Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från oktober 2008

Njord - Magnus Perander

Magnus Njord
Magnus Peranders på långtur på Åland med ny Njord

"Hej Björn!

Här skickar jag några bilder på min Njord som jag byggde förra vintern. Den byggdes under kurs i Ingå och kursen hölls av min bror Niclas. Bygget tog länge, har inte räknat så noga men säkert över 300 timmar och det finns fortfarande lite kvar att fixa, så som träluckor och roder (fungerar utmärkt utan).

Läs hela notisen med kommentarer

Kanotolycka

Så har det hänt igen. En dödsolycka i samband med paddling. Pressen publicerar samfällt samma korta notis: "Dog på sjukhus efter kantring. Den 58-årige man som i lördags hittades blöt och starkt nedkyld på en strand utanför Jokkmokk avled senare på Gällivare sjukhus. Mannens kanot hittades vattenfylld i närheten, och polisen utgår från att den kantrat när mannen var ute på fiske."

Läs hela notisen med kommentarer

Byggfilmer

Två trevliga byggfilmer som visar ett antal stripbyggen i föreningen Vattenhålet på Eriksson i Stockholm. Totalt 13 kajaker byggdes under vintern 2006-2007. Sjösatta hittills är 7 Kavat, 2 Black Pearl, 1 Njord och 1 Isfjord.

Del 1 visar bygget förberedelser: spantmallar, byggjigg, bygge av skrov och däck mm...

Fortsättningen visar sittbrunn, däcksbeslag, inredning, skädda och roder, hopmontering av skrov och däck, lackning mm...

Tack Erik för tipset.

Läs hela notisen med kommentarer

Caribou 495 - Lars Gustavsson

Lars numera väl beprövade Caribou 495
Klicka för en detaljbild

Bättre sent än aldrig! Här kommer några bilder och en rapport från Lars Gustavsson om en Caribou 495 som gick i sjön för - några år sedan. Snyggt bygge. Klicka på bilden för en närbild av detaljarbetet.

"Hej Björn!

Här kommer bilder på min Caribou 495 som jag byggde 2002-2003. Det var mitt första bygge och följdes av tre kajaker.
Gran, ask och ek är använt i kanot och gran och ask i paddlar. Ask har jag i däck, relingar och stävar och ek i distanserna i relingen.
Stävarna är sänkta 15 mm för att få mindre vindkänslighet och på köpet var det lättare att basa och limma ytterstävarna. Tre kölribbor sattes på utsidan efter det att min son! vält med den ranka kanoten. Nu är den stabil och väldigt, väldigt snabb.

Hälsningar
Lars Gustavsson
Linköping"

Läs hela notisen med kommentarer

Kajaker förstörda i brand

Brandskadade kajaker (Foto: Titti Olovsson)

Igår morse brann kanotförrådet hos Bråvikens kanotklubb och hundratals kajaker blev skadade eller förstörda. Det är ännu oklart varför det börjat brinna. Brandförsvaret tror tror dock att det började brinna i bastun som ligger i anslutning till omklädningsrummen. Inget tyder på att branden var anlagd.

Förutom ett antal nyinköpta och nyrenoverade tävlingskajaker förstördes också flera gamla och fina kanoter från 20- och 30-talet.

Det är andra gången en sådan olycka drabbar regionen. För några år sedan förstördes Finspångs kanotklubb av en anlagd brand.

Mer om branden och Bråvikens Kanotklubb i Folkbladet:
http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/artikel.aspx?articleid=4113470
http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/artikel.aspx?articleid=4113507
http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/artikel.aspx?articleid=4113459

...och från Norrköping Tidning (med videobilder och intervjuer):
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4367363

Läs hela notisen med kommentarer

Utställningskajak

Uppslag ur 'Barometern'

Inte alla kajaker hamnar på utställningar - men Gösta Schwartz i Kalmar ställer just nu ut en "mahognyglänsande kajak" på länets hundraårsjubilerande hemslöjdsförenings utställning i Pukeberg, Nybro. "Som en rokokomöbel", tycker Hans Mårtensson som sammanställt utställningen.

Bakom Göstas Njord hänger en skin-on-frame-kajak av Svante Lundgren.

Utställningen pågår till den 9 november och flyttar sedan till Oskarshamn och därefter till Västervik.

PS! Tidningen är Barometern

Läs hela notisen med kommentarer

Video från Stockenträffen

RuneEurenius har klippt ihop en trevlig 9 minuters video från Stockenträffen i somras.

Läs hela notisen med kommentarer

Swift 2 - Björn Andersson

Björns nya Swift2

Hej Björn.

Nu har jag efter c:a 6 månaders arbete sjösatt min Swift 2, det var ett spännande projekt från början till slut, lite huvudkliande då och och då men i det stora hela rullade det på ganska bra. Jag är jättenöjd med resultatet, i varje fall för att vara en förstagångskanot, skulle jag göra om den, och det är inte omöjligt, så skulle jag göra en del annorlunda....men så är det väl alltid.

Inspirerad av andra startade jag tidigt en blogg om det här bygget, adressen dit är www.byggarebjorn.wordpress.com - där kan man följa det hela från början till slut, kanske kan något av det som står där vara till hjälp för någon annan hugad amatör.

Glada paddelhälsningar
Björn Andersson
Lidköping

Läs hela notisen med kommentarer

Byggverksamhet med bredd!

Hos Petrus Kajak i Tranås är det alltid full fart i kajakvarvet: kajaker, kanadensare, småjollar och nu också en 2,4 segelbåt på gång - båtar byggda för uthyrningen, båtar byggda på beställning, arbetsbänkar för uthyrning till självbyggare mm.

Båtbygge i alla hörn

Läs hela notisen med kommentarer

Söndag i sundet 081012

Utsikt mot Vikhög

Strålande höstväder och en ganska lång tur idag. Abstinensen var svår efter en intensiv jobbperiod med flera parallella design- och webbuppdrag och det var riktigt skönt att sträcka ut längs kusten i solen. Sjösättning i Vikhög och en sväng neråt Bjärred, en paus i Löddenäs, lite rollande utanför Vikhög och så en sväng norröver förbi Barsebäck upp i Lundåkrabukten - lite drygt tre och en halv mil blev det.

Läs hela notisen med kommentarer

Svindlarnas marknad

Hurra - fick just ett mail om att jag vunnit 1 miljon engelska pund på lotteri – nu kan jag sluta jobba och flytta till Västinidien, paddla runt i ljummet vatten och läppja Planters Punch. Det är The National Lottery i Liverpool som på tafflig svenska låter meddela att:

"Vi har nöjet att meddela dig om att din e-postadress är förknippade med biljett antal: 51366221663-48031 med serienummer: 991-504-431 Draw Antal: 7-34-61-55-9484 vann i 3: e satsen av våra lotteri programmet hålls på 5 oktober 2008, så att du har godkänts för engångsbelopp betala ut pund £ 1Million Lb (En miljon brittiska pounds sterling) som kommer att betalas ut till dig som en av de lyckliga vinnarna, Alla deltagare i detta program valdes ut via dator valomgång system av The National Lottery och din e-postadress var bland de lyckliga vinnarna."

Men vänta nu – jag har ju inte köpt något lott?

"Till fil för ditt påstående, kontakta våra påståenden agent med nedan information:
Mr. Mark Thackray
Of THE NATIONAL LOTTERY
E-POST: markthackray1@hotmail.com"

En lotteriagent som förfogar över miljarder av vinstpengar – och har hotmailadress?

Suck – det får kanske bli att knega vidare och paddla längs svenska kusten.

...eller om jag skulle kontakta den där stackars nigerianska prinsessan som behövde min hjälp med att få ut sina 38 miljarder dollar…

Fast det får nog räcka att vara en ovillig deltagare i den "riktiga" finansvärldens svindlerier med luftpengar, fractional-reserve banking, privatiserade vinster och socialiserade förluster.

Propåerna från finansvärldens jönssonligor är i alla fall mer underhållande (Thackray!! *) – och när man skrattat färdigt kan man klicka på delete…

* Författaren till romanen "Vanity Fair" (Fåfängans Marknad)" om hur det viktorianska England lät sig luras av sluga lycksökare, hette William Thackeray.

Läs hela notisen med kommentarer

Sport 325 - Dan Danermark

Dans nya Sport 326

"Hej

Så här blev min kanadensare.

Startade bygget i mitten av maj. Premiärtur idag. Senare än tänkt men det tog längre tid än jag trott. Ser nu fram emot en fin kanotsommar 2009.

Tack för bistånd och tips på vägen.

Läs hela notisen med kommentarer

Who´sAmungUs uppdaterad...

Den förträffliga webbapplikationen Who´sAmungUs är uppdaterad med nya funktioner. Därmed har också kartfunktionen återkommit i full skala. I bilden ovan visar pulserande markeringarna besökarna som är inne på sajten just nu och de statiska den senaste tidens besök. Håll musmarkören över för att se den exakta positionen.

applikationens sajt visas också antalet besökare timme för timme, vilka sidor de tittar med mera. På mina sidor finns en ikon längst ner till vänster, som kontinuerligt visar hur många som besöker sajten just nu.

Kul med statistisk...

Läs hela notisen med kommentarer

Paddeln klar!

Paddlarna ytbehandlade

Så var det klart! Min vanliga ytbehandling - en strykning trätjära, med en aning linolja, cellulosaförtunnung och en gnutta pigment (engelskt rött), invärmd i träet med värmepistol och efter en stund avtorkad med en trasa. Efter några dagar (i det här fallet dagen efter - paddelabstinensen börjar göra sig påmind) polerar jag in lite linolja, först med en trasa, sedan med fin stålull. De andra paddlarna - den korta reservpaddeln och norsaqen - fick hänga med i farten.

Sålunda behandlade har paddlarna visat sig hålla länge (utom när jag bryter dem), står väl emot vatten och får en behaglig yta med lagom friktion, torr som våt, men som inte ger skavsår vid långa paddelpass.

Läs hela notisen med kommentarer

Paddelreparation

fingerskarvad paddel

En sorts grov fingerskarvning och paddeln har fått en ny spets, istället för den gamla som väl vid det här laget flutit iland någonstans strax norr om Vikhög.

"Fingrarna" är sågade med en japansåg och var lite pyssliga att få till så att de passade. För mycket lim i fogarna hade ökat vikten och försämrat balansen i paddeln. Limmat med epoxy, grovhyvlad på en rikthyvel och sedan slipad till rätt form.

Återstår bara min vanliga ytbehandling: gnugga in lite häxbrygd bestående av trätjära, en gnutta cellulosaförtunning, linolja och en knivsudd pigment (engelskt rött).

Testat på enklaste sätt - balanserad med pekfingret på geometriska mittpunkten - blev balansen helt okej. Däremot känns det som om det nya bladet flexar en aning mer än det gamla. Det kan bero på skillnader i virkeskvalitet - eller på att den gamla har styvnat lite av många års saltvattenmarinering omväxlat med en dos linolja då och då...

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juni (1)
 2. maj (2)
 3. april (1)
 4. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)