Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från februari 2010

Vintern tar en paus...

Några dagar med enstaka plusgrader räckte för att locka fram vintergäck och snödroppar i barmarksfläckarna. På tisdag blir det kallt igen och risk för lite ny snö om SMHI har sett rätt i kaffesumpen.


Katten Gösta ute och inspekterar barmarken

Även snödropparna slår nog ut under dagen
Även snödropparna slår nog ut under dagen

Läs hela notisen med kommentarer

Skolprojekt snösatt!

Snösatt 1

Hej Björn!

Efter en vecka av yrsnö och intensivt slutarbete ute på Tjörn snösatte vi i söndags vår kajak ovanpå ett lager med is, slask och snö i Stigfjorden. Kajaken, som vi byggt som projektarbete under sista året på gymnasiet skall på måndag som en del av detta genomgå en rad vetenskapliga tester, då vi även får tid att provpaddla den.

Läs hela notisen med kommentarer

Hur blev det paddling och kajak?

För en knapp månad sedan uppmanade Derrick på Kayakquixotica:"I know there are lots of very experienced paddlers out there.  Help me out and share how you got into paddling in the first place…", och berättade i ett inlägg om sin egen början. En mängd kommentarer gav intressanta och spännande inblickar i andras erfarenheter. En av dem var Bryan på Nessmuking som senare utvecklade tankarna på den egna bloggen.

Hösttur vid Lernacken
Tillbakablickar under en sen hösttur söder om Malmö

Bryans bloginlägg inspirerade mig. Här är den slumpens väg som fick mig att fastna i kajaken, istället för segling, dykning, fjällvandring, skidåkning på längden och annat jag hållit på med. Jag hoppas få höra många spännande historier i kommentarsfältet nedan eller på egna bloggar.

Läs hela notisen med kommentarer

Pärla på besök...

Bild från Escape Outdoors

En av de första nya Pärlorna från kajakfabriken i Tranås var varit ute och visat upp sig. Här bilder från Escape Outdoors

Escape kommer för övrigt också att sälja Seabird: Black Pearl, Qaniq m fl

Läs hela notisen med kommentarer

DNA från permafrosten

Rekonstruerat porträttEn hårlock hittad i Grönlands permafrost kan tyckas vara ett tämligen trivialt fynd. Men just den här locken visade sig innehålla DNA-genom från en försvunnen civilisation, och var av en kvalitet fullt i klass med ett modernt DNA-prov. Normalt brukar så gammalt DNA bestå av fragment.

Analysen och tolkningen tog ungefär ett år vid Köpenhamns Univeritet och avslöjar bilden av en inuit från Saqqaq-kulturen för ungefär 4000 år sedan – en relativt ung mörkhyad man med blodgrupp A+, bruna ögon, tjockt mörkt hår och begynnande flintskallighet. Han hade spadliknande framtänder och var förmodligen känslig för öroninfektioner. (illustration: Nuka Godfredtsen)

Det visar sig också att hans förfäder invandrat från Sibirien (Chukchi och Koryak) någon gång för ungefär 5500 år sedan, antingen med båtar eller över isen en kall vinter (Det fanns vid den tiden ingen landbrygga vid Berings Sund), och de är inte släkt med dagens inuiter eller nordamerikas ursprungsbefolkning.

Deras metabolism och kroppskonstitution var mycket väl anpassade för ett liv vid den absoluta gränsen för mänsklig överlevnad. De levde på säl och sjöfågel. Arkeologiska fynd visar att de bodde i små tält under vintern.

Man vet fortfarande inte varför de försvann ur historien. Klimatförändringar?

Analysen bekräftar i stort vad man visste eller hade anat från arkeologiska fynd – men flyttar kanske tillbaka tiden för invandringen från Sibirien.

Läs hela notisen med kommentarer

Mer övervakning...

poliser...

Ber om ursäkt för ännu ett icke-kajakrelaterat integritetsinlägg, men dels har jag svår paddelabstinens eftersom isen för ovanlighetens skull hindrar paddling även nere i mitt hörn av landet och dels känns det som om den mörka sidan är på offensiven.

Två händelser under veckan har väckt funderingar på vart samhället är på väg:

Först datalagringsdirektivet, som Thomas Bodström drev igenom i EU för att par år sedan och som sedan alliansen har hottat upp. I sin nya form innebär det att:

 1. Alla dina telefonkontakter registreras och sparas.
 2. Alla dina SMS-kontakter registreras och sparas.
 3. Alla dina e-mail registreras och sparas
 4. Alla dina uppkopplingar till internet registreras och sparas med klockslag och IP-adress.
 5. Alla dina mobilsamtal eller SMS registreras och sparas med klockslag och geografisk position (mobiltelefoner blir statliga spårsändare).

Staten kommer att veta mycket mer om hur vi rört oss, vad vi gjort, var vi har gjort det och vem vi kontaktar än vad vi själva har möjlighet att komma ihåg.

I veckan blev det klart att även V och MP offrar sina ideal för en plats vid köttgrytorna. Sedan tidigare har det varit klart att S och M-F-C-KD genomför direktivet direkt efter valet i höst (av förklarliga skäl vill man inte ha en diskussion under valrörelsen). V är emot men väljer att vika ner sig för en plats i regeringen. MP förbluffar: man deklarerar att man kämpar mot direktivet fram till valet, men stöder därefter genomförandet!. Jag kan inte minnas att jag tidigare hört ett parti så ogenerat öppet hålla sig med en röstraggningsåsikt fram till valet och sedan byta till den motsatta efter valet.

Det innebär att för den som fortfarande tror på integritet och mänskliga rättigheter finns bara ett alternativ kvar: Piratpartiet.

Den andra händelsen var när två civilpoliser betedde sig överdrivet bryskt mot några tonåringar på tunnelbanan. En förbipasserande reporter fotograferade händelsen med sin mobilkamera. Poliserna, som inte ville ha bildbevis på sitt agerande, tvingade reportern att radera bilderna på platsen med aggressiva hot om falska brottsanklagelser.

...och detta är Stockholm 2010 – inte Iran eller Kina! Det visar hur stort avståndet håller på att bli mellan vanliga människor och etablissemanget. Reporterns berättelse finns här – (inklusive bilder!) den här gången drabbade maktmissbruket fel person.

“One of the biggest risks we face is that of sleep-walking into a police state, simply by mistaking the ability to monitor everyone for even minute legal infractions for the imperative to do so.”
Charlie Stross

Läs hela notisen med kommentarer

Is vid hallandskusten

Is

Haverdal igår utan kajak. I stort sett hela bukten är istäckt ut till Busörsrevets förlängning, ungefär en kilometer ut.

Ingen paddling än på ett tag, ser det ut som…

Is

Läs hela notisen med kommentarer

Nej till Swift!

Bortgjord politiker

Fantastiskt: Europaparlamentet beslutade i dag med röstsiffrorna 378 mot 196 (och 31 som avstod) att säga nej till det så kallade SWIFT-avtalet - som skulle gett amerikanska myndigheter fri tillgång till europeiska medborgares och företags banktransaktioner.

Även Cecilia Malmströms försök till sista-minuten-manipulerande – bordläggning till lämpligare tillfälle – avslogs (för vad skulle hon kunna göra nu som hon inte gjorde som EU-minister under EU-ordförandeskapet?).

Så vad har då hänt? Regeringen Reinfeldt har gjort bort sig – igen – med ett synnerligen oblygt försök att smyga ett vanvettigt avtal förbi demokratisk insyn. Förslaget kuppades igenom dagen innan Lissabonfördraget skulle ha gett EU-parlamentet möjlighet att ta ställning till innehållet i förlaget. Nu återstod bara möjligheten att acceptera skiten eller slänga alltihop i papperskorgen. Som EU:s ordförande har Reinfeldt lyckats:

 1. köra över och reta upp EU-parlamentet,
 2. öppet demonstrera förakt för den demokratiska processen,
 3. beröva EU-parlamentet möjligheten att påverka SWIFT-avtalets utformning,
 4. skapa en situation där USA, om avtalet hade gått igenom, hade kunnat köra över EU:s lagstiftande församling,
 5. sälja ut EU:s medborgares integritet och våra företags affärsdata till främmande makt

Det blev för mycket för till och med ett EU, som annars inte utmärkt sig för omsorg om medborgerliga rättigheter. Jag trodde knappast att jag skulle komma att sätta mitt hopp till EU:s rättrådighet som skydd mot klåfingriga svenska politiker...

Jag tycker precis lika illa om både den nuvarande och den förra regeringens aggressiva nermonterande av integritet och mänskliga rättigheter, men är förvånad över det ofattbart klumpiga handläggandet av frågan. Jag har inte uppfattat de drivande politikerna som korkade, bara drivna av en annan och för mig obegriplig agenda (vad har en svensk politiker för intresse av att till nästan varje pris tillgodose amerikanska intressen att kunna lusläsa alla våra bankaffärer?). Ja ja, kriget mot terrorn bla bla bla osv – men om brott misstänks går det att inom interpol få ut relevanta data – varför skulle det inte räcka? Varför agera så att man uppfattas som inkompetent och oansvarig ute i Europa...

Noam Chomski har förmodligen rätt: “Det inses inte ofta hur grundligt och djupt rotat föraktet för demokrati är inom elitens kultur och den fruktan det väcker.”

Läs hela notisen med kommentarer

Uppdatering om syntetiska pärlor mm

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

De båda Black Pearl-versionerna (LV och HV – low resp high volume) finns klara som pluggar, som det skall gjutas formar av. Båda modellerna kommer att finnas tillgänliga till sommaren, om inget hänger upp sig i fortsättningen.

Spännande nyheter är att Seabird bygger upp en ny fabrik i Kina med high-tech-inriktning, och att Black Pearl kommer att byggas i autoklav med prepreg epoxy och kolfiber – styvare, lättare skrov.

Så här ser den träfärdiga pluggen ut, från vilken formen skall tillverkas – modellen är BP-LV:

Pluggen för BP-LV

Läs hela notisen med kommentarer

Designfunderingar…

Black Pearl för Petruskajak

Jag har då och då pratat om skillnaden mellan design och styling. Många blandar ihop begreppen – ser design som grädde på moset, något man tillsätter i efterhand för att förbättra marknadspotentialen. Styling blir då kanske något självhäftande som kan köpas på Biltema…

Men design är en övergripande del i utvecklingsarbetet för alla produkter, webbsajter mm. Design handlar inte i första hand om hur saker ser ut eller känns, utan om hur de fungerar. Företag som kopplar in en designer för att stajla upp utseendet på en färdig manick missar det mesta. Designmedvetandet måste finnas med från första idéskissen. Motsatsen till bra design är inte ingen design utan dålig design.

Den som kan sin “Zen and the art of motorcycle maintenance” känner igen tankegångarna. Bokens jag brottas under en tur genom Amerika med dilemmat om kvalitet är en subjektiv eller objektiv egenskap. Är den subjektiv är den meningslös – kvalitet blir bara vad vem som helst råkar gilla. Är kvalitet objektiv måste den kunna mätas, pålitligt och upprepningsbart. Slutligen ramlar poletten ner: kvalitet är den överordnade nivå, som håller ihop objektivitet och subjektivitet – på samma sätt som broderskap håller ihop de ömsesidigt uteslutande frihet och jämlikhet i den franska revolutionens geniala appell. Design är på samma sätt den övergripande nivån som binder samman den tekniska konstruktionen med det praktiska handhavandet – ingenjören/systemutvecklaren med användaren.

Läs hela notisen med kommentarer

Inget Måkläppen i år :-(

Vi (Malmö Kanotklubb) brukar under januari göra ett besök på Måkläppen – moränreveln söder om Falsterbonäset – för att hälsa på sälkolonin där. Det har varit tradition under många år, och en efterlängtad sådan.

Sälreservatet är öppet för besök under tre vintermånader. Resten av året kommer man inte närmare än ett par hundra meter. Gårdagen var sista tillfället.

Men i år blev det inget. Vädret var inte på vår sidan. 13 m/s sydlig vind ute på en oskyddad grusrevel och en seg halvfrusen issörja runt hela reveln (minusgrader i ytvattnet) lockade inte ens de mera luttrade av vinterpaddlarna (eller var det kontrasten mot det varma bassängvattnet vid lördagens teknik- och säkerhetsövning som blev alltför stor?).

Här är ett par tidigare besök: 2006 och 2008.

...och så lite helt orelaterad politisk irritation: Idag träder Swift-avtalet i kraft – det som ger USA fri tillgång till europeiska banktransaktioner. Det klubbades snabbt igenom av det svenska ordförandeskapet dagen innan Lissabonfördraget skulle ha gett EU-parlamentet mandat att ta behandla frågan. Känns förfarandet igen? Varför och för vem var det så viktigt att USA skall ha fri tillgång till europeiska privatpersoners och företags bankaffärer? Finns misstanke om brott eller terrorism går det bra att begära ut relevanta uppgifter genom Europol eller nationella polismyndigheter. Så får alla andra länder göra.

Ett parti har invändningar...

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. maj (2)
 2. april (1)
 3. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)