Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från juli 2009

Några platser kvar...

paddelteknik - teori

På lördag är det dags för en paddlingskurs hos Petrus Kajak i Tranås. Det finns ett par platser kvar ännu så länge...

Kursen handlar främst om paddelteknik, snabb och effektiv rakt-fram-paddling och manövrering men också lite säkerhet, stödtag roll etc - grunder såväl som den "tekniska paddling" som det raljerats lite över på Utsidan senaste tiden - dvs att hantera kajaken i olika förhållanden, inte bara paddel-skädda-roder utan även kroppsmotorik, tyngdpunktsförskjutningar, lutning, kantning, utnyttja vattnets rörelser i vågfronter mm för att manövrera kajaken - med målet är att åstadkomma så mycket som möjligt med så lite ansträngning som möljigt. Göra utan att göra enligt Zen...

Nivån anpassar jag efter förkunskaper och önskemål - det kommer att finnas något både för nybörjare med ambitioner och för mera erfarna paddlare.

Praktiskt blir det teori med fika vid sjön Sommen på förmiddagen (10.00 till ca 12.00), lunch på restaurang Sjökrogen och praktik på eftermiddagen ute i Sommen (ca 13.00 till 18.00). Sista timmen ägnas vanligtvis åt rollinstruktion eller andra på-begäran-övningar.

Priset för hela dagen (inklusive mat och fika) är 950:-, och platsen är kajakbryggan vid Hätteudde. Du använder egen kajak, paddel mm, men det finns även utrustning att hyra vid behov.
Kontakta Petrus för att boka eller för mer information.

Läs hela notisen med kommentarer

Solbränd? Nja, men rätt vältränad...

Packbestyr på Bua strand
Packbestyr på Bua strand. Foto: Sassa Buregren

Nej, det var nog inte den optimala semesterveckan jag valde för min paddling. Av nio dagar i kajak blåste det över 10 m/s fem dagar, varav kuling fyra och regnade under fyra, varav två med ihållande dygnsregn. Men motvind och motström är karaktärsdanande, och regn är – blött...

(Missa inte att bilder med zoom-ikon i nedre högra hörnet går att förstora - klicka på dem). Har också lagt till en karta, som visserligen blir rätt plottrig efter turen omfattande fem sjökort: karta över turen.

Läs hela notisen med kommentarer

Semester i kajak - tillbaks igen vecka 31

Fikapaus med högt stöd
Fikapaus med högt stöd

(Videofilm av fikapausen)

Veckorna 29 och 30 finns jag i kajak någonstans längs västkusten, och skickar alltså inga ritningar eller publikationer, eller svarar på frågor. Men från och med måndag 27 juli är det som vanligt igen.

Off-topic

Semestertider brukar locka fram varelser med skumma avsikter: fästingar, mördarsniglar, ficktjuvar - och knipsluga politiker. Så även i år. Våra folkvalda hoppas på tyst samtycke från hängmattorna - gärna in blanco...

Läs hela notisen med kommentarer

Inbokat framöver...

Under senare delen av sommaren kommer jag att hålla kurser vid några tillfällen:

Teknikdag hos Petrus Kajak i Sommen lördagen 1 augusti.

Bild från förra årets teknikdag
...från förra årets paddeldag vid Sommen

Dessa teknikdagar har närmast blivit en institution (1,2,3 etc) och har kommit att locka deltagare från hela södra Sverige.

Dagen kommer att vara uppdelad i flera kortare kurser med teori och praktik och kommer att handla om paddelteknik - både en avslappnad men effektiv långfärdsteknik som håller för heldagar och snabb spurtteknik för surf och nödlägen, om att svänga kajaken med lutning, kantning, svep, kontring, akterroder mm, om sidoförflyttning, låga och höga stöd, eskimåsväng och så lite teoretiskt om att hantera hård vind och höga vågor (möjligheterna till praktik av just detta brukar vara tämligen små i Sommen). Kurserna vänder sig till alla paddlare oavsett typ av kajak eller paddel och anpassas efter deltagarnas kompetens - från nybörjare till vana paddlare som vill lära mer.

För mer information, frågor och anmälan se Petrus Kajak.

Paddlingskurser på Stockenträffen

Bild från förra årets Stockenträff
Bild från Stocken förra året

Två kurser i grönlandspaddling: lördag 29/8 kl 09-11 och 30/8 kl 09-11. Dessa kurser handlar om att använda grönlandspaddel på ett effektivt sätt för paddling, manövrering, stödtag och rollar. Min erfarenhet är att många som går över till grönlandspaddel fortsätter att använda sin vanliga standardpaddelteknik och därmed missar mycket av finessen.

Målet för kursen är att du skall upptäcka att den smala paddeln jämfört med andra typer är lika effektiv för fart, minst lika effektiv för uthållighet, nästan lika bra för manövrering, betydligt bättre för stödtag och rollar och helt överlägsen i hård blåst och grov sjögång.

Kurserna vänder sig till alla som är intresserade av grönlandspaddel - nybörjare såväl som vana paddlare och anpassas efter deltagarnas kunskap och önskemål.

Mer information, frågor och anmälan till Orust kajak.

Qajatraef i Danmark - tillika Black Pearlträff

Bild från förra kajakträffen på Fyn
...från förra träffen på Fyn

11-13 september blir det så kajakträff på Urhøj Camping på Västsjälland, arrangerad av Qajaq København, Havkajakklubben Malik och Odense Havkajakklub.

Samtidigt har de allt fler Black Pearl-ägarna (ett drygt 30-tal - med egen facebookgrupp) i Danmark tagit initiativet till en Black Pearl träff - till vilken naturligtvis även svenska BP-ägare är välkomna (det finns många i sydsverige - tag gärna chansen: Fyns västkust är inte så långt borta och dedanskaträffarna brukar vara mycket trevliga!). Kul om det blir många Black Pearl!

Under träffen håller jag två workshops: en om paddelteknik etc på lördagen 12/9

och en om grönländska rollar på söndagen 13/9

Mer information: Invitation Qajaqtraef 2009 (pdf-fil 33 kB) pdf-fil

Läs hela notisen med kommentarer

Semesterstängt...

Veckorna 29 och 30 stänger jag ritningsshopen, frågelådan och bloggen och flyttar ut i min Njord någonstans längs västkusten, långt ifrån alla former av telekommunikation.

Jag är tillbaka för att ta hand om mail och (förhoppningsvis) många beställningar i början av vecka 31. Ha det bra under tiden och paddla mycket...

Läs hela notisen med kommentarer

Öööööööööörikt!

öar, öar, öar...

Det hade man inte anat! Att det finns 3112 öar i Skåne. Här har man paddlat runt hela Skånes kust och en del av sjöarna och åarna i olika omgångar och fullständigt missat denna fantastiska örikedom.

Vidare ligger 34 av dessa öar i Malmö och 19 i Lund. Fast värst är Kristianstad med 609 och Hässleholm med 543 öar.

Rötmånadshistoria? Nej det är faktiskt på riktigt - statistiska Centralbyrån bekräftar genom semestervikarierande statistikansvarige Anna-Karin Westöö (med två ö). Förklaringen är att man låtit ett datorprogram räkna öar i hela Sverige. Det blev 221 831 st och som sagt 3112 i Skåne. Definitionen har varit allt som är minst 25 m2 och omflutet av vatten. Och inte gör väl datorer fel?

Vad sägs om ett nytt sommarprojekt? Paddla till Skånes alla öar?

Läs hela notisen med kommentarer

Söndagstur i värmen...

Ett par mil ute i sundet tyckte jag att jag kunde hinna med idag. Kvav värme och mycket svag vind. Drygt 20 grader i vattnet. Det blev lite drygt två mil - en sväng uppmot Lundåkrabukten och en vända nerom Bjärred.

Utsikt mot Barsebäck
Utsikt från den backafallsliknande strandbrinken i Lundåkrabuktens södra ände - med kajaken på stranden i nedre högra hörnet. Lunch uppe i gräset.

Läs hela notisen med kommentarer

Nyckfullt väder

Skyfall i Lund
Bilden från dagens sydsvenska

Igår kväll fick "lokalt väder" en ny mening och förståelsen ökade en aning för att SMHI ibland har svårt att homogenisera sina rätt stora prognosområden.

Norra och mellersta Lund: Åska och skyfall med inställda tåg, översvämmade vägar och gång- och cykeltunnlar, översvämmade källare och en mamma som hämtades vid busshållplatsen i kanadensare!

Södra Lund, två-tre kilometer därifrån: grillning i trädgården med barn och barnbarn - visserligen med ett vaksamt öga (och öra) på åskmolnen i norr, väster och öster, men med uppehåll hela tiden och sol mesta tiden - och varmt, varmt, varmt!

Ett i sammanhanget irriterande problem är min åskrädda bredbandsuppkoppling. I gårkväll var det väl OK eftersom åskan säkert var tillräckligt nära för att kunna orsaka skador i en dator online (överspänningsskydd finns naturligtvis inkopplat, men jag vet inte hur effektivt det är vid ett blixtnedslag nära). Men vanligtvis räcker det att jag hör någon enstaka åskknall på stort avstånd - tre mil bort eller så - för att min uppkoppling skall lägga av och inte komma igång på ett par timmar. Funkar alla Telia-bredband så, eller det något lokalt fel? Funkar även andra operatörer så?

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

 1. juli (5)
 2. juni (1)
 3. maj (2)
 4. april (1)
 5. januari (4)

2023

 1. december (2)
 2. november (1)
 3. oktober (3)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (2)
 7. juni (1)
 8. maj (5)
 9. januari (2)

2022

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (3)
 5. augusti (3)
 6. juli (1)
 7. juni (4)
 8. maj (1)
 9. mars (2)
 10. januari (2)

2021

 1. december (1)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (5)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. februari (2)
 12. januari (1)

2020

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (11)
 5. augusti (7)
 6. juli (8)
 7. juni (6)
 8. maj (8)
 9. april (6)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (1)

2019

 1. december (3)
 2. november (1)
 3. oktober (1)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (3)
 7. juni (4)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2018

 1. december (2)
 2. november (4)
 3. oktober (4)
 4. september (6)
 5. augusti (6)
 6. juli (9)
 7. juni (5)
 8. maj (7)
 9. april (3)
 10. mars (2)
 11. februari (4)
 12. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)