Show cart
Design & Illustration

News archive

News from April 2009

Friluftsdagar i Eskilstuna

kajak- och friluftsmässa i Eskilstuna

Jag har blivit inbjuden att medverka vid den kajak- och friluftsmässa som MestUte i Eskilstuna arrangerar den 16 maj mellan kl 10 och 16. Jag kommer att visa lite grönländsk rollteknik och hålla en tvåtimmars kurs i grönländsk paddelteknik.

Kursen fokuserar på att använda den smala paddeln effektivt, både för paddling rakt fram, manövrering, och stödtag/roll (grönlandsteknik handlar främst om energieffektivitet - att nå maximalt resultat med minimal arbetsinsats, att inte arbeta mot naturens krafter utan att utnyttja dem). Vad vi mera exakt jobbar med beror på dig som deltar, dina önskemål och behov etc.

Jag kommer att ha med en Black Pearl och en Njord plus några grönlandspaddlar och norsaqs för den som vill prova.

Read full post

Njord in Gothenburg

Rollable Njord

Learning to roll? With the right kayak and some youtube clips it is not all that hard...

"Hello Björn,

Last sunday I launched my new Njord. Half an hour later I rolled it for the first time after learning how to on the internet!

I have never tried before, but have during the winter watched almost every rolling clip on Youtube. Dressed in a divers drysuit I capsized and tried to roll up two or three times without any luck - it felt impossible. Then I realized that I had forgotten the hip flick, and at the second capsize with the sweep and the hip flick cooperating, the kayak seemed to pull me out of the water. All of a sudden I sat upright and in good balance, hardly believing what had happened!

After a while I felt quite secure with the roll and had developed a couple of alternatives. I did not do another wet exit. That it should be that simple: setup, sweep, unwinding of the hips, the rest takes care of itself. But of course the kayak has a large part in it. Now I look forward to go on practicing - and paddling.

(The scale tipped at 19 kg - hatches included)

Regards,
Henrik, Göteborg"

Read full post

Till helgen är det kajak-friluftsmässa i Västerås

Kajak- och friluftsmässa

Västerås Kanotförening (Kanothuset vid Björnöbron) 2-3 maj kl 10-16.

Ur programmet:

 • Markus Oscarsson drar en vattenskidåkare efter kajak
 • Kurs i paddelteknik med Markus Oscarsson
 • Prova på att paddla kajak
 • Sjöräddningssällskapet visar sjösäkerhet
 • Uppvisning av räddningsövningar och eskimåroll
 • Träffa Barbro “Babs” Lindman som ensampaddlat Norges kust och Nya Zealands sydö samt Bengt Larsson som fem gånger paddlat hela Sveriges kust

Read full post

Teknik & Säkerhet till helgen

Teori och praktik
Säkerhet i teori och......praktik

Till helgen är det dags för den numera traditionella instruktionsdagen hos Petrus Kajak i Tranås. Som vanligt handlar det om en teorilektion på förmiddagen med säkerhetsfilosofi, balans, olika räddningstekniker med eller utan flottör eller assisterande kamrat, stödtag och rollar, och lite om att hantera kajak i olika förhållanden, sedan gemensam lunch och som avslutning några timmar i Tranås med praktisk räddningsträning, rollundervisning mm.

Tanken med notisen var egentligen att avisera att det fanns ett par platser kvar för intresserade, men när jag precis skulle klicka på "skicka" ringde Petrus och meddelande att det är fulltecknat – så nu blir det bara en notis om att jag inte är nåbar för frågor via telefon eller mail under helgen.

En snarlik kurs är planerad i slutet av sommaren, men då ute i Sommen, och med mer fokus på paddelteknik och manövrering och lite mindre på ren räddningsteknik. Återkommer om tid.

Read full post

Välj språk...

Senaste veckan har jag fått ett par ritningsbeställningar på engelska, trots att de gjorts från Sverige. Mycket av ritnings- och betalhanteringen på sajten är automatiserad för att underlätta administrationen. Sajten känner av språkinställning besökaren gjort i sin webbläsare: är det svenska, danska eller norska presenteras sajten på svenska, är det något annat språk blir det den engelska versionen (om sidan finns översatt).

Språkvalet används också i betalsystemet för att välja valuta (EUR eller kronor) och porto (däremot väljer jag manuellt om en svensk eller engelskspråkig ritning skickas). Det innebär att det kostar ett par tior extra att köpa en ritning på engelska än på svenska - ännu lite mer just nu med tanke på kronans svaga ställning.

En enkel och inte helt invändningsfri metod, men med mycket få undantag blir det rätt. Med större resurser skulle det naturligtvis kunna förfinas mycket längre...

Men kolla att du beställer på svenska om du bor i Skandinavien - längst uppe till höger finns en språkvalslänk, och när du valt kommer sajten ihåg ditt val till nästa gång oavsett webbläsarinställning (en cookiefil).

Read full post

Sjösättningar i vått och torrt...

Sassas nya sajt

Det kanske är att hårdra semantiken, men jag "sjösätter" understundom även webbsajter. Den här - för Sassa Buregren, författare och konstnär i norra Halland och tillika min syster - har jag jobbat med från och till under ett par månader.

(Tre "riktiga" sjösättningar finns längre ner i notisen...)

Read full post

Dörren sparkas igen...

Domen mot Pirate Bay idag handlar inte om upphovsrätt, fildelning eller förlorade intäkter. Det är kampen mellan framtid och dåtid vi bevittnar – mellan en framtidsbransch där Sverige har varit världsledande genom framsynt satsning på bredband (MySQL, Skype, Spotify, mobilnät mm) och en förbisprungna underhållningsindustri som skickar hela rättsapparaten på vad som med uppdaterade affärsmodeller borde vara deras kunder, mellan ett internet som medborgerlig arena och ett där företagens privatpoliser sätter agendan. En maktelit som i sina desperata försök att hindra dörren bakom dem att stängas, inte ser vilka dörrar som öppnas framåt. En ohelig allians av gamla unkna affärsmodeller utan framtid som försöker mjölka ut så mycket pengar det går innan det oundvikliga slutet och ett vilset politiskt etablissemang utan ideal och utan ideologi som räds alltför mycket insyn (risken att bli ertappad med fingrarna i syltburken).

Någon annan betydelse än lite respit åt en döende industri kommer domen naturligtvis inte att ha. En genial idé för informationsöverföring och delaktighet går inte att stoppa – lika lite som ängsliga fördettingar lyckades stoppa tryckpressen, de mekaniska vävstolarna, självspelande pianon, bandspelaren, radion, videon, TV:n, diskoteken och allt annat som hotat tryggheten hos dem som inte längre hinner med. Utvecklingen fortsätter – med eller utan dinosaurierna.

Vad kommer att hända? Underhållningsindustrins intäkter störtdyker? Strömhopp från de politiska partierna? Piratpartiet till europaparlamentet?

Det riktigt tragiska med domen är att flera generationer människor runt världen som börjat ta del av den revolution som internet innebär, nu tappar förtroendet för etablissemanget. Domen innebär att det grävs skyttegravar mellan generationerna. Kommer framtiden att skratta åt Stockholms tingsrätt, som vi skrattar åt den svenska politiker som för några år sedan deklarerade att internet är en tillfällig fluga? Stefan Stenudd citerar Havamal:

Fäder dör, fränder dör,
en dag dör ock du.
Men ett vet jag som aldrig dör:
Dom över död man.

Read full post

Picnic on an icefloe

Picnic on an icefloe

From David came a link to a photo essay: the second paddle tour this year on lake Sommen, where the ice just broke - but leaving here and there an icefloe for Jon´s coffee break...

The kayak is one of Petrus Kayak´s rent crafts - a strip Isfjord.

Read full post

Prylbaserad säkerhet - igen

Incident i Puget Sound i nordvästra USA för ett par veckor sedan. En tämligen vältränad medelålders man i heltäckande våtdräkt plus goretexbyxor, neoprenskor (plus ull- och goretexsocker), goretexjacka med huva och en ordinär havskajak i ungefär meterhög sjö, misslyckas fem gånger med att ta sig ombord efter en kapsejsning, trots uppblåst flottör på paddeln, och får plockas upp i en räddningsbåt. Här är en videosnutt av händelsen.

Varför kunde han inte ta sig ombord i en bred kajak med stort sittbrunnshål med hjälp av en flottör? Dags kanske att fundera ett varv igen på lämpligheten att förlita sig på enbart säkerhetsprylar. Kunskap trumfar prylar (fast bäst är en kombination).

Som ofta vid incidenter visade det sig finnas en rad misstag och dåligt omdöme med i spelet:

 • han hade inget kapell
 • han kände inte strömmar och tidvatten i området
 • han hade inte lyssnat på väderprognosen
 • han hade aldrig provat självräddning, vare sig med eller utan flottör – trots att han ansåg sig som en rätt van paddlare: "inte expert men inte heller novis"
 • han kunde inte rolla

Med lite bättre omdöme, en någorlunda fungerande roll, eller reentry och roll med paddelflottören, eller en assisterande kompis hade ingenting hänt. Nu hade han tur som blev upptäckt och tur som kunde räddas snabbt i det kalla vattnet.

Read full post

Paddling i påskveckan

Påskpaddling i Haverdal
Påskpaddling i Haverdal.

Det började problematiskt – ett vattenfyllt akterutrymme ute i Malmö yttre hamn gav Göran och Håkan tillfälle att praktisera räddning och bogsering i realistiska förhållanden.

Read full post

Lektion i bogsering (och danska)

Det har inte varit helt lätt veta hur man skall vara utrustad för att klara de vanligast förekommande nödsituationerna som involverar bogsering. Råden är många och ibland motstridiga. Men fatta mod - den kände danske instruktören Rolf reder ut begreppen i två korta youtube-filmer, som innehåller många guldkorn från en mästare i denna ädla och mångfacetterade konst:


(från Kajakbloggen)

Read full post

Progress...

The CAD-rendering
Rendering of the finished CAD-drawing (Click to enlarge)

Nordic Kayak hybrid surfski Fusion is progressing as planned. The CAD-work is done and the manufacturing the mold is next. The kayaks will be built by Marströms in Västervik

Read full post

New rolling video with Ann-Kristin Skinlo


A star is born from Bjørn Bergenheim jr on Vimeo.

"Det er ikke mange i vårt miljø som har et slikt potensial som Ann Kristin Skinlo har i kajakken. Filmen formidler det absolutte grasiøse med denne sporten. Tror neppe det er andre som kan vise til noe tilsvarende. Demp lyset, skru opp lyden og ikke minst gled deg over filmen."

Couldn´t agree more: dim the lights, turn up the volume, click on "fullscreen", lean back and just enjoy...

More rolling vids from Bjørn Bergenheim jr and the fabulous kayakers from Norway:
Ann-Kristin Skinlo 1
Ann-Kristin Skinlo 2
Pål Gustad

...the kayaks? Black Pearl of course!Here are a few pics from launching the launching of Påls kayak and here is Ann-Kristins bright red kayak at the beach at Stocken.

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. May (1)
 2. April (1)
 3. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)