Show cart
Design & Illustration

News archive

News from November 2006

A museum kayak in Lund

English summary Yesterday Martin Nissen and I spent a couple of hours measuring the old kayak in Lund – the one Magnus Åström "found" in the attic of The Historical Museum – unknown in the kayaking community and never mentioned before in museum lists. förskeppetAn irony is that I have spent a lot of time with books in historical kayaks by Howard Chapelle, John Heath, John Brandt, Eugene Arima, David Zimmerly, H C Petersen, Harvey Golden, Martin Nissen et al – totally unaware that I have lived for 30 years less than two miles from one of the oldest kayaks in the world.

The kayak was not as well preserved as it had appeared from the first superficial glance – the ribs behind the isserfiq are almost entirely eaten away, with the consequence that the aft part of the hull is deformed, the centerline is a double s-shape, the masik is broken etc. SittbrunnenBut it is still very evident that this is an extremely delicate and elegant kayak – built for a small man, with a mind set on low hull weight and an eye for lines and proportions.

The beauty of the kayak reminded me of a dissertation a couple of years ago at the Gothenburg University named: "Mobilitet och estetik. Nuukfjorden på Grönlands västkust som människornas livsvärld för cirka 4000 år sedan – ("Mobility and estetics in Nuuk at the Greenland West Coast 4000 years ago"; unavailable at the University site now). The author was struck by the beauty and elegance that was always strongly felt at archeological sites on the greenland west coast – a beauty of hunting implements, household tools etc, reminding of Japanese wabi-sabi or the obvious and natural beauty of Shaker objects.

Read full post

Efterlängtad bok!

Harvey Golden: Kayaks of GreenlandIgår kom den så - Harvey Goldens mastodontverk: Kayaks of Greenland, The History and development of the Greenlandic Hunting Kayak, 1600-2000

Stor så att den fick hämtas på det hål-i-väggen hos den lokala livsmedelsaffären som numera är postkontor - 580 sidor i ungefär A4-format, 2 kilo högkvalitetspapper (knackar man på den låter det massiv vägg i påtaglig kontrast till mycket av populärutgivningen som ekar som tomkartonger), med 400 bilder, 106 uppmätningsritningar av kajaker och 79 av paddlar, - kommer den att hålla mig sysselsatt åtskilliga veckor framåt. Det som gör boken spännande jämfört med många andra dokumentationer är att Harvey Golden byggt exakta repliker av samtliga typer av arktiska kajaker och använder dem, att han deltagit i Grönlandsmästerskapen i paddling och rollning - så långt man kan komma från det museala arkivdammet sålunda.

Stor, tung och späckad med intressant läsning

Jag återkommer med min intryck - men det dröjer nog ett tag...

Read full post

The secret is out

In a discussion on Qajaqusa a little while ago, a well kept secret was revealed - one of the deep fundamental reasons for exceptional rolling skills, kept secret by a select group of initiated. The truth was revealed when an observant man discovered the very obvious statistic correlation between rolling skills and grey beards - and was further strengthened when one member on the forum testified that amazing things started to happen when he forgot to shave a couple of days.

So the secret is out. Unavoidable I guess in the long run.

rolling beards

But what about Freya, Cheri, Alison et al? Sheer luck I guess...

(The pics are borrowed from a couple of paddling sites here and abroad and depicts skilled rollers).

Read full post

Paddling och/eller simning

Erik Arnström tipsar om en intressant diskussion på paddling.net om simkunskaper i samband med paddling. De problem som vanligtvis dyker upp är att det är svårt att simma i vanliga kajakkläder och hur mycket utrustningen bromsar. Frågan är därför hur mycket goda simkunskaper egentligen betyder. Men oavsett svaret är det en nyttig övning att någon gång då och då ramla i vattnet och simma hundra meter med kajaken - om inte annat blir det tydligt vilken bra idé det är att hålla sig kvar på rätt köl i kajaken.

I sammanhanget erinras om en artikel för ett par veckor sedan på samma förträffliga sajt om att från en kajak assistera simmare.

Read full post

En ny vackert-väders-paddling

Nu har vattentemperaturen sjunkit under tio grader och det biter en aning i pannan vid de första rollarna. Jag hade letat fram en tunn luva att ha under tuiliqhuvan idag för att bromsa värmeförlusten. För första gången hade jag också en fleecetröja ovanpå understället. Det blev rätt lagom för lite lätt motionspaddling och lite rollande.

Det vackra vädret hade lockat ut mycket folk till strandpromenad och det blev rätt mycket prat med passerande. Standardfrågan kom inte en enda gång, så Jim Danielssons skylt med texten "nej det är det inte" hade jag inte haft mycket nytta av. Istället var nyfikenheten stor på kajak och kläder och många tyckte att det såg härligt ut att ligga och rolla långsamt inne i grundvattnet i bränningszonen.

Jag har aldrig råkat ut för det som med jämna mellanrum diskuteras i amerikanska fora - att folk larmar sjöräddningen när de ser paddlare rollträna. Ideerna som ventileras är många - från att via VHF meddela sjöräddningen att "jag befinner mig i position x-y och kommer att rolla fem gånger" till att bara träna i tät dimma eller i bassäng. Tanken har annars slagit mig att det skulle kunna hända: en ensam ideligen kapsejsande paddlare ute i vågor i vintervatten. Kan tänka mig tre förklaringar till att det inte sker (i alla fall inte än): 1. friluftsvana svenskar är bättre på att tolka situationen, 2. mina övningar ser lugna och trygga ut eller 3. vi är sämre på att ta ansvar för att hjälpa andra. Jag väljer att tro på en kombination av 1 och 2.

En enda gång har jag blivit tillfrågad. Jag tränade snabba handrollar utanför Vikhög i somras, när någon ropade från en brygga och undrade om jag behövde hjälp - men frågan var formulerad så att den ingav en känsla av att eventuell hjälp skulle ha bestått av kognitiv terapi mot tvångsmässigt beteende snarare än ett rådigt ingripande från bryggan eller av sjöräddningen.

Read full post

Bassängövning

teoretisk/praktisk räddningslektion i gympasalen

Som vanligt under vinterhalvåret har malmö kanotklubb återkommande teknik- och säkerhetsövningar i bassäng. Idag var det, sent omsider, dags för den första. Att den inte kommer förrän nu beror på hastig revidering av programmet. I september uppdagades allvarliga hållfasthetsproblem i taket på det bad vi normalt numera håller till i, och vi har därför i hast fått ragga ledig tid i kranskommunerna. Lyckligtvis (!) finns ett utmärkt bad i närområdet som under senare år höjt sin timtaxa så drastiskt att det plötsligt och helt oväntat uppstått ledig tid där. Detta bad invaderade vi med tjugo kajaker och paddlare under eftermiddagen.

Programmet var som vanligt – en timme utförlig teoretisk och praktisk instruktion på land om olika räddningsmetoder, följt av två timmar praktik i vattnet. Alla tränar på sin nivå, ensamuppstigningar, kamraträddningar, låga och höga stöd, rollar, manövrering etc, och som vanligt delade jag tiden mellan rollinstruktion och rollträning. Scullingroll med paddeln på fördäck gick ovanligt bra medan norsaqroll framåt återigen svek.

Det blir effektiv träning i det 27-gradiga vattnet och man kan hålla på länge (och ett klorbad då och då är effektivt mot neoprenlukt i paddelkläderna), men med tuiliq och termounderkläder är sundets 10-gradiga vatten fortfarande helt acceptabelt för tämligen långa rollpass. Bassängövningarna känns inte längre lika viktiga som de gjorde för några år sedan.

Read full post

Passa-på-väder

Lomma strand

Sol och klart, 5-6 m/s syd och 12 grader varmt under några timmar efter lunch – resulterade i avstängd dator, inkopplad telefonsvarare och en paddeltur. Först en sväng uppåt Bjärred och Löddenäs för lite motion, sedan lite rollande som avslutning.

Vattentemperaturen är fortfarande ungefär 10 grader så det räcker med ett lätt termoställ och en t-tröja under tuiliqen, och ingen mössa behövs under huvan. Idag satte jag en rad norsaqrollar med uppgång framåt – rollar som jag trodde jag lärde mig i augusti men som sedan har varit helt omöjliga att få till. Likaså sculling med paddeln på fördäck gick överraskande lätt. Månne beror det på abstinens, på vattentemperaturen eller på lite extra flytkraft i handskar och termostället. För handrollar betyder neoprenhandskarna mycket – känns som att koppla in turbon.

Efter ett omnämnande i Kayak Building Bulletine Board har intresset för Black Pearl tagit fart i USA, och jag har besvarat en hel rad med mail med frågor om cm och tum, hur den skulle funka i Kaliforniens vågor, hur mycket man kan väga för att beställa en BP och annat. En båtbyggare, Dan Caouette med Clear Stream Fine Woodworking, börjar i dagarna bygga en pärla för en amerikansk kund, och kommer att lägga ut rapporter och bilder på nätet. Jag återkommer men en länk när han börjar.

SMHI utlovar en ”värmebölja” till helgen – blåsigt men varmt...

Read full post

Bloggkarta

På bloggkarta.se kan man leta geografiskt efter bloggar. Frestelsen blev naturligtvis oemåtståndlig att placera mina nyhetsnotiser på Lundakartan (det tar ett litet tag innan den uppdateras med nya uppgifter).

Andra sätt att hitta bloggar är via knuff.se, nyligen.se, bloggar.se, intressant.se eller bloggtips.se. Alla indexerar svenska bloggar, men med lite olika system för sökning och presentation.

Read full post

Den förträffliga stormrollen

stormroll

För ungefär ett år sedan lyckades jag för första gången få till något som liknar en grönländsk stormroll, och konstaterade att Maligiaq Padilla (enligt John Heath i videon ”Rolling with Maligiaq”) betraktar den som sin favoritroll. Anledningen förstod jag inte – varför favorisera en lite besvärligare roll framför den säkra, eleganta och energisnåla standardrollen?

Read full post

Utrustning – hur mycket?

Brian Schultz la häromdagen ut den här bilden på qajaqusas debattforum, tillsammans med lite funderingar över hur mycket eller lite man egentligen behöver för att paddla säkert. Välutrustad för allt eller avskalad enkelhet?

Utrustad för allt eller avskalad enkelhet

Read full post

Kayaks of Greenland - efterlängtad

Kayaks of GreenlandEn efterlängtad bok, som länge stått på min måste-ha-lista, är nu klar och utgiven. Harvey Golden, välkänd för alla som följer qajaqusas debattforum, har mätt, ritat och byggt sig igenom all världens historiska kajaker och är förmodligen den som vet mest om dem. Hans Kayaks of Greenland kommer förmodligen under överskådlig tid att vara standardverket om grönländska kajaker – en 580 sidor lång kajakbibel med 400 bilder, 106 uppmätningsritningar av kajaker och 79 av paddlar.

Harvey har lagt upp en föredömligt enkel köpsida med priser inklusive frakt till hela världen ($99 till Sverige) och direktlänk till PayPal för enkel betalning. Min beställning gick så fort jag fick reda på att den fanns ute...

Read full post

Kav Lugnt

Äntligen en dags vila från höstrusket - under ett par veckor nu har det varit mest kulingvindar och regnskurar alternativt ihållande regn. Men så idag - sol och kav lugnt. Det fick bli en kort arbetsdag och så en tur ute i Lommabukten. Visserligen är det helt okej att då och då paddla i kuling och surfa på vågbrott - men inte varje gång. Kulingdagar delar jag bukten med vind- och kitesurfare men fina dagar på höst och vinter är jag ensam med gäss och svanar. Efter kulingen(-arna) fanns mängder med avslitet sjögräs som stod tätt i vattnet strax under ytan som en sorts konstinstallation. Eller som hatifnattar under ett åskväder. Tyvärr hade jag glömt kameran i brådskan att dra nytta av lugnet, så det blev inga bilder idag. I kväll drar regnet och vinden in igen över Skåne...

Read full post

Tro´t den som vill...

Via Suburbia och Neo och har ingenting med kajaker eller paddling att göra

Nästan var fjärde svensk, 23 procent, menar att astrologi är vetenskapligt. 14 procent anser att intelligent design är ett vetenskapligt ämne. Samtidigt avfärdar mer än hälften områdena som ovetenskapliga. Det visar en ny opinionsundersökning som Vetenskap & Allmänhet, VA, låtit göra.

Jag skulle kunna bli upprörd och desillusionerad å medborgarnas vägnar över sådan statistik, och för femtioelfte gången konstatera att det tydligen inte finns något som är för dumt för att hitta vägen över Atlanten.

Read full post

En till finsk Kavat...

En finsk kavat

"Här är några bilder av 'Kitka' Kavat. Sjösättningen skedde den 13 Oktober 2006. Kitka är den andra av fyra Kavater vilka har gjord sedan hösten 2004.

Detta bygge tog ca 190 timmar. Skrovet är i gran och däcket en blandning av gran och värmebehandlad asp. Den är verkligen lätt - kajaken väger c. 18kg. Den justerbara skäddan har framstått fungerande.

Ett behändigt lucklås

Mer finns att läsa och se på http://www.kajakki.net/kuvat.html"

MVH Martti Paaso-Rantala, Lahti, Finland"

Read full post

Ny variant på vinklade paddelblad

paddle with a twist

Bryan Hansel är en kajakbyggare som genom åren kläckt och delat med sig åtskilliga nya idéer och varianter på gamla. Idag presenterade han ett ovanligt sätt att åstadkomma en vinklad paddel - att vrida skaftet i fasta formar - ungefär som man sätter upp spantmallar för ett kajakbygge. Resultatet är enligt Bryan styva, starka skaft med ganska låg vikt - framför allt med glasfiber eller kolfiberblad.

Här är länken till hans byggartikel.

Read full post

Förbättrad tuiliq

Petrus Johansson (Petrus Kajak i Tranås) dök upp med nyinköpt Tuiliq från Chillcheater och vi tog en kvällstur Lommabukten i tilltagande skymning, ett par plusgrader och en kall västlig vind. Efter solnedgången låg en orange rand kvar längs horisonten under en märk molnbank över Danmark och lyste så bländande intensivt att det tidvis var svårt att se vågorna. Det blev en kort tur med lite rollande. En närmare titt på den nyinköpta tuiliqen visade några intressanta förbättringar jämfört med min tre år gamla.

Read full post

Bildgalleri Stocken

klipp ur en av Runes bilderRune Eurenius har lagt ut ett trevligt bildgalleri, med representativa bilder från sommarens kajakträff på Stocken. Bilderna är i storlek 1024x768 och täcker in det mesta som hände under Stockendagarna (bilden ovan är en av Runes bilder, något beskuren).

Read full post

En informationsresurs?

Jag, eller rättare sagt sajten, har återigen blivit en publicistisk resurs. I tidskriften Ny Teknik refereras till min sajt i både text och lånad bild. Det sker i efterdiskussionen till en inskickad fråga om båtars stabilitet, och den lånade bilden handlar om vad som händer med tyngdpunkts- och flytkraftscentra när ett skrov lutar.

Det händer då och då att bilder och citat dyker upp i olika sammanhang - oftast med angivande av källa, men inte sällan utan. För några år sedan läste jag med stigande förvåning en avhandling om hållfasthet från en av våra mest välrenommerade högskolor, där texten i inledningen var nästan ordagrant från min sajt - bara enstaka ord var utbytta eller omflyttade (vilket bland annat resulterat i några rätt flagranta meningsbyggnadsfel som inte fanns i källan).

Trevligare är att jag för ett par år sedan fick meddelande att min sajt ingår i skolornas så kallade länkskafferi, där elever kan söka fakta för redovisningar i olika ämnen.

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

  1. September (1)
  2. August (2)
  3. July (4)
  4. June (1)
  5. May (2)
  6. April (1)
  7. January (4)

2023

  1. December (2)
  2. November (1)
  3. October (3)
  4. September (3)
  5. August (6)
  6. July (2)
  7. June (1)
  8. May (5)
  9. January (2)

2022

  1. December (1)
  2. November (2)
  3. October (2)
  4. September (3)
  5. August (3)
  6. July (1)
  7. June (4)
  8. May (1)
  9. March (2)
  10. January (2)

2021

  1. December (1)
  2. November (2)
  3. October (4)
  4. September (6)
  5. August (6)
  6. July (6)
  7. June (4)
  8. May (5)
  9. April (2)
  10. March (2)
  11. February (2)
  12. January (1)

2020

  1. December (3)
  2. November (4)
  3. October (4)
  4. September (11)
  5. August (7)
  6. July (8)
  7. June (7)
  8. May (7)
  9. April (6)
  10. March (4)
  11. February (1)
  12. January (1)

2019

  1. December (3)
  2. November (1)
  3. October (1)
  4. September (4)
  5. August (4)
  6. July (3)
  7. June (5)
  8. May (5)
  9. April (2)
  10. March (3)
  11. February (3)
  12. January (2)

2018

  1. December (2)
  2. November (4)
  3. October (4)
  4. September (6)
  5. August (6)
  6. July (9)
  7. June (4)
  8. May (7)
  9. April (3)
  10. March (2)
  11. February (4)
  12. January (2)

2017

  1. December (5)
  2. November (3)
  3. October (4)
  4. September (3)
  5. August (6)
  6. July (11)
  7. June (5)
  8. May (5)
  9. April (2)
  10. March (2)
  11. January (1)

2016

  1. December (2)
  2. November (3)
  3. October (2)
  4. September (6)
  5. August (5)
  6. July (6)
  7. June (3)
  8. May (3)
  9. April (3)
  10. March (3)
  11. February (1)
  12. January (3)

2015

  1. December (2)
  2. November (2)
  3. October (2)
  4. September (4)
  5. August (3)
  6. July (4)
  7. June (4)
  8. May (3)
  9. April (3)
  10. March (4)
  11. February (1)
  12. January (3)

2014

  1. December (2)
  2. November (2)
  3. October (4)
  4. September (3)
  5. August (7)
  6. July (10)
  7. June (7)
  8. May (9)
  9. April (3)
  10. March (3)
  11. February (2)
  12. January (3)

2013

  1. December (3)
  2. November (4)
  3. October (8)
  4. September (5)
  5. August (5)
  6. July (8)
  7. June (9)
  8. May (8)
  9. April (7)
  10. March (7)
  11. February (1)
  12. January (4)

2012

  1. December (5)
  2. November (5)
  3. October (8)
  4. September (4)
  5. August (9)
  6. July (9)
  7. June (6)
  8. May (9)
  9. April (3)
  10. March (3)
  11. February (3)
  12. January (3)

2011

  1. December (3)
  2. November (13)
  3. October (7)
  4. September (11)
  5. August (8)
  6. July (10)
  7. June (8)
  8. May (13)
  9. April (9)
  10. March (11)
  11. February (10)
  12. January (5)

2010

  1. December (6)
  2. November (7)
  3. October (4)
  4. September (12)
  5. August (14)
  6. July (7)
  7. June (15)
  8. May (11)
  9. April (7)
  10. March (6)
  11. February (11)
  12. January (11)

2009

  1. December (11)
  2. November (10)
  3. October (14)
  4. September (11)
  5. August (13)
  6. July (8)
  7. June (21)
  8. May (23)
  9. April (13)
  10. March (11)
  11. February (8)
  12. January (10)

2008

  1. December (11)
  2. November (9)
  3. October (15)
  4. September (14)
  5. August (15)
  6. July (5)
  7. June (11)
  8. May (18)
  9. April (16)
  10. March (7)
  11. February (8)
  12. January (13)

2007

  1. December (4)
  2. November (7)
  3. October (16)
  4. September (9)
  5. August (15)
  6. July (18)
  7. June (35)
  8. May (25)
  9. April (14)
  10. March (19)
  11. February (17)
  12. January (21)

2006

  1. December (22)
  2. November (18)
  3. October (9)
  4. September (17)
  5. August (25)
  6. July (28)
  7. June (19)
  8. May (20)
  9. April (15)
  10. March (9)
  11. February (22)
  12. January (22)

2005

  1. December (18)
  2. November (10)
  3. October (10)
  4. September (15)
  5. August (24)
  6. July (10)
  7. June (11)
  8. May (12)
  9. April (22)
  10. March (20)
  11. February (11)
  12. January (24)

2004

  1. December (6)
  2. November (8)
  3. October (11)
  4. September (8)
  5. August (18)
  6. July (15)
  7. June (8)
  8. May (9)
  9. April (3)
  10. March (8)
  11. February (8)
  12. January (8)

2003

  1. December (10)
  2. November (17)
  3. October (7)
  4. September (8)
  5. August (2)
  6. June (3)
  7. May (3)
  8. April (1)
  9. March (2)
  10. February (1)
  11. January (3)

2002

  1. December (1)
  2. November (3)
  3. October (1)
  4. September (1)
  5. August (2)

2001

  1. August (1)
  2. July (1)
  3. May (1)