Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från januari 2005

Sälsafari på Måkläppen

Vi lyckades även i år klämma in en tur vid Måkläppen inom den "öppna" tiden då besök i sälreservatat är tillåtet. Sjösatte som vanligt strax öster om Falsterbohus i lätt bränning och 6-7 m/s syd, dimma och någon enstaka plusgrad. Trots pålandsvind var det helt isfritt vid stranden och sjösättningen var helt oproblematisk. På väg söderut längs ostsidan av sandrevlarna hamnade vi snabbt under bevakning - både gråsäl och knubbsäl höll oss under noggrann uppsikt.

De båda arterna lever i sämja på Måkläppen. Två tredjedelar av populationen tycks vara knubbsäl och en tredjedel gråsäl. Skillnaden ser man främst på att gråsälen är lite större och har en rak nosprofil, lite påminnande om en isbjörn, medan den mindre knubbsälen har en lite pudellik profil med antydan till uppnäsa och tydlig panna. De är alltså ganska lätta att identifiera även om man bara ser en del av huvudet. Totalt såg vi nog ett trettiotal sälar. Det var mycket folk på stranden - den traditionella sista-dags-kortegen med fågel- och sälskådare och söndagsflanörer - så det var knappast idé att titta efter sälar på land.

Vid sydändan av revet gick sjön lite högre - dryga halvmetern - och i det långgrunda strandvattnet bjöds på bränning och surf. För fikapausen paddlade vi tillbaka in bland dynerna för att hitta lä i den långsamt ökande vinden. Totalt paddlade vi ungefär en mil.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 28/1

Lite mer jobb på sittbrunnssargen

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 26/1

Började göra formen till sittbrunnssargen i morse.

Läs hela notisen med kommentarer

Inget bygge idag 25/1

Den plötsliga vintertemperaturen utomhus hade smittat av sig med några grader på temperaturen i källaren, med konsekvensen att gårdagens epoxiskikt fortfarande var lite segt i morse. Det fick bli jobb framför datorn istället. Tidigare har jag konsekvent använt snabb härdare (ca 30% snabbare) för att klara sådana här situationer utan att byggrytmen påverkas. Men den har blivit svårare att få tag i (enligt någon källa är den farligare vid hudkontakt och gulnar mer, och fasas därför ut hos de flesta tillverkare) och jag får därför hålla tillgodo med normal härdare och en lite lägre byggtakt (mer tid för eftertanke och paddling kanske?).

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summary Unfortunately a sudden burst of winter weather has reduced the temperature in my workshop so the epoxy does not cure overnight, slowing down everything to a frustrating every-other-day-progress.

Läs hela notisen med kommentarer

Den ultimata kajaken

"Har du funderat på hur den ultimata kajaken ser ut?" Det undrar Erik Arnström i en nyhetsnotis. Och visst har jag det. Det är den jag tror att jag bygger varenda gång jag går ner i källaren – år efter år. Men varje gång är det naturligtvis något som saknas, eller som kan förbättras...

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakbyggarfora

Det finns en hel del diskussionsfora om kajakbygge på nätet - några mycket bra och välanvända, andra lite mer sällan utnyttjade. Diskussionerna där kan i många fall ge värdefull information medan man bygger. Ett par av de bästa jag hittat är:

Kayak Building Bulletin Board: - kajak- och kanadensarbygge i praktik och teori.

Kayak and Canoe Design Bulletin Board: - om design och konstruktion.

Builders forum: - diskussioner om stripbygge.

Wooden Boat Forum: - främst om båtbygge, material, verktyg mm men då och då också om specifikt om kajaker/kanadensare.

Greenland Kayaking Technique Forum: - allmänt om bygge och användning av grönlandskajaker och -paddlar - främst skin-on-frame men även andra kajaker av grönlandstyp.

På svenska är det lite sämre ställt:

Utsidan ventileras byggfrågor då och då, men alltför sällan för att det skall vara till någon större nytta för byggare.

Kommentarsfunktionen på min nyhetssida kan användas som ett förenklat diskussionforum för frågor om bygge mm.

Kajak-snak från danska havkajakroerne fungerade bra under några år men blev tyvärr översvämmat av spammare och slutade i praktiken att fungera (däremot har spamkräken inte hittat deras grönlandskajakforum än).

Ett nytt norsk initiativ är Geirs Kano og Kajakkside, men det är precis nystartat och innehåller inte mer än en handfull inlägg - de flesta från administratören själv.

Säkert finns det fler som jag inte känner till - tipsa gärna!

Uppdatering 26/1: Robert Windahl påminner om byg-kajak.dk ett annat relativt nystartat forum, ännu så länge med bara ett litet antal inlägg.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 24/1 2005

Idag fanns det tid för lite bygge igen.

Läs hela notisen med kommentarer

Smart - Tommy Wikström

Bild från premiärturen

Det är ont om sjösättningsnyheter nu mitt i vintern och den här är inte heller rykande färsk. Men Tommy Wikström sjösatte en Smart för ett tag sedan och har beskrivit hela byggprocessen i byggdagbok med mycket bilder: http://www.ktv.nu/~s107a/

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 20/1

En massa slipning, lite spackling och ett lager väv på däcket är dagens facit - inget som var värt att ta fram kameran för.

Ribbningen runt sittbrunnen fortsatte att orsaka trassel. Några fogar sprack av spänningen när jag sågare rent hålet och fick förstärkas tillfälligt med fanér på undersidan. Jag vill ha sargen någorlunda i ett plan för att kapellet skall sitta bättre, och detta i kombination med höjdskillnaden mellan det plana akterdäcket och det välvda fördäcket var mer än vad 5 mm ribb klarade. Konstaterade återigen att det hade varit bättre att ribba ytan runt sittbrunnen separat.

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summary Sanding, filling, and fibre glass/epoxy on the deck - nothing worth getting the camera out. I had a little problems with the stripping aft of the cockpit. A couple of the seams cracked from the built-in tension when the srews were removed, and I had to glue a couple of veneer pieces underneath to strenghten. Mental note: ease the curves slightly on the plans.

Läs hela notisen med kommentarer

Lite pigmenterad epoxi...

Ett lager pigmenterad epoxi avslutade gårdagens byggjobb.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 19/1

Bild av spantmallarna på plats i skrovetEfter en vecka med andra sysselsättningar blev det äntligen tid att gå ner i källaren och bygga kajak igen.


Läs hela notisen med kommentarer

En trivsamt innehållsrik paddelhelg

Lördag bassängträning med Malmö Kanotklubb, som vanligt i form av kombinerad säkerhets- och teknikträning: en timme teori plus två timmar praktik i bassäng. Det går sakta framåt för mig med rollandet. Jag klarade för första gången en omvänd roll (start bakåt, uppgång framåt) och en roll med ett kastträ på "fel" sida. Handroll på fel sida ville sig inte den här gången heller, så jag fick återigen nöja mig med att betitta hur klubbens bästa rollare retsamt enkelt roterade med handkraft åt båda hållen - gång på gång och i olika kajaker. Nåja, det går fler tåg!

Söndagen blev det för första gången på länge en vanlig söndagstur ute i sundet. Tillsammans med två kollegor paddlade jag söderut mot 6-7 m/s och nästan två knops ström. Det gick inte fort! Pausade gjorde vi strax norr om brofästet i lä bakom Lernacken. Hemåt gick det på en fjärdedel av tiden och med en hel del surf. Uppehåll, antydan till blå himmel här och var, måttlig våghöjd (upp till halvmetern som mest) - på hemvägen i ökande vind, helt enligt prognosen, upp mot ungefär 10 m/s för att sedan avta igen. Två-tre plusgrader, drygt fyra i vattnet. Några rollar blev det också, när bastun kommit inom bekvämt räckhåll.

I morgon tänkte jag göra ett ryck med kajakbygget igen...

Läs hela notisen med kommentarer

Uppdatering om Chillcheater

Jag är fortfarande mycket nöjd med kläderna från Chillcheater. Med nuvarande vattentemperaturer kring 4-5 grader och ungefär detsamma i luften är de lagom varma för paddlingen (med ett tunt termoställ under). De är också tillräckligt varma för att rolla några gånger utan obehag, men håller knappast för några längre simturer. Undantaget är huvan - efter ett par, tre dopp drabbas jag av "ice-cream headache" - en snabbt övergående men intensiv smärta över pannan och hjässan. En tunn neoprenmössa under huvan blir nog nödvändig om jag skall fortsätta rolla i samband med turerna. Alternativt kan man byta den tunna aquathermhuvan mot en dykarhuva i neopren, men då kommer tyvärr också de vanliga nackdelarna med minskad rörlighet och att man blir nästan döv bakom det tjocka neoprenet.

Enligt tillverkaren isolerar Aquatherm mot kyla ungefär som 2 mm neopren, vilket förlänger överlevnadstiden om man skulle hamna utanför kajaken, men det är naturligtvis alldeles för lite för att man skall klara sig någon längre stund i vattnet.

Läs hela notisen med kommentarer

Paddling - äntligen

I skarven mellan måndagskulingen och onsdagskulingen passade jag på att ta en tur till havs. Start i Lomma, fikapaus i lä vid Lödde åmynning, en sväng om Vikhög, plus några rollar i bränningarna utanför Lomma på återvägen. Totalt ca två mil. Det blåste 8-10 m/s sydväst, vilket väl den här vintern får anses vara perfekt paddelväder (kraven har sänkts lite efter de senaste veckornas ihärdiga stormande).

Fem grader i luften, samma i vattnet, sol och blå himmel och halvmetern vindvågor - upp till 80 cm här och där över grundflak och brytande i det grunda strandvattnet - en riktigt trivsam paddling. Jag upptäckte att Black Pearl inte ville sidsurfa i bränningen. Den gled som en kork över bränningar som hade dragit med Nomad. Bara vid något enstaka tillfälle lyckades jag sidsurfa en halvmeter med ett högt stöd. Rollade gjorde jag inne bland bränningarna i halvmeterdjupt vatten. Fungerade fint att kapsejsa under bränningen och rolla upp på lovartsidan.

Kajakbygget kommer att stå stilla ett par dagar nu - jobb och annat kräver min fulla uppmärksamhet och tid.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 10/1

Allt OK i morse, epoxin härdar som den skall och inga bubblor eller missar, så jag skar bort överflödig väv, sågade av innerstävarna i relingshöjd, skruvade loss alla spantmallar från byggjiggen och vände skrovet på rätt köl.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 9/1

Glasfiberväven utdraperad på skrovet. Genom att släta ut väven diagonalt mot för respektive akter kan man få den att följa de krökta ytorna perfekt.

Läs hela notisen med kommentarer

En gammal nyhet

För något år sedan berättade Lasse Måhl i Gävle om att en av världens äldsta bevarade kajaker finns i Sverige, i den Wrangelska rustkammaren på Skoklosters Slott. Den äldsta noteringen om kajaken i inventarieförteckningen är från 1675.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 8/1

Slutslipat och ett lager epoxi.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport 7/1

Det mesta av slipningen klar. Återstår några svackor (sågmärken, kvistar, skador i träytan etc) som jag får spackla eftersom jag inte gitter slipa ner hela bordläggningen till botten av dem. Stävarna är inte heller färdigformade.

Läs hela notisen med kommentarer

Byggrapport

Nu är skrovribborna på plats och limmet härdar. Det slumpade sig så att sista ribborna på ömse sidor om kölen skulle vara 2,5 mm breda, 55 cm långa och avsmalnande - inte helt lätt att skära till. Jag kanske skall ändra några millimeter på skrovbredden till nästa gång. Annars ser det bra ut. Spantmallarna stämde precis och inga justeringar behövdes (vet inte om det beror på att jag hade en bra dag eller om jag behöver nya glasögon).

Läs hela notisen med kommentarer

Byggstart

Äntligen blev det dags att börja bygga. Ritningen (Njord) som jag filat på under hösten får anses vara färdig och det finns vita fläckar i planeringskalendern, som bara väntar på att fyllas med något meningsfullt.

Igår sågade jag ut spant, monterade ihop byggjiggen och justerade in spant och stävar.

Jag får ibland frågor om hur mycket plats som behövs för att bygga en kajak. Som framgår av bilderna är kraven tämligen beskedliga. Men bristen på svängrum uppvägs mer än väl av fördelen att bygga hemma - inga transporter, möjlighet att utnyttja även korta stunder för lite småjobb etc.

Läs hela notisen med kommentarer

Paddelhandskar

Ett inlägg på Qajaqusa (Clive Leonard) tipsar om ett par paddelhandskar lämpliga för grönlandspaddel - tumvantar i förstärkt 3 mm neopren med öppen handflata. Crewsaver i England gör dem (bilden längst ner till höger). Enligt Clive är de behagliga att använda, ger bra paddelkänsla och det går lätt att dra ut fingrarna när man behöver precisionsmotorik. De är knappast varma nog för vinterpaddling men säkert utmärkta för höst och vår.

Läs hela notisen med kommentarer

Kommentera, fråga, diskutera...

Nu är filerna återställda efter serverkraschen och det går att skicka in kommentarer, frågor mm till mina nyhetsnotiser.

Kommentarsmöjligheten har varit på gång ett tag men jag har dragit lite på det efter att ha sett Havkajakroernes forum förvandlas till lekstuga för hjärndöd spam och ett par amerikanska fora invaderade av internettroll ("debattörer" utan annat intresse än att sabotera diskussionen).

Fyll i namn, mail alternativt URL till egen sajt (eller lämna mailfältet tomt) och skriv din kommentar. Håll kommentarerna korta, relevanta och undvik personangrepp, oförskämdheter och liknande - spam och annat ovidkommande raderas och avsändande IP-nummer spärras.

För övrigt ser jag fram emot intressanta meningsutbyte och upplyftande mothugg mm.

Läs hela notisen med kommentarer

Serverproblem

Mitt webbhotell drabbades av en serverkollaps i måndags kväll och felet var inte avhjälpt förrän ett dygn senare. Detta innebar dels att min sajt inte var åtkomlig under ett dygn, dels att mail inte kunde levereras under tiden.

Filerna återställdes sedan med hjälp av backup, men med den trista konsekvensen att mina senaste uppdateringar inte finns längre: jag hade byggt ut nyhetsscriptet med möjligheten att ladda upp kommentarer, frågor, kritik mm - men kontakten bröts innan allt var helt klart, och innan backup på ändringen var gjord. Jag skall återskapa scriptet från mina testfiler under dagen - nyhetssidan kan därför se lite underlig ut periodvis.

När servern startade igen fanns inga mail att ladda ner - jag misstänker därför att ett och annat mail kan ha försvunnit i kraschen. Har du mailat under senaste dygnet är det säkrast att skicka ett nytt mail.

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juni (1)
 2. maj (2)
 3. april (1)
 4. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)