsälven från Tännforsen ner till Åre. På vägen passerar man 3 st klass 2-forsar.

Läs hela notisen med kommentarer

Nomad – Harald Persson

Harald i sin nya Nomad

"Hej Björn!

Den 4 juni kunde jag sjösätta mitt första kajakbygge, en Nomad. Nu återstår det att göra knästöd och passa in dem, plus lite mer förmodligen.

Nomaden är förkortad 20 cm till 560 cm:s längd för att lättare få plats i garaget, där den också byggdes. Justerbar skädda. Inga luckor på däcket men öppningsbara skott av bävernylon vid fotstödet och däcksbalken. Inga dekorationsribbor av andra träslag utan allt är i gran. Vikten är 23,5 kg.

Byggtiden blev lång, drygt två och ett halvt år. Detta pga flera månadslånga uppehåll för andra göromål. Inte är jag heller så skicklig som de som har byggdagböcker på nätet. Men med Björns utmärkta råd och tips som jag fick per telefon gick det vägen till slut. Tack än en gång för det.

En härligare kajak har jag inte paddlat tidigare.

Harald Persson"

Läs hela notisen med kommentarer

Söndagstur med distans och fart

Jacob på väg ut från Landskrona i sin egen Pherusa och med Saras Black Light paddel

Igår lurade Jacob med mig på en rejäl tur – en liten sväng över till Skovshoved för att betitta Danska mästerskapetet i paddling. På lördagen hade fart- och manövergrenarna avgjorts, på söndagen återstod rolltävlingen.

Läs hela notisen med kommentarer

Bortkastade röster och soffliggare

Det finns ett par tröttsamma begrepp som dyker upp som maskrosor i rabatten inför varenda val.

Bortkastade röster?

1. Det första handlar om bortkastade röster, att det skulle vara meningslöst att rösta på små partier utanför riksdagen.

Det är så fullständigt fel. Att hävda att en röst är bortkastad är ett förakt för demokratin och människors åsikter. Ett val är inte ett travlopp; man röstar inte på den man tror skall vinna, man röstar på den man vill skall vinna.

Om alla hade satsat på vinnare, hade världen sett rätt annorlunda ut: på 1880-talet fick vi rösträtt genom att insiktsfulla människor slogs för "chanslösa" liberala idéer. På 1920-talet slogs arbetarrörelsen för sina rättigheter, bortkastat enligt det dåtida politiska etablissemanget. På 60-talet kom idén om ett hållbart samhälle upp på agendan, för att idealistiska väljare kastade bort sina röster på ett nytt och oprövat miljöparti. Nu, ytterligare 40 år senare, handlar det om medborgarrätt – att värna rätten till integritet, att stoppa ett snabbt växande kontrollsamhälle där kultur och kunskap ägs av ansiktslösa konglomerat.

Det är genom att rösta på det man tror på, som man kan påverka politiken. Även om mitt alternativ inte vinner eller ens tar sig över 4%-spärren, är det en viktigt signal till de som vinner att de måste skärpa sig. Din röst ska räknas, inte bara avlyssnas. Piratpartiet lyckades över förväntan i EU-valet, när de stora partierna i sin arrogans hade kört över medborgerliga rättigheter (FRA, Ipred, datalagringsdirektivet mm) – och listan över vad de hittills åstadkommit i Bryssel, sätter övriga partiers delegater i skamvrån.

Bekvämt i hängmattan

2. Det andra handlar om soffliggare – de av politiker och valobservatörer föraktade lättingar som inte gitter utföra sin demokratiska plikt vid valurnorna. Men om det inte finns något parti man sympatiserar med längre, om de partier man röstat på tidigare har svikit sina ideal? Jo, då skall man rösta blankt, för rösta skall man, hävdas det med eftertryck.

Säkert finns det människor som inte gitter rösta. Men jag tror att det finns ännu fler som medvetet väljer att inte rösta – för att de inte vill bidra till att legitimera ett system man inte längre tror på. Ett lågt valdeltagande är en signal – den enda meningsfulla – till politikeretablissemanget att man inte längre köper styling, mediaträning, smutskastning av meningsmotståndare, spindoktorer med till intet förpliktande valmanifest, Orwellsk grisfarms-retorik mm, att man inte längre går igång på sju etablerade partier som trampar varandra på fötterna på samma lilla plätt någonstans i mitten av en alltmer ointressant höger-vänster-skala - för syns skull gastande om vem som har mest rätt att stå just där.

Rösta eller låt bli – men gör det av övertygelse, inte av slentrian, plikt, aningslöshet, gammal vana, grupptryck eller taktik.

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl – Henrik Pettersson

Denise Pettersson i sin ny vita Black Pearl

"Hej Björn,

Här är några bilder på pärlan som jag byggde åt dottern i våras. Den blev ganska mycket lättare än min, ca 15kg inkl. snörstyrd skädda.

Läs hela notisen med kommentarer

Njord i tre delar – Daniel Norlén

Ibland får jag frågor om man kan bygga en 3-delad kajak. Danne har gjort det.

3-dalad Njord
Daniel med tre njord-delar (klicka på bilden för att se mer)

"Hej Björn,

Här kommer slutrapport med bildbevis på min Njord. Jag har sett att du fick en liten förhandstitt i höstas under en provtur som det bloggades om men nu ses projektet som nästan möjligen kanske 98% klart. Hon heter POCK, Proof of Concept Kayak. Det är mitt första bygge och jag ämnar att finslipa detaljer inför nästa projekt. Under detta projekt fokuserade jag på att bygga en paddelbar kajak och inte ett snidat mästerverk med finnish som en Hauptbyrå. Det har tagit ca två år men med långa pauser för att återfå inspiration och byggarglädje. Effektivt tror jag att det tog ca 150 timmar. Jag följde ditt råd om att bygga i en lokal som ligger nära hemmet så det fick bli bostadsrättsföreningens hobbyrum. Rummet är 5x3 m med dörren på långsidan och rummet delas med grannarna som renoverar kök, bygger högtalare, slipar skidor och renoverar cyklar. Jag har ej någon kajakplats och vill vara mobil med min kajak. Alltså fick det bli en delad kajak.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juli (5)
 2. juni (1)
 3. maj (2)
 4. april (1)
 5. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)