Show cart
Design & Illustration

News archive

News from January 2005

Sälsafari på Måkläppen

Vi lyckades även i år klämma in en tur vid Måkläppen inom den "öppna" tiden då besök i sälreservatat är tillåtet. Sjösatte som vanligt strax öster om Falsterbohus i lätt bränning och 6-7 m/s syd, dimma och någon enstaka plusgrad. Trots pålandsvind var det helt isfritt vid stranden och sjösättningen var helt oproblematisk. På väg söderut längs ostsidan av sandrevlarna hamnade vi snabbt under bevakning - både gråsäl och knubbsäl höll oss under noggrann uppsikt.

De båda arterna lever i sämja på Måkläppen. Två tredjedelar av populationen tycks vara knubbsäl och en tredjedel gråsäl. Skillnaden ser man främst på att gråsälen är lite större och har en rak nosprofil, lite påminnande om en isbjörn, medan den mindre knubbsälen har en lite pudellik profil med antydan till uppnäsa och tydlig panna. De är alltså ganska lätta att identifiera även om man bara ser en del av huvudet. Totalt såg vi nog ett trettiotal sälar. Det var mycket folk på stranden - den traditionella sista-dags-kortegen med fågel- och sälskådare och söndagsflanörer - så det var knappast idé att titta efter sälar på land.

Vid sydändan av revet gick sjön lite högre - dryga halvmetern - och i det långgrunda strandvattnet bjöds på bränning och surf. För fikapausen paddlade vi tillbaka in bland dynerna för att hitta lä i den långsamt ökande vinden. Totalt paddlade vi ungefär en mil.

Read full post

Byggrapport 28/1

Lite mer jobb på sittbrunnssargen

Read full post

Byggrapport 26/1

Började göra formen till sittbrunnssargen i morse.

Read full post

Inget bygge idag 25/1

Den plötsliga vintertemperaturen utomhus hade smittat av sig med några grader på temperaturen i källaren, med konsekvensen att gårdagens epoxiskikt fortfarande var lite segt i morse. Det fick bli jobb framför datorn istället. Tidigare har jag konsekvent använt snabb härdare (ca 30% snabbare) för att klara sådana här situationer utan att byggrytmen påverkas. Men den har blivit svårare att få tag i (enligt någon källa är den farligare vid hudkontakt och gulnar mer, och fasas därför ut hos de flesta tillverkare) och jag får därför hålla tillgodo med normal härdare och en lite lägre byggtakt (mer tid för eftertanke och paddling kanske?).

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summary Unfortunately a sudden burst of winter weather has reduced the temperature in my workshop so the epoxy does not cure overnight, slowing down everything to a frustrating every-other-day-progress.

Read full post

Den ultimata kajaken

"Har du funderat på hur den ultimata kajaken ser ut?" Det undrar Erik Arnström i en nyhetsnotis. Och visst har jag det. Det är den jag tror att jag bygger varenda gång jag går ner i källaren – år efter år. Men varje gång är det naturligtvis något som saknas, eller som kan förbättras...

Read full post

Kajakbyggarfora

Det finns en hel del diskussionsfora om kajakbygge på nätet - några mycket bra och välanvända, andra lite mer sällan utnyttjade. Diskussionerna där kan i många fall ge värdefull information medan man bygger. Ett par av de bästa jag hittat är:

Kayak Building Bulletin Board: - kajak- och kanadensarbygge i praktik och teori.

Kayak and Canoe Design Bulletin Board: - om design och konstruktion.

Builders forum: - diskussioner om stripbygge.

Wooden Boat Forum: - främst om båtbygge, material, verktyg mm men då och då också om specifikt om kajaker/kanadensare.

Greenland Kayaking Technique Forum: - allmänt om bygge och användning av grönlandskajaker och -paddlar - främst skin-on-frame men även andra kajaker av grönlandstyp.

På svenska är det lite sämre ställt:

Utsidan ventileras byggfrågor då och då, men alltför sällan för att det skall vara till någon större nytta för byggare.

Kommentarsfunktionen på min nyhetssida kan användas som ett förenklat diskussionforum för frågor om bygge mm.

Kajak-snak från danska havkajakroerne fungerade bra under några år men blev tyvärr översvämmat av spammare och slutade i praktiken att fungera (däremot har spamkräken inte hittat deras grönlandskajakforum än).

Ett nytt norsk initiativ är Geirs Kano og Kajakkside, men det är precis nystartat och innehåller inte mer än en handfull inlägg - de flesta från administratören själv.

Säkert finns det fler som jag inte känner till - tipsa gärna!

Uppdatering 26/1: Robert Windahl påminner om byg-kajak.dk ett annat relativt nystartat forum, ännu så länge med bara ett litet antal inlägg.

Read full post

Byggrapport 24/1 2005

Idag fanns det tid för lite bygge igen.

Read full post

Smart - Tommy Wikström

Bild från premiärturen

Det är ont om sjösättningsnyheter nu mitt i vintern och den här är inte heller rykande färsk. Men Tommy Wikström sjösatte en Smart för ett tag sedan och har beskrivit hela byggprocessen i byggdagbok med mycket bilder: http://www.ktv.nu/~s107a/

Read full post

Byggrapport 20/1

En massa slipning, lite spackling och ett lager väv på däcket är dagens facit - inget som var värt att ta fram kameran för.

Ribbningen runt sittbrunnen fortsatte att orsaka trassel. Några fogar sprack av spänningen när jag sågare rent hålet och fick förstärkas tillfälligt med fanér på undersidan. Jag vill ha sargen någorlunda i ett plan för att kapellet skall sitta bättre, och detta i kombination med höjdskillnaden mellan det plana akterdäcket och det välvda fördäcket var mer än vad 5 mm ribb klarade. Konstaterade återigen att det hade varit bättre att ribba ytan runt sittbrunnen separat.

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summary Sanding, filling, and fibre glass/epoxy on the deck - nothing worth getting the camera out. I had a little problems with the stripping aft of the cockpit. A couple of the seams cracked from the built-in tension when the srews were removed, and I had to glue a couple of veneer pieces underneath to strenghten. Mental note: ease the curves slightly on the plans.

Read full post

Lite pigmenterad epoxi...

Ett lager pigmenterad epoxi avslutade gårdagens byggjobb.

Read full post

Byggrapport 19/1

Bild av spantmallarna på plats i skrovet A week with no time to build! But now I faired (an hour with the angle grinder) and fibre glassed the inside (yesterday night), and today I resawed the molds to the deck line and put them back in the hull (blobs of hot-melt glue) and started stripping the deck. To get the tight curves round the cockpit as I wanted them I had to resort to screws instead of staples and to get the strip landning correct I used a temporary particleboard cockpit form.

Read full post

En trivsamt innehållsrik paddelhelg

Lördag bassängträning med Malmö Kanotklubb, som vanligt i form av kombinerad säkerhets- och teknikträning: en timme teori plus två timmar praktik i bassäng. Det går sakta framåt för mig med rollandet. Jag klarade för första gången en omvänd roll (start bakåt, uppgång framåt) och en roll med ett kastträ på "fel" sida. Handroll på fel sida ville sig inte den här gången heller, så jag fick återigen nöja mig med att betitta hur klubbens bästa rollare retsamt enkelt roterade med handkraft åt båda hållen - gång på gång och i olika kajaker. Nåja, det går fler tåg!

Söndagen blev det för första gången på länge en vanlig söndagstur ute i sundet. Tillsammans med två kollegor paddlade jag söderut mot 6-7 m/s och nästan två knops ström. Det gick inte fort! Pausade gjorde vi strax norr om brofästet i lä bakom Lernacken. Hemåt gick det på en fjärdedel av tiden och med en hel del surf. Uppehåll, antydan till blå himmel här och var, måttlig våghöjd (upp till halvmetern som mest) - på hemvägen i ökande vind, helt enligt prognosen, upp mot ungefär 10 m/s för att sedan avta igen. Två-tre plusgrader, drygt fyra i vattnet. Några rollar blev det också, när bastun kommit inom bekvämt räckhåll.

I morgon tänkte jag göra ett ryck med kajakbygget igen...

Read full post

Uppdatering om Chillcheater

Jag är fortfarande mycket nöjd med kläderna från Chillcheater. Med nuvarande vattentemperaturer kring 4-5 grader och ungefär detsamma i luften är de lagom varma för paddlingen (med ett tunt termoställ under). De är också tillräckligt varma för att rolla några gånger utan obehag, men håller knappast för några längre simturer. Undantaget är huvan - efter ett par, tre dopp drabbas jag av "ice-cream headache" - en snabbt övergående men intensiv smärta över pannan och hjässan. En tunn neoprenmössa under huvan blir nog nödvändig om jag skall fortsätta rolla i samband med turerna. Alternativt kan man byta den tunna aquathermhuvan mot en dykarhuva i neopren, men då kommer tyvärr också de vanliga nackdelarna med minskad rörlighet och att man blir nästan döv bakom det tjocka neoprenet.

Enligt tillverkaren isolerar Aquatherm mot kyla ungefär som 2 mm neopren, vilket förlänger överlevnadstiden om man skulle hamna utanför kajaken, men det är naturligtvis alldeles för lite för att man skall klara sig någon längre stund i vattnet.

Read full post

Paddling - äntligen

I skarven mellan måndagskulingen och onsdagskulingen passade jag på att ta en tur till havs. Start i Lomma, fikapaus i lä vid Lödde åmynning, en sväng om Vikhög, plus några rollar i bränningarna utanför Lomma på återvägen. Totalt ca två mil. Det blåste 8-10 m/s sydväst, vilket väl den här vintern får anses vara perfekt paddelväder (kraven har sänkts lite efter de senaste veckornas ihärdiga stormande).

Fem grader i luften, samma i vattnet, sol och blå himmel och halvmetern vindvågor - upp till 80 cm här och där över grundflak och brytande i det grunda strandvattnet - en riktigt trivsam paddling. Jag upptäckte att Black Pearl inte ville sidsurfa i bränningen. Den gled som en kork över bränningar som hade dragit med Nomad. Bara vid något enstaka tillfälle lyckades jag sidsurfa en halvmeter med ett högt stöd. Rollade gjorde jag inne bland bränningarna i halvmeterdjupt vatten. Fungerade fint att kapsejsa under bränningen och rolla upp på lovartsidan.

Kajakbygget kommer att stå stilla ett par dagar nu - jobb och annat kräver min fulla uppmärksamhet och tid.

Read full post

Byggrapport 10/1

Allt OK i morse, epoxin härdar som den skall och inga bubblor eller missar, så jag skar bort överflödig väv, sågade av innerstävarna i relingshöjd, skruvade loss alla spantmallar från byggjiggen och vände skrovet på rätt köl.

Read full post

Building report jan 9 2005

Fibreglass over the hull after a 5 minutes hand sanding - faired diagonally from the middle of the keel. At the stern a cut is required but at the stem the cloth could be tweaked onto the compound curves perfectly. In the lower pic the first epoxy coat has been brushed on and squeegeed out - using as little epoxy as possible - in this case a little less than 6 dl.

Read full post

En gammal nyhet

För något år sedan berättade Lasse Måhl i Gävle om att en av världens äldsta bevarade kajaker finns i Sverige, i den Wrangelska rustkammaren på Skoklosters Slott. Den äldsta noteringen om kajaken i inventarieförteckningen är från 1675.

Read full post

Building report jan 8 2005

Today I longboarded the entire hull to 80 grit and brushed epoxi all over. The epoxi is spread extremely thin with a rubber squegee (no more than 1 dl for the entire surface), to fill staple holes, stabilize the surface and to keep the epoxi in the following lamination from being absorbed in the strips.

Read full post

Building report jan 7 2005

Today took care of most of the sanding using drastic methods: 20 minutes with an angle grinder with a #40 fibre disc to round the seams and knock down bumps and glue blobs, half an hour with a belt sander (also #40) along strips to remove disc marks from the grinder, followed by a couple of hours handsanding with a longboard (#40) to fair the hull. Last I filled some gaps and dents left after sanding, with thickened epoxi.

Read full post

building report jan 6, 2005

Sista ribborna på plats i skrovetSkrovet klart

This morning I stripped the hull. The two last strips against the keel strip were not easy, being just 2,5 mm wide! Otherwise everything went smoothly and it looks good! The molds were obviously accurate. A couple of hours later I pulled all the staples.

Previous report Next

Read full post

Project startup

Building time at last. The plans, fussed over during a long fall, are as ready as they are likely to be.

såga ut spantmallar

Read full post

Paddelhandskar

Ett inlägg på Qajaqusa (Clive Leonard) tipsar om ett par paddelhandskar lämpliga för grönlandspaddel - tumvantar i förstärkt 3 mm neopren med öppen handflata. Crewsaver i England gör dem (bilden längst ner till höger). Enligt Clive är de behagliga att använda, ger bra paddelkänsla och det går lätt att dra ut fingrarna när man behöver precisionsmotorik. De är knappast varma nog för vinterpaddling men säkert utmärkta för höst och vår.

Read full post

Kommentera, fråga, diskutera...

Nu är filerna återställda efter serverkraschen och det går att skicka in kommentarer, frågor mm till mina nyhetsnotiser.

Kommentarsmöjligheten har varit på gång ett tag men jag har dragit lite på det efter att ha sett Havkajakroernes forum förvandlas till lekstuga för hjärndöd spam och ett par amerikanska fora invaderade av internettroll ("debattörer" utan annat intresse än att sabotera diskussionen).

Fyll i namn, mail alternativt URL till egen sajt (eller lämna mailfältet tomt) och skriv din kommentar. Håll kommentarerna korta, relevanta och undvik personangrepp, oförskämdheter och liknande - spam och annat ovidkommande raderas och avsändande IP-nummer spärras.

För övrigt ser jag fram emot intressanta meningsutbyte och upplyftande mothugg mm.

Read full post

Serverproblem

Mitt webbhotell drabbades av en serverkollaps i måndags kväll och felet var inte avhjälpt förrän ett dygn senare. Detta innebar dels att min sajt inte var åtkomlig under ett dygn, dels att mail inte kunde levereras under tiden.

Filerna återställdes sedan med hjälp av backup, men med den trista konsekvensen att mina senaste uppdateringar inte finns längre: jag hade byggt ut nyhetsscriptet med möjligheten att ladda upp kommentarer, frågor, kritik mm - men kontakten bröts innan allt var helt klart, och innan backup på ändringen var gjord. Jag skall återskapa scriptet från mina testfiler under dagen - nyhetssidan kan därför se lite underlig ut periodvis.

När servern startade igen fanns inga mail att ladda ner - jag misstänker därför att ett och annat mail kan ha försvunnit i kraschen. Har du mailat under senaste dygnet är det säkrast att skicka ett nytt mail.

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. July (4)
 2. June (1)
 3. May (2)
 4. April (1)
 5. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)